19.2Ε στην Ναξο και το γνωστο ORF προβλημα

deepbluesky

AVClub Addicted Member
27 May 2007
1,821
Stuttgart (48.79N/9.19E)
Ενας Αυστριακος (?) στην Ναξο με 1.50μ Offset σταθερη στις 19.2Ε εχει σοβαρο προβλημα. Ειδικα οι 12692Η με τα ORF και η 12552V δεν του κλειδωνουν. Του εξηγησα οτι παρεμβαλλουν οι πολυ δυνατες γειτονικες του 1L και να δοκιμαζε την στροφη του LNB. Ανεβασε μεν την ποιοτητα σηματος αλλα δεν επαρκει και ετσι ενας τοπικος εγκαταστατης του προτεινει να παρει DH 1.80m. Δε γνωριζω βεβαια εαν θα του λυσει το προβλημα η ελαφρως μεγαλυτερη σε διαμετρο κεραια αυτη αλλα κεντρικης εστιασης που θα απαιτησει και φλαντζατο LNB για βελτιστη αποδοση, ομως προτου παει για νεα αγορα θα θελα να ακουσω γνωμες.

Το προβλημα ειναι εντονο σε πολλους στο Νοτιο Αιγαιο λογω των κοντινων συχνοτητων και τις πολυ μεγαλες διαφορες αναμεσα Astra 1G/H και 1L.

Νομίζω ότι μία δοκιμή Χρήστο με διαφορετικά LNB μπορεί να έδινε μερική λύση στο πρόβλημα, δεν είναι θέμα τόσο σήματος, όσο το πόσο σήμα περνάει από τις ισχυρές συχνότητες του 1L και 1KR στις διπλανές σε αντίθετη πόλωση. Ένα LNB που θα έχει καλύτερες επιδόσεις στο cross polarization, σε συνδυασμό με το απαραίτητο στρίψιμο του LNB, πιθανά να βελτιώσει την κατάσταση. Τουλάχιστον εδώ σε δοκιμές που είχα κάνει προ μηνών υπήρχαν διαφορές στη λήψη των ORF ανάλογα και με το LNB που έβαζα (και με στρίψιμο φυσικά), αυτή τη στιγμή βέβαια δεν τα πιάνω αφού γύρισα το LNB στο κέντρο μιας και το κάτοπτρο είναι κινητό και δεν θέλω να χάνω άλλες συχνότητες. Δεν ξέρω δηλαδή αν το μεγαλύτερο κάτοπτρο θα προσφέρει λύση αν εξακολουθεί να περνάει μεγάλο ποσοστό της αντίθετης πόλωσης στις συχνότητες των 1G/H, ίσως να είναι και χειρότερα.

Σωτηρη θυμαμαι πως ελυσες το προβλημα αλλα εισαι και πιο δυτικα. Νομιζω αυτο παιζει μεγαλο ρολο. Η δοκιμη μερικων LNB νομιζω πως ειναι η πιο φθινη λυση. Αν ομως δεν, τοτε αναγκαστηκα θα ανεβει σε μεγεθος. Εννοειται πως θα χρειαστει αλλο - φλαντζατο - LNB για την DH 1.80m. Το θεμα ειναι αυτη θα του λυσει πραγματι το προβλημα ? Δεν ειναι και καμια συχνοτητα ασημαντη για καποιον με γνησια καρτα του ORF.

Οπως και να χει σ' ευχαριστω πολυ για την γνωμη σου.

Το θέμα είναι ότι αμφιβάλλω αν το μεγαλύτερο κάτοπτρο δώσει λύση, γιατί μεγαλύτερο κάτοπτρο σημαίνει και μεγαλύτερη παρεμβολή. Ακόμα και μετά το στρίψιμο του LNB εξακολουθεί και περνάει αρκετό σήμα από την αντίθετη πόλωση στη συχνότητα του ORF (κι όχι μόνο), γι αυτό και δεν επαρκεί για τη λήψη (μειώνεται η ποιότητα του σήματος, και έχουμε αυξημένο BER). Διαφορετικά το σήμα, και μάλιστα με 1.50 θα έπρεπε να φτάνει. Πριν ανοίξουν οι αναμεταδότες του 1L το σήμα του ORF ήταν αρκετό για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, ακόμα και με την (σχετικά) αναίσθητη skystar 2 που χρησιμοποιούσα. Τώρα, ακόμα και μετά το στρίψιμο το σήμα είναι αισθητά χαμηλότερο εξαιτίας της παρεμβολής. Νομίζω ότι ένα καλό LNB που να απορρίπτει όσο γίνεται περισσότερο το σήμα από την αντίθετη πόλωση θα έκανε καλύτερη δουλειά από το μεγαλύτερο κάτοπτρο...

Ενας Αυστριακος (?) στην Ναξο με 1.50μ Offset σταθερη στις 19.2Ε εχει σοβαρο προβλημα. Ειδικα οι 12692Η με τα ORF και η 12552V δεν του κλειδωνουν. Του εξηγησα οτι παρεμβαλλουν οι πολυ δυνατες γειτονικες του 1L και να δοκιμαζε την στροφη του LNB. Ανεβασε μεν την ποιοτητα σηματος αλλα δεν επαρκει και ετσι ενας τοπικος εγκαταστατης του προτεινει να παρει DH 1.80m.
Χρήστο δεν πιστεύω ότι είναι θέμα παρεμβολών ,κλειδώνουν και κατεβαίνουν όμως αρκετά δύσκολη είναι η 12692
12552 V 7.2 db βλέπω το luxe tv χωρίς κανένα πρόβλημα
12692 Η 4.8 db οριακή λήψη με σπασίματα το ORF2E
τώρα με το 1.80 prime δεν ξέρω τι αποτελέσματα μπορεί να έχει αν και το DH το θεωρώ καλό κάτοπτρο

Re: Απάντηση: 19.2Ε στην Ναξο και το γνωστο ORF προβλημα

Διαφορετικά το σήμα, και μάλιστα με 1.50 θα έπρεπε να φτάνει. Πριν ανοίξουν οι αναμεταδότες του 1L το σήμα του ORF ήταν αρκετό για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας,
Σωτήρη από ότι θυμάμαι και εγώ ,τα orf παλιά τα έβλεπα μια χαρά
δεν ξέρω τώρα για ποιόν λόγο έχει δυσκολέψει η λήψη τους
μήπως ηθελημένα έχει γίνει αυτό ???

Καθόλου ηθελημένα πιστεύω, τουλάχιστον από την πλευρά του ORF. Εξάλλου νομίζω ότι ήμουν και από τους πρώτους που είχα αναφέρει το πρόβλημα, και το είχα συνδέσει με την έναρξη του 1L. Και το σύμπτωμα που αναφέρεις είναι ακριβώς χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης, μείωση του σήματος εξαιτίας της παρεμβολής, ενώ πριν ήταν μια χαρά...

Αν και στην Άρτα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα σχετικά με τον astra 1, Χρήστο, θα πρότεινα στο φίλο σου να δοκιμάσει με lnb θορύβου όχι κάτω από 0.3 db. Σε δοκιμές που έκανα πριν μερικές μέρες στις συχνότητες του astra 1 που μας ενδιαφέρουν στο παρόν θέμα, το γνωστό μας invacom snh-031 αποδείχτηκε το καλύτερο.

Σωτήρη θυμόμουν κάτι σχετικό αλλά δεν θυμόμουνα ότι ήταν το
συγκεκριμένο post και μάλιστα έχω απαντήσει κιόλας !!!
Αυτό που με παραξενεύει είναι ότι έχω δώσει σήμα 10.1 db ενώ σήμερα
το σήμα για την συχνότητα των orf είναι στα 4.9 db δηλαδή πιο κάτω
από το μισό

Εξαρτάται και από την ώρα λήψης νομίζω, όσο καιρό τα έβλεπα είχαν αρκετή διακύμανση στο σήμα κατά την διάρκεια της ημέρας...

Εγω πιστευω πως ισχυουν και τα δυο. Διακυμανση στο σημα λογω ακριτικης περιοχης και παρεμβολη απο κοντινη πιο ισχυρη συχνοτητα.

Γιαννη για να μην παρεξηγηθω, ξερω πλακα κανεις, αλλα ακριτικη την χαρακτηριζω μονο για την ληψη των Astra 1G/H με 1.50μ. Εχω παει στο πολυ ομορφο κυκλαδονησι πριν 11 χρονια και ξερω τι λαο μπορει να μαζευει τα σ/κ του Αυγ.

Από Ηράκλειο με 1,80 μ. από τότε που παρουσιάστηκε ο L δεν ξανάδα orf. Πριν το έβλεπα άνετα.Άρα δεν έχει νόημα η αγορά μεγαλύτερου πιάτου.

Ας κανει λιγη υπομονή, έρχεται σύντομα ο 1Μ (Οκτωβριο...πετάει, φετος) που θα αντικαταστήσει πλήρως τον 1Η οπου βρισκεται και το ORF και δεδομένου ότι θα ειναι ισχυρός όσο ο 1L λογικά τα καναλια θα ...ξεταπωθούν!
Αν ολα πάνε καλά για την πρωτοχρονιά θα εκπέμψει!

Από Ηράκλειο με 1,80 μ. από τότε που παρουσιάστηκε ο L δεν ξανάδα orf. Πριν το έβλεπα άνετα.Άρα δεν έχει νόημα η αγορά μεγαλύτερου πιάτου.

Σε σας μπορει να ειναι ακομη πιο δυσκολα. Δε γνωριζω για την συγκεκριμενη συχνοτητα αν υπαρχουν μεγαλες διαφορες σε μικρες αποστασεις αλλα δεν θα ταν και παραξενο. Μπορει στη Ναξο να ειναι ελαφρως η πολυ καλυτερα τα πραγματα αλλα τοση φασαρια για μια λιγο μεγαλυτερη κεραια και μονο μια συχνοτητα ? Οπως γραφει και ο ιδιος δεν αξιζει το κοπο. Μεχρι και σκεφτεται να κατεβασει κεραια απο Γερμανια/Αυστρια.

Ας κανει λιγη υπομονή, έρχεται σύντομα ο 1Μ (Οκτωβριο...πετάει, φετος) που θα αντικαταστήσει πλήρως τον 1Η οπου βρισκεται και το ORF και δεδομένου ότι θα ειναι ισχυρός όσο ο 1L λογικά τα καναλια θα ...ξεταπωθούν!
Αν ολα πάνε καλά για την πρωτοχρονιά θα εκπέμψει!

Αυτο του εγραψα κι εγω Φιλιππε. Καλυτερα να περιμενει. Ξεχασα οτι θα τον ανεβασουν πιο νωρις τον 1Μ. Ας ελπιζουμε να λυθουν τα προβληματα τουλαχιστον στον 1Η που ηδη εχει την ORF καρτα και παει χαμενη τωρα.

σήμερα η λήψη των ORF σε μένα είναι μια χαρά που δεν απέχουμε και πολύ
γεωγραφικά ενώ προχθές ήταν κακή και το ίδιο μπορεί να συμβεί και
αύριο ,ίσως η μεγάλη μεταβολή στην ισχύ του σήματος από μέρα σε μέρα να οφείλεται στο off footprint που είμαστε
12692 H 6.5 db άνετη παρακολούθηση ούτε ένα σπάσιμο στο ORF2E
12551 V 9.1 db luxe tv

ίσως η μεγάλη μεταβολή στην ισχύ του σήματος από μέρα σε μέρα να οφείλεται στο off footprint που είμαστε
Πιθανώς εμάς να επηρεάζει περισσότερο πχ ο καιρός η η ώρα της λήψης
από κάποιον άλλο που είναι εντός