19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας [AIFF 2013]

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
16,391
Αθήνα
Από τις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά ουσιαστικά από εχθές ξεκίνησαν οι νύχτες πρεμιέρας στους κινηματογράφους ODEON ΟΠΕΡΑ, αίθουσες 1 και 2, ΔΑΝΑΟΣ 1 και 2, IDEAL και στην ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Πληροφορίες και πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο σάιτ

http://www.aiff.gr/article.asp?catid=11256

Θα προβληθούν πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες που θα είναι για το 80% αυτών η μόνη ευκαιρία να τις δούμε στην Ελλάδα αφού δεν θα βρουν διανομή στις αίθουσες.
Περισσότερα θα γράψω αργότερα.

Last edited:
Θα ξεκινήσω από την carte blanche που αποφάσισε να δώσει η διεύθυνση του φεστιβάλ στον μεγάλο Γιάννη Μπακογιαννόπουλο για να διαλέξει 5+1 ταινίες της επιλογής του για προβολή.
Ο Μπακογιαννόπουλος διάλεξε 6 αριστουργήματα, κάποια πιο γνωστά όπως το "The searchers" του John Ford, την "Νύχτα και Καταχνιά" του Ρενέ αλλά και άγνωστες στο ευρύ κοινό ταινίες όπως το "Beau Travail" της Κλερ Ντενί.
Συγκεκριμένα οι ταινίες που διάλεξε είναι:

Η αιχμάλωτη της ερήμου του John Ford
Nύχτα και Καταχνιά του Alain Resnais
H στρατηγική της αράχνης του Bernardo Bertolucci
Επιφοίτηση του Krzyztof Zanussi
Beau Travail της Claire Denis
Pather Panchali του Satyajit Ray.

http://www.aiff.gr/summary.asp?catid=32061

Last edited:
Ειδικές προβολές:

Ταινίες του πσγκόσμιου κινημστογράφου διαλεγμένες μία-μία.
Από τη Γερμανία οι τραγικά επίκαιρες, λες και οι διοργανωτές του φεστιβάλ ήξεραν ότι την περίοδο της έναρξής του θα είχαμε τη δολοφονία του νεαρού από μέλος της Χρυσής Αυγής, "το ταμπούρλο" του Φόλκερ Σλέντορφ και το "Χίτλερ, μια ταινία από τη Γερμανία", από την Ελλάδα η "Όλγα Ρόμπαρντς" του μακαρίτη Χρήστου Βακαλόπουλου, το "The long goodbye" του παμμέγιστου Robert Altman, ο "Βασιλιάς της κωμωδίας" του Σκορσέζε, μια από τις καλύτερές του ταινίες, το σχετικά άγνωστο "Τσίρκο" του Τσάρλυ Τσάπλιν και οι 6 μικρές ταινίες από την Ελλάδα με τίτλο "Καλοκαίρι στην Αθήνα: φόβος και ελπίδα".

http://www.aiff.gr/summary.asp?catid=32053

Last edited:

Last edited:
Πρεμιέρες

9 ταινίες εκ των οποίων οι 8 είναι Ελληνικές και κάποιες από αυτές μάλλον δεν θα βρουν τον δρόμο προς τις αίθουσες προβάλλονται μαζί με την Αμερικανική "All is lost" που σκηνοθετεί ο Robert Redford. Αυτές είναι:

Όλα χάθηκαν

September

Illusion

Luton

Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος (γιατί έχουμε και οι Έλληνες τον Κόναν μας)

Η Λιμουζίνα

Το δέντρο και η κούνια

Ο εχθρός μου

Από τη Γη στη Σελήνη

http://www.aiff.gr/summary.asp?catid=32054

Last edited:
Απάντηση: Re: Νύχτες πρεμιέρας 2013

Αυτο πρεπει να'ναι η κωμωδια της χρονιας!....:flipout:

Αμα θες κωμωδια, ελληνικη και στο συγκεκριμενο ειδος δες το Γιαγκοναν. Τα σπαει.
Εδω τα παιδια εχουν κανει σοβαρη προσπαθεια χωρις μπατζετ και μολονοτι ερασιτεχνες.
Γενικα η προσπαθεια που κανουν τα τελευταια χρονια στη χωρα μας ανεξαρτητες ομαδες
φτιαχνοντας ταινιουλες απο το τιποτα μου αρεσει παρα πολυ και μου δινει ελπιδα.
Και μαλιστα σε ειδη που δεν θεωρουνταν σοβαρα και δεν τολμουσε να τα αγγιξει κινηματογραφιστης για να μην τον παρουν στο ψιλο. Οποιος ενδιαφερεται για περισσοτερα
http://www.chainfreecinema.blogspot.gr/

Οσο για τη συγκεκριμενη ταινια, θα σας πω περισσοτερα μολις τη δω!

Αληθεια, κανας συμφορουμιτης παταει στο φεστιβαλ, ή και φετος μονος θα κραταω το
λαβαρο του φορουμ στις Νυχτες Πρεμιερας?
Ειμαι ηδη στις 2 ταινιες και επεται συνεχεια.
Θα γραψω εν καιρω...(καποια στιγμη που να μην κουτουλαω απο τη νυστα)

Re: Απάντηση: Re: Νύχτες πρεμιέρας 2013

Αυτο πρεπει να'ναι η κωμωδια της χρονιας!....:flipout:

Και αυτός έπρεπε να ονομάσει την "μοιραία" της ταινίας Βαλέρια όπως στον Κόναν????? Χάθηκαν άλλα ονόματα?

Re: Απάντηση: Re: Νύχτες πρεμιέρας 2013

Μουσική και φιλμ

7 ταινίες με θέμα την μουσική διαγωνίζονται σε αυτήν την κατηγορία ενώ υπάρχει εκτός διαγωνιστικού και η ταινία Sound City σε σκηνοθεσία των παλιού ντράμερ των Nirvana και leader των Foo Fighters David Grohl αναφερόμενη στο γνωστό στούντιο ηχογράφησης.

Οι ταινίες είναι:

[h=1]Mistaken for Strangers[/h]
[h=1]Pussy Riot: Μια Πανκ Προσευχή[/h]
[h=1]Ηλεκτρικά Κύματα[/h]
[h=1]Το Βινύλιό Μας Ζυγίζει Ένα Τόνο[/h]
[h=1]The Stone Roses: Made of Stone[/h]
[h=1]Λίγα Μέτρα από τη Διασημότητα[/h]
[h=1]Θηλυκά Γκάζια[/h]

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νύχτες πρεμιέρας 2013

Aντε να πουμε και δυο λογακια για τις ταινιες...

FRANCES HA: Για τους λατρεις του αμερικανικου ανεξαρτητου κινηματογραφου. Ασπρομαυρη φωτογραφια,
ωραιοι διαλογοι, περνας ευχαριστα.

THE CONJURING Απο τις πιο δυνατες ταινιες τρομου των τελευταιων ετων. Χωρις gore και σεναριακες αηδιουλες επικεντρωνεται σε ατμοσφαιρικο τρομο και το κανει καλα, εστω και αν δε φτανει την προηγουμενη ταινια του Wan (Insidious).

KON-TIKI Ναυτικη περπετεια χωρις κοιλιες και με καλο ρυθμο που κραταει το θεατη. Διασκεδαστικη.

Πολύ Κακό για το Τίποτα: Ευχαριστη εκπληξη για μενα! Σαιξπηρ απο το σκηνοθετη των Εκδικητων, με
ασπρομαυρη φωτογραφια, τοποθετημενος στη συγχρονη εποχη αλλα διατηρωντας τη γλωσσα?
Απιστευτα φρεσκια ματια και πολυ γελιο. Στο δευτερο μερος εχανε λιγο, αλλα το αποτελεσμα
συνολικα ηταν πολυ ενδιαφερον.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ: ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ Καλτ με τη μια! Ελληνικο, no budget (μαζεψαν τα λεφτα με
καμπανια στο indiegogo), φτιαγμενο απο ερασιτεχνες με αγαπη για αυτο που εκαναν.
Δεν μπορουσα να ξεκολλησω το χαμογελο απο τα χειλη μου σε ολη τη διαρκεια της ταινιας.
Απολαυστικο, αλλα χρειαζοταν λιγο ψαλιδι στο μονταζ...

IN FEAR Καλη σκηνοθεσια, κλειστοφοβικο κλιμα, ομορφη φωτογραφια. Ολα αυτα καταστραφηκαν απο την
ηλιθια καταληξη (τα twists μου μεσα). Απογοητευση.

upstream color: Aκρως απογοητευτικο για μενα. Εξαιρετικη (τεχνικα) η ματια του σκηνοθετη και ενα απο τα καλυτερα μονταζ που εχω δει ποτε. Πολυ καλες και οι ερμηνειες. Αλλα απο σεναριο...
Ο Καραθ μαλλον την ειδε Ταρκοφσκι και πεταει ενα σωρο ανεξηγητα γεγονοτα, θεωρωντας οτι ο
θεατης θα δωσει τη δικη του εξηγηση. Αυτο ΔΕΝ ειναι ΕΦ. Μεχρι και το Prometheus ειναι πιο "μαζεμενο"
σεναριακα.

big bad wolves Ενοχη απολαυση απο το Ισραηλ. Kαι μονο το γεγονος οτι ο πιο συμπαθητικος χαρακτηρας ειναι
ενας αραβας λεει πολλα. Μαυρο χιουμορ, αλλα και ταινια για γερα στομαχια.

Coldwater Εξαιρετικο δραμα για τα Αμερικανικα ιδιωτικα σωφρονιστικα ιδρυματα. Ηθελε λιγο παραπανω
ψαλιδι στο τελος που εξηγουσε τα αυτονοητα, αλλα και παλι ηταν παρα πολυ καλο.

Cheap Thrills Η καλυτερη αλληγορια για τον καπιταλισμο που εχω δει τελευταια. Βιτριολικο, στοχευμενο
χιουμορ και ταινια που πετυχαινει απολυτα το σκοπο της. Επισης για γερα στομαχια.

Σημερα τελειωνουμε.
Και του χρονου, με περισσοτερη συμμετοχη απο το φορουμ ευχομαι.

.
ζηλευω !

βρε τα ειδες ολα αυτα ?

και εγω δεν εχω δει ακομα ουτε την Θλιμμενη του πινεζα μου

.

:ernaehrung004:
Mε εξουθενωσε λιγο το ατιμο ομολογουμενως, καθοτι πολλες ταινιες ηταν τελευταια προβολη της ημερας
και μετα ειχα πρωινο ξυπνημα.
Αξιζει ομως τον κοπο γιατι αρκετες ταινιες απο φεστιβαλ δεν παιρνουν μετα διανομη και δεν υπαρχει
περιπτωση να τις δεις πουθενα. Εχω δει καταπληκτικες ταινιες σε φεστιβαλ, οι οποιες οχι μονο δεν
πηραν διανομη, αλλα ουτε καν στα video club δεν βγηκαν. Γι'αυτο και τα κυνηγαω οσο μπορω.
Αμα ζηλευεις του χρονου να ερθεις κι εσυ. :p
Εγω απηυθυνα ανοιχτη προσκληση απο την αρχη του φεστιβαλ. Δεν με ακολουθησε κανεις.

ετσι ειναι,
ξερω απο προηγουμενες φορες
την διαβασα την προσκληση σου
αλλα αυτες τις ημερες ημουν πνιγμενος στη δουλεια
η μονη μου ψυχαγωγεια ηταν το avclub
ομως σε λιγες ημερες το πηξιμο τελειωνει
θα κανονισουμε να παμε σε καποια προβολη
εστω και εκτος φεστιβαλ

Αντε, σημερα ειδα και την τελευταια και αποχαιρετιστηρια για φετος.

On the job: Καλο σεναριο βασισμενο σε πραγματικη ιστορια με φυλακισμενους που χρησιμοποιουνταν
απο το παρακρατος ως εκτελεστες. Κλασσικη Ασιατικη γκαγκστερικη με ολα τα θετικα του ειδους
(αρκετα κοντινη στις αντιστοιχες του Χονγκ Κονγκ, καιτοι Φιλιπινεζικη) με επιπλεον θετικο το πολιτικο σχολιο.

Αντε και του χρονου.

Στελιο, ως γνωστον εγω ειμαι μεσα για ο,τι κανονισετε. Απο βδομαδα θα ειμαι κι εγω λιγο πιο λασκα στη δουλεια ελπιζω!

Αντε, σημερα ειδα και την τελευταια και αποχαιρετιστηρια για φετος.

On the job: Καλο σεναριο βασισμενο σε πραγματικη ιστορια με φυλακισμενους που χρησιμοποιουνταν
απο το παρακρατος ως εκτελεστες. Κλασσικη Ασιατικη γκαγκστερικη με ολα τα θετικα του ειδους
(αρκετα κοντινη στις αντιστοιχες του Χονγκ Κονγκ, καιτοι Φιλιπινεζικη) με επιπλεον θετικο το πολιτικο σχολιο.

Αντε και του χρονου.

Στελιο, ως γνωστον εγω ειμαι μεσα για ο,τι κανονισετε. Απο βδομαδα θα ειμαι κι εγω λιγο πιο λασκα στη δουλεια ελπιζω!

Ωραια ταξιδια
και του Χρονου καλυτερα

:a0210: