1o Φεστιβάλ ECM στο θέατρο Βράχων

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Από 5 έως 8/9 στα πλαίσια του φεστιβάλ του δήμου Υμηττού, διοργανώνεται το 1ο φεστιβάλ ECM! Το πρόγραμμα των συναυλιών στο link που ακολουθεί:

http://www.festival-ymittou.gr/ecm

Θα έχουμε την τιμή να δούμε από κοντά τους Anouar Brahem, Tomasz Stanko, Gianluigi Trovesi και όχι μόνο...

Λέτε αυτό το... "1ο" να σημαίνει πως θα καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο αντίστοιχη διοργάνωση?

Επιτέλους και κάτι σωστό στο τόπο μας μετά τις αρπαχτές τύπου Fly Beyond, Rockwave κτλ κτλ...

Με βλέπω μέσα....:smile:

Το επαναφέρω, μιας και κοντοζυγώνει... Ελπίζω να ...ξεκουβαλήσω και να πάω. Τουλάχιστο στον Stanko...

Πολύ καλή πρόταση για προσαρμογή στην ... μετα-διακοπική Αθήνα.
Παρακάτω σκιαγραφώ δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες μέρες (για μένα η πλέον ενδιαφέρουσα είναι η Δευτέρα):

07/09/2008 Κυριακή
21.00

Βασίλης Τσαμπρόπουλος πιάνο
Anja Lechner τσέλο
U.T. Gandhi κρουστά

Το νέο άλμπουμ της δισκογραφικής ECM με τίτλο Μelos (το ελληνικό Μέλος) περιέχει συνθέσεις του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, του Georges Ivanovitch Gurdjieff καθώς και αυτοσχεδιασμούς που προήλθαν από τη σύμπραξη του Βασίλη Τσαμπρόπουλου και της Anja Lechner. Παρά τις διαφορετικές τους καταβολές, οι δύο μουσικοί μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο: είναι και οι δυο τους κλασικοί ερμηνευτές, έχοντας όμως μία ασυνήθιστη ευκολία στον αυτοσχεδιασμό. Έχουν συνεργαστεί στο άλμπουμ με τίτλο Chants, Hymns and Dances (Ψαλμοί, Ύμνοι και Χοροί) σε μουσική του Georges Ivanovitch Gurdjieff για βιολοντσέλο και πιάνο, καθώς και σε συνθέσεις του Τσαμπρόπουλου βασισμένες, εν μέρει, σε βυζαντινούς ύμνους, που απέσπασαν υμνητικές κριτικές απ’ όλο τον κόσμο. Η συναυλία είναι πρώτη παρουσίαση της νέας δουλειάς των καλλιτεχνών.

23.00
Stefano Battaglia sextet
Stefano Battaglia πιάνο
Michael Gassmann τρομπέτα
Mirco Mariottini κλαρινέτα
Aya Shimura τσέλο
Salvatore Maiore μπάσο
Roberto Dani ντραμς

Ο Stefano Battaglia εδώ με τη μουσική του, τιμά τον συμπατριώτη του Pier Paolo Pasolini (1922-1975). Ο Pasolini υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους κινηματογραφιστές του 20ου αιώνα και συγχρόνως διακεκριμένος ποιητής, νοβελίστας, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, ζωγράφος και πολιτικός ακτιβιστής. «Αυτό που έκανε τη πρόκληση ακαταμάχητη για μένα ήταν η ίδια η προσωπικότητα του Pasolini και κυρίως αυτή η εξαιρετική ικανότητά του να φέρνει τα αντίθετα σε μια κατάσταση συνύπαρξης» υπογραμμίζει ο Stefano Battaglia. Το λυρικό πιάνο του Battaglia συνομιλεί με την ατμοσφαιρική και ευγενή τρομπέτα του Ελβετού Michael Gassmann. Το ηχόχρωμα του σεξτέτου ενισχύεται δραματικά από το κλαρινέτο του Mirco Mariottini και το τσέλο της Αya Shimura από το Τόκιο. Η μελωδία δεσπόζει εδώ, και η μελαγχολία, η τρυφερότητα και η νοσταλγία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που πηγάζουν από τη μουσική με αναφορά στην εικόνα.

08/09/2008 Δευτέρα
21.00
Stefano Bollani
Piano solo

«Σπάνια έχω συναντήσει έναν μουσικό του αυτοσχεδιασμού με τόσο έντονη την αίσθηση της δομής και της φόρμας». Αυτό σχολίασε ο παραγωγός Manfred Eicher, μιλώντας για τον πιανίστα Stefano Bollani.

Η εξαιρετική του τεχνική, η στυλιστική του ευελιξία και το οξύ του πνεύμα έκαναν τον 37χρονο ιταλό πιανίστα διάσημο στην πατρίδα του και όχι μόνο.

«Για πολύ καιρό έπαιρνα το ρίσκο να είμαι πληθωρικός στη μουσική μου, να βάζω πολλά εφέ, τρικ και εκπλήξεις μέσα στον αυτοσχεδιασμό μου» παραδέχεται ο Bollani «από τότε έμαθα ότι τις καλές ιδέες πρέπει να τις διαχειριζόμαστε με προσοχή, (…), μου αρέσουν πολλά είδη μουσικής από όλες τις πιθανές μουσικές κατευθύνσεις: η κλασική, το τάνγκο, η βραζιλιάνικη, κάθε είδος jazz. Χρησιμοποιώ πολύ γνωστά στοιχεία στο παίξιμό μου ακριβώς για να δημιουργήσω κάτι σα μια βάση κατανόησης και να αναπτύξω νέα πράγματα».

23.00
Τomasz Stanko Quartet

Τomasz Stanko τρομπέτα
Marcin Wasilewski πιάνο
Slawomir Kurkiewicz μπάσο
Michal Miskiewicz ντραμς

Ήχος αυστηρά ευρωπαϊκός, πανέμορφος, άλλοτε μέσα από την αργή, στατική και εύθραυστη ανάπτυξη των μελωδιών του, άλλοτε πάλι, μέσα από το δυνατό και γρήγορο παίξιμο όπου οι εντάσεις ανεβαίνουν τόσο πολύ, ικανές να πυροδοτήσουν το σύμπαν….

O Tomasz Stanko συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους τρομπετίστες της Ευρώπης. Ο μεγάλος τρομπετίστας, σήμερα συνεργάζεται με τρεις νέους μουσικούς από την Πολωνία, τον πιανίστα Marcin Wasilewski, τον μπασίστα Slawomir Kurkiewicz και το ντράμερ Michal Miskiewicz. Ένα ιδιαίτερα δυνατό σχήμα που χαρακτηρίζεται από το ηχηρό ιμπρεσιονιστικό παίξιμο του Wasilewski με ισχυρές τις επιρροές του από τον Bill Evans που δεν είναι μόνο ευδιάκριτες αλλά και καλοδεχούμενες από τη διεθνή κριτική. Το τρίο, τον περασμένο Ιανουάριο, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο στην ECM με τον τίτλο January, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια και αποδοχή απ´όλο τον κόσμο*.

* (αυτό είναι ανακριβές διότι το January είναι ο 2ος δίσκος του τρίο).

Θα είμαι εκεί και εγώ, εξαιρετική προσπάθεια και μην ξεχνάτε στο ίδιο πλαίσιο είναι και στις 13 η Καραινδρου, αφού ανήκει στην ECM και τον ήχο της θα επιμεληθεί ο ίδιος ο Eicher! όπως και σε όλη τη συναυλία.
Από πληροφορίες η ακουστική με την συνδρομή του Eicher θα είναι εμπειρία μοναδική για ανοικτό χώρο.

Επίσης ο Bollani θεωρείται εξαιρετική περίπτωση πιανίστα, πολύ σημαντικός.

Και για τους φίλους που μπορούν να παραξενευτούν, στην εποχή μας η Ιταλία βγάζει σπουδαίους Jazzmen έχοντας και το εξαιρετικό Umbria Jazz Festival που θεωρείται από τα πιο σημαντικά διεθνώς, ακόμη και για τους Αμερικανούς που είναι φύση και θέση οι πατριάρχες της Jazz.