2.7QR cross

Έχοντας προσωπική εμπειρία από "χέριασμα" 2.7 QR, θα σου συνιστούσα τα κάτωθι:

1. Αλλαγή της εσωτερικής καλωδίωσης με άλλη της προτιμήσεώς σου (προσωπικά πειραματίστηκα με Kimber και Ultralink), κολλήματα με υλικό υψηλής ποιότητας (π.χ. XLO) απευθείας στις επαφές, με κατάργησητων ακροδεκτών, όσο το δυνατό μικρότερο μήκος καλωδίων.

2. Κατάργηση πλήρως των ασφαλειών (εφόσον αποδέχεσαι το ρίσκο και αισθάνεσαι ασφάλεια-ήτοι δεν έχεις κάψει ασφάλειες στο παρελθόν με το υπάρχον ενισχυτικό σου) και των attenuators της Magnepan, οι οποίοι υλοποιούνται με απαράδεκτης ποιότητας αντιστάσεις. Αντικατάσταση των τελευταίων με αντίστοιχες υψηλής ποιότητας, θα χρειαστεί πειραματισμός με διάφορα μεγέθη. Πρόκειται για τη μετατροπή με τη σημαντικότερη θετική επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου.

3. Αντικατάσταση των πυκνωτών με τους αντίστοιχης τιμής της Ansar, δυστυχώς το μέγεθός τους δεν επιτρέπει την αλλαγή όλων, εφόσον παραμείνεις στη διατήρηση του εσωτερικού cross, λόγω έλλειψης χώρου. Δες cricklewood electronics από UK για υλικά.

4. Δε συνιστώ την αντικατάσταση του πηνίου φερρίτη με το αντίστοιχο αέρος της Goertz π.χ. H αναπόφευκτη παραμόρφωση που εισάγει το πρώτο είναι δυστυχώς απαραίτητη για να αποδώσει έστω και με μόλις υποσημαινόμενο όγκο τις χαμηλές συχνότητες το 2.7. Οι δοκιμές μου με τα εν λόγω πηνία αέρος έδειξαν σημαντική βελτίωση στον έλεγχο και τη σαφήνεια του χαμηλού, το οποίο όμως αποκτά πλέον αναιμικό χαρακτήρα. Έτσι κι αλλιώς τα πηνία αέρος δεν χωρούν στον περιορισμένο χώρο και θα χρειαστεί να κατασκευάσεις εξωτερικό cross. Κυκλοφορούν στην αγορά ωστόσο, πηνία φερρίτη εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία επίσης απαιτούν, λόγω χώρου, εξωτερικό cross.

Σε ευχαριστω πολυ.

Επειδη κοιταζω σοβαρα το θεμα του εξωτερικου κρος και το βρισκω πολυ πιθανο να το κανω, θα με ενδιεφερε η αποψη σου περι μεγαλυτερου ογκου υλικων !

Δεν έχω προσωπική εμπειρία από κατασκευή εξωτερικού cross.

Πολύ υλικό υπήρχε στο παλιό avforum, το οποίο χάθηκε δυστυχώς..

Ευτυχώς υπάρχει ακόμα "παρακαταθήκη" η καταπληκτική δουλειά του Κώστα του Τσαρουχά. Μπορείς εύκολα να την ακολουθήσεις στις βασικές της αρχές, αλλάζοντας τις τιμές των υλικών σε αυτές που αντιστοιχούν στο 2.7.

Σημαντική εμπειρία έχει κι ο Σ. Κακαλιός.

Καλή τύχη..

Σε ευχαριστω ξανα.

Απο δευτερα θα εχω νεα , να δω και τι γινεται μεσα στα ηχεια !!

Απάντηση: Re: 2.7QR cross

Έχοντας προσωπική εμπειρία από "χέριασμα" 2.7 QR, θα σου συνιστούσα τα κάτωθι:

1. Αλλαγή της εσωτερικής καλωδίωσης με άλλη της προτιμήσεώς σου (προσωπικά πειραματίστηκα με Kimber και Ultralink), κολλήματα με υλικό υψηλής ποιότητας (π.χ. XLO) απευθείας στις επαφές, με κατάργησητων ακροδεκτών, όσο το δυνατό μικρότερο μήκος καλωδίων.

2. Κατάργηση πλήρως των ασφαλειών (εφόσον αποδέχεσαι το ρίσκο και αισθάνεσαι ασφάλεια-ήτοι δεν έχεις κάψει ασφάλειες στο παρελθόν με το υπάρχον ενισχυτικό σου) και των attenuators της Magnepan, οι οποίοι υλοποιούνται με απαράδεκτης ποιότητας αντιστάσεις. Αντικατάσταση των τελευταίων με αντίστοιχες υψηλής ποιότητας, θα χρειαστεί πειραματισμός με διάφορα μεγέθη. Πρόκειται για τη μετατροπή με τη σημαντικότερη θετική επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου.

3. Αντικατάσταση των πυκνωτών με τους αντίστοιχης τιμής της Ansar, δυστυχώς το μέγεθός τους δεν επιτρέπει την αλλαγή όλων, εφόσον παραμείνεις στη διατήρηση του εσωτερικού cross, λόγω έλλειψης χώρου. Δες cricklewood electronics από UK για υλικά.

4. Δε συνιστώ την αντικατάσταση του πηνίου φερρίτη με το αντίστοιχο αέρος της Goertz π.χ. H αναπόφευκτη παραμόρφωση που εισάγει το πρώτο είναι δυστυχώς απαραίτητη για να αποδώσει έστω και με μόλις υποσημαινόμενο όγκο τις χαμηλές συχνότητες το 2.7. Οι δοκιμές μου με τα εν λόγω πηνία αέρος έδειξαν σημαντική βελτίωση στον έλεγχο και τη σαφήνεια του χαμηλού, το οποίο όμως αποκτά πλέον αναιμικό χαρακτήρα. Έτσι κι αλλιώς τα πηνία αέρος δεν χωρούν στον περιορισμένο χώρο και θα χρειαστεί να κατασκευάσεις εξωτερικό cross. Κυκλοφορούν στην αγορά ωστόσο, πηνία φερρίτη εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία επίσης απαιτούν, λόγω χώρου, εξωτερικό cross.

Μια χαρα ειμαστε κι απο μεσα τελικα -bye-

Μια ερωτηση στο φιλο που εχει ξανακανει τη δουλεια....
Οσον αφορα τις εσωτερικες καλωδιωσεις, κατηργησες τις ενωσεις/κλεμενς μεταξυ πηνιοσυρματος και καλωδιωσης κρος??
Αν ναι υποθετω οτι τα κολλησες. Πως κολλησες το πηνιοσυρμα του μιντρειντζ που δεν ειναι χαλκος?? Επισης , κολλησες και το foil του quasi ??

Καλημερα !

Μαλιστα. Παντως με τα υλικα εχω μπλεχτει αρκετα.
Κατι βρισκω, αλλα οι τιμες τους δεν ειναι ακριβως αυτες που εχει το σχεδιο παραπανω.

Φιλε monsoon, μηπως εχεις καπου το σχεδιακι του κρος που κατεληξες , οπως και τις τιμες των υλικων που χρησιμοποιησες τελικα ?

Ευχαριστω !

Ρε μάνα μου:grinning-smiley-043 τα πανελς πρόβλημα φασικών διαφορών ντεν έχουν.
Πάρε ένα Σαμσόν και κάνε δουλειά γρήγορα, εύκολα και αναίμακτα...
Εξ' άλλου οι τελικούληδες που θα σου χρειαστούνε είναι τζαμπαντάν.
Λίγο η ΔΕΗ θα σε ξυρίσει αλλά είναι κάθε δίμηνο και δεν θα σου φανεί αρκετά...
Μετά άμα θες να βγάλεις στη σέντρα τα ηχεία, τα ενεργά κρος ξέρεις φεύγουν πολύ πιο εύκολα από τα καραπειραγμένα μανίσια κρος...

Αν θυμάμαι καλά, για το κύκλωμα υψηλών και μεσαίων, είχα χρησιμοποιήσει αυτούς..

Για το κύκλωμα των χαμηλών, υπάρχει ακριβώς ο ίδιος πυκνωτής σε Ansar (50μF), αλλά όπως είπα δε χωράει στο εσωτερικό του ηχείου..

Δεν έκανα καμία αλλαγή στο σχέδιο του cross..

Last edited:
Γιαννη, δεν διαφωνω επι της ουσιας. Απλα δεν θελω να γεμισω τον τοπο μηχανακια αυτη τη περιοδο.

Monsoon θενκς!!

Καλημερες !

To καταστημα απο uk που εδωσες φιλε, θελει κατι μυστηρια μειλ με αριθμους πιστωτικής για να στειλει ελλαδα και δεν το πολυεμπιστευομαι. Υπαρχει καποιο αλλο που γνωριζεται για να παρω κανα πυκνωτακι ?
Επισης για τα Goertz...

Με τους ανσαρ μαλλον βρηκα ακρη απο uk.

Με τα πηνια της goertz εχω θεμα. Δε βρισκω πουθενα ευρωπη. Γνωριζει κανεις?

Οι ανσαρ πρεπει να ειναι ηδηστο ταχυδρομειο.......

CAPA22/630 70 mm x 45 mm 22uF 630 volt
CAPA50/630 105 mm x 50 mm 50uF 630 volt

ansarll.gif

Ερωτηση τελειως χαζη, εφοσον γινεται μετα.......το βολταζ των πυκνωτων δεν παιζει ρολο ????

Δευτερη ερωτηση, περι πηνιων. Δεν βρισκω πουθενα μα πουθενα alphacore.
Εχω βρει αντιστοιχους της mudorf

cfc.jpg

Τους εχει δουλεψει/ακουσει/διαβασει πουθενα αυτους ??

Θενκς !

Η να δω τους Jensen , αν και ειναι πολυ πιο ακριβοι και απο τους mundorf?

Απ'οτι φαινεται θα κανω το πειραματοζωο. Παραγγειλα τους mundorf....

Mundorf Folienspule/Coil CFC16awg-0,68mH/0,26Ohm

Mundorf Folienspule/Coil CFC12awg-2,7mH/0,31Ohm

Θα με ενδιεφερε πραγματικα , αν καποιος γνωριζει για το βολταζ των πυκνωτων κατι, στο ερωτημα που εθεσα παραπανω...

Θενκς !

Re: Απάντηση: 2.7QR cross

Ερωτηση τελειως χαζη, εφοσον γινεται μετα.......το βολταζ των πυκνωτων δεν παιζει ρολο ????

Φυσικά και παίζει, αλλά μόνο για λόγους ασφαλείας, δηλαδή να λειτουργούν εντός προδιαγραφών. Δεν επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του crossover.

Αλλη μια ερωτηση.
Υπαρχει προβλημα εαν το κουτι που θα κλεισω τα υλικα του κρος ειναι αεροστεγες?
Θεωρω οτι θα υπαρχει θερμοτητα στα υλικα. Μηπως ειναι καλυτερα να παιρνουν αερα?

Παμε αλλη μια....

Τι ειναι πιο σωστο , να βαλω τα κουτια με τα cross κοντα στα ηχεια και να εχω μακρυα καλωδια απο τον τελικο στο κρος και κοντα απο το κρος στα ηχεια η................να βαλω τα κρος κοντα στον τελικο με κοντα καλωδια και να βαλω μακρυα απο τα κρος στα πηνια ????????? :bang:

(τωρα , η ρωτησα μεγαλη κοτσανα, η παω να βγαλω λαβρακι....:jester:)