Απάντηση: 2017? OLED, QLED η τι?
Εχω oled και την εχω συνδεμενη με pc. Μεταξυ αλλων σερφαρω και για ωρες, δεν εχω παρατηρησει ουτε ir, ουτε burn in.
Φυσικα γνωριζοντας αυτη την αδυναμια των Oled, ουτε θα σερφαρω 12ωρα, ουτε παιχνιδια παιζω για ατελειωτες ωρες.
Αν καποιος εχει προθεση να λιωνει στα παιχνιδια, εγω δεν θα του προτεινα να παει σε Oled, αλλα ουτε κι αν η tv θα βρισκεται σε σπιτι που θα την χρησιμοποιει ολη η οικογενεια ασταματητα απο το πρωι μεχρι το βραδυ σε ενα καναλι με το στατικο Logο.
Θεωρω οτι για νορμαλ χρηση η oled δεν εχει προβλημα για Burn in και αν εμφανιστει Image retention με καποια εντονη χρηση ωρων με στατικες logo, θα εξαφανιστει οταν η τηλεοραση κλεισει και ξανα ανοιξει.
Οσον αφορα την στατικη εικονα σε ολη την οθονη (pause ταινιας, καποιο φοντο pc κλπ) η τηλεοραση ανιχνευει το στατικο πλανο και ριχνει το 40-60% της φωτεινοτητας για προστασια. Αν ειναι ενεργοποιημενο και το αυτοματο κλεισιμο της Tv (π.χ. 4 ωρες) αν την παρατησεις σε ενα καναλι και φυγεις, ουτε απο εκει κινδυνευεις απο καποια ζημια.
Οποτε θεωρω οτι το μεγαλυτερο ρισκο για ir/burn in, ειναι να συνδεσεις καποια κονσολα παιχνιδιων και να παιζεις αλυπητα εσυ και η παρεα σου.
Η samsung με την qled οπου ως αντιπαλο βλεπει τις oled, προσπαθει να κανει το marketing της, με το να διαφημιζει οτι δεν εχει τη συγκεκριμενη αδυναμια του αντιπαλου της. Θα δεις πως θα αλλαξει το παραμυθι της και αυτη, οταν παραξει αυτοφωτα πανελ, οπου και εκει θα αντιμετωπισει και αυτη το Image retention.
Τελος, ας μην μενουμε μονο σε μια παραμετρο του τι διαφημιζει η samsung για προωθηση των προιοντων της, γιατι και οι qled εχουν προβληματα απεικονισης με μικροτερη φωτεινοτητα στα ακρα οπως διαβαζω, το κοντραστ της και το μαυρο ειναι πισω απο τις Oled κλπ κλπ.
Μην βασιζεις απολυτα ως στατιστικη αναφορες χρηστων και μονο. Υπαρχουν αστοχιες, υπαρχουν σκληρες χρησεις απο ατομα που δουλεψαν Oled με παιχνιδια σαν να μην υπαρχει αυριο κλπ.
Για αυτο και κατεθεσα την αποψη μου πως αν καποιος που θελει tv για να κανει μικτη χρηση αρκετων ωρων και σαν μονιτορ pc με διαφορα στατικα για πολλες ωρες, ισως θα ηταν καλυτερα να στρεφει σε lcd.
Οσον αφορα τα στατικα Logo τηλεοπτικων καναλιων ομως, δεν εχω διαβασει καποιο παραπονο. Συνηθως η πλειοψηφια αναφερεται σε πολυωρα παιχνιδια.