20κάτι δίσκοι που μου έκαναν συντροφιά το 2013

Κλείνω, για να μην σας πρήξω άλλο, με ένα απόλυτο must have για κάθε ενδιαφερόμενο για την κλασσική μουσική :
41fVejCsAtL._SL500_AA300_.jpg

H πραγματική ουσία του Ντβόρζακ δεν βρίσκεται αλλού παρά στα κουαρτέτα εγχόρδων ... Ουδείς τα έπαιξε τόσο καλά όσο τα πατριωτάκια του ... ο τύπος στην βιόλα είναι ίδιος ο Βουτσάς στην ταινία που φορούσε μια ξανθιά περούκα και έκανε τον Άγγλο...

Οι δίσκοι που παρέθεσε ο Δημοκηδής είναι διαμάντια της φετεινής παραγωγής.

Ο Καβάκος είναι μοναδικός τόσο στο κονσέρτο του Brahms όσο και στις σονάτες για βιολί και πιάνο του Beethoven. Είναι από τους μεγαλύτερους βιολιστές και μακάρι να έχει την ίδια πορεία και σαν μαέστρος.
Τον βάζω δίπλα στην ως τώρα αναφορά μου που ήταν οι Πέλμαν- Εσκενάζυ. Η εγγραφή που έγινε στο Μέγαρο είναι ποιότητας cd αλλά έχει εξαιρετικό ήχο.
Καλώ τον Dr. Pan Κ μετά τις εορτές σπίτι να τον ακούσουμε και να βάλει σε τάξη το χάος των καλωδίων μου.

Δύο επιπλέον σημειώσεις
Α. Οι Panocha πράγματι προσφέρουν ίσως την πρώτη επιλογή στην συνολική ακρόαση των κουαρτέτων του Dvorak δίπλα στους Prager Quartet που υπάρχουν μόνο σε βινύλιο.

prager.JPG

Τίποτε όμως δεν είναι τυχαίο όλα έχουν την ιστορία τους.

Πρώτοι ήταν το Janacek Quartet στο οποίο πολλοί και εγώ ομνύουμε.

janacek.JPG

Ακολούθησαν οι Smetana Quartet των οποίων o τσελίστας ήταν ο μέντορας των Panocha.

smetana.JPG

και μετά τους Panocha υπάρχει συνέχεια με τους Pavel Haas Quartet (φετινή νομίζω παραγωγή) και πόσα ακόμη μου διαφεύγουν.
Είναι θαυμαστή η συνέχεια της παράδοσης που εμφανίζουν τα κουαρτέτα τους.

pavel haas.JPG

Β. Θα ήθελα να περιλάβω και ακόμη ένα εξαιρετικό cd που θεωρήθηκε από το Grammophone το καλύτερο cd της χρονιάς. Δύσκολα έργα με κοινή αφετηρία την Ουγγρική καταγωγή των συνθετών. Την βιολίστρια την παρακολουθώ καιρό και με είχε εντυπωσιάσει στο κονσέρτο για βιολί του Beethoven που είχα την αίσθηση ότι ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ ασφαλείας και τα κατάφερε.

Bartok-Ligeti.jpg

Πάντως άν ενδιαφερόμουν μόνο για το κονσέρτο του Bartok θα άκουγα αποκλειστικά και μόνο τον Κelemen. Είναι φετινό cd και είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει σε αυτό το κονσέρτο και έχω αρκετές εκτελέσεις σε βινύλια και sacd.

Bartok Violin Concerto No.2, Rhapsodies (Kelemen).jpg

format58300.jpg

Τους Keller Quartet τους πρωτοάκουσα στην Τέχνη της Φούγκας του Κάντορα -ECM New Series 1998- και μου άρεζαν πολύ.
Εδώ, είναι απλά εξαιρετικοί. Και μιλάμε για εφιαλτικά δύσκολο ρεπερτόριο.

Βρήκα επίσης εκπληκτική της συλλογή ECM: Selected Signs III-VIII.

1373889801_front.jpg

Κουτί με 6 CDs, κάτι σαν ...έκθεση πεπραγμένων, αυτό το "τούβλο" διατρέχει ένα τρομαχτικά ευρύ φάσμα από μουσικές, από τον C.P.E. Bach μέχρι τον Arvo Part, από τον Steve Reich μέχρι τη
Norma Winstone κι από τον Andrey Dergachev μέχρι τον Jimmy Giuffre και την Ελένη Καραϊνδρου.
Μένεις με ανοιχτο στόμα ακούγοντας πόσο αρμονικά συνυπάρχουν και γειτονεύουν ακούσματα που, κανονικά, θα περίμενες να είναι μαλωμένα μεταξύ τους (για να μην πώ κάτι χειρότερο).
Για μένα, αβλεπί η κυκλοφορία της χρονιάς. Ανεξαρτήτως ιδιώματος.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον επίσης βρήκα το 'Il Pergolese'

Il_Pergolese_c_ECM_Records_CD_27670a74de_5840500746.png

η σύνθεση της ομάδας είναι κατηγορία Champions League: Maria De Pinto, Francois Couturier, Anja Lechner, Michele Rabbia.
η μουσική του Ναπολιτάνου χρησιμοποιείται περισσότερο σαν πλατφόρμα εκτόξευσης σε άλλους κόσμους, "κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Uri Caine παίρνοντας σαν αφετηρία τη μουσική
του Mahler" έγραψαν Εξω. Αν δεν φοβάστε που και που το ...'βρώμικο' ψωμί, ο δίσκος είναι πάρα πολύ καλός.

Ο τίτλος τα λέει ξεκάθαρα. Οπότε πάμε στο παρασύνθημα....
αν..... ρέπουν ελαφρώς προς την κιθάρα συγχωρείστε με:worshippy:
Πολλοί είναι του 2013...άντε 2012. Κάποιοι λίγο παλιότεροι, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.....
...
Αρχηγέ, να είσαι καλά, να απολαμβάνεις τις μουσικές σου με ασίγαστη διάθεση και ενδιαφέρον.

Και ...οι Joe Walsh (ύμνος το Turn to Stone), Thijs van Leer και Jan Akkerman, Θεοί, τι μου θύμησες...

Last edited:
Εξαιρετικά ενδιαφέρον επίσης βρήκα το 'Il Pergolese'

Il_Pergolese_c_ECM_Records_CD_27670a74de_5840500746.png

η σύνθεση της ομάδας είναι κατηγορία Champions League: Maria De Pinto, Francois Couturier, Anja Lechner, Michele Rabbia.
η μουσική του Ναπολιτάνου χρησιμοποιείται περισσότερο σαν πλατφόρμα εκτόξευσης σε άλλους κόσμους, "κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Uri Caine παίρνοντας σαν αφετηρία τη μουσική
του Mahler" έγραψαν Εξω. Αν δεν φοβάστε που και που το ...'βρώμικο' ψωμί, ο δίσκος είναι πάρα πολύ καλός.

Εξαιρετικός !!!