2X Teleconverters.Αποτελεσματα και παρατηρησεις

ntinos17

Established Member
29 November 2008
135
2Χ Τελεκονβερτερς.Μας διπλασιαζουν ενα φακο και απο για παραδειγμα
200 μμ τον κανουνε 400 μμ. (Διπλασιαστες εστιακης αποστασης στα ελληνικα?)
Εχει 2 τυπους , αυτους που τοποθετουνται μεταξυ σωματος και φακου μηχανης
και αυτους που τοποθετουνται μετα τον φακο της μηχανης (μπροστα).
Γνωμες και εντυπωσεις αν τους εχετε χρησιμοποιησει ποτε.Ποσα στοπ κατεβαζουν .Κανουνε αλλοιωσεις στο χρωμα η στην ευκρινεια μιας
φωτογραφιας? Προσαρμοζονται πανω σε DSLR?
Οποιαδηποτε εμπειρια στο thread πιστευω οτι θα ειναι πολυτιμη μιας και
πολλοι ισως να εχουμε κατι τετοιο και αν καποιοι σκεπτομαστε να αγορασουμε
να ξεραμε τι μελλει γενεσθαι με κατι τετοιο.

-bye-

Ο 1.4x κατεβάζει 1 στοπ, ο 2x κατεβάζει 2 στοπ.

Μιλώ για αυτούς που προσαρμόζονται μεταξύ σώματος και φακού, τους άλλους τους ξεχνάς για ποιοτική φωτογραφία (βέβαια για το εφέ, έχω δει να προσαρμόζεται -σε κόμπακτ βέβαια- και φακός από ματάκι πόρτας, για fish-eye)

Δυστυχώς οι καλοί είναι ακριβοί... προσωπικώς δεν θα πήγαινα σε 2χ, αλλά έναν 1.4χ τον σκέφτομαι. Θα προτιμήσω τον 1.4x της Ταμρον (το καλό, SP, μοντέλο) πολύ σύντομα.

Λεω να αγορασω εναν vivitar 2Χ (αναμεσα σωμα-φακο).θα λεει τιποτα?Εχω ηδη εναν για εμπρος απο τον φακο.Αυτος που εχω εχει αφθονο χρωματικο σφαλμα.Περιορισμενη χρηση με τριποδο και αφθονο φως μονο και μονο αμα το seing της ατμοσφαιρας ειναι καλο.Εχει Vivitar made in japan?(ετσι τον εγραφε)
Δεν ξερω ....

Η Vivitar ήταν αμερικάνικη εταιρία η οποία έβαζε την ετικέτα της σε οπτικά που έφτιαχναν κατά παραγγελία της άλλοι κατασκευαστές. Έχει ορισμένα αξιόλογα οπτικά, ορισμένα όχι και τόσο. Τα πιο πρόσφατα δεν αξίζουν. Η παλιά γκάμα Series One είχε μερικούς πολύ καλούς φακούς.

Γενικα ολοι οι τελεκονβερτερ πεζουνε καλουτσικα σε εξωτικους τελεφωτο αλλα σε απλα καλους τελεφωτο οπως ο 70-200 2.8 ο τελεκονβερτερ 2χ ειναι αυτοκτονια .

Αναλογα τι φακο εχεις και τι ακριβως θες να κανεις αν μου γραψεις λιγο πιο αναλυτικα σε τι φακο και χρηση θα σου πω την γνωμη και εμπιρεια μου αναλογα.

Σε ευχαριστω πολυ send & Pixelfun.Ετοιμαζομαι να παρω εναν Vivitar απο εβαυ απο τους
παλιους και εναν SAITEX (να δω τι θα μου βγει) απλως λογω καλης τιμης.
Τους σκεπτομαι πανω σε 200 μμ φακους να τους δοκιμασω μηπως και γλυτωσω
απο το χρωματικο σφαλμα στις νυχτερινες φωτογραφησεις.
Βασικα προσπαθω να αποφυγω το χρωματικο σφαλμα και το φαινομενο
κομης στις νυχτερινες Pixelfun.
Εδω εχω ενα δειγμα απο τον αλλο που μπαινει μπρος απο τον φακο.
Φαινεται το χρωματικο σφαλμα στα φωτακια του πλοιου (τραβηγμενες
σουρουπο) και παραμορφωση στα ακρα του πεδιου.

IMG_3202.jpg

IMG_2968.jpg

Last edited:
Τζαμπα λεφτα θα δωσεις αν ειναι για σκοπο οτι θα εχεις καλυτερες νυχτερινες φωτογραφιες .

Αφου εισε ομως αποφασισμενος οπως και ναχει να τους αγορασεις τοτε καλη τυχη .

Με ενδιαφερει στις μεγαλες μεγεθυνσεις να αποφυγω οσο μπορω το φαινομενο κομης και το χρωματικο σφαλμα .Το φαινομενο κομης προκαλειται απο την καμπυλοτητα του μπροστινου φακου και καπως περιοριζεται αμα μικρυνεις το διαφραγμα (pic. small open)αλλα οχι δραστικα.Οσο μεγαλυτερο καμπυλωμα εχει ο μπροστινος φακος τοτε λογω της αποστασης απο το σημειο εστιασης (φιλμ,σενσορας) τοσο αυξανει το σφαλμα αυτο .Ειχα κανει καποιες δοκιμες εδω με τον κονβερτερ μπροστα απο τον φακο.Ισως με κονβερτερ αναμεσα απο φακο και σωμα να περιορισω το φαινομενο επειδη θα εχει μικροτερη αποσταση με το σημειο εστιασης (σενσορας,φιλμ).

OFF_AXIS_COMA_TEST_.jpg

Τωρα για ποιοτητα αναγκαστικα θα καμω περισοτερες εκθεσεις με μεγαλυτερο
χρονο για να κερδισω τα 2 χαμενα στοπ.Επισης και τα ISO καπου παιζουν ρολο οπως φαινεται.
Παντως ο κονβερτερ που εχω αν και ειναι της Digital concepts o 2.2X High Definition MC το φαινομενο κομης ειναι πολυ εντονο.Σε επιγειες ο κονβερτερ συμπεριφερεται καπως ανεκτα
στο φως ημερας αλλα σε επιγειες βραδυνες θελει ενα spike filter να "κουκουλωσει" την ατελεια και να φαινεται σαν εφφε.Στις επιγειες νυκτερινες θα με ενδιαφερε να πειραματιστω και με HDR πραγμα που δεν εχω κανει ποτε.
:flipout:

Last edited: