3-Phase kWH meter. Συνδεσμολογία

Έχω έναν τριφασικό μετρητή κιλοβαττωρών της AEG, μοντέλο C11G, Νο: 20100181 (δεν ξέρω αν αυτός είναι ο αριθμός σειράς ή κάτι άλλο), 3x30A.

Θέλω να τον συνδέσω πριν από ένα υποτμήμα της συνολικής ηλεκτρικής εγκατάστασης για να μετράω την κατανάλωση σε αυτό. Οι λόγοι είναι στατιστικοί αλλά και με ουσία, διότι πρόκειται για κάποιο τμήμα, του οποίου αργότερα μπορεί να χρειαστεί να μοιραζόμαστε τα έξοδα.

Κάθε φάση, συμπεριλαμβανομένου και του ουδετέρου, έχει μια είσοδο παροχής και μια έξοδο προς τις καταναλώσεις. Το κακό είναι πως δεν ξέρω ποιά είναι η είσοδος και ποιά είναι η έξοδος, διότι δεν έχω διάγραμμα σύνδεσης.

Ζητώ τη βοήθεια κάποιου ηλεκτρολόγου, ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΗ, μπας και βγάλουμε καμιάν άκρη. Υπάρχει κανένας εδώ, ή μήπως ξέρει κανένας κάποιον;

Ευχαριστώ.
-

Η ηλεκτρικη σου εγκατασταση μετα τον πινακα λειτουργει με μονοφασικο ρευμα,εκτος αν μιλαμε για βιομηχανικη-βιοτεχνικη εγκατασταση με συσκευες που λειτουργουν με τριφασικο

Η παροχή προς το τμήμα της ηλ.εγκατάστασης που θέλεις να ''μετρήσεις'' είναι τριφασική;Υπάρχει κάποιος υποπίνακας τριφασικός;
Μπορείς να ''ανεβάσεις '' φωτό του μετρητή;

Έχω έναν τριφασικό μετρητή κιλοβαττωρών της AEG, μοντέλο C11G, Νο: 20100181 (δεν ξέρω αν αυτός είναι ο αριθμός σειράς ή κάτι άλλο), 3x30A.

Θέλω να τον συνδέσω πριν από ένα υποτμήμα της συνολικής ηλεκτρικής εγκατάστασης για να μετράω την κατανάλωση σε αυτό. Οι λόγοι είναι στατιστικοί αλλά και με ουσία, διότι πρόκειται για κάποιο τμήμα, του οποίου αργότερα μπορεί να χρειαστεί να μοιραζόμαστε τα έξοδα.

Κάθε φάση, συμπεριλαμβανομένου και του ουδετέρου, έχει μια είσοδο παροχής και μια έξοδο προς τις καταναλώσεις. Το κακό είναι πως δεν ξέρω ποιά είναι η είσοδος και ποιά είναι η έξοδος, διότι δεν έχω διάγραμμα σύνδεσης.

Ζητώ τη βοήθεια κάποιου ηλεκτρολόγου, ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΗ, μπας και βγάλουμε καμιάν άκρη. Υπάρχει κανένας εδώ, ή μήπως ξέρει κανένας κάποιον;

Ευχαριστώ.
-

Δεν κατάλαβα τι ακριβώς θέλεις να κάνεις.
Θες βοήθεια αν το φτιάξεις μόνος σου ή θες να σου συστήσουμε ηλεκτρολόγο?
Αν ισχύει η πρωτη περίπτωση, τον μετρητή θα τον βάλεις μετά τον πίνακα?

Edit.
Γενικά, θα σε απέτρεπα να βάλεις χέρι (φιλικά πάντα και χωρίς παρεξήγηση) αν δεν είσαι σίγουρος οτι ξέρεις τι κάνεις ...

Last edited:
Καλησπέρα ή μάλλον καλημέρα σε όλους κι ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις σας.

Βρε παιδιά, ήμουν σαφής σε αυτό που ρωτούσα. Αφορούσε την συνδεσμολογία αυτού καθεαυτού του μετρητή, ανεξάρτητα το πού θέλω να τον τοποθετήσω. Ασφαλώς θα τοποθετηθεί μετά τον μετρητή της ΔΕΗ και βέβαια μετά από κάποιον τριφασικό γενικό διακόπτη, ώστε να μπορώ να κάνω τις συνδέσεις εν ασφαλεία. Και ναι, σε όλο το κτήριο, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου τμήματος και υποτμήματος, η παροχή προς τους πίνακες είναι τριφασική, καθόλου περίεργο αυτό. Το γεγονός ότι οι περισσότερες συσκευές είναι μονοφασικές - διότι υπάρχουν και τριφασικές, π.χ. κάποιοι θερμοσυσσωρευτές, ένα μεγάλο air condition, κλπ. - δεν αναιρεί το να υπάρχει τριφασική τροφοδοσία προς τους πίνακες.

Και μην τρομάζετε, ξέρω τί κάνω. Απλά ζητάω τη συγκεκριμένη πληροφορία, γιατί φοβάμαι ότι αν στη θέση της εισόδου της παροχής σε κάθε φάση, δεν συνδέσεις την παροχή αλλά την έξοδο του μετρητή προς την κατανάλωση και το ανάποδο, πιθανόν να μη μετράει ή να μετράει ανάποδα (το τελευταίο δεν το ξέρω, υπόθεση κάνω) και ίσως να προκληθεί και ζημιά, αν και αμφιβάλλω γι αυτό.

Ο λόγος που αναφέρθηκα σε Ηλεκτρολόγο είναι ότι κάποιος από αυτούς πιθανόν να έχει ξανασυνδέσει τέτοιο μετρητή, οπότε να το γνωρίζει εμπειρικά, χωρίς να χρειάζεται σχεδιάγραμμα.

Τέλος πάντων, απευθύνθηκα και στην AEG Ελλάδας, και ίσως πάρω και από και μιαν απάντηση. Πάντως κάθε βοήθεια για κάποιον που ξέρει τί ζητάω, ευπρόσδεκτη.
Φωτό θα ανεβάσω αύριο ή μεθαύριο, αν δεν βγάλω άκρη.

Και πάλι ευχαριστώ.
-

Re: Απάντηση: 3-Phase kWH meter. Συνδεσμολογία

Αν δεν κάνω λάθος αυτός είναι μετρητής μηχανικός. Υπάρχει ένα καπάκι κάτω από τον μετρητή που έχει δύο βίδες για να αφαιρεθεί. Κάτω από αυτό το καπάκι υπάρχουν οκτώ επαφές που συνδέονται τρείς φάσεις και ουδέτερος. Οι επαφές είναι ανά δύο και χωρίζονται με μόνωση. Από κάθε ζευγάρι επαφών η αριστερή είναι η είσοδος και η δεξιά είναι η έξοδος. Οι τελευταίες δυο είναι ο ουδέτερος. Στο καπάκι των επαφών που βγαίνει πρέπει να υπάρχει τυπωμένο σχέδιο συνδεσης από πίσω. Δεν είναι σε χαρτί αλλά είναι τυπωμένο πάνω στο καπάκι και δεν διακρίνεται έυκολα.

Συνδεσμολογία μετρητή

Αν δεν κάνω λάθος αυτός είναι μετρητής μηχανικός. Υπάρχει ένα καπάκι κάτω από τον μετρητή που έχει δύο βίδες για να αφαιρεθεί. Κάτω από αυτό το καπάκι υπάρχουν οκτώ επαφές που συνδέονται τρείς φάσεις και ουδέτερος. Οι επαφές είναι ανά δύο και χωρίζονται με μόνωση. Από κάθε ζευγάρι επαφών η αριστερή είναι η είσοδος και η δεξιά είναι η έξοδος. Οι τελευταίες δυο είναι ο ουδέτερος. Στο καπάκι των επαφών που βγαίνει πρέπει να υπάρχει τυπωμένο σχέδιο συνδεσης από πίσω. Δεν είναι σε χαρτί αλλά είναι τυπωμένο πάνω στο καπάκι και δεν διακρίνεται έυκολα.

Καλημέρα, Σάκη κι ευχαριστώ.

Όταν λες "μηχανικός μετρητής", εννοείς προφανώς μετρητής με μοτέρ, όπως οι κλασσικοί που ξέρουμε, σαν αυτούς της ΔΕΗ.
Ναι, τέτοιος είναι.

Η περιγραφή που κάνεις για τις επαφές (συνδέσεις) ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό που ζητούσα είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεις στην παρέμβασή σου: "Από κάθε ζευγάρι επαφών η αριστερή είναι η είσοδος και η δεξιά είναι η έξοδος" !!!!

Όσο για το διάγραμμα, να σου πω την αλήθεια δεν μου πέρασε απο το μυαλό ότι μπορεί να είναι τυπωμένο πάνω στο καπάκι (ανάγλυφα, θα εννοείς). Πάντως το έψαξα και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Αν όμως ισχύει 100% αυτό που λες περί αριστερής και δεξιάς σύνδεσης, τότε εγώ δεν θέλω τίποτε άλλο. Καλύπτομαι εντελώς. :music-smiley-005:

Πολλά-πολλά ευχαριστώ.
-