39" - 42" LED ή Plasma

vsls

New member
23 January 2014
26
Θα χρειαστώ την βοήθειά σας στην επιλογή μιας και έχω καταλήξει σε λίγα μοντέλα αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.
Budget: Αυστηρά 400eu δεν ανεβαίνει
Απόσταση: max 2.3m min 1m
Χρήση: Ταινίες με έμφαση στο ασπρόμαυρο και όχι δράση από files mkv σε SD/720p/1080p, xvid/mp4 σε HD/SD, Digea. 0% παιχνίδια, όχι BluRay player, λίγα αθλητικά αλλά σε SD
Χώρος περιορισμένος, max 42" αν και θα έλεγα πως 39" - 40" είναι το ιδανικό

Από LED έχω δει από κοντά και καταλήξει σε σειρά προτιίμησης στις
Sony 40R473
Panasonic TXL39EM6E
LG 42LN5400

Σκέφτομαι σοβαρά χωρίς να τις έχω δει από κοντά όμως τις HD ready plasma
Panasonic TX-P42X60
Samsung PS43F4500

Έχω διαβάσει σε ξένα fora πολύ καλά λόγια για την Panasonic TX-P42X60 αν και εδώ δεν είδα κάτι σχετικό. Αλλά και για την Samsung πως κάνει καλό downscale σε FHD. Η "λογική" επιλογή για τη χρήση μου θα ήταν οι plasma το μόνο πρόβλημα είναι πως σε τόσο κοντινή απόσταση φοβάμαι πως θα είναι εμφανή τα pixels αφού είναι HD Ready και όχι FHD. Θεωριτικά είμαι ανάμεσα σε Sony 40R473 και Panasonic TX-P42X60. Δεν με απασχολεί να χάσω 2" για καλύτερο αποτέλεσμα.

Re: Απάντηση: 39" - 42" LED ή Plasma

Βάλε και τις Samsung F5000/F5300 στις επιλογές.

Ευχαριστώ για την πρόταση αλλά τις είδα και τις 2 χωρίς καμία να με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Δεν ξέρω αν ήταν θέμα των ρυθμίσεων στο κατάστημα αλλά η απόδοση των χρωμάτων με κούραζε. Ακόμαι και η εντελώς απλή LG LN5400 που ήταν δίπλα αν και δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο μου άρεσε καλύτερα στον ίδιο χώρο με ίδιο πρόγραμμα. Από τις LED ίσως η Sony λίγο ξεχώριζε αλλά ήταν σε άλλο σημείο σε δικό της stand και με άλλο φωτισμό οπότε δεν μπορώ να έχω άμεση σύγκριση.

Έχω διαβάσει σε ξένα fora πολύ καλά λόγια για την Panasonic TX-P42X60 αν και εδώ δεν είδα κάτι σχετικό.

Αγοράζοντας το 2013 τηλεόραση με ανάλυση 1024x768 μπορεί να σε γράψει και το γκίνες. Μου αρέσει που έχεις κάνει και σύγκριση ποια υποβαθμίζει καλύτερα το σήμα.

Γιατί τόσο απόλυτα αφοριστικό; Έχω διαβάσει αρκετές προτάσεις για την συγκεκριμένη στο εξωτερικό, αλλά με περιορισμό τα 2,5m απόσταση. Αν είναι να χάσω τη FHD ανάλυση, αφού το 75-80% του περιεχομένου που βλέπω είναι σε 720p, για να έχω όσα θετικά υπάρχουν σε μια έστω entry level plasma TV για ποιό λόγο πρέπει να πάω αποκλειστικά σε FHD;
Άλλωστε σε αυτό το budget πάλι σε entry level LED μπορώ να πάω. Ποιές LED μπορούν να είναι καλύτερες καθαρά σε ποιότητα εικόνας από μια plasma πάντα στη συγκεκριμένη τιμή;
Δεν μπορώ να περιμένω να πέσουν οι τιμές γιατί η αγορά πρέπει να γίνει εντός 10ημέρου και επίσης δεν μπορώ να ανέβω στα χρήματα. Το ζήτημα είναι να πάρω το καλύτερο που μπορώ σήμερα σε αυτή τη τιμή.

Γιατί τόσο απόλυτα αφοριστικό;
Απέριψες τηλεοράσεις που σου πρωτάθηκαν εδω με βάση μια βόλτα σε κάποιο κατάστημα οπου τις είδες στην τύχη, συνδεδεμένες όπως νάναι, ρυθμισμένες ότι κάτσει, να παίζουν ότι περίσεψε, κάτω απο φωτισμό που δεν θα δείς ποτέ σου τηλεόραση και θεωρείς το τεκμηριωμένα παρωχημένο 1024x768 αφοριστικό. Οτι θες θα πάρεις αλλά μήν βαφτίζουμε και το κρέας ψάρι. Πρίν 3-4 χρόνια, όλων μας το 75-80% της θέασης ήταν υλικό SD. Αυτό αλλαζει πιό γρήγορα απ ότι μία τηλεόραση. Αν θα αλλάξεις ξανά σε 2-3 χρόνια πάρε 720p TV. Εγώ σου προτείνω αυτήν http://www.skroutz.gr/s/4089987/Sony-KDL-40R471.html γιατί έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα μέσα στο budget σου, και αυτή http://www.skroutz.gr/s/1948758/Samsung-UE40EH6030.html πού είναι λίγο πιο ακριβή, αλλά η φθηνότερη 100Hz ώστε να καλύπτει όλες της απαιτήσεις σου

Σαφώς δεν απέριψα κάτι απλά εξήγησα πως δεν με εντυπωσίασε η F5000/5300 βασισμένος αναγκαστικά στην εικόνα που είχα στο κατάστημα χωρίς προφανώς να έχω άλλα στοιχεία πέρα από όσα διάβασα για τις συγκεκριμένες Samsung. Τώρα αν είναι αντικειμενικά ανώτερη από όλες τις άλλες που αναφέρω μπορώ να το ξανακοιτάξω.
Δεν προσπαθώ να πείσω κανένα πως το 1024x768 είναι ιδανικό κάθε άλλο. Απλά θέλω να δω αν τηρουμένων των δικών μου απαιτήσεων υπάρχει λόγος να το προσέχω, αν δεν είχα την απορία προφανώς και δεν θα ρωτούσα στο forum, γι αυτό ήμουν συγκεκριμένος στις απαιτήσεις μου. To αν αλλάζει το περιεχόμενο που παρακολουθούν όλοι δεν είναι πάντα το απόλυτο κριτήριο για τον καθένα προσωπικά.
Σε ευχαριστώ για την πρόταση της Sony. Θα ήθελα να πάω σε 6030 αλλά είναι απαγορευτική η διαφορά.

Γιατί τόσο απόλυτα αφοριστικό; Έχω διαβάσει αρκετές προτάσεις για την συγκεκριμένη στο εξωτερικό, αλλά με περιορισμό τα 2,5m απόσταση. Αν είναι να χάσω τη FHD ανάλυση, αφού το 75-80% του περιεχομένου που βλέπω είναι σε 720p, για να έχω όσα θετικά υπάρχουν σε μια έστω entry level plasma TV για ποιό λόγο πρέπει να πάω αποκλειστικά σε FHD;

Ούτε 720p δεν μπορεί να δείξει η συγκεκριμένη χωρίς να το υποβαθμίσει. Δεν μιλάμε για 32" που και 1366x768 είναι απόλυτα αποδεκτή ανάλυση.

Last edited:
Ούτε 720p δεν μπορεί να δείξει η συγκεκριμένη χωρίς να το υποβαθμίσει. Δεν μιλάμε για 32" που και 1366x768 είναι απόλυτα αποδεκτή ανάλυση.
Αν υποβαθμίζει και το 720p τότε εντάξει δεν υπάρχει λόγος να την κοιτάζω. Υπέθετα πως σε αυτή την ανάλυση θα ήταν όλα ομαλά και 100% μέχρι 720 και μόνο τα 1080 θα άλλαζαν.

Από τις LED είναι κάποια ξεκάθαρα καλύτερη; Να προσθέσω πως IPS λογικά δεν μου χρειάζεται καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες γωνίες θέασης.

Για εμένα στα λεφτά που κοιτάς καλύτερη είναι αυτή...

http://www.skroutz.gr/s/4030240/Samsung-UE40F5000.html

Και οι τρεις που αναφέρεις παραπάνω είναι αξιόλογες όμως (δίνω ένα μικρό προβάδισμα στην Sony) οπότε και μια από αυτές να αγοράσεις νομίζω ότι θα μείνεις ικανοποιημένος.

Είναι σε κάτι σημαντικό που υπερισχύει η Samsung σε σχέση με τη Sony ώστε να είναι καλύτερη; Με φοβίζει λίγο το panel lottery της Samsung. Επίσης, στις ρυθμίσεις που τις είδα, προτιμώ την πιο "φυσική" απόδοση χρωμάτων που είδα στην Sony. Αυτό επιτυγχάνεται στην Samsung μιας και δεν έχουν πολλά περιθώρια παραμετροποιήσης;

Πέρυσι είχα πάρει στους δικούς μου την 43E450, αντίστοιχη της φετινής Samsung 43F4500. Στα 2,5m είνια αστείο να μιλάμε για fullhd vs hdready, εγώ έχω 42" fullhd επίσης στα 2,5m και πραγματικά δεν καταλαβαίνω ΚΑΜΙΑ διαφορά στην ευκρίνεια.
H συγκεκριμένη σύμφωνα με τον JL_? είχε την υψηλότερη αντίθεση στην κατηγορία της.
Φέτος αν κρίνω απ'τις LED που έχω δει δεν πρέπει να έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Κατά την γνώμη μου λοιπόν, αν θες να βλέπεις τις ταινίες σου αξιοπρεπώς, ασπρόμαυρες όπως λες και όχι γκριζόλευκες, προχώρα το για την F4500 και άσε στην άκρη τις σούπες τύπου F5000 και LN5400. Άσε που κερδίζεις 3 ή 4", δεν είναι και λίγο.

Οπως τα λες ειναι, αλλα ο φιλος δηλωσε αποσταση θεασης 1-2,3μ και στο 1,5 πχ θα δει διαφορα.

Last edited by a moderator:
http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl40r473-201309243348.htm
http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ue32f5000-201308253262.htm

Το τεστ της F5000 είναι για την 32άρα αλλά όσα αναφέρονται κατά 95% ισχύουν και για τις 40".

Σύμφωνα με το test η Samsung δείχνει πως υπερέχει αλλά όλη η υπεροχή βασίζεται στο SPVA pannel της. Αν θυμάμαι σωστά υπάρχει 25% πιθανότητα να σου "τύχει" Samsung σε αυτό το μοντέλο. Άρα αν δεν είναι αυτό τότε χάνει και τα σημεία που με κερδίζει στις μετρήσεις ή όχι;

Πέρυσι είχα πάρει στους δικούς μου την 43E450, αντίστοιχη της φετινής Samsung 43F4500. Στα 2,5m είνια αστείο να μιλάμε για fullhd vs hdready, εγώ έχω 42" fullhd επίσης στα 2,5m και πραγματικά δεν καταλαβαίνω ΚΑΜΙΑ διαφορά στην ευκρίνεια.
H συγκεκριμένη σύμφωνα με τον JL_? είχε την υψηλότερη αντίθεση στην κατηγορία της.
Φέτος αν κρίνω απ'τις LED που έχω δει δεν πρέπει να έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Κατά την γνώμη μου λοιπόν, αν θες να βλέπεις τις ταινίες σου αξιοπρεπώς, ασπρόμαυρες όπως λες και όχι γκριζόλευκες, προχώρα το για την F4500 και άσε στην άκρη τις σούπες τύπου F5000 και LN5400. Άσε που κερδίζεις 3 ή 4", δεν είναι και λίγο.

Ακριβώς αυτή ήταν η σκέψη μου για τις plasma αλλά μάλλον η απόσταση και το downscale ακόμα και στα 720p πλέον δεν με βοηθούν σε αυτή την επιλογή.

resolution_chart.png

Στα 2.2 μέτρα σε 42" φαίνεται διαφορά 1080p με 720p σύμφωνα με το διάγραμμα παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι τηλεοράσεις με ανάλυση 1024x768 έχουν χαμηλότερη ανάλυση από 720p (=1280x720).

Για την F5000 σύμφωνα με το τεστ βλέπω "highly recommended"...

Για την F5000 σύμφωνα με το τεστ βλέπω "highly recommended"...

Ναι αλλά επίσης γράφει: Our UE32F5000AKXXU review sample uses Samsung’s own S-PVA LCD panel which is superior in many ways to the AUO-supplied A-MVA panel we saw on the UE42F5500.
Αν είναι lottery με 25% πιθανότητα να έχει το δικό της S-PVA δεν χάνονται και όλα όσα έχει υπέρ της;

Πολλές 40άρες Samsung διαβάζω ότι έχουν και πάνελ Sharp που δεν έχει σημαντικές διαφορές σε αντίθεση, αν όμως σε πιάνει άγχος με τη λοταρία μπορείς να πας στην Sony , βρήκα και 2 τεστ για την 40" δες και εδώ...

http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl40r473-201309243348.htm
http://www.digitalversus.com/tv-television/sony-kdl-40r473-p16964/test.html

Η Panasonic έχει και αυτή πάνελ AUO...

As far as we're aware, 39-inch LCD panels are made only by AUO...

http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-l42e6b-201303102720.htm

Last edited:
Σίγουρα θα προτιμούσα την F5000 αν οι τιμές του test είναι ακριβείς και αν έχει S-PVA. Η Sony δείχνει μεν χειρότερα και έχει λιγότερη βελτιωση με το calibration αλλά αν ισχύει πως δεν εφαρμόζει το lottery τότε έχω σίγουρα S-PVA άρα αυτό είναι το "χειρότερο" που μπορώ να δω.
Αντιθέτως δεν ξέρω πόσο χειρότερο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με την Sony, θα είχε μία F5000 με panel Sharp, AUO ή CM.
Σκέφτομαι να πάω προς Sony απλά για τον λόγο αυτό, δηλ να είναι ένα "σίγουρο" αποτέλεσμα από το να ψάχνω κωδικούς και να κάνω αλλαγές στην Samsung από τη στιγμή που δεν ξέρω αν θα δεχτούν αλλαγή για τέτοιο πρόβλημα τα καταστήματα.

Χαίρετε,
Ενδιαφέρομαι κι εγώ για την P42X60.
Κρεβατοκάμαρα,3-4μ απόσταση,κυρίως τηλεοπτικο και καμια ταινια 720p
δε νομίζω να με απογοητεύσει.Αυτή είναι τώρα λίγο κάτω από 400 εουρος.
Σε αυτά τα λεφτά και για τη χρήση που τη θέλω αν πάω σε led δε θα
πέσω αρκετά σε ποιότητα εικόνας;
Διαφωνεί κάποιος με το σκεπτικό μου;
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθειά σας