3D LCD vs 3D Plasma

3D Plasma vs 3D LCD
Μειωμένη φωτεινότητα εναντίον Crosstalk

Mπορεί να έxουν περάσει αρκετοί μήνες από το λανσάρισμα των 3D Plasma & LCD τηλεοράσεων, όμως η εμπειρία μας είναι ακόμα ελάχιστη. Παρόλο αυτό το γεγονός, τα πρώτα βάσιμα συμπεράσματα έχουν βγει...

Η ακρίβεια, το βάθος και η ξεκούραστη θέαση της τρισδιάστατης εικόνας που μπορεί να αποδώσει μία 3D Plasma τηλεόρασης, δεν μπορεί να επιτευχθεί με μία 3D LCD 100%!

Οι παράμετροι (Ακρίβεια, Βάθος & Ξεκούραστη θέαση) που αναφέρω δεν είναι τυχαίοι φυσικά...

Aκούγεται... ακραίο, υπερβολικό ή οτιδήποτε άλλο, αλλά πιστέψτε με ότι αυτή η αίσθηση είναι έκδηλη.

Αφορμή, υπήρξε η έλευση για δοκιμή της TX-P42VT20E. Όλο αυτό το διάστημα, οι 3D LCD είχαν το μερίδιο του λέοντος σε εμφανίσεις και αναλώσαμε αρκετές ώρες πάνω στους υγρούς κρυστάλλους.

Τόσες, που στην ουσία είχαμε ξεχάσει την απόδοση μίας καλής Plasma τηλεόρασης.

Μαζί με την TX-P42VT20E, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και την TX-P42GT20E, η οποία αν και υπολείπεται σε απόδοση έναντι της TX-P42VT20E, εν τούτοις ο χαρακτήρας της στην τρισδιάστατη εικόνα είναι... ακέραιος.

Αναμένουμε... ακόμα επίσης την 3D Plasma της Samsung, όπως και της LG....

Όπως και να έχει, οι Plasma τηλεοράσεις προσεγγίζουν την τρισδιάστατη εικόνα με μεγαλύτερη ευστοχία.

Τα γιατί και τα διότι πηγάζουν τόσο από την θεωρία όσο και από την πράξη.

Οι Plasma τηλεοράσεις, βάσει του τρόπου σάρωσης της εικόνας ελαχιστοποιούν θεαματικά το Crosstalk, κάτι που οι LCD δεν το πετυχαίνουν 100%, ακόμα και οι 400άρες που καταβάλλουν τα μέγιστα.

Θα μου πείτε ότι στον αντίποδα υπάρχει η μειωμένη φωτεινότητα τους και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Ειδικά στις περιπτώσεις που είναι... πολύ μειωμένη, η ξεκούραστη θέαση δεν αργεί να μετουσιωθεί σε ανυπόφορη νύστα.

Όμως, από την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τις ελάχιστες ώρες θέασης τρισδιάστατης εικόνας τόσο από Plasma όσο και από LCD τηλεοράσεις, προτιμώ την μειωμένη φωτεινότητα από το crosstalk.

H μειωμένη φωτεινότητα θα σε αναγκάσει να σηκωθείς να κλείσεις κάθε περιβάλλοντα φωτισμό...

Το crosstalk θα σε αναγκάσει να σηκωθείς για να ξεζαλιστείς...

Φυσικά, δεν θέλω να αδικήσω τις LCD τηλεοράσεις. Υπάρχουν κάποιες που υποφέρουν πιο πολλοί και άλλες λιγότερο. Όμως, δεν παύουν να υποφέρουν.

Εν τέλη η 3D εικόνα είναι ακόμα στην αρχή. Έχει δρόμο μπροστά της και εμείς τον ακολουθούμε...

http://www.fullhd.gr/3d-tv/exelixeis/5522-3d-plasma-vs-3d-lcd.html
μη μηλαμαι γενικά
μαχη αναμεσα σε αφτες της 2 τν στα παντα

Panasonic Viera TX-P42VT20Ε vs
Philips 58PFL9955H/12

η καλύτερη 3D LCD εναντίων της καλύτερης 3D πλασμα
η λογικη του να συγκρηνεται τα παντα με την Panasonic VT20 δεν μου αρεση
οπιος θελη να κανη αφτη τη συγκριση και αν αξιζη σε τίποτα η πλάσμα εμένα να μου γραψης

μη μηλαμαι γενικά

Philips 58PFL9955H/12

οπιος θελη να κανη αφτη τη συγκριση και αν αξιζη σε τίποτα η πλάσμα εμένα να μου γραψης

42άρα συγκριση με 58άρα; Ε, είναι να γελάει κανείς !!!!!

Πώς να σου γράψω;

(Κι ελπίζω να μην μου πείς "ανορθόγραφα" γιατί δεν θα το αντέξω !)

μη μηλαμαι γενικά

Philips 58PFL9955H/12

το thread λέει 3D LCD vs 3D Plasma και όχι Panasonic Viera TX-P42VT20Ε vs
Philips 58PFL9955H/12

αλλα γενικά τις απόψεις περι 3D σε Plasma και LCD συγκλίνουν απο πολλές πηγές.... 3D plasma > 3d LCD

ps. χωρίς παρεξήγηση, θα σου πρότεινα να εγκαταστήσεις τον spell checker...κρίμα είναι, αφού υπάρχει η τεχνολογία...

https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/3451/

Παντως στην Philips 9705 το local dimming ΔΕΝ λειτουργει σε 3D και συμφωνα με τα λεγομενα του Γιωργου η εικονα ειναι απαραδεκτη.

Πολυ πιθανο να συμβαινει το ιδιο και στην 9955 αφου στην εκθεση η εικονα της ηταν κατω του μετριου.

Παντως στην Philips 9705 το local dimming ΔΕΝ λειτουργει σε 3D και συμφωνα με τα λεγομενα του Γιωργου η εικονα ειναι απαραδεκτη.

Πολυ πιθανο να συμβαινει το ιδιο και στην 9955 αφου στην εκθεση η εικονα της ηταν κατω του μετριου.

Ξέχασες και το άλλο που είπα: νομίζω ότι τα γυαλιά συγχρονίζουν σε πολύ χαμηλή συχνότητα. Τι 400 Hz και κουραφέξαλα... :flipout: Τα γυαλιά ΔΕΝ μπορούν να ακολουθήσουν.
Για εμένα η βασική αιτία του cross-talk είναι τα ίδια τα γυαλιά, και όχι οι τηλεοράσεις (LCD/Plasma). Άμα στο μέλλον αποδειχθεί, να θυμάστε ότι κάποιος το είπε το 2010... :flipout:
Άμα πάλι δεν αποδειχθεί, πάλι να θυμάστε ότι κάποιος έλεγε άλλα το 2010... :flipout:

στην λειτουργια 3D στις πλασμα αμα βλεπεις πχ καποιο αγωνα 3D απο το sky 3D που εχει λευκο χοντρο λογοτυπο για 1,5 ωρα που κραταει ο αγωνας την
εχει βαψει θα σου αφησει σιγουρα σταμπα.
Αμα ειναι σε 2D δεν αφηνει σταμπα γιατι δεν ειναι ολες οι ρυθμισεις στο full
αλλα σε 3D που ολα ειναι στο full λογω φωτεινοτητας οι σταμπες για τις plasma συμβαινουνε πολυ γρηγορα σε σχεση με το 2D κατι που κανει σχεδον απαγορευτικα τα 3D games με στατικες εικονες ακομα και λιγο χρονικο διαστημα.
Η αντοχη σε στατικες εικονες στο 3D για τις plasma ειναι η μιση απο το 2D.
Αυτο δεν ειδα να το λεει κανενας γι αυτο το αναφερω..
Το μεγαλυτερο κουσουρι του σημερινου 3D ειναι ομως το crosstalk.
Με την τεχνολογια 3D polarized παθητικών γυαλιών δεν υπαρχει καθολου crosstalk αλλα ειναι πολυ δυσκολη η υλοποιηση σε τηλεορασεις.
Τα παθητικα γυαλια ειναι το μελλον τα ενεργα γυαλια εχουνε crosstalk ακομα
και στους κινηματογραφους που χρησιμοποιουνε την τεχνολογια αυτη.

603338

Philips 58PFL9955H/12

η καλύτερη 3D LCD

Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε... :flipout:

Ξέχασες και το άλλο που είπα: νομίζω ότι τα γυαλιά συγχρονίζουν σε πολύ χαμηλή συχνότητα. Τι 400 Hz και κουραφέξαλα... :flipout: Τα γυαλιά ΔΕΝ μπορούν να ακολουθήσουν.
Για εμένα η βασική αιτία του cross-talk είναι τα ίδια τα γυαλιά, και όχι οι τηλεοράσεις (LCD/Plasma). Άμα στο μέλλον αποδειχθεί, να θυμάστε ότι κάποιος το είπε το 2010... :flipout:
Άμα πάλι δεν αποδειχθεί, πάλι να θυμάστε ότι κάποιος έλεγε άλλα το 2010... :flipout:

Πάντως, Γιώργο, σε κάποιες φωτογραφίες που είχαν βγάλει κάτι Γάλλοι, μέσα από τα γυαλιά, δεν φαινόταν να επηρεάζει το crosstalk το ίδιο το γυαλί, αλλά καθαρά το response time για τις LCD και το phosphor trailing για τις Plasma...

VT20-crosstalk-left.jpg
VT20-crosstalk-right.jpg

http://img1.lesnumeriques.com/news/13/13539/VT20-crosstalk-left.jpg
http://img1.lesnumeriques.com/news/13/13539/VT20-crosstalk-right.jpg

στην λειτουργια 3D στις πλασμα αμα βλεπεις πχ καποιο αγωνα 3D απο το sky 3D που εχει λευκο χοντρο λογοτυπο για 1,5 ωρα που κραταει ο αγωνας την
εχει βαψει θα σου αφησει σιγουρα σταμπα.
Αμα ειναι σε 2D δεν αφηνει σταμπα γιατι δεν ειναι ολες οι ρυθμισεις στο full
αλλα σε 3D που ολα ειναι στο full λογω φωτεινοτητας οι σταμπες για τις plasma συμβαινουνε πολυ γρηγορα σε σχεση με το 2D κατι που κανει σχεδον απαγορευτικα τα 3D games με στατικες εικονες ακομα και λιγο χρονικο διαστημα.
Η αντοχη σε στατικες εικονες στο 3D για τις plasma ειναι η μιση απο το 2D.
Αυτο δεν ειδα να το λεει κανενας γι αυτο το αναφερω..

Σωστός ο συλλογισμός για το θέμα της αντίθεσης, λάθος όμως τα συμπεράσματα...

Σε λειτουργία 3D δεν υφίσταται η έννοια της στατικής εικόνας. Στατικές ενδείξεις, σήματα και υπότιτλοι, σε λειτουργία 3D πάντα τοποθετούνται σε πρώτο πλάνο, οπότε προβάλλονται σε διαφορετική θέση για κάθε μάτι, πράγμα που σημαίνει πως η θέση προβολής τους στο πάνελ εναλλάσεται συνεχώς δεξιά-αριστερά, μειώνοντας ουσιαστικά την επίτωση image retention σε σχέση με τη 2D λειτουργία...

Απάντηση: Re: 3D LCD vs 3D Plasma

TSAK'S

tsaks-products.jpg

Στα τέλη του 2005, η ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ λανσάρει την παιδική σειρά προϊόντων TSAK'S κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την είσοδό της στην κατηγορία των extruded. Ο ήρωάς τους, ο Tsak το λιοντάρι έχει ήδη αγαπηθεί από εκατοντάδες παιδιά στην Ελλάδα.
Η δημοφιλής μασκώτ φιγουράρει στις συσκευασίες τριών super γεύσεων : γαριδάκια, λιονταρίνια και φουντουκόμπαλες

Πάντως, Γιώργο, σε κάποιες φωτογραφίες που είχαν βγάλει κάτι Γάλλοι, μέσα από τα γυαλιά, δεν φαινόταν να επηρεάζει το crosstalk το ίδιο το γυαλί, αλλά καθαρά το response time για τις LCD και το phosphor trailing για τις Plasma...

Εγώ δεν ξέρω τι βλέπω σε αυτές τις φωτογραφίες, μου φαίνονται αντιφατικές.
Στην πλάσμα το L/R αφήνει ίχνος σχεδόν όμοιο με την LCD αλλά οι κυκλοι στην γωνία δεν άφησαν κάτι;

Εγώ θέλω να δω κάτι άλλο: λήψη βίντεο με μεγάλη συχνότητα, και να δούμε τα καρέ... :a0210:

Εγώ δεν ξέρω τι βλέπω σε αυτές τις φωτογραφίες, μου φαίνονται αντιφατικές.
Στην πλάσμα το L/R αφήνει ίχνος σχεδόν όμοιο με την LCD αλλά οι κυκλοι στην γωνία δεν άφησαν κάτι;

Στις LCD το response time από black->white είναι το ίδιο με το white->black.

Στις Plasma, το response time από black->white είναι ακαριαίο αλλά το white->black ισούται με το χρόνο σβησίματος του φωσφόρου.

Aυτός είναι ο βασικός λόγος που το crosstalk είναι πιο έντονο στις LCD, καθώς δύναται να γίνει αντιληπτό και σε φωτεινές επιφάνειες, ενώ στις Plasma θα το δούμε εκεί που βλέπουμε και το phosphor trailing.

Αν η λειτουργία των γυαλιών είχε σημαντική συνεισφορά στο crosstalk, τότε θα έπρεπε να βλέπουμε τους κύκλους στη γωνία και στις φωτό της Plasma.

Εγώ θέλω να δω κάτι άλλο: λήψη βίντεο με μεγάλη συχνότητα, και να δούμε τα καρέ... :a0210:

Μαζί σου... :2thumb22sup:

Το πως αποκτούμε πρόσβαση σε τέτοια κάμερα, είναι βέβαια άλλη υπόθεση... :flipout:

Σωστός ο συλλογισμός για το θέμα της αντίθεσης, λάθος όμως τα συμπεράσματα...

Σε λειτουργία 3D δεν υφίσταται η έννοια της στατικής εικόνας. Στατικές ενδείξεις, σήματα και υπότιτλοι, σε λειτουργία 3D πάντα τοποθετούνται σε πρώτο πλάνο, οπότε προβάλλονται σε διαφορετική θέση για κάθε μάτι, πράγμα που σημαίνει πως η θέση προβολής τους στο πάνελ εναλλάσεται συνεχώς δεξιά-αριστερά, μειώνοντας ουσιαστικά την επίτωση image retention σε σχέση με τη 2D λειτουργία...

εγω ειδα ενα αγωνα στο sky 3D και δεν ειτανε σε πρωτο πλανο ουτε στο βαθος ειτανε στατικη εικονα 100% το σημα..
αμα εβγαζες τα γυαλια το εβλεπες να μην κουνιετε καθολου..

εγω ειδα ενα αγωνα στο sky 3D και δεν ειτανε σε πρωτο πλανο ουτε στο βαθος ειτανε στατικη εικονα 100% το σημα..
αμα εβγαζες τα γυαλια το εβλεπες να μην κουνιετε καθολου..

Δε νομίζω, ίσως να έπεσες στην περίπτωση...

056yc.jpg

065pe.jpg

060hf.jpg

20100420131027.jpg

Είναι τεχνικό ΛΑΘΟΣ σε εικόνα 3D να βάλεις υπερτίτλους και σχεδιαγράμματα οπουδήποτε αλλού εκτός προς το πρώτο πλάνο. Ειδικά δε, αν μπούνε χωρίς παράλλαξη, δηλαδή βγάζοντας τα γυαλιά να τα βλέπεις χωρίς διπλό είδωλο, αυτό σημαίνει πως με τα γυαλιά θα τα βλέπεις αρκετά προς το βάθος, κάτι που θα σου προκαλεί απίστευτη ζαλάδα στην παρακολούθηση, σε σχέση με την υπόλοιπη εικόνα...

Last edited:
Στις LCD το response time από black->white είναι το ίδιο με το white->black.

Στις Plasma, το response time από black->white είναι ακαριαίο αλλά το white->black ισούται με το χρόνο σβησίματος του φωσφόρου.

Aυτός είναι ο βασικός λόγος που το crosstalk είναι πιο έντονο στις LCD, καθώς δύναται να γίνει αντιληπτό και σε φωτεινές επιφάνειες, ενώ στις Plasma θα το δούμε εκεί που βλέπουμε και το phosphor trailing.

Αν η λειτουργία των γυαλιών είχε σημαντική συνεισφορά στο crosstalk, τότε θα έπρεπε να βλέπουμε τους κύκλους στη γωνία και στις φωτό της Plasma.

Και πάλι δεν μου ταιριάζει. Αν είναι θέμα phosphor trails, και το θέμα είναι η μετάβαση στο μαύρο,θα περίμενα παραμόρφωση στον κύκλο στην γωνία, στισ μαύρες λεπτομέρειες.

Μπορείς να βάλεις τα λινκς του άρθρου; Θέλω να δω ποια είναι τα speed των φωτογραφιών...

Έχουν μέτρηση της συχνότητας στην οποία λειτουργούν τα γυαλιά;
Γιατί πιστεύω ότι κάθε φακός θα τρέχει στα 24Hz, και φωτογραφία που θέλει να αποδώσει τι βλέπει το μάτι από τα γυαλιά ίσως πρέπει να είναι ανάλογης ταχύτητας, και με άριστο συγχρονισμό. (που είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνεις). Με μεγάλες ταχύτητες κλείστρου, μπορείς να διαλέξεις το βέλτιστο στιγμιότυπο, και θαυμάσια να βγάλεις ένα λάθος συμπέρασμα... :flipout:
Από την στιγμή που μιλάμε ότι τα γυαλιά δεν επηρεάζουν, πρέπει να βρεθεί μετρητικός τρόπος που μετράει το cross-talk χωρίς να υπάρχει γυαλί ενδιάμεσα...

οι υποτιλοι srt στα bluray 3D rips δεν ειναι 3D και σου κανουνε τρελλη ζαλαδα.
Γι αυτο βλεπω 3D χωρις υποτιλους πλεον.
Βεβαια αυτο δεν συμβαινει σε ολες τις σκηνες αλλα σε ορισμενες.
συγκεκριμενα μονο οταν ειναι προς τα εξω η υπολειπη εικονα κανουνε ζαλαδα εαν ειναι με βαθος προς τα μεσα δεν κανουνε.
Οι υποτιτλοι πρεπει να ειναι μπροστα απο την εικονα για να μην ζαλιζουνε.

Last edited:
Και πάλι δεν μου ταιριάζει. Αν είναι θέμα phosphor trails, και το θέμα είναι η μετάβαση στο μαύρο,θα περίμενα παραμόρφωση στον κύκλο στην γωνία, στισ μαύρες λεπτομέρειες.

Δες τις φωτογραφίες από τα link, σε πλήρη ανάλυση. Θα παρατηρήσεις πως υπάρχει phosphor trailing και στους κύκλους, στις μαύρες περιοχές τους, απλώς είναι πιο απαλό γιατί πρόκειται για μετάβαση από γκρι σε μαύρο και όχι από λευκό...

Μπορείς να βάλεις τα λινκς του άρθρου; Θέλω να δω ποια είναι τα speed των φωτογραφιών...

Έχουν μέτρηση της συχνότητας στην οποία λειτουργούν τα γυαλιά;
Γιατί πιστεύω ότι κάθε φακός θα τρέχει στα 24Hz, και φωτογραφία που θέλει να αποδώσει τι βλέπει το μάτι από τα γυαλιά ίσως πρέπει να είναι ανάλογης ταχύτητας, και με άριστο συγχρονισμό. (που είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνεις). Με μεγάλες ταχύτητες κλείστρου, μπορείς να διαλέξεις το βέλτιστο στιγμιότυπο, και θαυμάσια να βγάλεις ένα λάθος συμπέρασμα... :flipout:
Από την στιγμή που μιλάμε ότι τα γυαλιά δεν επηρεάζουν, πρέπει να βρεθεί μετρητικός τρόπος που μετράει το cross-talk χωρίς να υπάρχει γυαλί ενδιάμεσα...

http://www.lesnumeriques.com/panasonic-viera-tx-p50vt20-p303_8172_60.html

To pattern προέρχεται από εδώ:

http://www.tridef.com/support/3d-test-images.html

Το ιδανικό για να μετρήσεις crosstalk χωρίς τα γυαλιά, θα ήταν μία διάταξη φωτογραφικής μηχανής με μηχανικό κλείστρο ακριβείας σε απόλυτο συγχρονισμό με τη συχνότητα ανανέωσης του πάνελ.

Θεωρητικά πάντως, τα γυαλιά μπορούν να έχουν πολύ ταχύτερο response time από ένα LCD-panel με 8- ή 10-bit ανάλυση greyscale. Για ρίξε μια ματιά εδώ και εδώ...

petasis said:
Τι φορμά 3Δ είναι αυτό;

Πρέπει να είναι μετατροπή του side-by-side σε line-by-line για προβολή από συμβατή οθόνη.

mpetou said:
Εδω δεν ειναι 3D το λογοτυπο..

JL_? said:
...ίσως να έπεσες στην περίπτωση...Είναι τεχνικό ΛΑΘΟΣ σε εικόνα 3D να βάλεις υπερτίτλους και σχεδιαγράμματα οπουδήποτε αλλού εκτός προς το πρώτο πλάνο...

οι υποτιλοι srt στα bluray 3D rips δεν ειναι 3D και σου κανουνε τρελλη ζαλαδα.

Aυτό συμβαίνει, γιατί στα τωρινά media players δεν υπάρχει πρόβλεψη για 3D απεικόνιση των υπότιτλων.

Άντε, σου βρήκα κάτι ακόμα να προσθέσεις στη λίστα για το firmware update... :flipout:

Last edited:
Aυτό συμβαίνει, γιατί στα τωρινά media players δεν υπάρχει πρόβλεψη για 3D απεικόνιση των υπότιτλων.

Άντε, σου βρήκα κάτι ακόμα να προσθέσεις στη λίστα για το firmware update... :flipout:

πραγματικα αυτο δεν το ειχα σκευτει θα τους το στειλω σε mail αλλα δεν προκειτε να το κανουνε οχι οτι θα κανουνε και τα αλλα...
βεβαια αν βαλεις προοπτική +5 ερχονται μπροστα οι srt υποτιλοι (γινονται 3D) αλλα μεγαλωνει το crosstalk στην ταινια.

Last edited: