40-42" για monitor PC

Blinky

AVClub Enthusiast
2 October 2006
820
Θελω να αγορασω μια τηλεοραση 40-42" για το υπνοδωματιο. Η αποσταση θεασης θα ειναι συνηθως γυρω στα 2 μετρα, αλλα θελω τοσο μεγαλο μεγεθος επειδη θα χρησιμοποιηθει σε μεγαλο βαθμο σαν monitor Υπολογιστη σε 1080p αναλυση. Θα μπορουσα να συμβιβαστω και με 32" με καταλληλη βαση τοιχου που να μπορει να μου τη φερει στο 1 μετρο, αλλα απ'οσο εχω ψαξει ειναι δυσκολο να βρεθει τετοια βαση και σε λογικη τιμη και επειδη οι 42αρες εχουν φτηνινει τοσο, τελικα γινεται και ασυμφορο το σεναριο της 32αρας...

Λοιπον, το budget ειναι μικρο και στην τελικη για την χρηση μου δε με νοιαζουν επεξεργαστες εικονας 100-200hz και αλλα τετοια καλουδια οποτε κοιταζω τις φτηνοτερες λυσεις, γυρω στα 500-550 ευρω δηλαδη. Απααιτητο φυσικα να ιεναι 1080p γιατι δε νοειται αλλιως χρηση ως monitor σε τετοιο μεγεθος.

Θα επαιρνα αβλεπει την Panasonic 42U10, γιατι εχω 42PX7 και ειμαι κατευχαριστημενος, και πιστευω οτι σε σχεση με ολες τις αλλες budget ειναι πολυ μπροστα σε ποιοτητα η U10. Ωστοσο με φοβιζει λιγο το οτι ειναι plasma, οχι τοσο για το burn-in σε χρηση monitor (οκ μετραει και αυτο λιγακι) οσο περισσοτερο για την χαμηλη φωτεινοτητα και την ελαφρα ελειψη ευκρινειας σε σχεση με LCD.

Απο LCD μου αρεσουν πολυ η γυαλιστερη επιστρωση που εχουν καποιες samsung αλλα την εχουν μονο οι ακριβες 40B650 και πανω, οποτε ειναι εκτος budget και το αγνοουμε...

Οποτε εχω καταληξει σε LG 42LH3000 , και Philips 42PFL3604D που παιζουν στα 500-550 ευρω, και με δελεαζει και το γεγονος οτι πρεπει να φορανε IPS panel. Ενω ας πουμε η samsung 40Β530 που παιζει σε αυτα τα λεφτα, ουτε την γυαλιστερη επιστρωση εχει, και θα ειναι και παλιας γενιας PVA φανταζομαι...

Εσεις τι λετε?

ΥΓ: Εχω καθυστερησει κανενα χρονο την αγορα με σκοπο να βρω κατι της προκοπης χωρις να αυξησω το budget...αλλα τωρα πλεον σε 1 μηνα που τελειωνω εξεταστικη θελω να αγορασω επιτελους και αρχισα την ερευνα...

Η Philips δεν φοραει IPS μαλλον AUΟ η Chi Mei , το ιδιο και η 530...

H LH3000 νομιζω οτι οντως εχει IPS οποτε παρε αυτην...

Εκανα λιγο ψαξιμο και δυστυχως η σειρα 3000 αν και ξεκινησε με IPS στην πορεια βαλανε AUO και ειναι θεμα τυχης τι θα σου κατσει αλλα με τις πιθανοτητες εις βαρος σου. Αρα θελει 4000 για IPS και παμε στα +150 ευρω πληρονοντας και τα 100hz που δε θα χρειαστω :( και φυσικα overbudget...

Αμαρτια ειναι ρε γμτ η 42U10 που ειναι τοσο ανωτερη να μην κανει στη χρηση μου...

Αν υποθεσουμε οτι με σωστο screen-saver και σχετικα προσεκτικη χρηση οταν ειμαι στο desktop για πολλη ωρα, αποφευχθει το θεμα burn-in, θα εχω προβλημα αραγε με την ευκρινεια της plasma? Εχω δει διπλα διπλα plasma και LCD και οι 2 στα 1080p και η LCD ηταν πιο sharp, κατι που ειχε και μειονεκτηματα βεβαια σε περιπτωση θεασης ταινιας, αλλα σε χρηση Monitor ειναι θετικο αν οχι απαραιτητο. Η plasma που ειχα δει τοτε ηταν μια PZ8, και φοβαμαι οτι ακομα και αν εχει βελτιωθει η επομενη γεννια στο θεμα, επειδη η U10 δεν ειναι neo-pdp, θα εχει το ιδιο Panel...

Όσον αφορά την ευκρίνεια, μία Plasma FullHD και μία LCD FullHD, με προβολή 1:1 και το edge enhancement στο off, έχουν ακριβώς την ίδια και αυτό επιβεβαιώνεται με οποιαδήποτε καρτέλα ελέγχου αναλυτικότητας. Και τα δύο είναι fixed pixel displays χωρίς παρεμβολή οπτικών μηχανισμών, οπότε δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποκτήσει με προβολή 1:1 κάποια από τις δύο προβάδισμα στην ευκρίνεια, ό,τι είδες, θα οφείλονταν σε ρυθμίσεις ή σε διάφορη επεξεργασία του υλικού.

Η U10 έχει το ίδιο πάνελ με την G10 κι όχι με την ΡΖ8, αλλά για τη χρήση που θες να κάνεις, είναι επίφοβη η Plasma...

Σημείωση: Τα AUO έχουν καλύτερο μαύρο από τα IPS...

Όσον αφορά την ευκρίνεια, μία Plasma FullHD και μία LCD FullHD, με προβολή 1:1 και το edge enhancement στο off, έχουν ακριβώς την ίδια και αυτό επιβεβαιώνεται με οποιαδήποτε καρτέλα ελέγχου αναλυτικότητας. Και τα δύο είναι fixed pixel displays χωρίς παρεμβολή οπτικών μηχανισμών, οπότε δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποκτήσει με προβολή 1:1 κάποια από τις δύο προβάδισμα στην ευκρίνεια, ό,τι είδες, θα οφείλονταν σε ρυθμίσεις ή σε διάφορη επεξεργασία του υλικού.

Η U10 έχει το ίδιο πάνελ με την G10 κι όχι με την ΡΖ8, αλλά για τη χρήση που θες να κάνεις, είναι επίφοβη η Plasma...

Σημείωση: Τα AUO έχουν καλύτερο μαύρο από τα IPS...

Πως γινεται να εχει το ιδιο panel με την G10 αλλα να μην ειναι neo-pdp οπως η G10? Δε μιλαω για τα 400vs600 sub-field κλπ που ΟΚ ειναι ηλεκτρονικα και μπορουν να διαφερουν, αλλα το neo-PDP δεν ειναι η τεχνολογια του panel αυτου καθ'αυτου?

Για τα AUO το γνωριζω αυτο αλλα δε μου λεει κατι, εχουν χειροτερο response time και γωνιες θεασης (και με ενδιαφερει το πρωτο βασικα), οπως σε monitor PC θα επαιρνα IPS over PVA χωρις δευτερη σκεψη, ετσι και εδω...

Παντως αυτο για την ευκρινεια, ναι καλα τα λες, αλλα αυτο ειναι θεωρια, και εγω αυτο πιστευα, και οταν ολα τα reviews εβγαζαν τις plasma πιο soft σε εικονα ελεγα οτι λενε μλκιες....αλλα τελικα μετα απο αυτην την εμπειρια μου πιστευω οτι εχει να κανει με τη διαφορετικη μορφη των pixels που οσο πιο κοντα πηγαινεις (γιατι αλλιως αλλοστε δεν ειναι και ευκολο να δεις διαφορα οξυτητας) μοιαζουν να ειναι πιο διακριτα μεταξυ τους σε μια LCD. Μακαρι να λεω βλακειες βεβαια....ειμαι καραψημενος για U10...

Πως γινεται να εχει το ιδιο panel με την G10 αλλα να μην ειναι neo-pdp οπως η G10? Δε μιλαω για τα 400vs600 sub-field κλπ που ΟΚ ειναι ηλεκτρονικα και μπορουν να διαφερουν, αλλα το neo-PDP δεν ειναι η τεχνολογια του panel αυτου καθ'αυτου?

Neo PDP δεν ονομαζει το σκετο πανελ η Panasonic αλλα τον συνδυασμο πανελ (που ειναι ιδιο σε ολες τις Full HD Panasonic) + 6 Drive modes (για μεγαλυτερη φωτεινοτητα) + 600 Hz sfd (που εχω αρχισει να υποπτευομαι οτι ειναι η ταχυτητα του chip επεξεργασιας ενω το ιδιο chip χωρις oveclocking δουλευει στα 400 Hz αυτο βεβαια με καθε επιφυλλαξη γιατι δεν το εχω διαβασει καπου)...

NeoPDP "φοράνε" μόνο οι G, V και Z. Το NeoPDP όμως, δεν είναι κάποιος ιδιαίτερος τύπος πάνελ, αλλά απλώς μία μαρκετινίστικη ονομασία για το σύνολο: πάνελ 12ης γενιάς + 6 drive modes (Vrealpro4) + IFC 600Hz SFD.

Στις S και U έχουμε: πάνελ 12ης γενιάς + 5 drive modes (Vrealpro3) + IFC 400Hz SFD.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1056401#post1056401

To πάνελ της 42ΡΖ8 θέλει 150W παραπάνω για 50 nits λιγότερα από της 42U10...

Για τα AUO το γνωριζω αυτο αλλα δε μου λεει κατι, εχουν χειροτερο response time και γωνιες θεασης (και με ενδιαφερει το πρωτο βασικα), οπως σε monitor PC θα επαιρνα IPS over PVA χωρις δευτερη σκεψη, ετσι και εδω...

Παντως αυτο για την ευκρινεια, ναι καλα τα λες, αλλα αυτο ειναι θεωρια, και εγω αυτο πιστευα, και οταν ολα τα reviews εβγαζαν τις plasma πιο soft σε εικονα ελεγα οτι λενε μλκιες....αλλα τελικα μετα απο αυτην την εμπειρια μου πιστευω οτι εχει να κανει με τη διαφορετικη μορφη των pixels που οσο πιο κοντα πηγαινεις (γιατι αλλιως αλλοστε δεν ειναι και ευκολο να δεις διαφορα οξυτητας) μοιαζουν να ειναι πιο διακριτα μεταξυ τους σε μια LCD. Μακαρι να λεω βλακειες βεβαια....ειμαι καραψημενος για U10...

Δεν είναι απλώς θεωρία, είναι και πράξη, επιβεβαιωμένη με καρτέλες ελέγχου. Κι εγώ την πρώτη φορά που είδα την S10 δίπλα σε μια W5500 είχα την ίδια οπτική εντύπωση που περιγράφεις, η οποία οφείλονταν στο ότι αφενός δεν έδειχνε 1:1 η πρώτη και αφετέρου είχε αυξημένο edge enhancement η δεύτερη. Ειδικά η ΡΖ8 που αναφέρεις έχει πιο χοντρά διαχωριστικά στα sub-pixel της από μια ίδιου μεγέθους FullHD LCD...

Όσον αφορά τα response times, δεν νομίζω πως υφίσταται τόση διαφορά στις τηλεοράσεις όσο στα monitors. Όλες οι LCD 250-300 γραμμές κίνησης βγάζουν στο FDP Benchmark, ανεξαρτήτως τεχνοτροπίας, oπότε μην περιμένεις αποτελέσματα συγκρίσιμα ενός καλού εξειδικευμένου gaming monitor...

ωραια, μετα απο τα παραπανω, η U10 γινεται ακομα πιο ελκυστικη....ακομα και η απουσια anti-reflective filter που εχει, εμενα μου αρεσει.

Τελικα μενει μονο το θεμα του burn-in? H 42PX7 μου εχει αποδεικτει τοσο ανθεκτικη σε αυτο το θεμα, που ουσιαστικα εχω ξεχασει πως υπαρχει...
Δε τη χρησιμοποιω με υπολογιστη βεβαια παρα σπανια που αναπαραγω καποιο αρχειο video απο το laptop, αλλα παρα πολλες φορες εχει μεινει με παγωμενη εικονα ακομα και 20 λεπτα χωρις ουτε καν προσωρινο burn-in...η μητερα μου εχει κανει τρελες βλακειες πηγαινοντας να μολησει στο τηλεφωνο ή να μαγειρεψει, παγωνει το video για να συνεχισει μετα και το παραταει για μισαωρα...και ομως ποτε δεν εχει γινει τιποτα.... Αν ειναι δηλαδη να πρεπει να μεινεικαναδυο ωρες σε στατικη εικονα, τσαμπα συζηταμε. Με υπολογιστη δηλαδη, με ενα ωραιο screen-saver γινεται αδυνατον να μεινει σε στατικη εικονα "κατα λαθος". Τωρα, οταν δουλευω στο desktop, υπαρχει μια πιθανοτητα ενα μικρο τμημα της οθονης να τυχει να μην ανανεωθει για πολλη ωρα...αλλα δε κερω ποσο πιθανο ειναι να μην ανοιξω ενα νεο παραθυρο που και που που θα κανω full screen...

Παντως περαν του burn-in, εχω τιποτα αλλο να χασω με την panny?

Εντωμεταξυ, ψαχνοντας πληροφοριες για την P42U10 , παρατηρησα οτι υπαρχει και μια panasonic L 42U10 η οποια ειναι LCD με IPS panel και στα 600 ευρω...
Σε περιπτωση που θεωρησουμε την plasma ακαταλληλη για τη χρηση μου, αυτη λεει τιποτα? Ειναι πιο φτηνη απο την LG 42LH4000 και εγγυαται κιολας το IPS...
Διαβασα μερικα ασχημα σχολια (πχ σε καποιο αγγλικο forum προτειναν ολοι αβλεπει την samsung 40B530 αντι αυτης, που ειναι λιγο τραγικο αναλογιζομενοι ποσο χαμηλο μοντελο ειναι η samsung και οτι κοστιζει και 100 ευρω κατω...) αλλα αν οφειλονται μονο σε κακο processing και απουσια 100hz, εμενα δε με αφορα καθολου αυτο για τη χρηση μου...

Για χρήση βίντεο κι εγώ την 530 θα προτιμούσα. Οι LCD της Panasonic, χρησιμοποιούν μία παραλλαγή της τεχνοτροπίας IPS, την IPS-alpha, η οποία πάσχει στον τομέα του μαύρου σημαντικά, όπως γενικά οι IPS. Αν όμως έχεις προτίμηση σε αυτή την τεχνοτροπία, ρίξε της μια ματιά από κοντά.

Όσον αφορά την Plasma U10, αν σκοπεύεις να πραγματοποιείς desktop εργασίες, θα έλεγα να μην το ριψoκινδυνέψεις, για ταινίες και μοντέρνα παιχνίδια, είναι ΟΚ. Έχε υπόψη σου πως οι U10, είτε Plasma, είτε LCD, συνδέονται με PC μόνο μέσω HDMI...

μονο HDMI θα χρησιμοποιουσα ουτως η αλλως. Το ζητημα ειναι οτι επειδη δε μπορω να εντοπισω reviews για την L42 αν θα εχει τιπτοα αλλα κουσουρια. Πχ βρηκα παλιο review για panasonic IPS alpha 37" και ελεγε οτι δεν μπορουσες να απενεργοποιησεις με τιποτα το edge enhancement, που σε χρηση Monitor θα ειναι απαραδεκτο.

Οσον αφορα τεχνολογια panel, επειδη θα τη χρησιμοποιησω 60% σαν monitor και 40% για gaming (0% για ταινιες γιατι υπαρχει DLP προβολεας), γι'αυτο ακριβως δεν δινω βαση στο μαυρο και προτιμω να επωφεληθω απο το χαμηλο response time και input lag που εχουν τα IPS, και οι αριστες γωνιες θεασης ειναι απλα το κερασακι (ουτως η αλλως και τα VA θα με καλυπταν σε αυτο). Επισης διαβαζω οτι το IPS alpha ειναι λιγο καλυτερο απο τα s-ips της LG σοτ θεμα του μαυρου αλλα σταθερα χειροτερο απο VA, αλλα οπως ειπα δεν ειναι θεμα.

Θα ψαξω να τις δω απο κοντα, αλλα και οποιαδηποτε πληροφορια/review link θα με βοηθουσε...

Mπορείς να πάρεις μια ιδέα για τις 32" από εδώ:

http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-l32s10-tx-l32s10b-20090630156.htm

(S10 και U10 LCD, διαφέρουν μόνο στο design και τη συνδεσιμότητα)

thanks, πολυ χρησιμο το review. Εδειξε ακριβως οτι περιμενα απο ενα IPS panel, και αν η 42U ειναι ομοια τοτε με καλυπτει πληρως......με μια εξαιρεση, αλλα σημαντικη!

Λεει πως δεν κανει 1:1 pixel mapping στο 1080p....αυτο ειναι λιγο απαραδεκτο για χρηση monitor και δε μπορω να καταλαβω πως τους διεφυγε!

Ξερει κανεις αν το εχει και η 42 ή η μονη λυση ειναι να παω με κανα laptop σε μαγαζι που να την εχει demo και να δοκιμασω?

πάντως plasma για pc δεν θα έπαιρνα...θα σου πρότεινα μια καλή LCD με 1:1 mapping.

Απάντηση: Re: 40-42" για monitor PC

thanks, πολυ χρησιμο το review. Εδειξε ακριβως οτι περιμενα απο ενα IPS panel, και αν η 42U ειναι ομοια τοτε με καλυπτει πληρως......με μια εξαιρεση, αλλα σημαντικη!

Λεει πως δεν κανει 1:1 pixel mapping στο 1080p....αυτο ειναι λιγο απαραδεκτο για χρηση monitor και δε μπορω να καταλαβω πως τους διεφυγε!

Ξερει κανεις αν το εχει και η 42 ή η μονη λυση ειναι να παω με κανα laptop σε μαγαζι που να την εχει demo και να δοκιμασω?

Φίλε Blinky, αν κάνεις τη δοκιμή στη 42άρα και έχεις καμμιά 32άρα S/U 10 κοντά, αν μπορείς και δεν βαριέσαι κάν' της μια δοκιμή. Με ενδιαφέρει η μικρή και υπολογίζω πολύ στη γνώμη σου, διότι δεν έχω τη δυνατότητα να την δω από κοντά....-bye--bye-

Re: Απάντηση: Re: 40-42" για monitor PC

Φίλε Blinky, αν κάνεις τη δοκιμή στη 42άρα και έχεις καμμιά 32άρα S/U 10 κοντά, αν μπορείς και δεν βαριέσαι κάν' της μια δοκιμή. Με ενδιαφέρει η μικρή και υπολογίζω πολύ στη γνώμη σου, διότι δεν έχω τη δυνατότητα να την δω από κοντά....-bye--bye-

Θυμασαι φιλε περσι που ψαχναμε τις 32αρες? Ε ακομα δε πηρα....
Θα παω αυριο βολτα mediamarkt να δω τι εχει στημενο και να κανονισω που μπορω να συνδεσω laptop...

Παντως αυτες οι panasonic αποτι διαβαζω εχουν ολα τα σωστα για monitor (IPS, low input lag, low response time) , μονο στο pixel mapping μας τα χαλαει....και ειναι απολυτως απαραιτητο. Ελπιζω να μην επαληθευτει και σητν πραξη γιατι αντε παλι στο ψαξιμο μετα....

Plasma βλεπω οτι ολοι το αποθαρυνετε....και με το δικιο σας. Δεν ειμαι τρελαμενος plasma-τακιας (παροτι τους εχω μια εκτιμηση παραπανω) να την παρω αμα δεν κανει για τη χρηση...περισσοτερο με δελεαζε το γεγονος οτι στην budget 550-600 κατηγορια, σε plasma επαιρνες πραγματικα καλη τηλεοραση με ιδιο Panel με τις κορυφαιες, ενω σε LCD παιρνεις τα χαμηλα μοντελα με τα Β κατηγοριας panels... Αλλα τι να κανουμε αφου δεν κανει, ψαχνουμε τις LCD...

Ξεκιναω αυριο με την panasonic, αλλα ακουω και προτασεις για αλλες μεχρι το πολυ 600 ευρω για χρηση PC...

Πχ ειδα οτι η Sony 40S5600 επεσε αποτομα στα 555ε....αυτη τη λεει απο panel? Καλο PVA, ή AUO κλπ παλι?

Για χρήση με υπολογιστή, σε αυτη τη τιμή, καλύτερη συμβατότητα και λίγότερη καθυστέρηση δίνει η LH3000.
Σε ακριβότερα μοντέλα κοίτα τη Sony V5500.