48fps και Soap Opera Effect

Re: Απάντηση: Re: 48fps και Soap Opera Effect

Για ποιόν συνδυασμό προβολέα-player μιλάμε;

Projector Epson 9000.
Players:
a) Pioneer BDP-LX55
b) PCH-A200
c) HiMedia 900A

Οι εντυπώσεις που έχω (στο συγκεκριμένο θέμα), είναι η ίδια και στους τους 3 players.

Eχει να κανει και με τα 48 καρε. Το motion blur ειναι βασικο συστατικο της κινηματογραφικης αισθησης που εχουμε "διδαχθει" με το περας των χρονων.

Το motion blur μου θυμίζει πολύ την "σκηνοθετική άποψη" για τον θόρυβο στην εικόνα...

Με τόσες παρεμβάσεις σε χίλιους δύο τομείς ανάμεσα στον φακό και τον, ηθοποιό καθώς και με το γεγονός ότι οι ψηφιακοί
χαρακτήρες (βλ γκόλουμ) φαίνονται υπέροχοι.... μήπως να καταργούνταν οι κανονικοί ηθοποιοι?
Είναι οι μόνοι που: κοστίζουν, γερνάνε, σε παιδεύουν στα γυρίσματα και εν τέλει δεν ταιριάζουν καθόλου στο περιβαλλον
του 48fps και της υπερυψηλής ανάλυσης.:flipout:

Last edited:
Απάντηση: Re: 48fps και Soap Opera Effect

Με τόσες παρεμβάσεις σε χίλιους δύο τομείς ανάμεσα στον φακό και τον, ηθοποιό καθώς και με το γεγονός ότι οι ψηφιακοί
χαρακτήρες (βλ γκόλουμ) φαίνονται υπέροχοι.... μήπως να καταργούνταν οι κανονικοί ηθοποιοι?
Είναι οι μόνοι που: κοστίζουν, γερνάνε, σε παιδεύουν στα γυρίσματα και εν τέλει δεν ταιριάζουν καθόλου στο περιβαλλον
του 48fps και της υπερυψηλής ανάλυσης.:flipout:

Σωστά!!

Έτσι και αλλιώς, οι μισές ταινίες σήμερα είναι video games και οι άλλες μισές κόμικς!! Αν δε βρουν και κανά πιασάρικο βιβλίο, το κάνουν σήριαλ. Αναζητείται σενάριο της προκοπής με το κιάλι!!:D

Σωστά!!

Έτσι και αλλιώς, οι μισές ταινίες σήμερα είναι video games και οι άλλες μισές κόμικς!! Αν δε βρουν και κανά πιασάρικο βιβλίο, το κάνουν σήριαλ. Αναζητείται σενάριο της προκοπής με το κιάλι!!:D
Ακόμα πιο σωστα αντι για σενάριο, θέμα και σκηνοθετική ματιά..
Μιας και σενάριο και ηθοποιοί δεν είναι τα βασικα συστατικά για μια ταινία (εκτός και αν παρακολουθούμε μόνο ακαδημαϊκες ταινίες τύπου hollywood), αλλα η ματιά του σκηνοθετη και το θέμα με το οποίο καταπιάνεται..

Το είδα κι εγώ. Συγκεκριμένα την Real 3D έκδοση στα 48fps. Νομίζω πως οι αναφορές που διάβασα στο παρόν thread αγγίζουν λίγο την υπερβολή. Και στα δύο άκρα τους. Σύμφωνοι, η κίνηση είναι πιο ομαλή. Και πάλι όμως σε μεγάλα travelling και γενικά πλάνα από ψηλά υπάρχει ένα μικρό σκάλωμα. Αντιλαμβάνεσαι δλδ διακριτά καρέ. Τίποτα ενοχλητικό πάντως.

Επίσης γράφτηκε ότι όλα ήταν εστιασμένα. Δεν συμφωνώ. Δεν υπήρχε το motion blur αλλά υπήρχε επιλογή εστίασης στο θέμα του βάθους πεδίου. Στο θέμα της κίνησης δεν θα την χαρακτήριζα "βιντεϊλα". Θεωρώ ότι είναι κάτι τελείως καινούργιο. Η βιντεϊλα δεν εχει να κανει μονο με κίνηση. Πιο έντονο χαρακτηριστικό της είναι η οξύτητα των περιγραμμάτων και το έντονο κοντράστ (ως αντιστάθμισμα της χαμηλής ανάλυσης και του μικρού δυναμικού εύρους του μέσου).

Αυτό που πραγματικά μου έκανε εντύπωση είναι ότι μου φάνηκε πιο μικρό το δυναμικό εύρος της εικόνας. Κυρίως προς τη μεριά των λευκών. Σαν να είχαν κάνει οικονομία στο bitrate ή και στα ίδια τα bit. Στις σκηνές με τα κεριά στο σπίτι του Μπίλμπο, οι φλόγες αλλά και το περίγραμμά τους ήταν τελείως καμμένα, πολύ περισσότερο από ότι έχουμε συνηθίσει. Υποψιάζομαι ότι με το bitrate στα 3Gbps μένει λίγος όγκος δεδομένων για κάθε καρέ μιας και με έναν πρόχειρο υπολογισμο, στα 24 καρέ αντιστοιχούν 16 Mbytes περίπου για κάθε καρέ. Οπότε για 48 καρέ αυτά γίνονται 8 Mbytes. Θεωρώ ότι για frame που θα έχει 14bit πληροφορία πρέπει λογικά να γύρισαν σε codec με συμπίεση και όχι σε RAW. Δεν γνωρίζω όμως λεπτομέρειες οπότε μπορεί να γράφω και αρλούμπες :)...

παρακαλούθησα 2 μέρες απανωτά το Ηobbit σε 3d 48fps και την επόμενη την ζωή του Πι (2d)

Ομολογώ ότι στο δεύτερο με έπιασε ελαφρά το κεφάλι μου (μετά από το "φως το αληθινον" της προηγούμενη ημέρας) αλλά συνήλθα.

Σίγουρα με τον καιρό θα έχουμε ακόμα καλύτερα δείγματα αλλά ομολογώ τόσο ξεκούραστη εικόνα και μάλιστα σε 3d δεν έχω παρακολουθήσει.
Με τεχνικά δεν έχω άποψη αλλά κρίνω σαν γενικότερη αίσθηση που μου άφησε.

Ναι αλλα ρε παιδια το ζητουμενο ειναι πιστευω αν μπορουμε να δουμε τετοιες ταινιες στις απλες full hd τηλεορασεις μας(π.χ. εγω εχω μια samsung ue40es6100 & le40c651) ή θα εχουμε προβληματα και γι' αυτο χρειαζομαστε νεες τηλεορασεις που να υποστηριζουν 48fps???

Τελος μπορει καποιος που εχει δει σε τηλεορασεις και 24fps(οπως ολοι μας) και 48fps να μας πει τις βασικες διαφορες(καλλες και μη) σε 3d και σε απλο 2d?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Τα 48fps είναι εκτός προδιαγραφών του bluray. Και αν δεν υπάρχει bluray, δεν υπάρχει και MKV, εκτός αν γίνει FI οπότε δεν μιλάμε για 48fps.

ΟΠΑ ΟΠΑ.....

Δηλαδη θελετε να μου πειτε οτι ΔΕΝ θα κυκλοφορησουν bluray με τα 48fps?????
Δεν το κοβω να γινεται κατι τετοιο παιδια στανταρ και τροπος θα υπαρχει να βγει σε bluray και αποκλιεται να ΜΗΝ ειχαν προβλεψει κατι τετοιο στη sony και σια που δημιουργησαν τα bluray discs.

Το Hobbit ήδη κυκλοφόρησε και είναι 24αρι.

Ψάξε για τις προδιαγραφές των bluray. Δεν υπάρχει στα υποστηριζόμενα framerates το 48. To κοντινότερο είναι 50 αλλά σε 720p.
Αυτό ίσως αλλάξει με κάποια ανανέωση του προτύπου αλλα δεν το βλέπω να γίνεται σύντομα.

Δηλαδη μου λες οτι παρολο στο σινεμα κυκλοφορησε κανονικα σε 48fps σε bluray θα αργησει να κυκλοφορησει???

Και παλι κουλο το ακουω να μην εχουν προβλεψει κατι τετοιο οσοι εβγαλαν το bluray ρε παιδια και βγαινωντας τετοιες ταινιες πολυ απλα να ακυρωνουν το bluray προτυπο τοσο συντομα.

"The first Blu-ray Disc prototypes were unveiled in October 2000, and the first prototype player was released in April 2003 in Japan. Afterwards, it continued to be developed until its official release in June 2006."

Οπότε με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις το BD είναι αισίως 7 ετών, αν το δούμε σαν πρότυπο είναι σχεδόν 13ων.. Δεν το λες και φρεσκαδούρα.. Καιρός είναι να φάει ένα σοβαρό update, μάλλον και σε χωρητικότητα.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.. BD player που να παίζει 3D στα 48fps θα παίρνεις με κανά 100άρικο. Αλλά για να πάρεις συμβατή τηλεόραση / προβολέα και AV ενισχυτή θα δώσεις πολλαπλάσια..

Μη νομίζεις οτι για τα σινεμά ήταν εύκολη η μετάβαση. Αν ήταν εύκολη θα βλέπαμε τα 48 σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε ορισμένα multiplex.

Αν δυσκολεύτηκαν τα σινεμά όπου το μόνο που αλλάζει είναι η μηχανή προβολής, φαντάσου πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει ένα κλειστό πρότυπο όπως είναι το bluray. Μην ξεχνάς οτι μέχρι πριν 3 χρόνια, τα 48fps ήταν σε θεωρητικό επίπεδο. Με μια ταινία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Αν αυξηθούν οι κυκλοφορίες, ίσως γίνει κάτι.

Ελατε ρε παιδια ας σοβαρευτουμε....
Σιγα το δυσκολο να βγαλουνε bluray discs με 48fps....

Εγω πιστευω οτι γινεται πολυ ανετα το μονο που ισως χρειαστει να κανουν ειναι ενα firmware update στα bluray players και τιποτα αλλο καθοτι τα δισκακια bluray μια χαρα μπορουν να δεχτουν οποιαδηποτε 48fps ταινια.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ οτι τα bluray discs μπορουν να δεχτουν μεχρι 4 στρωματα και το καθε ενα απο αυτα ειναι 25gb το συνολο 100gb σε ενα και μονο δισκακι bluray.

Οποτε οσο αφορα το χωρο το bluray ειναι παραπανω απο αρκετο για οποιαδηποτε 48fps ταινια δεν συμφωνειτε?

Last edited:
To προβλημα δεν ειναι τα players τόσο, όσο τα μεσα προβολής. Ακομα και αν αλλαξει το BR προτυπο και να υποστηρίξει επισήμως τα 48fps, ειναι σχεδον απιθανο να συγκινηθούν οι κατασκευαστες και να βγαλουν νέα firmwares για οτι προβολικο μέσο κυκλοφορεί, ακομα και αν ειναι τεχνικα δυνατό. Πιο πιθανο ειναι να το επιτρεψουν σε νεοτερα μοντελα, με το αζημίωτο..

Re: Απάντηση: 48fps και Soap Opera Effect

Ελατε ρε παιδια ας σοβαρευτουμε....
Σιγα το δυσκολο να βγαλουνε bluray discs με 48fps....

Εγω πιστευω οτι γινεται πολυ ανετα το μονο που ισως χρειαστει να κανουν ειναι ενα firmware update στα bluray players και τιποτα αλλο καθοτι τα δισκακια bluray μια χαρα μπορουν να δεχτουν οποιαδηποτε 48fps ταινια.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ οτι τα bluray discs μπορουν να δεχτουν μεχρι 4 στρωματα και το καθε ενα απο αυτα ειναι 25gb το συνολο 100gb σε ενα και μονο δισκακι bluray.

Οποτε οσο αφορα το χωρο το bluray ειναι παραπανω απο αρκετο για οποιαδηποτε 48fps ταινια δεν συμφωνειτε?

Για να υποστηριχθεί 3D @ 48fps χρειάζεται να γίνουν τα παρακάτω:

- Αλλαγή στο software ώστε να προστεθεί το πρότυπο (οκ, πες πως οι κατασκευαστές φιλοτιμούνται και το κάνουν..)
- Αλλαγή στα δισκάκια ώστε να υποστηρίξουν μεγαλύτερη χωρητικότητα. Όχι, τα 45GB δεν φτάνουν για καλή ποιότητα εικόνας σε 3D 48fps.. Ήδη είναι τραβηγμένο το ότι υποστηρίζεται το 3D σε αυτή τη χωρητικότητα.. Θυμίζω ότι αρχικά τα 45GB θα ήταν καλά για 2D..
Υπάρχει εδώ και 3+ χρόνια το standard BDXL, το οποίο όντως πηγαίνει μέχρι τα 4 layers και επαρκεί σαν χωρητικότητα. Έλα όμως που έχει τύχει σχεδόν ανύπαρκτης υποστήριξης (ίσως έχει να κάνει και με το ότι ένα άγραφο δισκάκι BDXL στοίχιζε ~60 .. λέω τώρα..). Ψάχνοντας το θέμα, τα πιο πρόσφατα άρθρα που έκαναν αναφορά σε αυτό ήταν από το 2011, οπότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχει πεθάνει. Υπόψη, η υποστήριξή του είναι θέμα hardware και όχι software, οπότε μιλάμε για νέο player...
- Αλλαγή (ξανά) στο HDMI standard καθότι δεν υποστηρίζεται 3D @ 48fps... Πάλι ίσως κάποιοι μπορούν να το κάνουν σε software, αλλά δεν νομίζω..

Οπότε όχι, δεν πιστεύω ότι μπορεί να υποστηριχτεί τεχνικά το 3D @ 48fps χωρίς αλλαγή μηχανημάτων.

Εννοείται ότι τηλεοράσεις / προβολείς / κτλ δεν έχουν καμία τύχη.. εγγυημένα αλλαγή.

Στον κιν/φο λόγω επαγγελματικών standards υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και γιαυτό μπόρεσε να υποστηριχθεί σε αρκετές αίθουσες (με μικρή πτώση στην ποιότητα εικόνας, τόσο μικρή που σχεδόν δεν είναι διακριτή). Στο σπίτι δεν δουλεύουν έτσι τα πράγματα..