48fps και Soap Opera Effect

Τι να σου πω εγω παλι πιστευω οτι κατι θα βγαλουν ωστε να ΜΗΝ χρειαζεται να αλλαξεις μηχανήματα.
Ειδικα τωρα με την οικονομικη κριση....

Ισως λεω ΙΣΩΣ υιοθετήσουν το νεο προτυπο x265 και να το βαλουν

Last edited:
Re: Απάντηση: 48fps και Soap Opera Effect

Τι να σου πω εγω παλι πιστευω οτι κατι θα βγαλουν ωστε να ΜΗΝ χρειαζεται να αλλαξεις μηχανήματα.
H σιγουριά και η επιμονή σου ειναι σχεδόν συγκινητική :p

Re: Απάντηση: 48fps και Soap Opera Effect

Ειδικα τωρα με την οικονομικη κριση....

Ισως λεω ΙΣΩΣ υιοθετήσουν το νεο προτυπο x265 και να το βαλουν

x265 = εγγυημένα νέα μηχανήματα. Ασυζητητί.

Τουλάχιστον ίσως έτσι γλιτώσουμε τα νέα (BDXL or whatever) δισκάκια..

Απάντηση: Re: 48fps και Soap Opera Effect

....Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό κέρδος σε ομαλότητα από τα 24 στα 30 καρέ, εφόσον αναπαράγονται και τα δύο με τον σωστό τρόπο...

Γιαννη, μπορεις να το εξηγησεις αυτο λιγο ? Η ουσιαστικη βελτιωση-ομαλοτητα θα ερθει σιγουρα με πολυ περισσοτερα frame, αλλα ακομα κι απο 24 σε 30 να αυξηθει, θεωρω οτι θα εχουμε μειωμενο judder και motion blur .

Re: Απάντηση: Re: 48fps και Soap Opera Effect

Γιαννη, μπορεις να το εξηγησεις αυτο λιγο ? Η ουσιαστικη βελτιωση-ομαλοτητα θα ερθει σιγουρα με πολυ περισσοτερα frame, αλλα ακομα κι απο 24 σε 30 να αυξηθει, θεωρω οτι θα εχουμε μειωμενο judder και motion blur .

Έλα Χρήστο, τώρα το είδα το post σου... -bye-

Υπάρχει ένα μηδαμινό κέρδος στην καθαρότητα των περιθωρίων, από την κατά κανόνα 25% γρηγορότερη ταχύτητα κλείστρου (εφόσον είναι ορισμένο στις 180 μοίρες και για τις δύο περιπτώσεις), αλλά η κίνηση εξακολουθεί να αποδίδεται με judder, είδωλα και θολώματα για τα ταχέως κινούμενα αντικείμενα και τα γρήγορα παναρίσματα...

Τυπικά, το είδωλο εκτείνεται σε 25% μικρότερο εύρος και το judder τρεμοπαίζει 25% ταχύτερα, αλλά είναι και τα δύο εκεί, χρειάζονται υψηλότερα framerates για να γλυτώσεις από δαύτα...

Για να αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της η ομαλότητα του βίντεο, πρέπει τα στιγμιότυπα κίνησης ανά δευτερόλεπτο να ξεπεράσουν τα 40-45...

Γι' αυτό λέω ότι το κέρδος δεν είναι ουσιαστικό και φυσικά για μια τόση μικρή διαφορά δεν υπήρχε καμμία περίπτωση να μπει ολόκληρη η κινηματογραφική βιομηχανία σε διαδικασία να αλλάξει στάνταρ από το γύρισμα μέχρι την τελική διανομή...

Όσοι έχετε setup που επιβεβαιωμένα παίζει σωστά τα 24, κατεβάστε τα ακόλουθα αρχεία για να δείτε τη διαφορά και ιδίοις όμμασι:

http://freakshare.com/files/i8imsn1h/24pjudder.m2t.html

http://freakshare.com/files/wq3l25wu/30pjudder.m2t.html

(23,976Hz και 29,97Hz αντίστοιχα τα πραγματικά framerate των αρχείων)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 48fps και Soap Opera Effect

Τυπικά, το είδωλο εκτείνεται σε 25% μικρότερο εύρος και το judder τρεμοπαίζει 25% ταχύτερα, αλλά είναι και τα δύο εκεί, χρειάζονται υψηλότερα framerates για να γλυτώσεις από δαύτα...

Γι' αυτό λέω ότι το κέρδος δεν είναι ουσιαστικό...

Όσοι έχετε setup που επιβεβαιωμένα παίζει σωστά τα 24, κατεβάστε τα ακόλουθα αρχεία για να δείτε τη διαφορά και ιδίοις όμμασι:

http://freakshare.com/files/i8imsn1h/24pjudder.m2t.html

http://freakshare.com/files/wq3l25wu/30pjudder.m2t.html

(23,976Hz και 29,97Hz αντίστοιχα τα πραγματικά framerate των αρχείων)

Οποτε εγω που βλεπω μια μικρη βελτιωση στο judder (οπως θα το εβλεπες απο μεγαλες ιντσες, σε μικροτερες, μικροτερη διαδρομη στο σκαλωμα) δεν εχει να κανει με την μικρη αυξηση απο τα 24 στα 30 καρε. ? (script με 30 fps)

Μηπως εχει να κανει οτι δεν κλειδωνω σωστα στα 23.976 και το καταφερνω στα 30. ?
Η μηπως τα (εστω 6 ) καρε που προσθετω, στην ουσια μειωνουν το βημα* του judder. ?

* εννοω οτι το judder μοιαζει αντι να σκαλωνει για π.χ. 1 εκατοστο στην οθονη, σκαλωνει σε μισο.
Δεν ξερω πως να το εξηγησω. Ισως οπως ανεφερα πιο πανω. Το judder σε μικρες ιντσες δεν ειναι το ιδιο ενοχλητικο οπως στις 100". Ελπιζω να εγινα κατανοητος.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 48fps και Soap Opera Effect

* εννοω οτι το judder μοιαζει αντι να σκαλωνει για π.χ. 1 εκατοστο στην οθονη, σκαλωνει σε μισο.
Δεν ξερω πως να το εξηγησω. Ισως οπως ανεφερα πιο πανω. Το judder σε μικρες ιντσες δεν ειναι το ιδιο ενοχλητικο οπως στις 100". Ελπιζω να εγινα κατανοητος.

Αυτή η διαφορά που περιγράφεις είναι μεγάλη, το "βήμα του judder" όπως το λες, θα είναι 20-25% μικρότερο στα 30 καρέ, σε σχέση με τα 24...

JL_? said:
Τυπικά, το είδωλο εκτείνεται σε 25% μικρότερο εύρος και το judder τρεμοπαίζει 25% ταχύτερα

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 48fps και Soap Opera Effect

Αυτή η διαφορά που περιγράφεις είναι μεγάλη, το "βήμα του judder" όπως το λες, θα είναι 20-25% μικρότερο στα 30 καρέ, σε σχέση με τα 24...

Aρα εχω δικιο οταν λεω (ακους χατζ. ?) οτι με 30 καρε script δεν εχω εντονη βιντειλα, και καταφερνω στις 106" το judder να γινεται αντιληπτο μεν, να μην κουραζει και να μην αποσπα την προσοχη δε.
Στις 46" οπου το judder ειναι ακομα λιγοτερο αντιληπτο ειναι η χαρα μου το script των 30.

Τωρα βεβαια που ο χατζ με το νεο του pc θα πειραματιζεται με 120 fps, θα με φτυσει καταμουτρα για τα 30 fps μου.
Ιουδα. ! :violent-smiley-030:

Τελικα ολοι στα 23,976 και στα 60 παιζουν εδω μεσα. ? Μονο εγω εμεινα με τα 30. ?

Στον Planar του Μπάμπη σε κούραζε και σου αποσπούσε την προσοχή δηλαδή; :p

Απάντηση: Re: 48fps και Soap Opera Effect

Στον Planar του Μπάμπη σε κούραζε και σου αποσπούσε την προσοχή δηλαδή; :p

Οχι, για αυτο και ρωτουσα μηπως το pc μου δεν κλειδωνε σωστα στον δικο μου. (δεν εχω δοκιμασει καποιο player ακομα ή αλλη πηγη)
Απλα εχω παρατηρησει οτι οσο μικραινουν οι ιντσες (tv) τοσο πιο ξεκουραστο ειναι το judder.
Το f.i. ομως βοηθα στα γρηγορα παναρισματα των κοντραστατων σκηνων που συνεχιζουν να κουραζουν ανεξαρτητως ιντσων.
Στου Μπαμπη και σε αυτα τα δυσκολα περασματα, ηταν αντιληπτo to judder. Στο συνολο ροης ομως της ταινιας πηγαινε αρκετα ομοιομορφα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 48fps και Soap Opera Effect

Aρα εχω δικιο οταν λεω (ακους χατζ. ?) οτι με 30 καρε script δεν εχω εντονη βιντειλα, και καταφερνω στις 106" το judder να γινεται αντιληπτο μεν, να μην κουραζει και να μην αποσπα την προσοχη δε.
Στις 46" οπου το judder ειναι ακομα λιγοτερο αντιληπτο ειναι η χαρα μου το script των 30.

Τωρα βεβαια που ο χατζ με το νεο του pc θα πειραματιζεται με 120 fps, θα με φτυσει καταμουτρα για τα 30 fps μου.
Ιουδα. ! :violent-smiley-030:

Τελικα ολοι στα 23,976 και στα 60 παιζουν εδω μεσα. ? Μονο εγω εμεινα με τα 30. ?

Ακούω John-John, αλλά, πότε είπα ότι με τα 30 καρέ σου έχεις βιντείλα?-bye-

Φτιαξε και του vas στα 120 και υστερα καθιστε μαζι να βλεπετε ντοκυμαντερ national geographic με αεροπλανα του A' και B' παγκοσμιου πολεμου. Θα εχετε κινηση μουρλια.

Αντε και καλα 240 (καρε) :laugh:

Αντε βρε αφηστε τα πουσαρισματα στα fps. 24 και 30 στις δυσκολες ταινιες και εισαι οκ.
Αλλα ξεχασα...θα καθονται σαν κοπροσκυλα τα threads της καρτας. :flipout: