50 Χρόνια Τζαζ, Κουιντέτο Σ.Παπαδημητρίου

Lucas Stephanides - Anakrousis

AVClub Addicted Member
16 March 2007
2,118
ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΑΖ

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου2012 το κουιντέτο του Σάκη Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τοντίτλο 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΑΖ.
Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής,καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων « Παρά Θίν’ Αλός» του ΠολιτιστικούΟργανισμού Δήμου Καλαμαριάς, επέλεξε την συμμετοχή του Σάκη Παπαδημητρίου στιςεκδηλώσεις οι οποίες φέτος, στην 22η χρονιά τους, συμπίπτουν με τηνσυμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Χώρος, το πάρκοτου πρώην Στρατόπεδου Κόδρα στηνΚαλαμαριά. Το 2012, επίσης, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις πρώτες συναυλίεςτζαζ του Σάκη Παπαδημητρίου με το Jazz Combo στη Θεσσαλονίκη και από τηνέκδοση του βιβλίου του «Εισαγωγή στην Τζαζ», Εκδόσεις Διαγωνίου.

Ο Σάκης Παπαδημητρίου είχεδημοσιεύσει αρχικά το 1960 – 61, σε τρείς συνέχειες, στο περιοδικό « Διαγώνιος»την «Μικρή εισαγωγή στην τζαζ» και το 1962 τα «Βασικά κριτήρια για τηναξιολόγηση της τζαζ». Στη συνέχεια, με την παρότρυνση του Ντίνου Χριστιανόπουλου,ετοίμασε την « Εισαγωγή στην τζαζ» που κυκλοφόρησε το 1963 ως έκτος τόμος τωνεκδόσεων Διαγωνίου. Εκτύπωση, στο ιστορικό τυπογραφείο του Νίκου Νικολαίδη μεεπιμέλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου και εξώφυλλο του Κάρολου Τσίζεκ.

Άλλη μία ημερομηνία: 23Ιανουαρίου 1963, συναυλία του Jazz Combo στην αίθουσα του συλλόγου αποφοίτων του κολλεγίουΑνατόλια της Θεσσαλονίκης. Σάκης Παπαδημητρίου πιάνο, ΒασίληςΟικονομόπουλος κιθάρα, Ρήγας Τζελέπογλουντραμς. Ουσιαστικά η πρώτη εμφάνιση του γκρουπ με τέσσερα ή πέντε μέλη, έγινε τονΑπρίλιο 1962. Ακολούθησαν πολλές συναυλίες, αλλά η πιο σημαντική απ’ αυτές, πουπροκάλεσε πολλά σχόλια, ήταν αυτή του Ιανουαρίου 1963. Συμπτωματικά, ηθερμοκρασία εκείνη την ημέρα, ήταν κάτω από το μηδέν και το χιόνι πυκνό. ΟΛευτέρης Κογκαλίδης έγραψε σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης ότι το πρόγραμμαπροκάλεσε αίσθηση και συγκέντρωσε πολυπληθέστατο ακροατήριο. Αναφέρει μάλιστατα κομμάτια από τα οποία ξεχωρίζει τα Lullaby Of Birdland, Undecided, Stompin At The Savoy, το Moanin’ του Bobby Timmonsπου ήταν και η προτίμησή του, Take The ATrain και άλλα καθώς και τις δύο συνθέσεις του ΣάκηΠαπαδημητρίου For Bill (για τον Bill Evans) και Monk Studio (για τον Thelonious Monk).

Στη συναυλία της 7ηςΣεπτεμβρίου 2012 παρουσιάζεται μία επιλογή από έργο του Σάκη Παπαδημητρίου.Περιλαμβάνονται συνθέσεις και τραγούδια του, που παίρνουν νέα μορφή με το σχήματου κουιντέτου και τους αυτοσχεδιασμούς των μουσικών. Θέματα, μελωδίες,μουσικές ιδέες από παραστάσεις με την προβολή βωβών κινηματογραφικών ταινιών,από θεατρικά έργα, αφιερώματα σε ποιητές, από παραστάσεις μεικτών μέσων καιφυσικά από συναυλίες σύγχρονης τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Κείμενα τηςΓεωργίας Συλλαίου και του Σάκη Παπαδημητρίου. Επίσης, μία πρωτότυπη ερμηνείατου αρχαιοελληνικού «Επιταφίου» του Σεικίλου.

Ορισμένα κομμάτια έχουνκαταγραφεί σε δίσκους βινυλίου και CD,όπως «Το Θέμα του δρόμου», «Film Noir», «Το άλλο μπλουζ», «Dinastia dei puri»,«Αν κάποτε περνάς», «Ορθοπεταλιά», «Το ταξίδι», «Ο έρωτας μαζί σου», «Monk Memories»κ.α.

Σάκης Παπαδημητρίου 5tet

Γεωργία Συλλαίου, φωνή
Ξενοφών Αβράμογλου, σαξόφωνα, μπάσο κλαρινέτο
Σάκης Παπαδημητρίου, πιάνο
Αγαμέμνων Μάρδας, κοντραμπάσο
Χρήστος Γερμένογλου, ντραμς και κρουστά

Last edited by a moderator:
Re: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΑΖ, ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ Σ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

έχω να τον ακούσω από το 1984.
Νομίζω και η μοναδική φορά που είμασταν μαζί στο πρόγραμμα της ίδιας βραδιας στο 1ο διεθνές φεστιβάλ jazz του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία θα αρχίσει στις 9 το βράδυ. Η είσοδος είναι δωρεάν και εξυπακούεται ότι δεν θα πρέπει να λήψει κανένας φιλόμουσος. Λ.Σ.

Tελεια!

Θα οργανωσω παρεα και θα ερθω Λουκα

Παντα μου αρεζε ο Παπαδημητριου και ακομα βεβαια περισσοτερο η Συλαιου!

Δεν το χανω με τιποτα!

Tελεια!

Θα οργανωσω παρεα και θα ερθω Λουκα

Παντα μου αρεζε ο Παπαδημητριου και ακομα βεβαια περισσοτερο η Συλαιου!

Δεν το χανω με τιποτα!
Έτσι για να μην ξεχνιώμαστε τράβα και καμιά φωτό για να έχουν να δουν και όσοι δεν θα μπορούν να παραβρεθούν λόγω απόστασης.
Θα τα πούμε και από κοντά. Λ.Σ.

Σας αρέσει πραγματικά ο Σάκης βρε παίδες;
έχω προσπαθήσει. αρκετά έως πολύ.
δυστυχώς, μόνο σαν Πληροφορία μπορώ να τον προσεγγίσω.
ενδιαφέρουσα όσον αφορά το σύγχρονο μουσικό γίγνεσθαι αλλά...ως εκεί.
μετά από 2-3 δίσκους του, έχασα κάθε ενδιαφέρον...
Δεν ξέρω....για πείτε...:ears:

Last edited:
Έχεις ακούσει την δική μου παραγωγή [και δεν το λέω γιατί είναι δική μου] το διπλό cd με χαρτονένιο εξώφυλλο όπως των δίσκων βινυλίου NOSFERATU A MONOPOLI; Λ.Σ.

Έχεις ακούσει την δική μου παραγωγή [και δεν το λέω γιατί είναι δική μου] το διπλό cd με χαρτονένιο εξώφυλλο όπως των δίσκων βινυλίου NOSFERATU A MONOPOLI; Λ.Σ.

Οχι.
έχω ακούσει άλλα δικά του όμως.
Για πες :ears:

από Nosferatu, έχω ακούσει μόνο το πόνημα του Florian Fricke (Popol Vuh) που χρησιμοποίησε ο Χέρτζογκ σαν soundtrack στην ομώνυμη ταινία.
Αξεπέραστο κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Φαντάζομαι όμως, ο Σάκης, θα έχει κάνει κάτι τελείως διαφορέτικό.

από Nosferatu, έχω ακούσει μόνο το πόνημα του Florian Fricke (Popol Vuh) που χρησιμοποίησε ο Χέρτζογκ σαν soundtrack στην ομώνυμη ταινία.
Αξεπέραστο κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Φαντάζομαι όμως, ο Σάκης, θα έχει κάνει κάτι τελείως διαφορέτικό.

Πάρε μια γεύση εδώ: http://www.anakrousis.gr/6720D219.el.aspx

Σας αρέσει πραγματικά ο Σάκης βρε παίδες;
έχω προσπαθήσει. αρκετά έως πολύ.
δυστυχώς, μόνο σαν Πληροφορία μπορώ να τον προσεγγίσω.
ενδιαφέρουσα όσον αφορά το σύγχρονο μουσικό γίγνεσθαι αλλά...ως εκεί.
μετά από 2-3 δίσκους του, έχασα κάθε ενδιαφέρον...
Δεν ξέρω....για πείτε...:ears:

ειναι λιγο δυσκολος στην ακροαση του, περιεργο παιξιμο η αληθεια, και βεβαια, προσπερναει, απ οτι καταλαβαινω , τα ευκολα, και παει αμεσως στο ποικιλοτροπο, το ιδιαιτερο παιξιμο...

Και οι περισσοτερες συνθεσεις του ειναι "ιδιοτροπες" , avantgarde θα ελεγα.

Ισως καποιες στιγμες αν δεν το παρακολουθεις λαιβ να ναι κ λιγο κουραστικος, ισως , αλλα ζωντανα ειναι αλλιως ετσι?

Κορυφαια φωνη εχει ομως η Γεωργια Συλλαιου, απιστευτη..απο πολυ μπασα μεχρι τσιριχτα πριμα.

Μονο λιγο η αγγλικη προφορα της με " ξενιζει" ...

Μερικες φωτο απο μενα.

Υπ οψιν οτι ειναι με κομπακτ μικρη ερασιτεχνικη μηχανουλα, δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο, συν το οτι πηγα να ακουσω τη μουσικη κ δεν πολυ ασχοληθηκα- παιδευτηκα με το να βγαλω πολλες κ σωστες φωτο.Μια απλη αποτυπωση της στιγμης.

DSC03774_zps9b826963.jpg

DSC03778_zpsa19c24c3.jpg

DSC03781_zps4c7a04c2.jpg

Μπάβο Γιάννη ωραίες είναι, μιας και αποτυπώνουν την ωραία βραδιά. Οι φίλοι που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν για διάφορους λόγους μπορούν έστω να δουν κάτι. Λ.Σ.