50Hz σε 42άρα. Η γνώμη σας;

grevenger

Established Member
Χαιρετώ όλους τους συμ-φορουμίτες και λάτρεις της τεχνολογίας. Πρόκειται να αγοράσω τηλεόραση για το "εξοχικό" μου. Θα χρησιμοποιείται 1 με 2 σαββατοκύριακα το μήνα ή το δίμηνο, άρα αποφάσισα να αγοράσω κάτι οικονομικό, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, αλλά να μην θυσιάσω πολύ τις ίντσες.
Θα σημειώσω ότι στο σπίτι έχω μία Samsung LE46B650, από την οποία είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Για το εξοχικό προτίμησα κάτι στα χαμηλότερα επίπεδα κόστους. Είμαι ανάμεσα στις LG 37LD450 και LG 42LD420. Ξέρω ότι όσο πιο μεγάλη τόσο καλύτερα, εξάλλου είμαι λάτρης των μεγάλων οθονών, όμως η αμφιβολία μου και η απορία μου είναι η εξής : Τα μοντέλα αυτά είναι 50Hz και η ερώτησή μου είναι αν τα 50 Hz είναι κάπως ενοχλητικά στις 42 ίντσες. Η απόσταση θέασης θα είναι γύρω στα 3 μέτρα. Πιστεύετε ότι στα 3 μέτρα, στις 42 ίντσες θα είναι ενοχλητικά τα 50 Hz ώστε να πάρω την 37άρα, ή να προχωρήσω άφοβα στις 42;

Και γιατι δεν παιρνεις μια 42PJ550 με 400 ευρω που ειναι καλυτερη σε τηλεοπτικο και απο τις 100αρες LCD της LG?

Αν ήταν Full HD θα ήταν η 1η και μοναδική μου επιλογή. Όμως, επειδή συχνά-πυκνά θα βλέπω mkv ή blue-ray, θέλω η ανάλυση να είναι Full HD.

Στα 3 μέτρα, δεν θα σε ενοχλήσει συχνά η έλλειψη 100Hz. Αλλά ούτε και το FullHD θα μπορείς να διακρίνεις... ;)

Στα 3 μέτρα, δεν θα σε ενοχλήσει συχνά η έλλειψη 100Hz. Αλλά ούτε και το FullHD θα μπορείς να διακρίνεις... ;)

Άρα λες να πάω για την 42άρα... Από κει και πέρα, για το δίλλημα την LCD (LD) ή την Plasma (PJ), εσύ ποια ενδεχομένως θα διάλεγες;
Η μία είναι FullHD και μπορείς να την χακάρεις για να βλέπεις ταινία μέσω της USB αλλά 50Hz, η άλλη είναι 1366 x 768, πολλά Hz και δεν ξέρω αν χακάρεται... :)

Αν ήταν Full HD θα ήταν η 1η και μοναδική μου επιλογή. Όμως, επειδή συχνά-πυκνά θα βλέπω mkv ή blue-ray, θέλω η ανάλυση να είναι Full HD.

Η στατικη αναλυση μπορει να ειναι fullHD αλλα η αναλυση σε κινηση λογω motion blur ειναι πολυ χαμηλη στις περισσοτερες LCD χωρις 100 Hz ειναι 300 γραμμες , ενω σε αυτες με 100 Hz ειναι γυρω στις 550-600.

Αντιθετα στην PJ550 επειδη ειναι πλασμα η αναλυση κινουμενης εικονας (motion picture resolution ειναι ο ορος) ειναι κοντα στις 720 γραμμες.

Άρα λες να πάω για την 42άρα... Από κει και πέρα, για το δίλλημα την LCD (LD) ή την Plasma (PJ), εσύ ποια ενδεχομένως θα διάλεγες;
Η μία είναι FullHD και μπορείς να την χακάρεις για να βλέπεις ταινία μέσω της USB αλλά 50Hz, η άλλη είναι 1366 x 768, πολλά Hz και δεν ξέρω αν χακάρεται... :)

1024χ768 είναι... Θα πρότεινα να τις δεις και τις δύο ο ίδιος, πριν αποφασίσεις.

Η στατικη αναλυση μπορει να ειναι fullHD αλλα η αναλυση σε κινηση λογω motion blur ειναι πολυ χαμηλη στις περισσοτερες LCD χωρις 100 Hz ειναι 300 γραμμες , ενω σε αυτες με 100 Hz ειναι γυρω στις 550-600.

Αντιθετα στην PJ550 επειδη ειναι πλασμα η αναλυση κινουμενης εικονας (motion picture resolution ειναι ο ορος) ειναι κοντα στις 720 γραμμες.

Για θέαση κινηματογραφικών ταινιών, είναι επαρκείς οι 300 γραμμές στο motion resolution test. Από εκεί και πέρα, οι 720 γραμμές της LG, αφορούν σήμα 60Hz. Στα 50Ηz, αν έχει και αυτή το 50Hz Bug (διόλου απίθανο), στις 300-400 θα γυροφέρνει...

1024χ768 είναι... Θα πρότεινα να τις δεις και τις δύο ο ίδιος, πριν αποφασίσεις.

Για θέαση κινηματογραφικών ταινιών, είναι επαρκείς οι 300 γραμμές στο motion resolution test. Από εκεί και πέρα, οι 720 γραμμές της LG, αφορούν σήμα 60Hz. Στα 50Ηz, αν έχει και αυτή το 50Hz Bug (διόλου απίθανο), στις 300-400 θα γυροφέρνει...

Την 37άρα 450 την έχω δει, όπως και την 42άρα PJ, όμως σε διαφορετικά καταστήματα και με άλλη πηγή εικόνας, οπότε δύσκολα μπορεί να γίνει άμμεση σύγκριση. Πάντως, δεν είχα θέματα στην εικόνα με καμμία από τις 2, όσο λίγο τις κοίταξα.

Από κει πέρα, πέρασα μια γρήγορη αλλά μεστή ματιά από το thread της pj550 εδώ στο avclub ( http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=61739 ) και διαπίστωσα ότι, όπως πολλές plasma, θέλει κάποιες ώρες στρώσιμο. Οι 200 ώρες που προτείνονται είναι υπερβολικές για μένα, αφού την tv θα τη χρησιμοποιώ απλά για κάποια σαββατοκύριακα το μήνα. Οπότε, μάλλον θα στραφώ προς την LG 37 ή 42LD420.

Τι ακριβώς είναι το "bug των 50Hz";

Το στρωσιμο ειναι παρεξηγημενη ιστορια.

Σιγα μην καθονται οι αγοραστες πλασμα που δεν διαβαζουν φορουμ κτλ να στρωνουν τηλεορασεις. Και τι παθαινουν οι τηλεορασεις τους? Τιποτα ειναι η απαντηση.

Τι ακριβώς είναι το "bug των 50Hz";

Eίναι μια "ανωμαλία" στους επεξεργαστές εικόνας κάποιων εταιρειών (μέχρι στιγμής, το έχω επιβεβαιώσει προσωπικά σε Panasonic, Sony και Samsung, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα το έχουν όλες), εξαιτίας της οποίας, η απόδοση της κίνησης με σήματα 50Hz είναι σημαντικά χειρότερη σε σχέση με την απόδοση της κίνησης με σήματα 60Hz.

Το 50Hz Bug, μπορεί να "καλυφθεί", αν υπάρχει σύστημα frame interpolation στην τηλεόραση (π.χ. MotionPlus, Intelligent Frame Creation, κτλ.).

Έχω ακόμα δίλλημα Plasma ή lcd LG, θα δούμε που θα πέσει ο "κλήρος". Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ευχαριστώ για τις απαντήσεις, και περιμένω οποιοδήποτε άλλο σχόλιο δικό σας.

Γιατί; Εγώ νομίζω ότι στα 3 μέτρα αν βάλεις δίπλα μια full hd & μια hd ready, η διαφορά φαίνεται...

Βάλε στην philips στο BD να παίζει μια ταινία...γύρνα από το 720p στα 1080p για δοκιμή και κάτσε στα 3 μέτρα....θα μπορέσεις να διακρίνεις διαφορά;;;

Γιατί; Εγώ νομίζω ότι στα 3 μέτρα αν βάλεις δίπλα μια full hd & μια hd ready, η διαφορά φαίνεται...

Στα 3 μέτρα απόσταση από 42άρες τηλεοράσεις, το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει περίπου 590 γραμμές στην κάθετη πλευρά τους. Πώς περιμένεις να καταλάβει την διαφορά από τις 768 στις 1080; :D

Βάλε στην philips στο BD να παίζει μια ταινία...γύρνα από το 720p στα 1080p για δοκιμή και κάτσε στα 3 μέτρα....θα μπορέσεις να διακρίνεις διαφορά;;;

Εννοείται πως ναι... Έχει σημαντική διαφορά το 720 από το 1080...

Στα 3 μέτρα απόσταση από 42άρες τηλεοράσεις, το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει περίπου 590 γραμμές στην κάθετη πλευρά τους. Πώς περιμένεις να καταλάβει την διαφορά από τις 768 στις 1080; :D

Εννοείται πως ναι... Έχει σημαντική διαφορά το 720 από το 1080...

Νομίζω ότι η απάντηση είναι παραπάνω...Εάν δεν αλλάζει το bitrate παρά μόνο η ανάλυση δεν καταλαβαίνεις διαφορά.

Εγώ πάντως που έχω κάνει πολλές φορές το πείραμα R86 δίπλα σε 9731, σε αναλογικό τηλεοπτικό, η διαφορά είναι χαοτική στα 3 μέτρα.
Αλλά για να το δεις θες πραγματικά 720p τηλεόραση, όχι 1080p που θα δώσεις 720p (που θα γίνει upscale στο πάνελ έτσι και αλλιώς...)

Απάντηση: Re: 50Hz σε 42άρα. Η γνώμη σας;

Εγώ πάντως που έχω κάνει πολλές φορές το πείραμα R86 δίπλα σε 9731, σε αναλογικό τηλεοπτικό, η διαφορά είναι χαοτική στα 3 μέτρα.
Αλλά για να το δεις θες πραγματικά 720p τηλεόραση, όχι 1080p που θα δώσεις 720p (που θα γίνει upscale στο πάνελ έτσι και αλλιώς...)

?

μπορείς να το κάνεις λίγο πενηνταράκι αυτό που λες?

Αυτή είναι σύγκριση επεξεργαστών εικόνας και όλων των παραμέτρων της εικόνας, πλην της ανάλυσης του πάνελ...

Εμείς για την ανάλυση του πάνελ μιλάμε... :flipout: :flipout:

hdtv-viewing-distance.png

Ειναι πολυ απλο , για 10 feet και 42" δεν διακρινει διαφορα το ανθρωπινο ματι.

Το ματι του superman ισως.:p