Αυτή είναι σύγκριση επεξεργαστών εικόνας και όλων των παραμέτρων της εικόνας, πλην της ανάλυσης του πάνελ...
Εμείς για την ανάλυση του πάνελ μιλάμε...![]()
![]()
Καλά, σου κάνει τότε σύγκριση σε PS3 games; Ο καλύτερος επεξεργαστής πρέπει να ληφθεί και αυτός υπ' όψιν, αρκετές 720p έχουν "ελαφρά" υποδεέστερους επεξεργαστές εικόνας.
![]()
Ειναι πολυ απλο , για 10 feet και 42" δεν διακρινει διαφορα το ανθρωπινο ματι.
Το ματι του superman ισως.![]()
Νομίζω έχουμε μπερδέψει τις συστάσεις διαφόρων, με το τι μπορεί να δει το μάτι. Η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να διαβάσει έναν χαρακτήρα (γράμμα) με ύψος 5 χιλιοστών της μοίρας από τα 6 μέτρα.
Αυτό δίνει ένα ύψος 8.73 χιλιωστών στα 6 μέτρα. 4.36 χιλιοστά στα 3 μέτρα.
Και αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα ενός υγιούς ματιού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν καλύτερα από αυτό, από 20/16 μέχρι 20/12 (από την wikipedia). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δουν από τα 6 μέτρα αυτό που οι άλλοι βλέπουν στα 4.8/3.8 μέτρα.
Δηλαδή μπορούν να διαβάσουν ένα χαρακτήρα 6 χιλιοστών στα 6 μέτρα, δηλαδή 3 χιλιοστά στα 3 μέτρα. Και αυτό είναι να διαβάσουν, να καταλάβουν δηλαδή ποιος είναι ο χαρακτήρας.
Αν ελαφρύνουμε το όριο, στο ότι υπάρχει εκεί ένας χαρακτήρας...
Για να μην πω για το μέγιστο, που είναι πάνω από 6/3...
Μια 42άρα έχει 25.2 εκ. ύψος. Αυτό μας βγάζει περίπου 0.23 χιλιοστά ανά γραμμή στις 1080 γραμμές, και 0.35 χιλιοστά στις 720 γραμμές.
Άρα μέσα στα 3 χιλιοστά που μπορεί κάποιος να διαβάσει έναν χαρακτήρα,
η 720p θα έχει 8.6 γραμμές, και μια 1080p θα έχει 13 γραμμές.
Πιστεύει κανείς ότι δεν θα φανεί η διαφορά στην ανάλυση;
Εγώ πάντως έκανα ένα πείραμα: με έναν λεπτό μαρκαδόρο έκανα μια κουκκίδα περίπου 1 χιλιοστού (ακούμπησα την μύτη ενός pilot twin marker, την fine) σε ένα πλακάκι της κουζίνας, όχι ακριβώς λευκό, λίγο γκρι. Άναψα το φως, και δοκίμασα που σταματάω να το βλέπω. Γύρω στα 5 μέτρα το χάνω. Αν βλέπω την μπλε κουκκίδα ενός χιλιοστού στο πλακάκι από τα 5 μέτρα, δεν θα αντιληφθώ την διαφορά μεταξύ 3 γραμμών μέσα στο χιλιοστό από 4.5 στα 3 μέτρα; Ακόμα και αν δεν θα μπορώ να δω τα πίξελ (που δεν θα μπορώ), δεν θα έχω την αίσθηση της μεγαλύτερης λεπτομέρειας στην 1080p;
Και δεν μιλάω για τα μάτια του σούπερμαν, για φυσιολογικά μάτια μιλάω.
Επίσης δεν είμαι και οφθαλμίατρος. Αυτά κατάλαβα από την wikipedia. :nounder:
Αν κάποιος έχει έναν πίνακα που μετράνε οι οφθαλμίατροι την απόδοση του ματιού, ας μετρήσουν το ύψος του μικρότερου χαρακτήρα, και ας μας που στα πόσα μέτρα πρέπει να διαβάζεται...
[Εμ, που να ήξερα πριν 2-3 χρόνια που πήγα σε οφθαλμίατρο να πάρω και χαρακάκι μαζί μου, γιατί θα είχαμε τέτοιες φιλοσοφικές αναζητήσεις...