600Hz Sub-Field Drive: ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Έγινε το edit :a0210:

Όσον αφορά τις Pioneer με τα 14 υποπεδία. Στο διάγραμμα που παρέθεσες βλέπεις πως υπάρχει μόνο ένα erase ανά πεδίο. Δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιήσεις κάποιο υποπεδίο αν προηγουμένως δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα προηγούμενα του. Έτσι οι επιλογές που υπάρχουν (για 14 υποπεδία) είναι:

0
SF1
SF1+SF2
SF1+SF2+SF3
..................
SF1+SF2+....+SF14

Το παρακάτω σχηματάκι νομίζω πως εξηγεί ακριβώς τι γίνεται:

CLEAR.jpg


Για τα bit θα επανέλθω, απλά χρειάζεται λίγο ψάξιμο πρώτα :D


Όσον αφορά το IR εμένα το μυαλό μου πήγε στον χρόνο αποφόρτισης, αλλά θέλω και εδώ διάβασμα :D
 
Last edited:
Τώρα κατάλαβα που εντοπίζεται το μπέρδεμα... Ο παλμός erase είναι η μητέρα των κακών... :flipout:
(Ευκαιρία να εξηγηθεί άλλο ένα παράδοξο των Plasma)

Ο παλμός erase δεν αποτελεί μέρος του data-stream της εικόνας σε αντίθεση με τους παλμούς scan/address και sustain, ενώ αποτελεί και τον βασικό υπεύθυνο για την μέχρι σχετικά πρόσφατα δυσκολία επίτευξης απόλυτα απόλυτου μαύρου σε μία Plasma, παρ' ό,τι η θεωρία που γνωρίζουν οι περισσότεροι λέει πως μία Plasma θα έπρεπε να έχει κανονικά μαύρο 0 nits.

Οι παλμοί scan/address και sustain, μπορούν να εναλλάσσονται και χωρίς την ύπαρξη του παλμού erase. Αυτό που συμβαίνει όμως με την πάροδο του χρόνου, είναι η συσσώρευση φορτίων στα τοιχώματα του κελιού και στην διηλεκτρική επιφάνεια που παρεμβάλλεται μεταξύ κελιού και ηλεκτροδίου. Όταν αυτά τα φορτία αποκτήσουν μία σχετικά υψηλή τιμή, αθροισμένα με την τάση των παλμών scan/address μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη χωρίς να υφίσταται παλμός sustain. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολή στους παλμούς scan/address, οδηγώντας σε λανθασμένη επιλογή υποπεδίων για το συγκεκριμένο κελί. Αυτοί είναι δύο από τους τρόπους (οι πιο βασικοί ίσως) με τους οποίους προκαλείται PWM noise. :D

Εδώ λοιπόν έρχεται ο παλμός erase για να σώσει την κατάσταση. Ο παλμός erase είναι ένας παλμός υψηλής τάσης και πολύ σύντομης διάρκειας, του οποίου ο ρόλος είναι να τραβήξει όλα τα στάσιμα φορτία από τις στερεές επιφάνειες και να "καθαρίσει", τρόπον τινά, το κελί από ηλεκτρικές/ηλεκτροστατικές "βρωμιές". Η παρενέργειά του είναι πως, ως παλμός υψηλότερης τάσης από τον sustain, προκαλεί και αυτός ανάφλεξη και μία πολύ μικρή εκπομπή φωτός.

Αρχικά, η χρήση του ήταν επιβεβλημένη ανάμεσα στα υποπεδία διαβάθμισης, καθώς η συσσώρευση φορτίων ήταν έντονη και δεν υήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης. Έτσι, οι πρώτες Plasma, σε κάθε μαύρο καρέ, ενώ δεν είχαν καμμία ανάφλεξη διαβάθμισης, είχαν 8 αναφλέξεις από τους παλμούς erase, οι οποίες τους έδιναν ένα όμορφο γκριζάκι που θα το ζήλευαν ακόμα και οι LCD... :flipout: :flipout: :flipout:

Πρώτη η Pioneer ανακάλυψε νέες μεθόδους και υλικά κατασκευής, που συσσώρευαν με πιο αργό ρυθμό επιπλέον φορτία και σε συνδυασμό με πιο αποτελεσματικά κυκλώματα διαχείρισης ενέργειας της επέτρεψαν να διατηρήσει έναν μόνο παλμό erase ανά καρέ.

Σήμερα, οι περισσότερες Plasma, είτε με τη μέθοδο ADS είτε με την AWD, χρησιμοποιούν έναν παλμό erase ανά καρέ. Μόνο σε μερικά φτηνά μοντέλα κορεάτικης ή κινέζικης προέλευσης διατηρείται το κλασσικό σχήμα 1 παλμός erase/subfield, αλλά αυτές τις καταλαβαίνει κανείς πολύ εύκολα από την μη καλή απόδοση του μαύρου που έχουν...






Γιώργο, το πινακάκι αυτό που παρέθεσες, ομολογώ πως ξεπερνάει τις αντιληπτικές μου ικανότητες... :stupido2: :hmmmm2: :rofl: I need more data...
 
Επανέρχομαι για να προσθέσω πως ο όρος dynamic false contours, για όσους δεν το κατάλαβαν, είναι επίσης γνωστός με τις ονομασίες: posterization, colour banding και... μωβ φίδια... ;)
 
Γιάννη έχω την εντύπωση πως η Panasonic χρησιμοποιεί 10 υποπεδία και πως το 600Hz βγαίνει από το 10x60Ηz. Ρίξε μια ματιά στις φώτο από τα παρακάτω patents, όλα στο όνομα Matsushita γύρω στο 2006/2007.


JP2007053473_07092007_gz_en.x4-b.jpg


JP2006307817_26102006_gz_en.x4-b.jpg


JP2007052474_23082007_gz_en.x4-b.jpg


http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=2007099891&IA=JP2007053473&DISPLAY=STATUS

http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?wo=2006112346

http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=2007094295
 
Επίσης σε όλες τις πατέντες που έχουν να κάνουν με μέθοδο οδήγησης (ακόμα και σε αυτές του 2008/2009) αναφέρεται αυτό:

Assumption is made in this exemplary embodiment, that one field is divided into ten subfields (i.e., first SF, second SF, - - - tenth SF), and that the individual subfields have their respective weights of brightness of 1, 2, 3, 6, 11, 18, 30, 44, 60, 80, in this example.

http://appft1.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=1&f=G&l=50&co1=AND&d=PG01&s1=20090009435.PGNR.&OS=DN/20090009435RS=DN/20090009435

Ίσως να είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι τωρινές γενιές.
 
Σα δε ντρέπεσαι να με βάζεις μεσημεριάτικα να διαβάζω PDF στα Ιαπωνικά... :p -bye-

Σε όλες αυτές τις πατέντες της Matsushita, γίνεται αναφορά για 256 διαβαθμίσεις, δηλαδή 8 bit πάνελ, με 10 υποπεδία στην 1η, 3η και 4η και με 12 ή 14 υποπεδία στην 2η.

Ποιούς ακριβώς συνδυασμούς υποπεδίων διαβάθμισης (gradation subfields) χρησιμοποιούν σήμερα οι κατασκευαστές, δεν είναι δυνατόν να το γνωρίζουμε τώρα, ίσως μετά από χρόνια... Όσο και να παιδευτεί κανείς, δεν πρόκειται να βρει κάποιο δημόσιο έγγραφο που να περιγράφει ποιά αλληλουχία χρησιμοποιείται σήμερα. Επειδή πρόκειται περί αντικειμένου που δεν μπορεί να πατενταριστεί (όπως π.χ. η συνταγή της Coca Cola) αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό της κάθε εταιρείας. Γι' αυτό και σε κάθε πατέντα driver, αναφέρονται πάντα ως παράδειγμα ή υποθετικά...

Assumption is made in this exemplary embodiment

Μόνο σε πατέντες drivers που προέρχονται από πανεπιστήμια, μπορεί κανείς να δει μη υποθετικό αριθμό υποπεδίων διαβάθμισης και σε αυτές των τελευταίων ετών, κυμαίνονται από 20 έως 208... :blink:

Το 600 Hz Subfield-Drive δεν έχει καμμία σχέση με τα υποπεδία διαβάθμισης, η ίδια η Panasonic ποτέ δεν το συσχέτισε με αυτά, παρά το αναφέρει πάντα σε σχέση με το IFC και πολύ κακώς διάλεξαν οι μαρκετινίστες τους να χρησιμοποιήσουν τη λέξη subfield. Τα 600 Hz είναι πολύ μικρό νούμερο για να αναφέρεται στα υποπεδία διαβάθμισης. Μην ξεχνάμε πως οι τηλεοράσεις αυτές είναι όλες με refresh rate στα 100-120 Hz, αν τα 600 Hz αναφέρονταν στα υποπεδία διαβάθμισης, τότε στην Ιαπωνία/ΗΠΑ έχουν 5 bit πάνελ και οι τυχεροί Ευρωπαίοι έχουμε 6 bit, κάτι που φυσικά δεν αληθεύει... :D
 
Το 600 Hz Subfield-Drive δεν έχει καμμία σχέση με τα υποπεδία διαβάθμισης, η ίδια η Panasonic ποτέ δεν το συσχέτισε με αυτά, παρά το αναφέρει πάντα σε σχέση με το IFC και πολύ κακώς διάλεξαν οι μαρκετινίστες τους να χρησιμοποιήσουν τη λέξη subfield. Τα 600 Hz είναι πολύ μικρό νούμερο για να αναφέρεται στα υποπεδία διαβάθμισης. Μην ξεχνάμε πως οι τηλεοράσεις αυτές είναι όλες με refresh rate στα 100-120 Hz, αν τα 600 Hz αναφέρονταν στα υποπεδία διαβάθμισης, τότε στην Ιαπωνία/ΗΠΑ έχουν 5 bit πάνελ και οι τυχεροί Ευρωπαίοι έχουμε 6 bit, κάτι που φυσικά δεν αληθεύει...

Η βαρύτητα των υποπεδίων ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει, απλά το ανέφερα γιατί το έβρισκα μπροστά μου σε όσα patents διάβασα. Με το 600Hz έχω "κολλήσει" γιατί θέλω να πιστεύω πως βγαίνει με κάποιον τουλάχιστον αληθοφανή τρόπο. Υποθέτω πως ο βασικός λόγος που η Panasonic το έχει συνδέσει με το IFC είναι καθαρά marketing. Motionflow 200Ηz εσείς, 600Ηz IFC εμείς ;) Επίσης να θυμίσω πως ο πρώτος κατασκευαστής που ανέφερε το 600Hz ήταν η LG για τις πλάσμα της, για αυτό πιστεύω πως το νούμερο δεν είναι τυχαίο. Βασικά έχω "χάσει την μπάλα" στην προσπάθεια κατανόησης :D

Η σχέση υποπεδίων και ρυθμού ανανέωσης είναι κάτι που θα ήθελα να συζητήσουμε, όπως και την σχέση υποπεδίων με bit γιατί με μπέρδεψες με το τελευταίο κομμάτι :D Με βάση αυτά που γνωρίζω το κάθε υποπεδίο είναι μια χρονική υποδιαίρεση στην προβολή ενός καρέ. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια του υποπεδίου τόσες περισσότερες αναφλέξεις, άρα τόσο μεγαλύτερη φωτεινότητα. Αν κατάλαβα σωστά γράφεις πως ο αριθμός των υποπεδίων είναι αντιστρόφως ανάλογος του ρυθμού ανανέωσης ?

Στην PX8 μου έχω την επιλογή 50/100Hz.

Ας πάρουμε την περίπτωση που έχω επιλεγμένο το 50Hz και η τηλεόραση παίρνει στην είσοδο της πληροφορία για 50 ολόκληρα καρέ. Ο επεξεργαστής αναλύει την πληροφορία του πρώτου καρέ, αποφασίζει την αλληλουχία αναφλέξεων που θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε subpixel, δίνει τις αντίστοιχες εντολές και το πρώτο καρέ αναπαράγεται με την χρήση Χ υποπεδίων σε 1/50 του δευτερολέπτου.

Στην περίπτωση που έχω επιλεγμένο το 100Hz και η τηλεόραση πάρει την ίδια πληροφορία των 50 καρέ, αυτά θα προβληθούν με απλό διπλασιασμό και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα (για μένα τουλάχιστον ;)). Εννοείς πως επειδή το ίδιο καρέ θα πρέπει να προβληθεί σε 1/100 του δευτερολέπτου, δεν είναι δυνατόν χρονικά να χρησιμοποιηθεί η ίδια αλληλουχία αναφλέξεων με πριν, άρα θα χρησιμοποιηθούν Χ/2 υποπεδία ?
 
Στην περίπτωση που έχω επιλεγμένο το 100Hz και η τηλεόραση πάρει την ίδια πληροφορία των 50 καρέ, αυτά θα προβληθούν με απλό διπλασιασμό και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα (για μένα τουλάχιστον ;)). Εννοείς πως επειδή το ίδιο καρέ θα πρέπει να προβληθεί σε 1/100 του δευτερολέπτου, δεν είναι δυνατόν χρονικά να χρησιμοποιηθεί η ίδια αλληλουχία αναφλέξεων με πριν, άρα θα χρησιμοποιηθούν Χ/2 υποπεδία ?

Γιωργο εχω την εντυπωση οτι αν βαλεις 100 Hz θα εχουμε τα ιδια υποπεδια με τα 50 Hz απλως στην πρωτη περιπτωση θα προβαλονται για το 1/2 του χρονου. Δηλαδη απλως διπλασιαζεται το πλατος του παλμου.
 
Γιωργο εχω την εντυπωση οτι αν βαλεις 100 Hz θα εχουμε τα ιδια υποπεδια με τα 50 Hz απλως στην πρωτη περιπτωση θα προβαλονται για το 1/2 του χρονου. Δηλαδη απλως διπλασιαζεται το πλατος του παλμου.

Γιάννη η στάθμη φωτεινότητας κάθε υποπεδίου ορίζεται από τον χρόνο που διαρκεί. Αν γίνει όπως λες, όλα τα υποπεδία θα έχουν την μισή διάρκεια, άρα και την μισή φωτεινότητα.


Και κάτι άσχετο με τα υποπεδία, αλλά σχετικό με το IFC. Υπάρχει πουθενά έστω μια επίσημη αναφορά που να λέει πως λειτουργεί όπως οι αντίστοιχες υλοποιήσεις interpolation των LCD ? Το μόνο επίσημο στοιχείο που έχω δει αναφέρει πως μετατρέπει 5 καρέ πληροφορίας σε 6, άρα μιλάμε για μετατροπή από 50Hz σε 60Hz.
 
Ξέρει κανείς για τι τάσεις μιλάμε; Δηλαδή πόση διαφορά δυναμικού θέλει ένα κελί να διεγερθεί;
(Τα καημένα τα τρανζίστορ σκεύτομαι... Έχουν και ο LCD το overdrive, αλλά εδώ μιλάμε για απίστευτες ταχύτητες... 8, 10 και 14 ανοιγοκλεισίματα ανά frame. Και άμα μιλάμε και για 200V...)

Κατά τα άλλα θέλουμε και οι 50 ίντσες να κάνουν 800 ευρώ... :flipout:
 
Η βαρύτητα των υποπεδίων ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει, απλά το ανέφερα γιατί το έβρισκα μπροστά μου σε όσα patents διάβασα. Με το 600Hz έχω "κολλήσει" γιατί θέλω να πιστεύω πως βγαίνει με κάποιον τουλάχιστον αληθοφανή τρόπο. Υποθέτω πως ο βασικός λόγος που η Panasonic το έχει συνδέσει με το IFC είναι καθαρά marketing. Motionflow 200Ηz εσείς, 600Ηz IFC εμείς ;) Επίσης να θυμίσω πως ο πρώτος κατασκευαστής που ανέφερε το 600Hz ήταν η LG για τις πλάσμα της, για αυτό πιστεύω πως το νούμερο δεν είναι τυχαίο. Βασικά έχω "χάσει την μπάλα" στην προσπάθεια κατανόησης :D

Στην PX8 μου έχω την επιλογή 50/100Hz.

Ας πάρουμε την περίπτωση που έχω επιλεγμένο το 50Hz και η τηλεόραση παίρνει στην είσοδο της πληροφορία για 50 ολόκληρα καρέ. Ο επεξεργαστής αναλύει την πληροφορία του πρώτου καρέ, αποφασίζει την αλληλουχία αναφλέξεων που θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε subpixel, δίνει τις αντίστοιχες εντολές και το πρώτο καρέ αναπαράγεται με την χρήση Χ υποπεδίων σε 1/50 του δευτερολέπτου.

Στην περίπτωση που έχω επιλεγμένο το 100Hz και η τηλεόραση πάρει την ίδια πληροφορία των 50 καρέ, αυτά θα προβληθούν με απλό διπλασιασμό και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα (για μένα τουλάχιστον ;)). Εννοείς πως επειδή το ίδιο καρέ θα πρέπει να προβληθεί σε 1/100 του δευτερολέπτου, δεν είναι δυνατόν χρονικά να χρησιμοποιηθεί η ίδια αλληλουχία αναφλέξεων με πριν, άρα θα χρησιμοποιηθούν Χ/2 υποπεδία ?

Το έχεις κατανοήσει μου φαίνεται Γιώργο, ακριβώς αυτό. Αυξάνοντας το refresh rate αναγκαστικά τα υποπεδία θα πρέπει να "συμπιεστούν" χρονικά, έτσι ωστέ να μπορούμε να έχουμε πλήρη χρωματική περιγραφή σε κάθε Hz. Το κάθε Hz ανανέωσης, είτε είναι στα 50 είτε στα 120, περιλαμβάνει όλο το πλήθος υποπεδίων. Εννοείται πως όσο ανεβαίνει η συχνότητα ανανέωσης, ανεβαίνει και η συχνότητα των παλμών sustain για να χωρέσουν τα ίδια υποπεδία σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, για να το πω και με παράδειγμα, αν έχουμε ένα πάνελ με 10 υποπεδία που χρονίζεται στα 50 Ηz, σε ένα δευτερόλεπτο θα "παίξουν" 50 x 10 = 500 υποπεδία. Αν το πάνελ μας χρονίζεται στα 100 Hz, είτε με διπλασιασμό, είτε με interpolation, τα 10 υποπεδία σε κάθε χτύπο παραμένουν, άρα σε ένα δευτερόλεπτο θα "παίξουν" 100 x 10 = 1000 υποπεδία...

Βάσει αυτών που έχω διαβάσει, εξήγησα πρωτύτερα πως "σαρώνεται" ένα πάνελ Plasma. Αν θέλεις να το διασταυρώσεις ψάξε για dual scan και interlace, το πρώτο μπήκε για αύξηση του χρονικού διαστήματος για τους παλμούς sustain (είναι αυτό που χωρίζει την οθόνη στα δύο, καμμία σχέση με το double scan), το δεύτερο για μείωση της κατανάλωσης. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως τα 480/600Hz αναφέρονται εδώ...

Τυχαίο είναι που τα 480 Hz Subfield Drive εμφανίστηκαν στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, την ίδια στιγμή που κυκλοφόρησαν εδώ τα 100 Hz Double Scan;

Παντως ωραια τα 600 Hz αλλα οι Kuro σειρας 9 εχουν 14 subfields ανα frame...

14 sub-fields x 60 frames = 840 Hz

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1064241

Υποθετω οτι του χρονου θα δουμε πλασμα απο Panasonic-Samsung-LG με 12 η 14 subfield.-bye-

Τα 14 υποπεδία Γιάννη, με το σχεδιάγραμμα που έχει δημοσιευτεί στο avsforum (που το έχω κι εγώ ανωτέρω στο νήμα) ήταν για τις προ-KURO Pioneer, όταν ήταν τα πάνελ 8 bit.

petasis said:
Ξέρει κανείς για τι τάσεις μιλάμε; Δηλαδή πόση διαφορά δυναμικού θέλει ένα κελί να διεγερθεί;
(Τα καημένα τα τρανζίστορ σκεύτομαι... Έχουν και ο LCD το overdrive, αλλά εδώ μιλάμε για απίστευτες ταχύτητες... 8, 10 και 14 ανοιγοκλεισίματα ανά frame. Και άμα μιλάμε και για 200V...)

Κατά τα άλλα θέλουμε και οι 50 ίντσες να κάνουν 800 ευρώ...

Υπάρχουν διαφοροποιήσεις από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και γενιά σε γενιά, ένας μέσος όρος πάντως για τα AC-Type PDP, είναι τα +- 85V για τους παλμούς adress/scan, τα +- 170 V για τους παλμούς sustain και τα +- 400 V για τους παλμούς erase/initialize...
 
Το έχεις κατανοήσει μου φαίνεται Γιώργο, ακριβώς αυτό. Αυξάνοντας το refresh rate αναγκαστικά τα υποπεδία θα πρέπει να "συμπιεστούν" χρονικά, έτσι ωστέ να μπορούμε να έχουμε πλήρη χρωματική περιγραφή σε κάθε Hz. Το κάθε Hz ανανέωσης, είτε είναι στα 50 είτε στα 120, περιλαμβάνει όλο το πλήθος υποπεδίων. Εννοείται πως όσο ανεβαίνει η συχνότητα ανανέωσης, ανεβαίνει και η συχνότητα των παλμών sustain για να χωρέσουν τα ίδια υποπεδία σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, για να το πω και με παράδειγμα, αν έχουμε ένα πάνελ με 10 υποπεδία που χρονίζεται στα 50 Ηz, σε ένα δευτερόλεπτο θα "παίξουν" 50 x 10 = 500 υποπεδία. Αν το πάνελ μας χρονίζεται στα 100 Hz, είτε με διπλασιασμό, είτε με interpolation, τα 10 υποπεδία σε κάθε χτύπο παραμένουν, άρα σε ένα δευτερόλεπτο θα "παίξουν" 100 x 10 = 1000 υποπεδία...

Ευχαριστώ για την διευκρίνηση Γιάννη :a0210:, στείλε και κάνα Mail στον συνονόματο σου τον τοξότη μήπως το κατανοήσει και αυτός :flipout:

Πάντως όσον αφορα το IFC η καλύτερη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι πως όταν είναι στο Off έχουμε απλό διπλασιασμό από τα 50 στα 100Hz και όταν είναι στο ON έχουμε μετατροπή των 50 σε 60Hz και μετά διπλασιασμό στα 120Hz. Αυτό ίσως να εξηγεί και το ότι δεν δίνει το ίδιο "video look" με τις υπόλοιπες υλοποιήσεις με Interpolation.
 
Μάλλον στην Panasonic Γερμανίας πρέπει να στείλω mail... :D

(Αυτοί είναι πρόκληση για μήνυση...)

Οι ηλίθιοι μαρκετινίστες τους τα έχουν μπλέξει όσο δεν πάει, τα 600 Hz Subfield Drive κατ' αυτούς, είναι ΚΑΙ τα υποπεδία διαβάθμισης ΚΑΙ frame interpolation στα 600 fps, ταυτόχρονα. Μήπως από εδώ ενημερώθηκε ο Τοξότης; :flipout: :flipout: :flipout:
 
Απάντηση: Re: 600Hz Sub-Field Drive: ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Για τον John Archer λέμε Γιώργο ... που τεστάρει στο trusted reviews -bye-

Δεν πιστεύω να εννοείτε αυτόν τον Johnny....

http://www.johnnyarcher.net/

Γιατί αυτός κάνει κορυφαία ''καλιμπραρίσματα''!!!!!!!:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
 
Γιάννη, υπάρχει και αυτός... ;)

Δε νομίζω όμως πως κανένας από τους δύο σχετίζεται με το trustedreviews... :flipout:
 
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε επακριβώς για το τι πρεσβεύουν τα νούμερα 400/480/550/600Hz που επιλέχτηκαν από τους μαρκετινίστες της Panasonic, παρά μόνο να συνεχίσουμε να επιβεβαιώνουμε πως δεν έχουν καμμία σχέση με τον μηχανισμό απόδοσης των διαβαθμίσεων των Plasma.

Άλλο τα υποπεδία διαβάθμισης (Gradation Subfields) και άλλο το 400/480/550/600Hz Subfield-Drive.

To δεύτερο, αποτελεί κάποιο στοιχείο του μηχανισμού frame interpolation της Panasonic (Intelligent Frame Creation Pro) και δεν έχει επίσης καμμία σχέση με τον ρυθμό ανανέωσης της εικόνας, ο οποίος για τη σειρά του 2009 είναι στα 96, 100 και 120Hz. Tα διαφορετικά νούμερα, μάλλον υποδηλώνουν κάποια διαφορά στην επεξεργαστική ισχύ από μοντέλο σε μοντέλο, που επιτρέπει στα συστήματα με το υψηλότερο νούμερο να επιδεικνύουν ελαφρώς πιο καθαρή επεξεργασία.

JL_? said:
Το SFD γενικά, είναι ο μηχανισμός παραγωγής των διαβαθμίσεων στις τηλεοράσεις Plasma και τους βιντεοπροβολείς DLP, κοινώς στις τεχνολογίες απεικόνισης με "ψηφιακό χειρισμό του φωτός" (άσχετα αν η εικόνα τους μας φαίνεται πιο "αναλογική" )...

Το SFD όμως που χρησιμοποιείται από πέρισυ από τα τμήματα marketing των εταιρειών, σε συνδυασμό με τα νούμερα 600/550/480/400Hz, δεν έχει καμμία σχέση με το ανωτέρω, αλλά αποτελεί στοιχείο του μηχανισμού frame interpolation...

JL_? said:
Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρει κανείς επακριβή στοιχεία για το IFC και το πως συνδέεται με τα Hz του SFD. Από ό,τι έχω διαβάσει έως τώρα και από την ελάχιστη διαφορά που έχω δει υπέρ του IFC των G/V, υποθέτω πως όλες οι φετινές Panasonic τρέχουν μάλλον τον ίδιο αλγόριθμο, με τις G/V να έχουν πιο γρήγορο επεξεργαστή στη συγκεκριμένη λειτουργία, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν με μειωμένο περιθώριο λάθους...

Το IFC των περισινών ήταν εντελώς διαφορετικό ή με εντελώς διαφορετικές ρυθμίσεις, καθώς ήταν μακράν πιο παρεμβατικό δίνοντας αίσθηση παρεμφερή με το DNM της Philips...

JL_? said:
Η Panasonic UK πριν από μερικούς μήνες, ως απάντηση σε κατηγορίες για ψευδή διαφήμιση εκ μέρους συνεργαζόμενου εντύπου, το οποίο συνέκρινε τα 600Hz με τα 100Hz των LCD, φέρεται να έχει δηλώσει πως η διαφορά των δύο συστημάτων (600/400) είναι πως το πρώτο υπολογίζει 12 πιθανά ενδιάμεσα καρέ, από τα οποία "διαλέγει" το καλύτερο, ενώ το δεύτερο "αρκείται" σε 8, άρα έχει αυξημένη πιθανότητα να κάνει λάθη. Εξήγηση, ολίγον τι τραβηγμένη (sic), πάντως συνηγορεί στην υποψία μας πως είναι καθαρά θέμα επεξεργαστικής ισχύος η διαφορά τους, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις ανακαλύψεις των Γερμανών. Μάλλον το τσιπ που είναι υπεύθυνο, έχει δύο συχνότητες λειτουργίας, μία χαμηλή με παθητική ψύξη και μία υψηλότερη που απαιτεί ανεμιστήρα.

Επί της ουσίας, η λειτουργία IFCPro 600Hz SFD δίνει ελαφρώς πιο καθαρές κινήσεις από την IFCPro 400Hz SFD, κάτι που επέλεξαν να το εκφράσουν εμπορικά με διαφορετικό motion resolution (στις G/V όντως φαίνονται ελάχιστα πιο καθαρές οι 1080 γραμμές στο FPD Benchmark σε σχέση με τις U/S).

JL_? said:
Η βασική διαφορά των U/S10 από την G10, δηλαδή το 6ο drive mode και το IFCPro 600Ηz SFD (ή έστω οι "1080" γραμμές κίνησης ), μπορούν να ενεργοποιηθούν μέσω του service-menu, αλλάζοντας κάποιες τιμές στις γραμμές 000006C0 και 00000098 του memory editor. Eπίσης, από την γραμμή 00000040 μπορεί να ενεργοποιηθεί το επιπλέον μενού της G10 με τις ρυθμίσεις gamma και την εξισορρόπηση κόκκινου-μπλε. Μπορούμε όμως να τα έχουμε όλα αυτά χωρίς τίμημα; Και όσοι πλήρωσαν το κάτι τις παραπάνω για την G10, ήταν κορόιδα; Δυστυχώς για τους τσαμπατζήδες, όχι... Επιλέγοντας κάποιος να μπλέξει με τον memory editor της eeprom, θα πρέπει να γνωρίζει πως αυτόματα χάνει την εγγύησή του, καθώς η συσκευή κρατάει log με τις επεμβάσεις σε αυτή, στο οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Επίσης, κατά τα λεγόμενα των Γερμανών, ενώ η ενεργοποίηση των επιπλέον μενού λειτουργεί απρόσκοπτα, η ενεργοποίηση του 6ου drive mode και των 600Hz έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη θερμοκρασία λειτουργίας, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις επί της συσκευής, ενώ ταυτόχρονα δικαιολογεί πλήρως την ύπαρξη των δύο ανεμιστήρων στις G και V.



Eπίσης, αντιγράφω από το φετινό press kit της Panasonic για την CES2010:

600Hz Sub-field Drive (produces 1080 TV lines of moving picture resolution)

και:

600Hz technology lets you view superb full-HD motion
and still images with 1,080 lines of resolution. For even
greater clarity with motion images, Panasonic uses its
own unique image-analysis technology. This technology
converts the motion in each scene into data. And each
frame is practically displayed for a shorter length of time
than in previous systems, to reduce aftereffects.