75Ω

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 75Ω

Μία τυπική τιμή της R σε ένα συνηθισμένο ψηφιακό coaxial intrerconnect (σύνθετης αντίστασης 75Ω) και μήκους 1-3μ. είναι της τάξης των 0,05-0,10 Ω. Aυτή η τιμή της R είναι πολύ μικρή ανεξαρτήτως της συχνότητας των παλμών.

Ναι αλλά δεν παίζει ρόλο η αντίσταση σαν "απόλυτη τιμή" αλλα η σχέση της με την αυτεπαγωγή και τη χωρητικότητα. Οι οποίες εξαρτώνται απο την (κυκλική) συχνότητα ω (2πf)
Αυτό ακριβώς έγραψα και στο προηγούμενο ποστ, " σε σχέση με την κατανεμημένη χωρητικότητα και αυτεπαγωγή του καλωδίου " .
Έτσι στις χαμηλές συχνότητες έχεις χαμηλή ωμική αλλά και χαμηλές επαγωγικές - χωρητικές. Στις ψηλές παραμένει η ωμική μικρή αλλά οι άλλες αυξάνονται.

ό.τι καλώδιο και να βάλεις ανάμεσα στο transport και το dac σου θα παίξει μια χαρά, εφόσον το καλωδιο είναι σχετικά μικρού μήκους (1-2μ.). Για πλάκα, δοκίμασε οτιδήποτε διαθέτεις στο συρτάρι σου και πες μου αν ακούς διαφορές. -bye-

γι'αυτο μπηκα σ'αυτο το τρυπακι,εχω δοκιμασει 4-5 καλωδια οπως λες και συ απ'το συρταρι και οι διαφορες ειναι εμφανεις.
Εχω το αναλογικο που εφτιαξα μονος μου απο το κραμα που προανεφερα,το οποιο βγαζει εντυπωσιακο ηχο,αλλα μου πνιγει τις μεσαιες και ειναι σκληρο το ακουσμα.

Re: Απάντηση: 75Ω

γι'αυτο μπηκα σ'αυτο το τρυπακι,εχω δοκιμασει 4-5 καλωδια οπως λες και συ απ'το συρταρι και οι διαφορες ειναι εμφανεις.
Εχω το αναλογικο που εφτιαξα μονος μου απο το κραμα που προανεφερα,το οποιο βγαζει εντυπωσιακο ηχο,αλλα μου πνιγει τις μεσαιες και ειναι σκληρο το ακουσμα.

Το πρόβλημα με τα μη ομοαξονικά, (χωρίς θωράκιση) είναι οτι περνάνε όλη τη σαβούρα που κυκλοφορεί μέσα στο σήμα. Σε παλαιότερο παρόμοιο "πείραμα" ακουγα το σήμα απο το κινητό μου, της γυναίκας μου, της γειτόνισσας κλπ. Μέχρι και ραδιοταξί λάμβανα :grinning-smiley-043

Ο πιό εύκολος - έξυπνος τρόπος για να έχεις καλό ιντερνονέκτ χωρίς να σπάς το κεφάλι σου με θεωρείες και να μπλέκεις σε καταστάσεις που δεν τις γνωρίζεις, είναι κάποιο RG

ΥΓ. Η χωρητική θα μειούται αυξανόμενης της συχνότητας - διορθώνω τον εαυτό μου σε προηγούμενο ποστ - αν και δεν αλλάζει ουσιαστικά το νόημα αυτών που έγραψα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 75Ω

Ναι αλλά δεν παίζει ρόλο η αντίσταση σαν "απόλυτη τιμή" αλλα η σχέση της με την αυτεπαγωγή και τη χωρητικότητα. Οι οποίες εξαρτώνται απο την (κυκλική) συχνότητα ω (2πf)
Αυτό ακριβώς έγραψα και στο προηγούμενο ποστ, " σε σχέση με την κατανεμημένη χωρητικότητα και αυτεπαγωγή του καλωδίου " .
Έτσι στις χαμηλές συχνότητες έχεις χαμηλή ωμική αλλά και χαμηλές επαγωγικές - χωρητικές. Στις ψηλές παραμένει η ωμική μικρή αλλά οι άλλες αυξάνονται.

Επαναλαμβάνω, η αντίσταση (R) είναι τόσο μικρή που δεν επηρεάζει το μέγεθος της σύνθετης αντίστασης, πάντα αναφερόμενος σε μικρά μήκη ομοαξονικών καλωδίων (1-3μ) που μεταφέρουν audio σήματα spdif σηματοδοσίας. Επομένως η R από μόνη της δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο.

Ο κανόνας που πρέπει να εφαρμόζεται είναι ένας :
Ταίριασμα των εμπεδήσεων πηγής και δέκτη.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 75Ω

Επαναλαμβάνω, η αντίσταση (R) είναι τόσο μικρή που δεν επηρεάζει το μέγεθος της σύνθετης αντίστασης, πάντα αναφερόμενος σε μικρά μήκη ομοαξονικών καλωδίων (1-3μ) που μεταφέρουν audio σήματα spdif σηματοδοσίας. Επομένως η R από μόνη της δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο.

Ο κανόνας που πρέπει να εφαρμόζεται είναι ένας :
Ταίριασμα των εμπεδήσεων πηγής και δέκτη.

Μήπως να προσπαθήσω να το ζωγραφίσω?

Attachments

• stokos.jpg
    stokos.jpg
    50.6 KB · Views: 31
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 75Ω

Μήπως να προσπαθήσω να το ζωγραφίσω?

βλέπεις και μόνος σου ότι το R είναι πολύ μικρό σαν μέγεθος ακόμα και στο RF ισοδύναμο της γραμμής μεταφοράς. Στα ψηφιακά μας καλώδια (1-3μ) που μεταφέρουν σήμα 1-3MHz, και για στις δύο φωτογραφίες που επισυνάπτεις, το R είναι σχεδόν μηδεν.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 75Ω

βλέπεις και μόνος σου ότι το R είναι πολύ μικρό σαν μέγεθος ακόμα και στο RF ισοδύναμο της γραμμής μεταφοράς. Στα ψηφιακά μας καλώδια (1-3μ) που μεταφέρουν σήμα 1-3MHz, και για στις δύο φωτογραφίες που επισυνάπτεις, το R είναι σχεδόν μηδεν.

ok, παραδίδομαι :grinning-smiley-043