8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

3dfx vs nvidia vs ati...

Re: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

E, η 3DFX ήταν αλλού...
Καμία σχέση με τις άλλες.

Πριν περασουμε στο πιο προσφατο παρελθον (μετα το 1995) επιτρεψτε μου να ποσταρω
κατι που μπορει να θεωρηθει το πιο vintage πορνογραφικο ευρημα ... αποθηκευτικων μεσων !

DO TAKE A LOOK .... -bye-

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Kαθε λεπτο του βιντεο ... αξιζει χρυσαφι !!!! ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΡΝΟ .... :laugh:

E, η 3DFX ήταν αλλού...
Καμία σχέση με τις άλλες.

Ναι αλλά η TNT2 ήταν η πρώτη που υποστήριζε 32 bit rendering, σε αντίθεση με την Voodoo εκείνης της εποχής!

Το 1996 δούλευα ήδη τεχνικός στη Στουρνάρα...
Περιττό να πω που πήγαινε ο μισθός μου... :flipout:

άσε με να μαντέψω... στη Lyric που ήταν τότε στη γωνία με την πλατεία Εξαρχείων ή στα παρακάτω μαγαζιά;

Η βιομηχανία παιχνιδιών όμως υποστήριζε το glide. :eviltongue:
Ακόμη έχω original το Wing Commander!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

άσε με να μαντέψω... στη Lyric που ήταν τότε στη γωνία με την πλατεία Εξαρχείων ή στα παρακάτω μαγαζιά;

Τότε ήμουν στη Γραμμή.
Μετά στην Avia Electronics στη Νέα Ιωνία. :smile:

Ειχα για περιπου εναμισυ χρονο την 3DFX Voodoo3 3000 (16 ΜΒ).
Η υπεροχη της βρισκονταν στην OMAΛΟΤΗΤΑ του framerate της, οχι στα καρε ανα δευτερολεπτο.
Δεν πα να ειχε 32-bit rendering η ΤΝΤ2 .... ΚΟΜΠΙΑΖΕ ! Τα frames που εβγαζε η Voodoo3, οσα εβγαζε,
ν-ε-ρ-α-κ-ι- τρεχουμενο.

Οk, η TNT2 εσπρωχνε περισσοτερη πληροροφορια στα buffers της. Οποτε φανταζει καπως αδικο.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Αλλωστε, αν ξερεις να εξαπτεις την φαντασια ενος gamer το κανεις με οσο το δυνατον
περισσοτερα και λεπτομερειακοτερα textures. Σ'αυτα, η Voodoo3 δουλευε αμιγως στα 32-bit.
Μονο στο χρωμα εχανε (16-bit dithered, κατι κοντα σε 22-bit). Oμως, τα color rendering ειναι
η μιση αληθεια. Η αλλη μιση ειναι η προγραμματιστικη γλωσσα που ακουει στο ονομα Glide.

Λοιπον, δεν μπορω να φανταστω τα καλυτερα παιχνιδια εκεινης της εποχης (Quake3 και Unreal)
να τρεχουν σε αλλη γλωσσα. Ειδικα το Quake ηταν ΑΙΩΝΕΣ μπροστα απο ολα τα υπολοιπα.
Ας μην ηταν το API του Glide (και ειδικοτερα το subset MiniGL) που προερχονταν απευθειας
απο την OpenGL και .... τα εν λογω παιχνιδια θα σερνονταν (η θα θυμιζαν DOOM του 92).

Αρα το 32-bit χρωμα .... απο μονο του .... δεν ειναι ουτε η μιση ιστορια (και απολαυση).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η Voodoo3 3000 ανταλαχθηκε με μια Voodoo5 5500 απο εναν φοιτητη που μετακομιζε Αθηνα.

01.jpg

Ο εν λογω φοιτητης μου παιξε "καλο παιχνιδι". Η καρτα οταν μπηκε στον AMD K6-III 450 πηρε αμεσως μπρος
αλλα .... δεν απεδιδε τα αναμενομενα. Μαλιστα, ετρεχε λιγο χειροτερα απο την Voodoo3 3000. Μετα απο
δυο μηνες την παω σε ηλεκτρολογο να της κοιταξει τα voltage. Ο δευτερος VSA-100 ΔΕΝ ζεσταινονταν καν. :blink:
Kαι ας δουλευε το βεντιλατερ του. Ο πρωτος VSA τσουρουφλιζοταν !!! Hence .... second VSA-100 was OFF.
Η καρτα δουλευε μονο με εναν VSA.

Δεν θυμαμαι να χω αισθανθει μεγαλυτερο θυμο ..... :icon15:
Ο παιχτης κατι εκανε (ισως με την εξτρα 4-πινη τροφοδοσια πανω στην καρτα) και σακατεψε την καρτα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Αυτό εδώ και τέλος. Με την έγχρωμη οθόνη, για να τη βγαίνουμε στους περισσότερους που είχαν πρασινόμαυρη.

amstrad-cpc-6128.jpg

Στη φωτό έχει και το TV tuner (το είχα πάρει επίσης) που έκανε το μόνιτορ τηλεόραση. Βέβαια συντόνιζες τα κανάλια σαν ραδιόφωνο σε μία συχνότητα την κάθε φορά.

Highlight, η δισκέτα 3'' ιντσών που άλλαζες πλευρά, ο κέρσορας που δεν αναβόσβηνε και τα παιχνίδια που έφτιαχνες εσύ σε basic. Καλά... τα αντέγραφες από τις τελευταίες σελίδες του manual και αισθανόσουν προγραμματιστής... . :flipout:[/QUOT]

Τι μου θυμισες φιλε Pleo. Ακριβως τον ιδιο Amstrad 6128 με εγχρωμη οδονη και με το τιουνερ τηλεορασης ειχα και εγω. Παραλληλα με εναν εγχρωμο μαλιστα εκτυπωτη ακιδων τον Star-LC 10 για εκτυπωση της απαιτουμενης εργασιας τον φόρτωνα στο αυτοκινητό μου και με συνοδευε στα μακρυνα επαγγελματικα μου ταξιδια σε ολη την Ελλαδα. Οταν πια περασα στην εποχη των Windows τοτε τον χαρισα σε εναν φιλο για να παιζει ο πιτσιρικας του παιγνιδια μαζι με δυο τσαντες δισκετες παιγνιδια και άλλα προγραμματα :BDGBGDB55:.

PRODPIC-1746.jpg

Τι θυμηθηκα τωρα για τον Amstrad 6128 επισης. Μαζι με τις πολλες εφαρμογες και προγραμματα στις δισκετες ειχα και προγραμματα του ΠΡΟ-ΠΟ, όπως το πρόγραμμα Άρτεμις, το πρόγραμμα του Γεροντοπουλου, του Παπαδάκη, του Σάμιου και άλλων. Τα προγραμματα αυτα τυπωναν κατευθειαν στα παλια πρασινα δελτια Προ-Πο του ΟΠΑΠ. Ένα από καλυτερα προγραμματα ΠΡΟ-ΠΟ της εποχης του, ητανε του Τζωρτζακη, ενος ικανωτατου νεαρου προγραμματιστη απο την Θεσσαλονικη. Ολα τα προπατζιδικα της Θεσσαλονικης ειχανε τα προγραμματα του Τζωρτζακη, δεν προλαβαινε να τα προμηθευει , να τα βελτιωνει και να συντηρει. Ατυχο ομως αυτο το νεαρο παιδι που τα ειχε ολα, δοξα, χρημα, μελλον. Οπως με πληροφορησε ο Ηλιας ο φιλος μου και πρακτορας του ΠΡΟ-ΠΟ στην γειτονια μου που και αυτος ειχε προμηθευτει το δικο του προγραμμα ΠΡΟ-ΠΟ, ο Τζωρτζακης σκοτωθηκε σε τροχαιο στην Χαλκιδικη. Που να φανταστει ο φιλος μου ο Ηλιας ότι σε λιγο καιρο θα ειχε την ιδια ακριβως τυχη, σκοτωθηκε και εκεινος σε τροχαιο. Για αυτο φιλοι μου με τα αυτοκινητα σας προσεχετε οταν τα οδηγειτε, ο διαβολος εχει πολλα ποδαρια.

PROPODeltioSysthmatos.jpg

το τελευταίο χειρόγραφο δελτίο συστήματος ΠΡΟΠΟ, στο οποίο γινόταν η ανάπτυξη του συστήματος των προγνωστικών

Αρκετά πιο αργά.. αν θυμάμαι καλά την είχα πάρει το 1999.

Είχε άδοξο τέλος (όπως και το υπόλοιπο PC) μετά από 2 χρόνια όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να δώσει στιγμιαία στο σπίτι 380V αντί για 230V..

Re: Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Τι θυμηθηκα τωρα για τον Amstrad 6128 επισης. Μαζι με τις πολλες εφαρμογες και προγραμματα στις δισκετες ειχα και προγραμματα του ΠΡΟ-ΠΟ, όπως το πρόγραμμα Άρτεμις, το πρόγραμμα του Γεροντοπουλου, του Παπαδάκη, του Σάμιου και άλλων. Τα προγραμματα αυτα τυπωναν κατευθειαν στα παλια πρασινα δελτια Προ-Πο του ΟΠΑΠ. Ένα από καλυτερα προγραμματα ΠΡΟ-ΠΟ της εποχης του, ητανε του Τζωρτζακη, ενος ικανωτατου νεαρου προγραμματιστη απο την Θεσσαλονικη. Ολα τα προπατζιδικα της Θεσσαλονικης ειχανε τα προγραμματα του Τζωρτζακη, δεν προλαβαινε να τα προμηθευει , να τα βελτιωνει και να συντηρει. Ατυχο ομως αυτο το νεαρο παιδι που τα ειχε ολα, δοξα, χρημα, μελλον. Οπως με πληροφορησε ο Ηλιας ο φιλος μου και πρακτορας του ΠΡΟ-ΠΟ στην γειτονια μου που και αυτος ειχε προμηθευτει το δικο του προγραμμα ΠΡΟ-ΠΟ, ο Τζωρτζακης σκοτωθηκε σε τροχαιο στην Χαλκιδικη. Που να φανταστει ο φιλος μου ο Ηλιας ότι σε λιγο καιρο θα ειχε την ιδια ακριβως τυχη, σκοτωθηκε και εκεινος σε τροχαιο. Για αυτο φιλοι μου με τα αυτοκινητα σας προσεχετε οταν τα οδηγειτε, ο διαβολος εχει πολλα ποδαρια.

PROPODeltioSysthmatos.jpg

το τελευταίο χειρόγραφο δελτίο συστήματος ΠΡΟΠΟ, στο οποίο γινόταν η ανάπτυξη του συστήματος των προγνωστικών

Εχω την εντύπωση ότι ο Τζωρτζάκης (αν μιλάμε για τον ίδιο) πριν ασχοληθεί με το ΠΡΟ ΠΟ ήτανε μουσικός και έπαιζε μπάσο.
Είχαμε συγκρότημα μαζί και παίξαμε για σχεδόν ένα εξάμηνο.
Ήταν κομήτης. Όπως ερχότανε έτσι έφευγε.
Εξαιρετικό ταλέντο. Σε όλα.
Τότε τον λέγαμε Τζο.
Μετά εξαφανίστηκε. Δεν τον ξαναείδα. Κάποιος μου είπε ότι ασχολήθηκε με το προπό και ότι σκοτώθηκε...

Η πρώτη μου και μαμά όλων

732px-AdLib_-_1987.jpg

Η δεύτερη

sound_blaster_16_mixer_dsp_asp_wavetable_opl3_schema_schematics.jpg

H τρίτη

1280px-KL_Creative_Labs_Soundblaster_AWE64_Gold_CT4390.jpg

Μετά πέρασα στις PCI...
Η sb16 μου είχε κοστίσει 80.000 δρχ μαζί με το 1mb upgrade module.

Last edited:

Κάρτες ήχου.. Αμέτρητες έχουν περάσει από τα χέρια μου.

Πρόχειρα μπορώ να θυμηθώ:
- SB compatible (8bit) (~1992?)
- SB compatible (16bit) της Acer αν θυμάμαι καλά (~1994?)
- SB 16 (~1996?)
- SB Awe 64 (~1997)
- SB 128 (~1998)
- SB Live (με το έξτρα της ψηφιακής εισόδου / εξόδου) (~1999)
- μια με Aureal Vortex chipset και ενσωματωμένη έξοδο toslink. Θυμάμαι την είχα πάρει το 2000 όταν έγραφα σε minidisk γιατί η Live που είχα έδινε μόνο 48Κ έξοδο (με υποχρεωτικό hardware resampling) οπότε δεν ήταν αρκετά καλή για τα γούστα μου :p

Ακολούθησαν κι άλλες, πολυκάναλες στην HTPC εποχή, με την πιο πρόσφατη να είναι η γνωστή X-Meridian. Δε νομίζω να έχω πάρει άλλη κάρτα ήχου μετά από αυτή.

Ηταν απο τα τελευταία τμήματα που χρειάζονταν αναβάθμιση. Εχω ακόμα σε ένα παλιό pc, μια sb128 pci (15-20 χρόνια? των 10-15Ε, τότε ?). Παίζει υπέροχα και καλύτερα απο πολύ πιο σύγχρονες υλοποιήσεις ενσωματωμένες σε μητρικές.

Πάντως όλες οι παραπάνω κάρτες ήχου που έχουν περάσει από τα χέρια μου είχαν διαφορετικές ποιότητες ήχου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι η SB 16 ήταν πολύ λεπτόηχη και ότι η AWE 64 είχε σοβαρό dropoff στις υψηλές (παραδόξως)..

Η X-Meridian ήταν απλά κορυφή, ειδικά με αλλαγμένα τα opamps της σε κάτι καλύτερο.

offtopic ερώτηση γνώμης...
Επειδή έχω καταργήσει όλα τα αναλογικά... Λέτε οι ενσωματωμένες coaxial ή optical σε φτηνές μητρικές να δίνουν καλύτερο/χειρότερο ψηφιακό σήμα προς τον ενισχυτή σε σύγκριση με μια παλιότερη κάρτα ήχου ? Η λογική λέει πώς για την ίδια δειγματοληψία, δεν υπάρχει διαφορά μιας και το σήμα είναι ψηφιακό, αλλά υπάρχει κι αυτός ο ρημάδης ο ψυχολογικός παράγοντας... (και τα asio, jitter κλπ)... lol
Με την ανεξάρτητη κάρτα αισθάνομαι πιό άνετα...

Last edited:

Και καλά κάνεις. Δεν μπορώ να το τεκμηριώσω (δεν έχω στοιχεία) αλλά όταν υπάρχει κάρτα ήχου πάντα την προτιμώ από την on board, ακόμα και όσο αφορά την s/pdif της.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Εχω την εντύπωση ότι ο Τζωρτζάκης (αν μιλάμε για τον ίδιο) πριν ασχοληθεί με το ΠΡΟ ΠΟ ήτανε μουσικός και έπαιζε μπάσο.
Είχαμε συγκρότημα μαζί και παίξαμε για σχεδόν ένα εξάμηνο.
Ήταν κομήτης. Όπως ερχότανε έτσι έφευγε.
Εξαιρετικό ταλέντο. Σε όλα.
Τότε τον λέγαμε Τζο.
Μετά εξαφανίστηκε. Δεν τον ξαναείδα. Κάποιος μου είπε ότι ασχολήθηκε με το προπό και ότι σκοτώθηκε...

Πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο ο Τζωρτζακης στον οποίο αναφερόμαστε και οι δύο. Τον είδα προσωπικά μια φορά στο προπατζίδικο του φίλου μου Ηλία. Ήτανε ένα αδύνατο ψηλό παιδί. Το μικρό του όνομα νομίζω ήτανε Δημήτρης. Ήτανε δεινός προγραμματιστής στα προγράμματα των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ εκείνης της εποχής. Το δικό του πρόγραμμα ΠΡΟ-ΠΟ σε σχέση με των άλλων, είχε περισσότερες δυνατότητες και κυρίως ήτανε ταχύτατο σε σχέση με τα άλλα προγράμματα ΠΡΟ-ΠΟ που κυκλοφορούσανε στην αγορά. Μπορούσε να επεξεργαστεί σύστημα 13 τριπλών (1.594.233 συνδυασμοί) με τους επιλεγμένους όρους σε χρόνο ρεκόρ άν λάβεις υπόψη ότι οι επεξεργαστες των Η/Υ της τότε εποχής (δεκαετία του 90) ουδεμία σχέση ειχαν με τους σημερινους ισχυρούς, θυριώδεις, ταχύτατους επεξεργαστές.

PROPO14TDA.jpg

Εκείνη την Εποχή είχα φτιάξει και εγώ ένα πρόγραμμα σε Quick Basic στο XT (Olympic Data) που ως σκοπό είχε την εκτύπωση Mεταβλητών Συστημάτων σε Δελτία ΠΡΟ-ΠΟ.
Τα συστήματα τα αποθήκευες στο πρόγραμμα μια φορά και μετά τα χρησιμοποιούσες.

Η διαδικασία ήταν η Επιλογή του συστήματος, εισαγωγή των προγνωστικών, εμφάνιση στην οθόνη των δελτίων και εκτύπωση σε DOT Matrix εκτυπωτή. Επίσης μπορούσες να εισάγης την νικήτρια στήλη και να σου βρει σε πιο/α δελτίο/α υπάρχει/ουν επιτυχία/ες. Σου γλίτωνε το χρόνο να τα γράψεις με το χέρι και φυσικά να μηδενίσεις τα λάθη στην αντικατάσταση των σημείων 1/2/Χ.