8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Το πρωί ήμουν σε έναν πελάτη μου που δουλεύει μεταξύ άλλων μερικά τέτοια:

View attachment 135044

και ένα μάτσο τέτοια:

View attachment 135043

ανελλιπώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 25 χρόνια. Σε λίγους μήνες θα τα αντικαταστήσει επιτέλους με νέα μηχανήματα..

Πες τους να στα δώσει αν γίνεται. Πρέπει να έχουν κάτι καλούς μπλε ηλεκτρολυτικούς Mallory μέσα... :)

Φυσικά … το bnc 10Mbit … το λέγαμε cheapernet γιατί ήταν όντως φθηνό

Ρε φίλε, κάπου πρέπει να έχω κρατήσει αντίσταση (τάπα) για δεκάρι!
Τι μου θύμισες τώρα!

Surprise! :p

(δεν το πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη! :flipout:)

Ρε φίλε, κάπου πρέπει να έχω κρατήσει αντίσταση (τάπα) για δεκάρι!
Τι μου θύμισες τώρα!

Surprise! :p

(δεν το πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη! :flipout:)

vampire
λέγαμε το δαγκωτό connector, για να μη κόψεις το καλώδιο
ότι έπρεπε για μυστικές παρακολουθήσεις :D

Εγω θυμαμαι οτι το novellακι "επεφτε" ... καθε φορα που ερχοταν καθαριστρια.
Τραβιοντουσαν τα ταυ πισω απο την γλαστρα με τον φικο .... καθε πρωι στις 7.
Στις 8:30 ολοι τρεχαμε ... :laugh: ... "ρε Μανο, τι επαθε το δικτυο παλι ?"

Της εχωσα μια κατσαδα μια μερα ....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

vax c
compile with the --parallel

for i=1 to 4
a = b + c
next

Eεεεεετσιιιιιιι ....... :worshippy::worshippy::worshippy:
Eξωγηινα κολπα για τους ταπεινους των PC ... ασυλληπτα.
Ουτε με τεσσερεις 8088 .... δεν γινονταν τετοια κολπα.
Ουτε καν με τεσσερεις 486 ...

Moυ ρθαν κατι θυμησες τωρα ... :proud: .... μνημες Novell !
https://el.wikipedia.org/wiki/Τοπολογία_δικτύου
Παλιοπαιδα .... :rolleyes: ..... τα χα ξεχασει (εντελως λεμε !)
Το WiFi τα καταπιε ολα. Γιναμε ενα χαος on/off αστερων.

Last edited:
Ποιός ήταν ο πρώτος ιος που σας χτύπησε; Εμένα νομίζω ένας ιός που μεταδιδόταν στις δισκέτες ο DIR2, αλλά δεν θυμάμαι τι προκαλούσε.

Θυμάμαι οτι οι ιοί εκείνη την εποχή ήταν διαφορετικοί απο τους σημερινούς. Οι περισσότεροι ήταν ενοχλητικοί ή σου κατέστρεφαν τα data και τα αρχεία με μηνύματα αυτού που έφτιαξε τον ιό, σαν ένδειξη της ικανότητάς του και πόσο αδύναμος είναι ο χρήστης. Τα antiviruses έψαχναν και αφαιρούσαν (τις περισσότερε φορές) το τμήμα του ιού και αφηναν πίσω καθαρό το αρχείο. Οι σημερινοί ιοί είναι πιό υστερόβουλοι, φροντίζουν να μένουν συνεχώς κρυμμένοι και λόγω δικτύωσης έχουν άλλους σκοπούς. Τα σημερινά αντιικά δεν κάνουν καθαρισμό του ασρχείου - απλά το σβήνουν ολόκληρο ή το μεταφέρουν στην καραντίνα. Δεν ξέρω γιατί δεν γίνεται προσπάθεια καθαρισμού του αρχείου.

Γιατι ο ιος, σημερα, ειναι μεγαλυτερος σε μεγεθος και περιλαμβανει ρουτινουλα εντοπισμου overwrite η read απο αλλο προγραμμα.
Οι παλιοι .... ηταν μικροτεροι σε μεγεθος και δεν ειχαν σοβαρη αυτοπροστασια. Τουλαχιστον εκει γυρω στο '90,
επρεπε ολοι να χωρουν στο file slack των αρχειων εκεινης της εποχης (50/60 bytes και κατω !!!!!)

Επισης ...

.... δεν ηταν ΚΑΘΟΛΟΥ ευκολο να βρεις αντιϊκο το 1988 ..... και πολλοι εμεναν με αχρηστευμενο το PC
μεχρι καποια ψυχη να τους σφυριξει κλεφτικα (νομιζω του McAfee ηταν το πρωτο .... αλλα μπορει και να κανω λαθος).
Χρυσες δουλειες για τους μαγαζατορες πισιων. Τους πηγαινες το αρρωστο PC (το κουβαλαγες σαν μ@λακας γαιδαρος)
και αυτοι ..... για πεντε λεπτα δουλεια με το McAffe .... σε χρεωναν 5.000 δρχ. Easy money, baby :p ....

Kαι επειδη ζηλεψα τον Αργυρη .... ξαναεβαλα την παλια (καταστροφικη μου) υπογραφουλα :proud:
Ποναει κεφαλι ... κοψει κεφαλι ! DEBUG G=C800:5 .... παρκετεζα ... χλωρινη .... :proud:

Last edited:
Ποιός ήταν ο πρώτος ιος που σας χτύπησε; Εμένα νομίζω ένας ιός που μεταδιδόταν στις δισκέτες ο DIR2, αλλά δεν θυμάμαι τι προκαλούσε.

στη δική μου περίπτωση ήταν ο Jerusalem ή κάποια παραλλαγή του. Πρέπει να ήταν λίγο πρίν το '90, θυμάμαι ότι ήμουν ακόμα με 2 δισκετόφωνα :) οι σκληροί των 10MB ήταν πολύ πάνω από τις τότε δυνατότητες μου.
Εκείνη την εποχή ασχολιόμουν πολύ με assembly και τον έκανα disassembly για να καταλάβω πως λειτουργούν οι ιοί που ήταν σχετικά νέο φρούτο. Ο συγκεκριμένος ήταν κακογραμμένος με την έννοια ότι πριν κάνει attach (κολήσει) τον εαυτό του στο executable δεν έλεγχε αν υπάρχει ήδη. Σαν αποτέλεσμα το .exe ή .com κάθε φορά που έτρεχε μεγάλωνε σε μέγεθος :)
Στη συνέχεια βάλθηκα να μεταβάλλω τον κώδικα του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναγνωρίζεται από τα αντιβιοτικά της εποχής, ένα πρέπει να ήταν το mcafee. Θυμάμαι ότι δεν ήταν τόσο εύκολο γιατί το trigger γινόταν από την κλήση κάποιων συγκεκριμένων interrupt του λειτουργικού.
Τελικά το πέτυχα αλλά εννοείται ότι δεν βγήκε ποτέ από το pc μου. Απλώς συνειδητοποίησα ότι μεγάλη πλειοψηφία των ιών - και ιδίως αυτών που κυκλοφόρησαν τα επόμενα χρόνια - δεν ήταν γραμμένοι from scratch αλλά παραλαγές κάποιων βασικών θεμάτων.

Θεωρώ πάντως τυχερή τη δική μου γενιά που μπήκε από τα 'πέτρινα' χρόνια στους υπολογιστές επειδή τότε ήταν πολύ πιο εύκολο να μπει κάποιος στη λογική τους σε χαμηλό επίπεδο (low level).

Στη συνέχεια βάλθηκα να μεταβάλλω τον κώδικα του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναγνωρίζεται από τα αντιβιοτικά της εποχής, ένα πρέπει να ήταν το mcafee. Θυμάμαι ότι δεν ήταν τόσο εύκολο γιατί το trigger γινόταν από την κλήση κάποιων συγκεκριμένων interrupt του λειτουργικού.

Νομιζω οτι καλουσε το Ιnt 21h .... που αφορουσε σκληρους δισκους και δισκεττες (αλλα οχι μονο).
Οποτε ηταν safe bet να ξεκινησεις απο κει για να εντοπισεις τι καλει ... τι !

Eλα, βρηκα τις υπορουτινιτσες.
27h ειναι για random block read και 28h για random block write.
0Fh ειναι ρουτινα για open file και 10h για close file.

Φτανουν ? :p

Last edited:
το 21h ήταν ένα generic interrupt και επέλεγες την υπολειτουργία που ήθελες δίνοντας ανάλογη τιμή στον καταχωρητή Αh. Πωωωω, εποχές msdos - πόσο νερό έχει κυλήσει :)

edit: είδα ότι έκανες update στο μεταξύ :smile:

Εγώ που είχα μανία με τα κατσαβίδια είχα ανακαλύψει έναν απίστευτο τρόπο να κάνω τις απλές δισκέτες 3.5 dd σε hd. Aπό 720KB τις έκανα 1.44MB. Eκοβα με ένα κοπιδάκι το πλαστικό της δισκέτας και μετά format σε 1.44 το είχα μάθει και στους φίλους δεν είχαμε αφήσει δισκέτα στα 720!!!

Η ιδέα μου ήρθε επειδή έβλεπα πως λειτουργούσαν τα decks για να επιλέξουν αν η κασέτα είναι χρωμίου μετάλλου ή απλή, και καθώς περιεργαζόμουν τις δισκέτες το ανακάλυψα.
Και λειτουργούσαν τέλεια, καμία δεν είχε θέμα, απλά τα εργοστάσια έβγαζαν τους 2 τύπους ίδιους και πωλούσαν στην διπλή τιμή τις HD....
f3bcf8_afb1fb6389d04d4fa1c1b8842ee66267~mv2.jpg_srz_381_239_85_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz

Τον πρωτο ιο τον κολλησα στην Amiga, νομιζω λεγοταν Lame ή καπως ετσι.

Εμπαινε στο boot sector των δισκετων και ουσιαστικα την αχρηστευε, εβγαζε καποιο κοροϊοδευτικο μηνυμα και οτι ειχε μεσα η δισκετα χανοταν για παντα.

Το κακο ηταν οτι εμενε στην μνημη ακομα και μετα απο reset και για να σταματησει η διαδοση επρεπε οχι απλα να σβησεις εντελως το μηχανημα, αλλα να το κρατησεις σβησμενο για 2-3 λεπτα πριν το ξανανοιξεις!

Δεν θυμαμαι να υπηρχε antivirus, μια που οι περισσοτεροι δεν ειχαμε σκληρο δισκο στην Amiga απλα πεταγαμε τις μολυσμενες δισκετες.

θυμάμαι ότι ήμουν ακόμα με 2 δισκετόφωνα :)

Ποσο καιρο ειχα να "ακουσω" αυτην την λεξη!

:award:

Mε τους ιους, τα PC (και οτιδηποτε σε MSDOS) ειδαν ασπρη μερα, πολυ πιο γρηγορα .... απο καθε αλλη πλατφορμα.

Αρα, δεν ηταν μονο ντισαβανταζ να εισαι DOSας :proud: .... απολαυσαμε και μερικα προνομια.

Σκεψου να ειχες τον λεβιαθαν το DEC (της προηγουμενης σελιδας) που δεν επιτρεποταν και να σβησει. Κολαση !
Βεβαια, οι συγγραφεις ιων .... δεν απολαμβαναν μεγαλη δημοφιλια και προβολη μεσα απο τα εν λογω UNIXes.
Μην βλεπετε τι συνεβη με το Linux (μετα το '93 '94). Πιο πριν .... μετρημενοι στα δαχτυλα του ενος χεριου
οι Γιουνιξαδες μας.

-bye-

Οι παλιότερες δισκέτες 720 δεν γινόντουσαν 1.44. Ηταν διαφορετική η επίστρωση. Αργότερα που το υλικό ήταν κοινό αλλά για λόγους πχ. συμβατότητας έβγαιναν ακόμα 720, μπορούσαν αυτές να γίνουν 1.44. Πολλές απο τις 720 που προσπάθησα, αρνούνταν πεισματικά. Δεν θυμάμαι τώρα αν αποτύγχανε το φορματ, ή αν δεν τις διάβαζε μετά ή άν μου έβγαζε μήνυμα. Νομίζω δεν τις έβλεπε καθόλου το drive.

O πρώτος ιός που κόλλησα ήταν ο MS-DOS 2.11... :)))