χαχα με spectravideo ξεκινησα και εγώ με το μικρό το 318
δεν ξέρω και άλλον που να το είχε,
δυστυχώς χαλασμένο κασετόφωνο,
αλλα είχε ενα τεραστιο manual basic,
οποτε μεσα σε ένα καλοκαίρι στο εξοχικό εγινα προγραματιστής
και εγραφα τα παίγνια που παίζαμε με τα ξαδέρφια,
save δεν μπορουσα να κάνω,
οπότε κάθε φορά που σβήναμε η μηχανή, επρεπε να γραφτεί το νέο,
κάπως έτσι μαθαίναμε όλοι στην παρέα να πληκτρολογουμε
και φυσικά καθε επομενη φορά , μπορούσαμε να κάνουμε το παιχνίδι λίγο διαφορετικό
το joystick ήταν χλιδή
και φυσικά τα παίγνια ήταν 2-πλα 3-πλα 4-πλα, για όλη την παρέα
Ωραίες εποχές Amiga τρομερή..... Κόλλημα με το shadow of the beast.....Και οι 2 φωτό είναι δικές μου. Εννοώ τις έχω τραβήξει και δεν είναι από κάποια σελίδα.
Το αγαπημένο μου τεύχος Pixel:
![]()
Και η "Κυρία"
![]()
Η ιστορία είναι διαφορετική στις λεπτομέρειές της.Η MS έκανε την κίνηση στα μέσα του '80 να αποδεσμεύσει το OS από το HW με αποτέλεσμα ο κάθε ένας να αγοράζει το DOS από το ράφι του μαγαζιού και να το εγκαθιστά σε PC compatible.
Tην δεκαετια του 80 ...
ΔΕΝ υπηρχε κανεις, ΠΛΗΝ του Μπιλυ, που σκεφτοταν να ανοιξει αρχιτεκτονικη.
Και τιμωρηθηκαν ΟΛΟΙ ... ! Δεν τους λυπαμαι καθολου .... Κοτζαμ Jobs, που εβλεπε βαθια στο μελλον
οσο κανεις αλλος ... και δεν ηθελε να δει το προφανες. Οτι καποιος, καποια στιγμη, θα "σπασει" πρωτος.
Ολοι ηταν τοσο μεγαλομανεις, που θεωρουσαν οτι η αρχιτεκτονικη ηταν δικη τους για τα επομενα χιλια χρονια.
Πραγματικα το πιστευαν αυτο.
Ηταν ενας ελιτισμος των πιονιερων .... που κρατησε μια δεκαετια (ισως και κατι παραπανω).
Η IBM, τουλαχιστον το 1981 που θυμαμαι εγω, ειχε κανει διαγωνισμο για το λειτουργικο των PC.
Ο επικρατεστερος ηταν το CP/M της Digital Research (του φοβερου και τρομερου Gary Kildall).
O Kildall ζητουσε non-disclosure agreement για το λειτουργικο του (δηλαδη, κλειστη συμφωνια
και οροι για το CP/M). Η ΙΒΜ ηταν ετοιμη να δεχτει την συμφωνια και ας ειχε αποφασισει για
ανοιχτη αρχιτεκτονικη οσον αφορα το hardware του PC (να τρελλαινεσαι δηλαδη).
Και το οσμιζεται ο ΓΑΤΟΣ (οχι ο JL_?... ο αλλος) ο Gates και βρισκει (κωλοφαρδικως)
εναν κλωνο του CP/M με το ονομα 86-DOS (η QDOS > Quick and Dirty Operating System) απο
εναν νεαρο προγραμματιστη (Tim Patterson) χαμενο καπου στο Seattle. O Patterson ειχε
δικαιωματα να το χρησιμοποιησει ΜΟΝΟ σε Z80 επεξεργαστες και (απο οτι αποδειχθηκε μετα)
πειραματικα, και για ελαχιστο χρονικο διαστημα, σε ενα extension board με 8086.
Αρα λοιπον, ΚΩΛΟΦΑΡΔΙΚΩΣ εντελως, σ'αυτο ακριβως το διαστημα τον ανακαλυπτει ο Gates
και του προσφερει 75.000 $ για το "πειραγμενο" λειτουργικο του. Ο Patterson ουτε που το σκεφτηκε.
Το δωσε γιατι ηξερε οτι ο ιδιος δεν μπoρουσε να παζαρεψει ουτε με την Digital Research αλλα ουτε
και με την κοσμοκρατειρα IBM.
Γιατι δεχτηκε η IBM, τον κλωνο και οχι το αυθεντικο CP/M ?
Η τεραστια διαφορα του κλωνου ηταν οτι ο Patterson του προσθεσε το ... FAT-16flipout:
)
Το CP/M ειχε μεχρι FAT-12 ! Οχι μονο αυτο, αλλα δεν μπορουσες να κανεις ουτε ενα subdirectory.
Το 86-DOS τα πηρε ολα και εφυγε. O Patterson μπηκε (τιμης ενεκεν) μεσα στην post screen των BIOS
(εγω τουλαχιστον εβλεπα στον Ηyundai > "Patterson Labs ..." καθε φορα που μπουταρα) ... και ο Gates
προτεινε στην Compaq να παει στους Ταιβανους και να τους πει .... "Πλυμμηριστε την αγορα με αυτα τα BIOS.
Δεν με ενδιαφερει τι hardware θα ειναι, Tandy 2000 η IBM PC ... πνιξτε τους με αυτο το BIOS που σας δινω εγω !!!"
Kαι ετσι ... απο κει που ολοι ρωτουσαν αν ενα προγραμμα ειναι PC-Compatible (δηλαδη, hardware
compatible) ολοι μετα ρωτουσαν αν ηταν MsDOS-Compatible (δηλαδη, software compatible).
Και αυτο μπορει να πιστωθει ΜΟΝΟ στον Gates (ουτε καν στον Patterson).
Aπο τις αρχικες σελιδες του νηματος ....
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.