8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Οσο και να μικρύνουν oi υπολογιστές, όσο δυνατοί και να γίνουν σε κινητά, τάμπλετς και λάπτοπς, αυτήν την αίσθηση δύναμης αυτάρκειας, ελέγχου και ελευθερίας που δίνει το (ακίνητο) desktop δεν θα την δώσουν ποτέ - τουλάχιστον σε εμάς τους παλαιότερους, γιατί οι σημερινοί πιτσιρικάδες έχουν πολύ περιορισμένες απαιτήσεις (σε πολλούς τομείς όχι μονο στους υπολογιστές).

Καποτε ... ισως θα την δωσουν.

Συνδεδεμενα με ενα headset (γυαλια + ακουστικα) τα οποια θα ειναι πολυ VUHD (visual + audio).
Αλλα αυτο ... ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ! :flipout:(... και καποιος πρεπει να τους ενημερωσει :rolleyes:)

Αυριο και μεθαυριο (και παραμεθαυριο) τα κινητα θα υπολειπονται ΑΙΣΧΡΑ των PCs !

Ειναι διατεθειμενοι να γερασουν περιμενωντας ? :flute:

Αν εννοείς το DC2120 (aka QIC-80) που έπαιρνε 120MB στην κασέτα, αυτό συνδεόταν στον floppy controller. Είχα κι εγώ κάποτε ένα τέτοιο. Πολύ αργό!
Τα πιο ακριβά tape drives ήταν όλα SCSI. Παράλληλο ήταν το αρκετά μεταγενέστερο Zip drive (αλλά και SCSI).

Για να κόβεις βόλτες στο Internet και να παίζεις χαζοπαίχνιδα καλά είναι τα κινητά.
Όταν δουλεύεις όμως τα ξεχνάς.
Όταν το dell latitude που δουλεύω θέλει για αρχικοποίηση ενός site (composer και yarn) κάπου στα 15 λεπτά με χιλιάρα γραμμή, κινητά ίδιας τιμής δεν θα το κάνουν ποτέ.
Ένα node να τους βάλεις να κατεβάσουν θα σου πετάξουν μούντζα στην οθόνη...

Αν εννοείς το DC2120 (aka QIC-80) που έπαιρνε 120MB στην κασέτα, αυτό συνδεόταν στον floppy controller.

Γονατισα ολο το νετ (χθες) ψαχνοντας για DC120 ...
Ευτυχως που εβαλες το 2 μπροστα απο το 120 ! -bye-

Ομως ο κωδικος αφορα το cartridge. ΟΧΙ το drive.
Το οποιο φυσικα ειναι το QIC-80 (εντελως ξεχασμενο).
Δυσευρετα του ΚΕΡΑΤΕΩΣ τα συγκεκριμενα drives.
Ενα ειχα δει (στον τομεα βιομηχανικης διοικησης του ΑΠΘ) το 1990
.... το οποιο μετα απο ενα τριμηνο .... αποσυρθηκε ΥΠΕΡΤΑΧΕΩΣ
(για να μην γινουν ρομπα οι ανθρωποι εκει μεσα ... :laugh:)

Eνα ενδοξο συστημα (το οποιο ανεσυρα αιφνης :proud:) δεν διαθετει μονο cassette media (:flipout:)
αλλα και .... character-based graphics :blink::blink::blink::blink: ..... oh mondieau :bang: ... non ci credo

cpu_pcs.jpg

Imposibile :bang: .... c'est inacceptable :angry: ....

51gkHQskJwL.jpg

Σε QIC-80 παίρναμε τα weekly warez το 1992-1995. Μετά βγήκαν τα CD-R και επιπλέον τα warez δε χωρούσαν σε 120MB πλέον. Το πρώτο Plextor external CD-R αγόρασε φίλος στην Πάτρα, θυμάμαι πέρασα σε ένα μόνο δίσκο όλη μου τη συλλογή δισκεττών (περίπου 500 δισκέττες 1,2 και 1,4). Το άγραφο δισκάκι έκανε 10.000 δραχμές, ταχύτητα εγγραφής ... 1Χ (74 λεπτά!)

Σε QIC-80 παίρναμε τα weekly warez το 1992-1995. Μετά βγήκαν τα CD-R και επιπλέον τα warez δε χωρούσαν σε 120MB πλέον. Το πρώτο Plextor external CD-R αγόρασε φίλος στην Πάτρα, θυμάμαι πέρασα σε ένα μόνο δίσκο όλη μου τη συλλογή δισκεττών (περίπου 500 δισκέττες 1,2 και 1,4). Το άγραφο δισκάκι έκανε 10.000 δραχμές, ταχύτητα εγγραφής ... 1Χ (74 λεπτά!)

Σαν χτες το θυμάμαι... To πρώτο μου κουτί με CD-R το αγόρασα απο το Πλαίσιο στην Στούρναρη - όπως ανεβαίνουμε αριστερά. Δέκα πανάκριβα Sony δισκάκια, με κανονική θήκη (όπως γινόταν τότε που ήταν ακόμα ακριβά). Και τυχαίνει, το εξωτερικό κουτί (χοντρό αθάνατο χαρτόνι) να το έχω ακόμα, γιατί όταν άδειασε το χρησιμοποιούσα για θήκη CD ή άλλα μικροαντικείμενα δίπλα στο PC - και μόνο η χρήση του, τόσα χρόνια, έκανε απόσβεση του αρχικού εξόδου... :)

εντιτ 1

Επάνω γράφει

CD Recordable
650MB / 74 min
CDQ-74A 10 disks (σ.σ. όχι discs)

εντιτ 2

Today’s SUPER rare media.

Sony CDQ-74A
Made in Japan by Taiyo Yuden Company Limited
ATIP = 97m 24s 00f
Gold reflective layer, cyanine dye

Sony’s first CD-R product range included the CDQ-63A and CDQ-74A in 1994. Production continued until 1997 when the ‛B’ range was introduced (e.g. CDQ-63BN, CDQ-74BN). Now that 20+ years has elapsed since the production of the last batches, these are incredibly difficult to find (especially the 63 minute capacity version).

8232c4d49bb914a60c77e71bdb271d039acf992b.JPG

Oριστε ... το πραγμα που σαλευει ... το γνησιο, το αυθεντικο, το ΚΑΛΟ :rolleyes:

3270487718_2af0eae236_z.jpg

... αλλα αυτο ... εξαφανιστηκε πριν απο 10 χρονια .... μονο παραγγελια ΑΠ'ΕΞΩ ... και ΑΝ !

Oριστε ... το πραγμα που σαλευει ... το γνησιο, το αυθεντικο, το ΚΑΛΟ :rolleyes:

3270487718_2af0eae236_z.jpg

... αλλα αυτο ... εξαφανιστηκε πριν απο 10 χρονια .... μονο παραγγελια ΑΠ'ΕΞΩ ... και ΑΝ !

Και τα CD εξαφανίστηκαν, ποιος γράφει πλέον CD. Εδώ δε γράφουμε ούτε DVD ούτε BD πλέον. Γενικά οι οπτικοί δίσκοι τείνουν να εξαφανιστούν

Και τα CD εξαφανίστηκαν, ποιος γράφει πλέον CD. Εδώ δε γράφουμε ούτε DVD ούτε BD πλέον. Γενικά οι οπτικοί δίσκοι τείνουν να εξαφανιστούν

Γκουχου, γκουχου .... :rolleyes: .....

(καταπιπτουν σοβαδες εις την κομη μου :flute: ....)

Έχω ξαναγράψει, ότι δούλεψα με τον πρώτο -ίσως- εγγραφέα CD στην Ελλάδα. Μηχάνημα της Philips με software της Meridian σε DOS. Ταχύτητα εγγραφής... 0.5x. Optimization των αρχείων με το χέρι, ώστε να έχεις κοντά στο κέντρο τα βασικά ευρετήρια και στην περιφέρεια του δίσκου τα μεγάλα αρχεία εικόνων.

Μέτα αποκτήσαμε κάτι σαν αυτό σε εγγραφέα σε SCSI και όλα φαίνονταν παιχνιδάκι:
s-l640.jpg

Στο σπίτι το πρώτο CD-ROM ήταν ένα 1x που έβγαινε έξω όλος ο μηχανισμός και είχε καπάκι -θυμάται κανένας πώς λεγόταν; Το αγόρασα για να παίξω MYST.

Το ζευγαράκι Plextor σε SCSI (32x reader και 4x writer με caddy) τα έχω ακόμα.

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

...Στο σπίτι το πρώτο CD-ROM ήταν ένα 1x που έβγαινε έξω όλος ο μηχανισμός και είχε καπάκι -θυμάται κανένας πώς λεγόταν; Το αγόρασα για να παίξω MYST.

Υπήρχε και το σύστημα "Caddy" - ήταν το αρχικό σύστημα για τα cdrom, αν και τα cd ήχου δεν χρειάζονταν caddy.
Οταν έβαζες το cdrom μέσα στο caddy γινόταν σαν minidisc (για όσους το θυμούνται). Απο την κάτω πλευρα του caddy άνοιγε συρταρωτά ένα άνοιγμα όπως στα minidiscs και στα floppydics απ'όπου το laser της συσκευής έκανε την ανάγνωση... Θεωρητικά προστάτευε το cd, αλλά καταργήθηκε όταν άρχισαν να φτηναίνουν τα cds.