8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Oλα τα PC στο ΑΠΘ .................. αρκουν ? 😝

Τα Bull που είχαμε στη σχολή ήταν ένα σύστημα time sharing.
Σκέψου έναν επεξεργαστή με πολλές οθόνες και πληκτρολόγια, που εξυπηρετούσε για λίγη ώρα το κάθε "ζευγάρι".
Έδινε την εντύπωση ότι δούλευαν πολλά computer μαζί αλλά πρακτικά περίμενες να τελειώσει το task του "διπλανού" για να ξεκινήσει το δικό σου.
Δεν έφευγε πριν τελειώσει το task που του έδωσες, οπότε, αν του έκανες κάτι που το κολλούσε, δεν έφευγε ποτέ.
Και στο υπόγειο ήταν ο δίσκος, αφαιρούμενος μεν, σε μέγεθος μικρού κάδου πλυντηρίου δε.

Κάθε τμήμα είχε τον δικό του, εγώ σαν μαθητής του 9.8 ήμουν υπεύθυνος να τον βγάζω και να τον αποθηκεύω.
Που ένα βράδυ τον έψαχνα στο σκοτάδι επειδή είχαν λυθεί τα φρένα από τη βάση του και έκοβε βόλτες. :P

Όταν έπαιρνες τον olympic data 8088XT στα 8Mhz στις 99 χιλιάδες και συνεπεξεργαστή 8087 (απο τον αγγελιδάκη) τότε σίγουρα σύμφερε.
Το ξέρω γιατί τόκανα εγώ. Αν και θυμάμαι πως δεν ειχε 80.000 αλλα 8.000 όταν το 1mb μνήμης είχε 10.000 δρχ.
Το 1987 έδινα 8.500 δρχ για ενοίκιο οπότε λίγο δύσκολο να κάνω λάθος και να έδωσα 10 ενοίκια για συνεπεξεργαστή :)
Prices.jpg

.......... και για μνημες > https://jcmit.net/memoryprice.htm
(διαιρεις δια 2, 3 η 4 για να παρεις την τιμη 1 Mbyte)

Last edited:
  • Like
Reactions: lasal
Τα Bull που είχαμε στη σχολή ήταν ένα σύστημα time sharing.
Σκέψου έναν επεξεργαστή με πολλές οθόνες και πληκτρολόγια, που εξυπηρετούσε για λίγη ώρα το κάθε "ζευγάρι".
Έδινε την εντύπωση ότι δούλευαν πολλά computer μαζί αλλά πρακτικά περίμενες να τελειώσει το task του "διπλανού" για να ξεκινήσει το δικό σου.
Δεν έφευγε πριν τελειώσει το task που του έδωσες, οπότε, αν του έκανες κάτι που το κολλούσε, δεν έφευγε ποτέ.
Και στο υπόγειο ήταν ο δίσκος, αφαιρούμενος μεν, σε μέγεθος μικρού κάδου πλυντηρίου δε.

Κάθε τμήμα είχε τον δικό του, εγώ σαν μαθητής του 9.8 ήμουν υπεύθυνος να τον βγάζω και να τον αποθηκεύω.
Που ένα βράδυ τον έψαχνα στο σκοτάδι επειδή είχαν λυθεί τα φρένα από τη βάση του και έκοβε βόλτες. :p
Δεν δουλεψα ποτε σε time-sharing συστημα, ομως δεν νομιζω τα pc στο ΑΠΘ να απαιτουσαν ολα time-sharing.
Να πω την αληθεια, ιδεα δεν εχω, απλα ανεφερα μια εντολη (unix) που ισως φλονταριζε καθε αποθηκευτικο μεσο.
Δεν δουλεψε ποτε unix (οχι πανω απο μερικα δευτερολεπτα).

Δεν δουλεψα ποτε σε time-sharing συστημα, ομως δεν νομιζω τα pc στο ΑΠΘ να απαιτουσαν ολα time-sharing.

PC = Personal Computer.
Άλλα ήταν τα συστήματα που έκαναν time sharing.
Ό server ήταν ένας, με πολλά πληκτρολόγια και οθόνες κουμπωμένα πάνω του.

Όχι μάναμ...
Αυτό ήταν συγκεκριμένο σύστημα της Bull.
Ένας server είχε πάνω του όλη την επεξεργαστική ισχύ, τα τερματικά ήταν ψιλοdummy.
Eγω ομως θυμαμαι να εγραψα αυτη την εντολη (ftp > mget *.* /s) απο PC τερματικο.
Σε τι συστημα ηταν συνδεδεμενο ? Και το κυριοτερο, με τι software εκανε emulation το PC ?

.....σαν μαθητής του 9.8 ήμουν υπεύθυνος να τον βγάζω και να τον αποθηκεύω.

Πήγαινες και καφέ με τυρόπιτα στον καθηγητή;;;;

Γλυφτρόνι... άκου 9,8 !!!
Άλλη δουλειά δεν είχες να κάνεις από το να διαβάζεις;;;;;
:ROFLMAO:

• Haha
Reactions: Tzimisce
View attachment 246030

.......... και για μνημες > https://jcmit.net/memoryprice.htm
(διαιρεις δια 2, 3 η 4 για να παρεις την τιμη 1 Mbyte)
Το διασταύρωσα
Το δολάριο το 1987 είχε 135,18 δραχμές
Οπότε 205$*135,18δρχ=27.712 δρχ ..........Θεωρητικά η τιμή του 8087
Κάνοντας την αναζήτηση ήταν μια ευκαιρία να κάνω μια αναδρομή στις ισοτιμίες εκείνων των εποχών και στάθηκα στο 2000 την χρονιά που υιοθετήσαμε το ευρώ
1δολάριο=365δρχ !@#$%@#$%
Σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο ρομαντικό είναι να κοιτάς προς τα πίσω ......σε άλλες εποχές!!

Eγω ομως θυμαμαι να εγραψα αυτη την εντολη (ftp > mget *.* /s) απο PC τερματικο.
Σε τι συστημα ηταν συνδεδεμενο ? Και το κυριοτερο, με τι software εκανε emulation το PC ?
Δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσω. Καταρχήν ήταν μετά το 1996?
Σίγουρα ο server είχε σύστημα linux-unix και φαντάζομαι πως έδωσες την εντολή από ένα χαζό τερματικό χωρίς λειτουργικό.
Σε Unix server μπορούσες να κάνεις emulation ενα pc me dos πάνω.
Για παράδειγμα σε Linux-redhat ή slackware αν θυμάμαι καλά "παίζαμε 4 doom" (του dos) ταυτόχρονα (multitasking)
Και τούμπαλιν σε σύστημα με win95 μπορούσες να εγκαταστήσεις Linux και να συνδεθείς σε unix server με ftp.
Και η απορία μου ειναι η εξής:τα αρχεία που κατέβασες με την mget που τα πήγε?
Γιατί αν ηταν χαζό τερματικό απλά δεν θα πήγαιναν στο τερματικό.
Τα τερματικά που ειχαμε δεν ειχαν κάν δίσκο. όμως ειχαμε εξωτερικές συσκευές μαγνητικής εγγραφής (κασέτα ταινίας) όιπου παίρναμε καθημερινά backup.
Οπότε φαντάζομαι μάλλον θα τα έστειλες........κάπου εκεί :)

Το διασταύρωσα
Το δολάριο το 1987 είχε 135,18 δραχμές
Οπότε 205$*135,18δρχ=27.712 δρχ ..........Θεωρητικά η τιμή του 8087
Δεν ειναι μονο η ισοτιμια.
Ειναι και τα μεταφορικα, oι δασμοι, το κερδος του μαγαζιου. Δεν εφτανε ΠΟΤΕ στον τελικο καταναλωτη ...... 27000 δραχμες.
Και το ξερω, γιατι σ'αυτη την τιμη, θα ψηνουμουν ΑΓΡΙΩΣ να το αγορασω (ετρεχα Pascal και C οποτε με ποναγε το θεμα δεκαδικοι).
Στις 80000 ...... απλα συνεχισα τον δρομο μου (αντιλαμβανομενος οτι δεν ειναι ολα για ολους .... btw, προσπαθησε να το εξηγησεις αυτο σε γυναικα 😌).

Last edited:
Δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσω. Καταρχήν ήταν μετά το 1996?
Σίγουρα ο server είχε σύστημα linux-unix και φαντάζομαι πως έδωσες την εντολή από ένα χαζό τερματικό χωρίς λειτουργικό.
Σε Unix server μπορούσες να κάνεις emulation ενα pc me dos πάνω.
Για παράδειγμα σε Linux-redhat ή slackware αν θυμάμαι καλά "παίζαμε 4 doom" (του dos) ταυτόχρονα (multitasking)
Και τούμπαλιν σε σύστημα με win95 μπορούσες να εγκαταστήσεις Linux και να συνδεθείς σε unix server με ftp.
Και η απορία μου ειναι η εξής:τα αρχεία που κατέβασες με την mget που τα πήγε?
Γιατί αν ηταν χαζό τερματικό απλά δεν θα πήγαιναν στο τερματικό.
Τα τερματικά που ειχαμε δεν ειχαν κάν δίσκο. όμως ειχαμε εξωτερικές συσκευές μαγνητικής εγγραφής (κασέτα ταινίας) όιπου παίρναμε καθημερινά backup.
Οπότε φαντάζομαι μάλλον θα τα έστειλες........κάπου εκεί :)
Το PC ηταν ενας φρεσκοτατος server 486-25 Mhz με 8 Mb RAM, σκληρο δισκο 80 Mb ..... και ..... floppy 1.44.
Νομιζω ηταν 1992 (αλλα μπορει να ηταν και 1991, δεν ειμαι σιγουρος). Τα αρχεια κατεβηκαν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στο floppy.
Ετσι τα πηρα. Eαν ο 486 ηταν server (και οχι client) ........... εικαζω (50-50) ηταν server. Εγω απλα καθισα με συνοδεια
φιλου φοιτητη διπλα στο μηχανημα και περιμενα να κατεβουν τα δεδομενα (data rate ................ 20-90 bytes / second).
Ηταν ο (τοτε) φοβερος και τρομερος SVGA BGI driver για Pascal (απο καποιον γερμαναρα) αφου η EGA ηταν για γελια.
Ναι, ο φιλαρακος μου δεν ενιωθε πολυ βολικα που με ειχε φερει εκει που με εφερε. Ηταν νυχτα, ο τομεας ειχε κλεισει,
και καναμε και μιαμισυ ωρα να κατεβει το αρχειο. Δεν λεω τιποτα περισσοτερο παρα μονο αυτο : με εκτιμουσε πολυ
για να το κανει. Θυμαμαι μου ειχε πει "απο αυριο μπαινει κλειδι στην πορτα".

Λοιπον ......
σαν σημερα, το 1967, η IBM παρουσιαζει την πρωτη floppy δισκεττα ........ των 80 Κb !
Φυσικα ηταν ενα >>>> ΟΚΤΑΙΝΤΣΟ <<<< τερας. Με τα δυο χερια, ο χειρισμος. 😎
Αργοτερα (πολυ αργοτερα, τελη '70) εφτασε τα 160 Kb η χωρητικοτητα ......

80kb IBM diskette.jpg

Την θυμαμαι (παντα) γιατι πριν 1μισυ μηνα εκλεισα εγω τα 58. Οποτε σημερα τα κλεινει η δισκεττα.
Δεν υπηρχαν πολλα drives να την δεχθουν τοτε. Οποτε και η τιμη ηταν αστρονομικη (25$-50$).
Eαν την βαλετε σε inflation calculator ...... θα παθετε σοκ. 😲

25 in 1967.png

Πήγαινες και καφέ με τυρόπιτα στον καθηγητή;;;;

Γλυφτρόνι... άκου 9,8 !!!
Άλλη δουλειά δεν είχες να κάνεις από το να διαβάζεις;;;;;
:ROFLMAO:

Με τον συγκεκριμένο ειδικά βριζόμουν.
Πέτυχες μαθητή της Γκράβα να καλοπιάνει καθηγητή.
Να του έριχνα καμιά σφαλιάρα θα ήταν πιο πιθανό. :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: vlad66
Το 1993 μπηκα σε γνωστο και μη εξαιρετεο μαγαζι πληροφορικης (στην Αγγελακη Θεσσαλονικης) για να παρω
προσφορα για 486-33 με 8 Mb RAM (τα 16 ηταν ακομα απλησιαστα). Την στιγμη εκεινη εξερχονταν του μαγαζιου
δυο μοναχοι (με ρασα) κουβαλοντας κατι κουταρες που πανω τους εγραφαν .... SGI Indigo 2. Ηξερα τι ηταν αυτο !
Καποια στιγμη τους πεφτει κατω ενα τετραπαχο βιβλιο .... (ηταν πανω στα κουτια). Ευτυχως ηταν σε σκληρο σελοφαν.

UNIX made easy.jpg

Ρωταω "αν μου επιτρεπετε την αδιακρισια, τι τα θελουν τα SGI οι μοναχοι ?".
Απαντηση ....... "OCR, κυριε ! Σκαναρουν καθετι χειρογραφο σε ψηφιακη μορφη".
Προφανως με ακρως εξειδικευμενο λογισμικο (για γραφες απο το .... 1200 μΧ).

Η βιβλιουκλα (1000 σελιδων) ηταν η πρωτη εκδοση (Osborne McGraw-Hill).
Ακολουθησαν δυο επανεκδοσεις (με την τελευταια, νομιζω ..... το 2002).
ΜUST HAVE ....... για καθε γιουνιξα !

Last edited: