8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Και με SGI και με SUN είχα δουλέψει. Θυμάστε τα Pizza Box της τελευταίας; Αλλά δεν ξεχνάω το laptop SONY με hi-res μονόχρωμη οθόνη και Unix System V + Motif, στις αρχές της δεκαετίας του '90.

• Love
Reactions: SR-71
1200px-SPARCstation20_front_and_rear.jpg

Πως γινοταν η απαγωγη θερμοτητας στο εσωτερικο των SUN SparcStation 10 ........

SparcStation 10 01.jpg

Εαν αποφυγεις την εμμονη "θελω να καρφωσω ΚΑΘΕΤΑ την καρτουλα μου" .............. ολα γινονται (ακομα και 2 HDDs χωρανε) !
Ομως το υπεροχο ηταν οτι χρησιμοποιουσες το ιδιο το τροφοδοτικο για να εξαγεις τον αερα. Η εισαγωγη γινοταν απο αριστερα.
Οι μνημες εμπαιναν διαμηκως της ροης του αερα. Δεν μπλοκαραν τα παντα. Οι ψυκτρες πανω στους επεξεργαστες ηταν ΧΩΡΙΣ
φουρφουρια και αποτελουνταν απο 2 η 3 κυλιδρακια (το ενα πανω στο αλλο). Η απαγωγη δεν γινοταν καθετα .... αλλα οριζοντια !!!
Καρτες προστιθονταν αλλα ....... οριζοντια και αυτες (με riser card η χωρις) !

SparcStation 10 02.jpg

Στον SparcStation 20, το floppy αντικαταστηθηκε με CD-ROM αλλα ...... προσεξτε πως μπαινουν και βγαινουν οι δισκοι !
Η ψυκτρα ειναι θεορατη αλλα ............... καταλαμβανει και χορταστικοτατη επιφανεια. Οσο 4 επεξεργαστες (και κατι) !!!
Το κακο ειναι οτι τα φουρφουρια μπηκαν ΜΕΣΑ στο τροφοδοτικο. Οποτε πρεπει να ξεβιδωσεις το τροφοδοτικο για να
τα καθαρισεις (αρχισαν σιγα-σιγα οι μαλακιες ..... "και γιατι να καθαρισεις τα φουρφουρια ?"). Βρισκομαστε στο 1994.

SparcStation 20.jpg

Βλεπετε πουθενα καλωδιοταινιες (ΙDE, SATA και την χαρα του γυφτου) ?

Last edited:
Ρε παιδια .........
ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΝΗΜΑ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΣΕ .........

8, 16 και 32 bit θρύλοι και αναμνήσεις.

Τι αλλο πρεπει να πω η κανω ; Που πρεπει να απευθυνθω ;

Είναι πάντως λυπηρό ότι φτάσαμε στο τέρμα των μικροεπεξεργαστών, δύσκολα θα δούμε 128bit generic processor.

Είναι πάντως λυπηρό ότι φτάσαμε στο τέρμα των μικροεπεξεργαστών, δύσκολα θα δούμε 128bit generic processor.
Ειναι τοσο αναγκαιοι ?

Σε ακεραιους, το 2^64 (που ειναι 2^63 αν αφαιρεσεις το προσημο) ειναι ............ 18.446.744.073.709.551.616.
Για τις περισσοτερες συναλλαγες μας (και μετρησεις) ειναι υπεραρκετο. Ομως υπαρχει η Κοσμολογια (ναι)
και υπαρχουν και οι δεκαδικοι (ναιιιιιιιι). Ε ....... γιαυτο υπαρχει η FPU. Τον παλιο καλο καιρο ηταν ... 80 bit.
Tωρα αγγιξε τα 128 bit (αν δεν κανω λαθος). Το οποιο μπορεις να χρησιμοποιησεις ειτε σαν signed integer
ειτε σαν διαφορες υποκατηγοριες decimal, ειτε ακομα και ως διανυσμα. Δεν θελω να γραψω το νουμερο
(ειναι τεεεερααααστιοοοοο). Μαλλον δεν υπαρχει τοσο επιτακτικη αναγκη (οπως την δεκαετια του 80).

ΝΑΙ, φυσικα
θα υπαρχουν υπολογισμοι που απαιτουν καταχωρητες με ακομα περισσοτερα bits (ΠΑΝΤΑ θα υπαρχουν).
Ομως, στην βιομηχανια ολα ειναι μια λεπτη ισορροπια αναμεσα σε κοστος και ζητηση. Η τεχνολογια μπορει
να σου παραξει καταχωρητη με ευρος 256 bit (και 1024 bit). Ρωτας τι δυσκολιες θα παρουσιασει αυτο στην
γραμμη παραγωγης (των δεκαδων εκατομμυριων chips ..... την βδομαδα) ? Και για 3.6 Ghz ?

Κατ'εμε, πιο απογοητευτικο ειναι που κολλησαμε στα 4 Ghz. Για την ακριβεια ..................... στα 3.6 Ghz.
Με "ριξε μπαρμπα cores και threads" δεν λυνεται το προβλημα. Γιατι οταν μια πραξη γινει εξαιρετικα απλη
(πχ μια προσθεση) και δεν μπορει να γινει απλουστερη .......... πως την "σπας" σε 8 πυρηνες (και 16 νηματα) ?
Ακομα και αν το καταφερεις (χλωμο) θα καταληξεις να τρεχεις περισσοτερο κωδικα για να την "σπας" .....
παρα να την υπολογιζεις !

Last edited:
Στο τελευταίο που λες κάτι σκέφτεσαι λάθος, μια χαρά έχουμε φτάσει τα 6 GHz. 5,8 είναι ο 7950X που έχω σε single core. Ο 14900K είναι στα 6 GHz σε single core.

128bit δε θα δούμε generic processor γιατί ούτε addressing 128bit θα χρειαστούμε για παααρα πολλά χρόνια, ίσως και για πάντα, ούτε καταχωρητές για generic logic. Φυσικά έχουμε SIMD ως 512bit. Εμείς που ζήσαμε όμως όλα τα βήματα από τους 8bit μέχρι τα 64bit, είναι κάπως να ξέρεις ότι δε θα υπάρξει επόμενο βήμα.

Yπαρχει CPU που τρεχει στα 6 Ghz ? 🤔
Ετοιμη μεσα απ΄το κουτι της (default ρυθμιση) ?
O 14900K που αναφερεις, διαβαζω "Max Turbo frequency 6 Ghz".
Ομως .............. "Εfficient-core base frequency 2.4 Ghz" ............. compatrem ! 😉
Τον καιρο απο τον οποιο ερχομαι (80s), οι επεξεργαστες μετριοντουσαν στο τελευταιο.

Ασε τα SIMD, ειναι αλλη λογικη υπολογισμου και ΔΕΝ μπορεις να την εφαρμοσεις παντου.
Ειναι τρελλα αποδοτικη σε παιχνιδια και πολλα pipelines ..... αλλα δεν ειναι ολα παιχνιδια.
Ουτε ολα απαιτουν pipelines. Ουτε ολος ο κοσμος τρεχει simulations σε C και Fortran.

To oτι δεν θα υπαρξει "αλλο επομενο βημα" ........ δεν ειναι θεσφατο.
Πριν χρονια διαβασα για τσιπακια της IBM απο γερμανιο. Εφταναν ΑΝΕΤΑ τα 20 Ghz.
Ομως ναι ....... απαγορευτικο το κοστος. H τεχνολογια επιτρεπει, η βιομηχανια απαγορευει.
Κατι θα βρεθει ........ εχω απεριοριστη πιστη στην ανθρωπινη ευρηματικοτητα.

Last edited:
Ο 14900K έχει P-cores (performance) και E-cores (efficient). Το καλύτερο P-core μπορεί να φτάσει στα 6 GHz σε single core workload.

• Wow
Reactions: SR-71
Ω ............. δεν το ξερα αυτο. 😟
Τεσπα, οι επεξεργαστικοι πυρηνες επιδοσεων εχουν κολλησει στα 6 Ghz ....... σου φτανει αυτο ? 😌
Τον παλιο καλο καιρο (που πρεπει να θυμασαι !!!) οταν ο 386 πηγαινε στα 32 απο τα 25 Mhz
ηταν για καθε κυκλωμα μεσα του και μαλιστα ...... ακομα και σε idle mode (πληρη απραξια).
Τωρα βαλαμε ευφυια στο τι λειτουργει και τι αδρανει ...... αλλα το θεμα χρονισμος εξακολουθει
να χτυπα ταβανι. Οπου και αν ειναι το ταβανι. Δεν μπορει να γινει διπλασιασμος (καθε 12 μηνες).

Last edited:
Δεν μας ενδιαφέρει ο διπλασιασμός του single core performance γιατί πρακτικά δεν υπάρχουν πια single core εφαρμογές τόσο βαριές ώστε να ωφελούνταν από αυτό.
Όλες οι βαριές είναι προφανώς multithreaded και οι πιο ψαγμένες αξιοποιούν και τις GPU.

Και όταν έχεις από 10-12 έως και 96 cores ανά (desktop!!) επεξεργαστή, το power management γίνεται κρίσιμο.

Στον sparc που έβαλες παραπάνω οι 4 επεξεργαστές Ross hyperSPARC κατανάλωναν συνολικά κάτω από 120W, νούμερο τρελό για την τότε εποχή. Αλλά ένας Threadripper PRO 7995WX έχει TDP 350W που σημαίνει μέση κατανάλωση 350W. Με overlocking τον έχουν φτάσει να τραβάει σχεδόν 1 KW!!

ΕΣΕΝΑ ....... δεν σε ενδιαφερει ο διπλασιασμος (συχνοτητας).
Εγω που χρησιμοποιω single equation loops ...... με παραενδιαφερει.
Με ενδιαφερει το ..... >>> ΕΝΑ <<< ..... pipeline, αν μου επιτρεπετε !

96 cores ? 😮 ............................. enlight me pleeeeease 😌

ΕΣΕΝΑ ....... δεν σε ενδιαφερει ο διπλασιασμος (συχνοτητας).
Εγω που χρησιμοποιω single equation loops ...... με παραενδιαφερει.
Με ενδιαφερει το ..... >>> ΕΝΑ <<< ..... pipeline, αν μου επιτρεπετε !

96 cores ? 😮 ............................. enlight me pleeeeease 😌

O Threadripper PRO 7995WX που λέγαμε έχει τα 96 cores.

Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνεις με τα single equation loops αλλά έχω βάσιμες υποψίες ότι υπάρχει καλύτερος (a.k.a. σύγχρονος) τρόπος να το κάνεις. ;)

O Threadripper PRO 7995WX που λέγαμε έχει τα 96 cores.

Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνεις με τα single equation loops αλλά έχω βάσιμες υποψίες ότι υπάρχει καλύτερος (a.k.a. σύγχρονος) τρόπος να το κάνεις. ;)

Σε βρίσκω αδιάβαστο. 192 πυρήνες - 384 νήματα και δυνατότητα διπλού επεξεργαστή. Σύνολο 768 νήματα.

Πολύ θα ήθελα να είχα ένα τέτοιο για λίγες ώρες. Έτσι να του βάλω Gentoo ή FreeBSD και να χτίσω ένα πλήρες σύστημα. Να δω πως πάει με όλα τα νήματα.