90" προβολέας ή led tv?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 90" προβολέας ή led tv?

Στο τοπικ αναφέρομαι για μια tv στις 90" κ εναν αντιστοιχο προβολέα στις ιδιες,κ αυτο γιατι δε νομιζω να μετριεται πλεον το μαυρο στις tv,μεχρι κ το 2008 ναι το μετρούσαν,αλλα δε νομιζω τωρα οπως κ δε νομιζω πως οποιοσδηποτε προβολέας μπορει να πιασει την kuro ας πουμε στις 50" σε ολα τα επιπεδα..;)

Όχι, δεν μπορεί να πιάσει την KURO στις 50''. Όμως, ανέφερες για led στις 90''....είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Ούτε η led μπορεί να πιάσει την Κούρο. Όσο για το μαύρο, μια χαρά μετριέται ακόμα και σήμερα!!:smile:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 90" προβολέας ή led tv?

Σωστά!!

Αλλά, πιο πάνω είχες γράψει:

''Να ρωτήσω κατι αλλο,οσο πιο κοντά στην οθόνη προβολής παιζει ο προβολέας κ οσο πιο μικρο ζούμ εχει.''

Μάλλον, μπερδεύτηκα διότι εννοούσες όσο πιο κοντά μπορούμε να τον στήσουμε γεμίζοντας το κάδρο μας χρησιμοποιώντας το ελάχιστο ζουμ....παρεξήγηση σόρρυ!!

Δικο μου λαθος συγνώμη,
οσο πιο κοντα εννοω με τις ιδιες ιντσες,δηλαδή αν τωρα εχω στα 4,5μ στο πιο μικρο ζούμ 105",θα ειναι πιο καλη η εικόνα εαν εχω τον προβολέα στα 1.8μ παλι με 105"?(εννοείται με short throw lens)

Σόρρυ, αλλά, όσο διαβάζω αυτό που γράφεις τόσο μπερδεύομαι. Αν εννοείς ποιος από τους 2 προβολείς (ένας short throw και ένας long throw) δίνει καλύτερη εικόνα σε συγκεκριμένο κάδρο π.χ. 100'' όταν ο ένας στέκεται στα 3 μέτρα και ο άλλος στα 4, δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Πιθανότατα, αυτός που είναι πιο κοντά στην οθόνη να είναι φωτεινότερος (λέω πιθανότατα διότι ο long throw μπορεί να βγάζει περισσότερα λουμιέν στη λάμπα του). Επομένως, δεν είναι θέμα καλύτερου-χειρότερου, απλά, περισσότερης και λιγότερης φωτεινότητας.

Καθαρα απο θεμα ποιοτητας φακου του προβολεα, ισως οσον αφορα τις παραμορφωσεις στα ακρα του φακου, να ειναι καλυτερα με κλειστο το zoom (αρα ο προβολεας μακρυα για να βγουν οι επιθυμητες ιντσες). Ηδη ομως το ανεφερε αυτο ο Γιαννης πιο πανω. (το κλειστο ή στη μεση zoom)

Re: Απάντηση: 90" προβολέας ή led tv?

Σορυ ρε Γιαννη σε μπερδεψα ε..
Λοιπον παμε ενα ενα,
καταρχήν κλειστό το ζουμ ειναι οταν ο προβολεας βγαζει στα 4μετρα για παραδειγμα τις περισσότερες ιντσες που μπορει να βγάλει,η τις λιγότερες?
κ δευτερον,το ερωτημα μου ηταν,εαν ο συγκεκριμενος προβολεας που εχω και που βγαζει με μεσαιο ζουμ 120" στα 4.5 μετρα,θα μπορουσε να αποδωσει καλυτερα εαν ειχε short throw φακο κ πετουσε τις 120" απο τα 2 μετρα?
αυτο εννοουσα..;)

Τις λιγότερες.

Για το δεύτερο που ρωτάς χρειάζεται λίγο να διευκρινίσεις τι εννοείς με το ''καλύτερα''. Πιο φωτεινά είναι σίγουρο ότι θα βλέπεις. Καλύτερα από θέμα ποιότητας, όχι...δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα ανάμεσα σε short throw και long throw προβολείς. Είναι μονάχα επιλογή των κατασκευαστών για την τοποθέτηση.

Με κλειστο (χωρις) zoom δινει τις λιγοτερες ιντσες.
Οσον αφορα ποιος απο τους 2 που ρωτας, αφ'ενος αφου μιλαμε για 2 διαφορετικους προβολεις, αρα και φακο, εχει να κανει ποιος εχει καλυτερο φακο για να μην επηρρεαστει η εικονα απο το ζουμ.

Μια απορια που εχω εγω, ειναι αν σχεδιαστικα οι φακοι ειναι φτιαγμενοι για να δουλευουν καλυτερα με το ζουμ στο off, ή στη μεση.
Η αισθηση μου (χωρις να γνωριζω κατι παραπανω) μου λεει οτι με τερμα κλειστο το ζουμ, ειναι το καλυτερο που μπορουμε να παρουμε απο το φακο. H λογικη μου λεει οτι αν οι ακρες ειναι αυτες που δημιουργουν το μεγαλυτερο προβλημα στους φακους, τοτε το κεντρο του ειναι αυτο που παραμενει πιο πολυ ανεπηρρεαστο, αρα οσο το δυνατον κλειστο το zoom.

Βεβαια, θα μπορουσε ενας φθηνος προβολεας να εχει φακο που παιζει στο κεντρο του χειροτερα (σχημα λογου) κι απο τα ακρα ενος ακριβου προβολεα στις ακρες. Ειναι και θεμα ποιοτητας φακου γενικοτερα δηλαδη.

Επισης, αν υπαρχει lens shift και μετακινηθει η εικονα, σε συνδυασμο με το τερμα ανοιχτο ζουμ θα ειναι ισως χειροτερα.

Γενικα, καλο ειναι να μην χρησιμοποιειται το zoom τερμα ανοιχτο, εαν αυτο ειναι εφικτο.
Για παραδειγμα στον δικο μου προβολεα, ενω εχει lens shift, τοποθετηθηκε απεναντι απο το πανι σε επιτραπεζιο stand και 5.5 μετρα πισω ωστε να παιρνω τις ιντσες που θελω με τελειως κλειστο το ζουμ. Εκανα δηλαδη οτι μπορουσα για να επιτυχω τα καλυτερα αποτελεσματα οσον αφορα το φακο του.

Last edited:
Γιατί έχεις απορίες ζούμουρ??:D

Προβολέα δεν έχεις και μάλιστα μη ταβανωμένο ώστε σε 5 λεπτάκια να έχεις τεστάρει ποια είναι η καλύτερη θέση??:Banane0:

Γιατί έχεις απορίες ζούμουρ??:D

Προβολέα δεν έχεις και μάλιστα μη ταβανωμένο ώστε σε 5 λεπτάκια να έχεις τεστάρει ποια είναι η καλύτερη θέση??:Banane0:

Εχω οπτικη μνημη χρυσοψαρου.! Μεχρι να μετακομισω το ξυλινο τροχηλατο στη νεα θεση και τουμπαλιν, θα εχω ξεχασει τι εβλεπα πριν στην συγκριση. :rolleyes:

Δικαιολογίεςςςςςςςςςςςςςςς!!!!:violent-smiley-030:
Οτι πειςςςςςςςςςςςςς!!!!!

Παντως εγω για να ειμαι και λιγο on topic οσον αφορα το θεμα, τουλαχιστον για την τα 3-3,5 μ αποσταση θεασης, αν μπορουσα να εχω μια 90" tv, αν ηταν οικονομικα εφικτο θα την προτιμουσα ισως. Τωρα στις 106" πηγαινω στα 4+ μετρα για να παρακολουθησω. Δεν μου αρεσει να βλεπω π.χ. 120" απο τα 3,5 μετρα.

Οποτε αντι να μετακινω καθε φορα τον καναπε 1 μετρο πισω, ισως με βολευαν 90 ιντσες απο τα 3-3,5 μετρα. Βγαινουν και απο την εξισωση αντανακλασεις τοιχου και ολα τα αυτονοητα των προβολεων.
Απλα ειναι μανικι μια tv 90" για μετακομιση κλπ καθως επισης μηπως μου κακοφαινοταν (αν την ειχα ακριβοπληρωσει) να την εχω 10 ωρες την ημερα ανοιχτη. (μπας και χαλασει γρηγορα)

Φυσικα στην εξισωση των παραπανω βαζω και τα οφελη μιας tv. Δεν θελει καλιμπραρισμα καθε τοσο, το κοντραστ, το μαυρο μιας π.χ. oled σε σχεση με το τυπικο μαυρο ενος προβολεα σαν του δικου μου, και γενικα το ολο στησιμο, συντηρηση κλπ που απαιτει ενας προβολεας.

Last edited:

Οτι πειςςςςςςςςςςςςς!!!!!

Παντως εγω για να ειμαι και λιγο on topic οσον αφορα το θεμα, τουλαχιστον για την τα 3-3,5 μ αποσταση θεασης, αν μπορουσα να εχω μια 90" tv, αν ηταν οικονομικα εφικτο θα την προτιμουσα ισως. Τωρα στις 106" πηγαινω στα 4+ μετρα για να παρακολουθησω. Δεν μου αρεσει να βλεπω π.χ. 120" απο τα 3,5 μετρα.

Οποτε αντι να μετακινω καθε φορα τον καναπε 1 μετρο πισω, ισως με βολευαν 90 ιντσες απο τα 3-3,5 μετρα. Βγαινουν και απο την εξισωση αντανακλασεις τοιχου και ολα τα αυτονοητα των προβολεων.
Απλα ειναι μανικι μια tv 90" για μετακομιση κλπ καθως επισης μηπως μου κακοφαινοταν (αν την ειχα ακριβοπληρωσει) να την εχω 10 ωρες την ημερα ανοιχτη. (μπας και χαλασει γρηγορα)

Φυσικα στην εξισωση των παραπανω βαζω και τα οφελη μιας tv. Δεν θελει καλιμπραρισμα καθε τοσο, το κοντραστ, το μαυρο μιας π.χ. oled σε σχεση με το τυπικο μαυρο ενος προβολεα σαν του δικου μου, και γενικα το ολο στησιμο, συντηρηση κλπ που απαιτει ενας προβολεας.

Περίπου κ εγω ετσι το σκεφτόμουν..απλα δε νομίζω να υπάρχει οικονομική Tv στις 90"+..
Αυτη που εβγαλε προσφατα η σαρπ στις 90" κοστιζει περίπου 5-6 χιλιαρικα στο εξωτερικό,οποτε εδω σιγουρα πανω απο 8-9,και το ερωτημα ειναι..αξιζει να τα δώσεις για κατι λεπτομέριες στην χρήση,κ λιγες στην ποιότητα εικόνας??
Για να μη μιλησουμε για τις νεες της σαμσουνγκ που βγαζει 95" και 110"...και θα κοστιζουν μια περιουσία..;)

Oχι δεν αξιζει ακομη. Απλα σαν σκεψη ετσι οπως πανε τα πραγματα, αναφερομουν στο μελλον. Τα επομενα 5 χρονια για παραδειγμα.
Αν βγουν και οι OLED σε μεγαλες ιντσες και αναλυση απο εδω και περα 4Κ, οταν οι τιμες προσεγγισουν κοντα στα 3000 χιλιαρικα, ισως θα ειναι η απαρχη του τελους των προβολεων. Τουλαχιστον για αυτους που δεν εχουν απαιτησεις για μεγαλυτερες ιντσες.

Προς στιγμην και με τα φθηνα μηχανακια που κυκλοφορησαν,( benq 1070, optoma hd25, κλπ) αξιζει να παρεις ενα φθηνο προβολικο και να το κρατησεις μερικα χρονακια μεχρι να τα φτυσει.
Τωρα εχεις την αξιολογη εικονα τους, τις ιντσες και το vfm.

Αν για παραδειγμα εμενα ο προβολεας χαλασει σε 4 χρονια απο τωρα και πρεπει να τον αντικαταστησω, αν υπαρχει tv στις 90 ιντσες κοντα στα 3000, θα την προτιμησω.

Εξ'αλλου και προβολεα να εχεις, θες και μια μεγαλη (46+) tv τη σημερον ημερα. Οποτε αγοραζοντας μια 90+ TV γλυτωνεις και το κοστος αγορας της tv που θα ειχες παραλληλα με τον προβολεα.
Γλυτωνεις και ολα τα αρνητικα ενος προβολεα. (καλιμπραρισματα, λαμπες, οθονες, εγκαταστασεις, διαμορφωση χωρου κλπ)
Εκτος κι αν οι προβολεις για να μεινουν στο παιχνιδι κανουν και αυτοι καποιο μεγαλο αλμα, ειτε αυτο ειναι καποια προχωρημενη τεχνολογια, ειτε να πωλουνται σε ευτελιστικες τιμες κλπ.

Αναφερομαι φυσικα σε απλους χρηστες που δεν εχουν χομπυ και μερακι τα προβολικα. Ουτε να σκαλιζουν καθε λιγο και λιγακι.
Μιλω για χρηστες που θελουν καταστασεις plug & play. Oταν οι τηλεορασεις των 90" θα κοστιζουν κοντα στην τιμη ενος μεσης τιμης προβολικου, πιστευω οτι θα εχουν κερδισει αμεσα τη μεριδα των χρηστων που τωρα στο σαλονι τους εχουν 90-100 ιντσες οθονη προβολεα.
Φυσικα για την μεριδα χρηστων οπου παιζουν σε μεγαλους χωρους ιντσες απο 120+, ο προβολεας θα εξακολουθει να ειναι προτιμοτερος.

Τωρα οσον αφορα την ποιοτητα εικονας, δεν βλεπω και καμια εξελιξη στους προβολεις στην ευκρινεια, και σε επιμερους τομεις.
Εξακολουθουν να πασχουν ο καθενας σε καποιους τομεις. (μαυρο, ευκρινεια, κλπ) και θεωρω οτι οι σημερινες Tv πλεον εχουν πιο φυσικα χρωματα απο καποτε, λιγοτερα τεχνουργηματα, καλυτερη κινηση, Αν οι OLED βελτιωσουν και το μαυρο και δεν εχουμε μεγαλα φαινομενα των σημερινων κουσουριων τους (clouding κλπ)
καταλαβαινουμε οτι η ζυγαρια γερνει υπερ τους.

Βασικα το μονο που πρεπει να περιμενουμε, ειναι να βγουν οι OLED και να πεσουν οι τιμες τους. Μακαρι στα επομενα 5 χρονια αυτο να ειναι εφικτο.

Δηλαδή όντως αξίζει μια μεγάλη tv σε λογική τιμή έναντι ενος προβολέα ετσι?

Απάντηση: Re: Απάντηση: 90" προβολέας ή led tv?

Δηλαδή όντως αξίζει μια μεγάλη tv σε λογική τιμή έναντι ενος προβολέα ετσι?

Το αν αξιζει, εχει να κανει με τον χρηστη και ειναι προσωπικη επιλογη.
Αν δεν εχεις το μερακι του σκαλισματος και σεταρισματος προβολικου, αν εισαι τυπος plug&play, αν οι ιντσες που απαιτεις απο τον προβολεα, υπαρχουν σε Tv ηδη σε λογικο κοστος, αν η tv αυτη στις πολλες ιντσες δεν εχει τα κουσουρια ενος τεραστιου πανελ (π.χ. clounding) κλπ κλπ κλπ

Αλλα για τι τιμες μιλας. ? Αν με 5 χιλιαρικα παιρνεις σημερα εναν καλο προβολεα π.χ. jvc, υπαρχει lcd στις 90'' με 5000 ευρω. ?
Επισης, αξιολογη εικονα παιρνεις και με προβολικα των 1500-2500 ευρω. Οποτε δεν εχει γεφυρωθει ακομη το οικονομικο εκεινο χασμα, ωστε η αγοτα μιας Tv να ειναι vfm.

Εγω μιλω για το κοντινο μελλον οπου οταν οι tv των 80-90 ιντσων δεν θα ειναι και τοσο ειδος πολυτελειας και πεσουν οι τιμες, τοτε το προβολικο θα παραγκωνιστει πιο πολυ. Αν μιλας για τηλεοραση με κοστος 10000, νομιζω οτι δεν τιθεται θεμα συγκρισης. Καλυτερα ενας προβολεας σημερα.

Αν αναφερεσαι γενικα υποθετικα για το αν αξιζει μια Tv ΑΝ εχει τα ιδια χρηματα, δεν βλεπω που υστερει μια tv εκτος των ιντσων καθαρα στην εικονα σε σχεση με εναν προβολεα. Ισα ισα που πετας απο την εξισωση το σκοτεινο περιβαλλον που χρειαζεται ενας προβολεας. (και ολα οσα ανεφερα στα προηγουμενα posts.)

Tωρα στον καιρο κρισης και με την τεχνολογια να εξελισσεται, θεωρω ακυρη την αγορα μιας πανακριβης Tv. Καλυτερα ενας προσιτος προβολεας για να ροκανιστει ο χρονος μεχρι η αγορα να μπορει να δωσει τις τεραστιες tv σε χαμηλο κοστος. (αν δε, οι oled βγουν γρηγορα και πεσει το κοστος , ακομη καλυτερα, αν και πιστευω οτι μεχρι να γινει αυτο, εχουμε εναν οριζοντα 3-5 ετων)

παντως μην νομιζεις οτι σημερα με ενα προβολικο του χιλιαρικου δεν παιρνεις καλη HD εικονα. Αν δεν εχεις δει και σκοπευεις να προβεις σε καποια αγορα, το καλυτερο που εχεις να κανεις, ειναι να επισκευθεις καποιο καταστημα με show room ή καποιον κατοχο για να διαπιστωσεις το αν σε ικανοποιει η εικονα για τα χρηματα που απαιτει.

Μεχρι τωρα παντως ως προς την αναλογια ιντσων/τιμης/ποιοτητας εικονας, το πανω χερι το εχουν οι προβολεις.!

Και μην ξεχνας οτι επειδη μας πιανει και λιγο απληστια με τις ιντσες μιας και συνηθιζουμε το μεγεθος, με τον προβολεα αλλαζεις οθονη και μπορεις απο τις 90 να πας στις 100-120+ και βαλε. Οποτε ειναι και αυτη μια παραμετρος υπερ του προβολικου που σου δινεται.

Και τα δυο εχουν υπερ και κατα.! ζυγιζεις το κοστος, τα γουστα και τις απαιτησεις. Δεν ειναι απαραιτητο (οπως σε ολα) να υπαρχει ενας κανονας για ολους.
Για τον καθεναν μας, υπαρχουν διαφορετικοι παραμετροι προς υπολογισμο που επηρρεαζουν την οποια αποφαση αγορας οποιασδηποτε συσκευης/μηχανηματος.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 90" προβολέας ή led tv?

Εχω ηδη τον optoma hd87,κ μεχρι κ πριν δυο χρονια ειχα τον infocus in83.
Υπαρχουν απο τωρα ομως φθηνές tv στις 75"-85" στα 2-4 χιλιαρικα,το θεμα ειναι ποσο θα κανουν οι 90+ που θα κυκλοφορησουν μεχρι τελος του χρονου..;)

Θεωρω οτι δεν αξιζουν τα χρηματα, ειδικα για αντικατασταση, απο τη στιγμη που ηδη εχεις προβολεα.
Πιο vfm θα ερθει σε καποιον που δεν εχει καθολου προβολεα. Εσυ τον πληρωσες ηδη. Θα ξανα πληρωσεις μια tv 90" για να κερδισεις τι. ?
Την οποια ελαφρως υπεροχη εικονας. ? Και θα δωσεις καποια χιλιαρικα για αυτο και μονο. ?

Ξανα σκεψου το αν(χτυπα ξυλο) παθει καποια σοβαρη ζημια ο προβολεας εκτος εγγυησης και θα κληθεις για νεα αγορα προβολικου ή Tv.

Μην ξεχνας, οτι και η Tv θα εχει 2 χρονια εγγυηση και οταν αυτα περασουν θα τρεμει το φυλλοκαρδι σου.!
Καλυτερα να περιμενεις μεχρι να τα φτυσει ο προβολεας και κοιτας τοτε τι υπαρχει στην αγορα, τι εξελιξεις στην ποιοτητα εικονας εχουμε και ποσο κοστιζουν τοτε.!

Ολα τα παραπανω βεβαια προσωπικες μου αποψεις ετσι. ? (αυτονοητο)
Εξ'αλλου αν και οταν σκασουν σε καποια καταστηματα σαν demo οι Tv 90+, δεν εχεις παρα να δεις πως παιζουν και αν η εικονα δικαιολογει το κοστος κτισης, μιας και ηδη εχεις προβολεα.
Οπως προ ειπα: Ο καθενας αποφασιζει συμφωνα με τις αναγκες και τις επιθυμιες του. -bye-

Μια μεγάλη τηλεόραση, πάντως, που έσκασε μύτη σε έκθεση, δεν βλεπόταν στην κυριολεξία!!!

Ξέρουν οι τηλεορασάκηδες...ελπίζω να μας συνδράμουν με κάποιο λινκ!!-bye-

Υπάρχει τηλεόραση 85'' στα 4 χιλιάρικα? Ποια είναι?:huh2::huh2:

Στο σκρουτζ βλεπω την φθηνοτερη 84" στα 12000 (LG), στα 14.000 μια 90", και 2 ultra hd στις 85" στα 25000 και 35000 αντιστοιχως.
Οποτε μιλαμε ακομα για χαοτικες διαφορες τιμης.

Εγω θελω ΤΩΡΑ μια OLED ULTRA HD (χωρις παιδικες ασθενειες) στις 95", με 2 χιλιαρικα.! (και μετα ξυπνησα) :silly: