Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκφράσω με λόγια πόσο μου λείπουν. Είναι ʽενεργοίʼ ακόμα βέβαια αλλά, εδώ και πολλά χρόνια, είναι πια background music. Η ακμή τους κάπου εκεί γύρω στο 1974-75 και σε ολόκληρη τη διάρκεια της δεκαετίας του ʼ80. Τότε που...ʼέλα μωρέ...δεν έγινε και τίποτα ιδιαίτερα σημαντικό...ʼ. Το Τι θεωρεί καθένας μας ʽσημαντικόʼ δεν μου πέφτει λόγος να το σχολιάσω. Εγώ ξέρω πως μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια συντελέσθηκαν κοσμογονικές αλλαγές στη μουσική με πιο σπουδαία την κατάργηση των συνόρων ανάμεσα στη Μουσική και στο Θόρυβο. Είναι φοβερή η εμμονή της καλλιτεχνίας με τον Θόρυβο σε ολόκληρη τη διάρκεια του 20 αιώνα, από τους Iταλούς φουτουριστές και τον Marinetti μέχρι τους ατονικούς της δεύτερης Σχολής της Βιέννης, το Dada, τον Stockhausen, τη free jazz. Τη Μουσική την αγαπούσαμε, τον Θόρυβο όχι. Αλλά...: μήπως ένας συνδυασμός των δύο μπορούσε να ...τραγουδήσει; Και πως θα ακουγόταν αλήθεια; Πως θα ακουγόταν μία μουσική επαναληπτική, προκατειλημένη με την κακοφωνία, τους βιομηχανικούς θόρυβους, το δράμα και την ευεξία που θα μπορούσε να κρύβει το τραγούδι των μηχανών; Μια μουσική που θα έπαιρνε όλους τους ήχους της σύγχρονης καθημερινότητας γύρω της, θα τους ενσωμάτωνε στη μουσική και θα τους έδινε ρυθμό; Τώρα τα synthesizers γίνονταν καθημερινά όλο και πιο προσιτά και άρχισαν να εξαπλώνονται, η τεχνολογία midi το ίδιο, τα samples όλο και πλήθαιναν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είχαν πια πρόσβαση σε υπολογιστές και ʽψάχνοντανʼ. Μέχρι τότε είχαμε τα τραγούδια, κατανοητή αφηγηματική γλώσσα με συγκεκριμένους κώδικες που μιλούσε σε πολλούς. Τώρα το τοπίο γινόταν πιο αφηρημένο, πιο ψυχρό, πιο απόμακρο. Ο ήχος δεν ήταν πια ούτε ακουστικός ούτε ηλεκτρικός, τα τραγούδια ήταν αδύνατον να παιχτούν σε μιά κιθάρα ή ένα πιάνο, το μελωδικό περιεχόμενο χλώμιαζε συνεχώς, η εικόνα σκοτείνιαζε: η μουσική είχε υποστεί προσθετική χειρουργική, η φάτσα της ήταν mutant. Hταν πιο νευρωτική, υπερκινητική και ληθαργική μαζί, βλοσυρή αλλά και πνευματώδης, το καρδιοχτύπι της πιο σκληρό, σχεδόν μηχανιστικό. Και, περίπου, αδυσώπητο. ʽA body music for the mind. A mind music for the bodyʼ.
Ω ναί: δεν έγινε και τίποτα ιδιαίτερα σημαντικό στη διεκαετία του ʼ80. Μόνο που η Τέχνη τάʼφτιαξε με την Τεχνολογία, το Διονυσιακό ξεσάλωμα φλέρταρε ξεδιάντροπα με την πλήρη οργάνωση, άλλαξε η μουσική μας γλώσσα εκ βάθρων, τα ακούσματά μας ήρθαν τα πάνω-κάτω.