Abit IP35 Pro, καινούργια (του κουτιού), Αλλαγή BIOS και πάπαλα! Τώρα τί κάνω;

Πριν 1,5 μήνα περίπου παράγγειλα και αγόρασα από την ΓΡΑΜΜΗ μιαν Abit IP35 Pro. Είχα επιλέξει την συγκεκριμένη μητρική, διότι είχα ήδη εγκατεστημένη μιαν ίδια σε άλλον υπολογιστή με Intel Q6600 και η συμπεριφορά της είναι εξαιρετική.

Αφού μάζεψα ένα-ένα τα εξαρτήματα, έβαλα μπροστά με μεγάλη υπομονή και έστησα ένα αρκετά καλό PC, με Intel Ε8400, πέντε 500άρηδες σκληρούς συν 2 Raptors (για το σύστημα), ATI HD3870, Auzentech Meridian 7.1 κλπ.

Χθες τελείωσα την συαναρμολόγηση, όπως ακριβώς εγώτ ην ήθελα και έβαλα μπροστά να περάσω Windows και Drivers. Η δουλειά τράβηξε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα και αφού τα βασικά είχαν τελειώσει, λέω ας κάνω και ένα update στην BIOS.

Παρένθεση:

Η προηγούμενη IP35 Pro, είχε αγοραστεί με BIOS version 11. Μετά από επικοινωνία μου με την Abit Ευρώπης, μου έστειλαν με mail την τελευταία version 16-Beta, την οποία πέρασα στην παλιά μητρική, χρησιμοποιώντας το Flash Menu utility της Abit, μέσα από τα Windows, με απόλυτη επιτυχία και αφού είχα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (UPS, σταθεροποιητής τάσης, κ.ο.κ.), ακολουθώντας επακριβώς τις οδηγίες της Abit, φυσικά. Αυτές οι οδηγίες ανέφεραν ρητά πως το καταλληλότερο BIOS για τους νέους Penryn είναι το 16-Beta. Άρα η κίνησή μου για αλλαγή του BIOS στην καινούργια δεν ήταν τυχαία (ήδη το ανέβασε και στο site της η Abit).

Κλείνει η παρένθεση.

Η νέα μητρική μου είχε έρθει με BIOS version 14, το οποίο "έβλεπε" τον E8400, τόσο στην BIOS όσο και στο σύστημα, μετά την εγκατάσταση του λογισμικού. Αφού, λοιπόν είχα τελειώσει με τα βασικά του στησίματος, ανοίγω το Flash Menu utility και του ζητάω να φλασάρει το νέο BIOS από το CD, στο οποίο το είχα αντιγράψει.

Η εγκατάσταση άρχισε κανονικά και προχώρησε 2 στάδια (αν θυμάμαι) τα οποία τα ολοκλήρωσε 100%. Μπήκε στο τρίτο στάδιο και εκεί, στο 50% της διαδικασίας, πάγωσε. Περίμενα κάπου 1 ώρα, αλλά τίποτα. Είχα ήδη καταλάβει πως η διαδικασία ήταν ανεπιτυχής και απλά ευχόμουν να μην έχει επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή. Μετά από 2 ώρες αναμονής με παγωμένα τα πάντα, αποφάσισα πια πως πρέπει να κοιμηθώ (ήταν ήδη 4 και 10 το πρωί) και έσβησα τον υπολογιστή από το Power OFF.

Μετά από λίγο δοκίμασα να τον ξαναξεκινήσω, αλλά εις μάτην. Έκανε να ξεκινήσει και έσβηνε μετά από 3 δευτερόλεπτα. Έκανα καθαρισμό του CCMOS και ξαναδοκίμασα, αλλά τίποτα, τα ίδια. Ε, πια στις 5 το πρωί, πήγα για ύπνο, γιατί η δουλειά με περίμενε.:BDBDG54:

Τί κάνουμε τώρα; Υπάρχει γιατρειά, ή να χρησιμοπποιήσω την - ούτως ή άλλως υπάρχουσα - εγγύηση. Και πού θα βρω την άκρη; (από ότι ξέρω, δεν υπάρχει επίσημος αντιπρόσωπος ή διακινητής της Abit στην Ελλάδα).

Καταρχήν να επαναλάβω (όχι στο στυλ ‛το έχω πει’ αλλά για να προσέχουν οι νέοι) ότι, από την εμπειρία μου οι ABIT (ειδικά τελευταία) είναι μητρικές με ένα σωρό κουλά προβλήματα και απευθύνονται βασικά σε έμπειρους overclockers και όχι σε χρήστες που θέλουν σταθερότητα και αξιοπιστία (όπως πχ HTPC).

Στην περίπτωσή σου θα τσέκαρα:

1. Να βγάλω τα πάντα πάνω από την μητρική (κάρτες, μνήμες, cpu, ρεύμα κλπ) καθώς και την μπαταρία και να την αφήσω για 5 λεπτά.

2. Να τσεκάρω ABIT – INTERNET για πιθανές λύσεις recovery τύπου hotflash (όχι η πιο εύκολη μέθοδος αλλά, ειδικά παλιότερα, σχετικά διαδεδομένη σε δύσκολες καταστάσεις).

3. RMA

Μάλλον για το 2-3 σε βλέπω μιάς και οι abit για να πουλάει bios (http://www.uabit.com/WebStore/) δεν έχει λειτουργία για emergency recovery όπως η msi πχ. που μπορείς να κάνεις recover με μια boot disk.

Καταρχήν να επαναλάβω (όχι στο στυλ ‛το έχω πει’ αλλά για να προσέχουν οι νέοι) ότι, από την εμπειρία μου οι ABIT (ειδικά τελευταία) είναι μητρικές με ένα σωρό κουλά προβλήματα και απευθύνονται βασικά σε έμπειρους overclockers και όχι σε χρήστες που θέλουν σταθερότητα και αξιοπιστία (όπως πχ HTPC).

Στην περίπτωσή σου θα τσέκαρα:

1. Να βγάλω τα πάντα πάνω από την μητρική (κάρτες, μνήμες, cpu, ρεύμα κλπ) καθώς και την μπαταρία και να την αφήσω για 5 λεπτά.

2. Να τσεκάρω ABIT – INTERNET για πιθανές λύσεις recovery τύπου hotflash (όχι η πιο εύκολη μέθοδος αλλά, ειδικά παλιότερα, σχετικά διαδεδομένη σε δύσκολες καταστάσεις).

3. RMA

Λες, δηλαδή να φταίει η κατασκευαστική ποιότητα (άρα και η αστάθεια); Αν και βέβαια, όπως εξηγώ στο αρχικό μήνυμα, η "άλλη" IP35 δουλεύει μια χαρά. Πάντως εξακολουθώ να αγνοώ πως μια μητρική που απευθύνεται σε έμπειρους overclockers δεν είναι και αξιόπιστη. Τέλος πάντων, δεν είναι του παρόντος το ζήτημα και σίγουρα δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος να το σχολιάσω και να το απαντήσω.

Να πω τί έκανα:

1) Έθεσα τον διακόπτη του PC στο OFF και αποσύνδεσα τελείως το ρεύμα. Το άφησα έτσι για 10 λεπτά περίπου.

2) Μετά, ακολουθώντας το manual, έκανα "καθαρισμό" του CCMOS με την μετακίνηση του jumper. Υπάρχει και εξωτερικός διακόπτης στο πίσω πάνελ γι αυτή την ενέργεια, προφανώς για να απαλάσσει τον χρηστη από την διαδικασία ανοίγματος του κουτιού, αλλά θεώρησα ασφαλέστερο να το κάνω με το jumper (έτσι κι αλλιώς το κουτί ανοιχτό ήταν)

Να ρωτήσω σε τί θα χρησίμευε η αποσυναρμολόγηση όλων των καρτών; Όχι ότι βαριέμαι να το κάνω (ο χρόνος είναι πάντα λειψός, βέβαια), αλλά αυτά είναι "παθητικά" εξαρτήματα, που σημειωτέον, δούλευαν μια χαρά όταν πριν την προσπάθεια αναβάθμισης είχα περάσει τα Windows και τους Drivers. Ή κάνω λάθος;

Τέλος, εκείνο που δεν ξέρω είναι πώς συμπεριφέρονται τα μαγαζιά τύπου ΓΡΑΜΜΗ, διότι έτσι κι αλλιώς η εγγύηση είναι σε ισχύ.

Εκείνο που σκέφτομαι είναι, αν το δέχονται βέβαια, να την αλλάξω με μιαν άλλη, π.χ. Gigabyte ή Asus ή MSI, και αν υπάρχει διαφορά να την πληρώσω. Αλλά δεν ξέρω τίποτα επ' αυτού.

Αν ήξερες παλιά τι παιζόταν με την θρυλική DFI NF4 (για AMD) που άφησε εποχή με τις επιδόσεις αλλά και τις παραξενιές (ευγενικά το είπα :p) της, θα καταλάβαινες τι εννοώ.

Αλλά ας αφήσουμε όντως το ΟΤ.

Δοκίμασε το νο. 1 που σου πρότεινα. Ειδικά το θέμα της αφαίρεσης της CPU είναι σημαντικό. Αποδεδειγμένα έχει δώσει λύση σε πολλές περιπτώσεις.

Θα σου πρότεινα, επειδή μπλέκεις σε μεγάλες φασαρίες να κάνεις ένα τηλέφωνο στο καταστημα απ'οπου την αγόρασες και να ρωτήσεις τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Επειδή όπως ανέφερε κάποιος παραπάνω, οι Abit δεν είναι και ο,τι καλύτερο για τη σταθερότητα και συμβατότητα που θες σε ενα HTPC το καλύτερο θα ήταν να την αλλαξεις με καποια αλλη εταιρια. Θα σου προτεινα δαγκωτο Asus, αλλα μετα απο συνεργασια με διαφορα μοντελα επι κοντα 10 χρονια, ΧΤΕΣ, μου τα χάλασε λιγο!!

Πάρε ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ μια GIGABYTE με P35 chipset, και θα εισαι ΑΠΟΛΥΤΑ καλυμενος και απο σταθεροτητα ΔΕΝ θα εχεις ποτε προβλημα... Μαλιστα, ΟΛΑ τα καινουργια μοντελα της GIGABYTE εχουν πλεον dual bios και ο,τι και να συμβει η μητρικη θα ξεκιναει ΚΑΝΟΝΙΚΑ και θα εχεις την ευκαιρια να κανεις reset και εγκατασταση νεου bios και παλι...:grandpa:

Θα σου πρότεινα, επειδή μπλέκεις σε μεγάλες φασαρίες να κάνεις ένα τηλέφωνο στο καταστημα απ'οπου την αγόρασες και να ρωτήσεις τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κακή ιδέα.. Όλα τα καταστήματα θα σου πουν ότι ζημιά λόγω αναβάθμισης BIOS δεν καλύπτεται από την εγγύηση. Είναι ξεκάθαρο από τους όρους της.

Σωστός

Κακή ιδέα.. Όλα τα καταστήματα θα σου πουν ότι ζημιά λόγω αναβάθμισης BIOS δεν καλύπτεται από την εγγύηση. Είναι ξεκάθαρο από τους όρους της.

Κι εγώ νομίζω πως ο Δημήτρης είναι σωστός. Αν και δεν θα ήμουν υποχρεωμένος να εξηγήσω τί και πώς, βέβαια.

Εκείνο που δεν ξέρω είναι πως δουλεύει αυτό το περίφημο RMA. Δηλ. πώς επικοινωνώ με την Abit, τί τους λέω - αν χρειάζεται να δώσω εξηγήσεις, δηλαδή - και πώς τελεσφορεί η διαδικασια αυτή.

Σε κάποιο άλλο (κομπιουτερίστικο) forum που το συζητάω το ζήτημα, οι συν-φορουμίτες μου προτείνουν αλλαγή του chip του BIOS. Ξέρει κάτι κάποιος επ' αυτού;

Μην το ταλαιπωρείς.

Δοκίμασε αυτό που είπα και αν δεν πετύχει πάνε για RMA χωρίς εξηγήσεις περί BIOS κλπ.

Αν και εκεί δεν βγάλεις άκρη, το βλέπουμε.

Μην το ταλαιπωρείς.

Δοκίμασε αυτό που είπα και αν δεν πετύχει πάνε για RMA χωρίς εξηγήσεις περί BIOS κλπ.

Αν και εκεί δεν βγάλεις άκρη, το βλέπουμε.

+ 1

Aυτο ειναι το καλυτερο.Αυτο που προτεινε ο spcav.Oυτε chip ουτε αλλους πειραματισμους.Το δινεις στο μαγαζι που το πηρες (ουτε bios ναφερεις ουτε τιποτα ), λες οτι η μητρικη σου παρουσιαζςι προβλημα και τελος.Αναλαμβανουν αυτοι.Δεν εισαι υποχρεωμενος να επικοινωνησεις εσυ με την abit.Τουλαχιστον ετσι συμβαινει στις αλυσιδες οπου αγοραζω εγω.Μονο που φυσικα μπορει να αργησει να ερθει, απο λιγο εως πολυ.

Παναγιώτη, είπες ότι έχεις άλλη μία ίδια m/board... Δες άν το bios είναι σε τσιπάκι που βγαίνει, κι όχι κολλημένο πάνω στο m/board...

Αν βγαίνει...
α) Ξεκίνα την m/board που λειτουργεί, μπες στο bios και βρες την ρύθμιση που σου επιτρέπει να φορτώνει το bios στην κανονική μνήμη του m/board και πες του να την φορτώνει.
β)Reboot και ξεκίνα κανονικά τον υπολογιστή, μόλις φορτώσει τα windows εντελώς, αφαίρεσε προσεκτικά το τσιπ με το καλό bios (το bios είναι φορτωμένο στην μνήμη τώρα και δεν έχεις πρόβλημα)
γ)Τοποθέτησε προσεκτικά το άλλο με το χαλασμένο bios. Ολα αυτά προσεκτικά γιά να μην έχεις επανεκίνηση...
δ)Flashάρισε πάλι το χαλασμένο bios.

Γίνεται και το αντίστροφο... με κλειστό το pc βγάλε το "καλό" τσίπ και βάλτο στην θέση του "κακού". Ξεκίνα την mboard, βγάλε το καλό (και βάλτο πίσω στην θέση του στην άλλη mboard), βάλε το "κακό" και φλασάρισέ το...

Ολα τα παραπάνω θα ήταν καλύτερα να τα έκανες σε περιβάλλον DOS με δισκέττα και όχι μέσα από τα windows...

Τον παραπάνω τρόπο χρησιμοποιούσαμe τότε που είμασταν παιδιά...LOL

Last edited:
Παναγιώτη, είπες ότι έχεις άλλη μία ίδια m/board... Δες άν το bios είναι σε τσιπάκι που βγαίνει, κι όχι κολλημένο πάνω στο m/board...

Αν βγαίνει...
α) Ξεκίνα την m/board που λειτουργεί, μπες στο bios και βρες την ρύθμιση που σου επιτρέπει να φορτώνει το bios στην κανονική μνήμη του m/board και πες του να την φορτώνει.
β)Reboot και ξεκίνα κανονικά τον υπολογιστή, μόλις φορτώσει τα windows εντελώς, αφαίρεσε προσεκτικά το τσιπ με το καλό bios (το bios είναι φορτωμένο στην μνήμη τώρα και δεν έχεις πρόβλημα)
γ)Τοποθέτησε προσεκτικά το άλλο με το χαλασμένο bios. Ολα αυτά προσεκτικά γιά να μην έχεις επανεκίνηση...
δ)Flashάρισε πάλι το χαλασμένο bios.

Γίνεται και το αντίστροφο... με κλειστό το pc βγάλε το "καλό" τσίπ και βάλτο στην θέση του "κακού". Ξεκίνα την mboard, βγάλε το καλό (και βάλτο πίσω στην θέση του στην άλλη mboard), βάλε το "κακό" και φλασάρισέ το...

Ολα τα παραπάνω θα ήταν καλύτερα να τα έκανες σε περιβάλλον DOS με δισκέττα και όχι μέσα από τα windows...

Τον παραπάνω τρόπο χρησιμοποιούσαμe τότε που είμασταν παιδιά...LOL

Σ' ευχαριστώ πολύ.

Κάτι τέτοιο μου είπαν και τα παιδιά στο άλλο (το κομπιουτερίστικο) forum. Μάλιστα χρησιμοποίησαν ακριβώς την ίδια φρασεολογία: "Όταν ήμασταν παιδιά..."

Μόνο που εγώ δεν το αποτολμώ αυτό. Δεν είμαι πια παιδί, βλέπεις.

Αντίθετα, ανακάλυψα το On Line Store της Abit στην Ευρώπη και με 15 ευρουδάκια έχω καινούργιο τσιπ. Ήδη έβαλα παραγγελία. Θα πάρει κάποιες μέρες γιατί είναι με PayPall, αλλά δεν πειράζει. Και υπ' όψιν πως το Αμερικάνικο On Line Store της Abit το τσιπάκι το πουλάει 6 δολλάρια, δηλ. περίπου 4 ευρώ. Τώρα, πως στην Ευρώπη η ίδια η εταιρεία το έχει πάνω από 3 φορές ακριβότερο, μόνο αυτοί μπορούν να το εξηγήσουν.

Και ναι, το τσιπ αφαιρείται, όπως (περίπου) μια CPU της AMD (με ποδαράκια).

Δεν με πειράζει να περιμένω, έτσι κι αλλιώς το πήρα απόφαση πως η μητρική πάει για άλλο σκοπό.

Ήδη αγόρασα σήμερα το πρωί μια Gigabyte GA-EX38-DS5, με X38 τσιπάκι, που δεν θέλει αναβαθμίσεις σε BIOS και την συναρμολόγησα. Μόνο που έχω πρόβλημα να ξαναπεράσω τα Windows.

Αλλά επ' αυτού ανοίγω νέο thread μπας και μπορέσω να τελειώσω καμιά φορά.