Active 3d

peter1987

New member
30 January 2014
34
Πρόσφατα αγόρασα την samsung f6500 και προσπαθώ να δω μια 3d ταινία της προκοπής χωρίς να τα καταφέρνω.
"Δανείστηκα" από το ίντερνετ διάφορες ταινίες 3d full hd "και καλά" οι οποίες είναι side by side, όμως αργότερα κατάλαβα ότι με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να έχεις full hd 3d και ουσιαστικά είναι σαν να παρακολουθείς passive 3d, κάνω λάθος?

Οπότε για να δω σε πλήρη ανάλυση χρειάζεται να κατεβάσω μια ταινία 3d σε μορφή .iso σωστά?
Ποιός είναι όμως ο κατάληλος player για να παίξει τέτοια ταινία, και πως θα συντονιστεί η τηλεόραση με τον player? Επίσης δεν θα πρεπει να συνδεθεί με το κατάλληλο hdmi(2.0?) καλώδιο για να παίξει σωστά το 3d αφού θα χρειάζεται ουσιαστικά να μεταφέρει 2πλάσια δεδομένα?

Γενικά δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει μια Active 3d τηλεόραση. αν είναι να εναλάσει απλά πολύ γρήγορα 2 εικόνες από διαφορετικές γωνίες, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα βίντεο και να το παίξει μια απλή full hd τηλεόραση και να μπορεσεις να το παρακολουθήσεις με τα κατάλληλα γυαλιά?

Πρόσφατα αγόρασα την samsung f6500 και προσπαθώ να δω μια 3d ταινία της προκοπής χωρίς να τα καταφέρνω.
"Δανείστηκα" από το ίντερνετ διάφορες ταινίες 3d full hd "και καλά" οι οποίες είναι side by side, όμως αργότερα κατάλαβα ότι με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να έχεις full hd 3d και ουσιαστικά είναι σαν να παρακολουθείς passive 3d, κάνω λάθος?

Οπότε για να δω σε πλήρη ανάλυση χρειάζεται να κατεβάσω μια ταινία 3d σε μορφή .iso σωστά?
Ποιός είναι όμως ο κατάληλος player για να παίξει τέτοια ταινία, και πως θα συντονιστεί η τηλεόραση με τον player? Επίσης δεν θα πρεπει να συνδεθεί με το κατάλληλο hdmi(2.0?) καλώδιο για να παίξει σωστά το 3d αφού θα χρειάζεται ουσιαστικά να μεταφέρει 2πλάσια δεδομένα?

Γενικά δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει μια Active 3d τηλεόραση. αν είναι να εναλάσει απλά πολύ γρήγορα 2 εικόνες από διαφορετικές γωνίες, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα βίντεο και να το παίξει μια απλή full hd τηλεόραση και να μπορεσεις να το παρακολουθήσεις με τα κατάλληλα γυαλιά?

Καταρχάς διάβασε λίγο για το τι είναι 3d...

Απο εκεί και πέρα οι SBS/OU ταινίες είναι απλά 2 μισές εικόνες απο 3d (1 για κάθε μάτι) που ενώνονται σε 1 fullhd και αναπαράγονται ως 3d απο την τηλεόραση μέσω αντίστοιχης επιλογής.
FullHD 3d είναι οι ISO που στην ουσία είναι η πλήρη εικόνα (1:1) απο ενα 3d bluray. Όμως αυτές δεν αναπαράγονται απο τις τηλεοράσεις.

Σαν player πολύ καλή επιλογή για 3d (& 3d iso) είναι το mede8er Med600x3d (που έχω και εγώ). Περισσότερα εδώ, πλήρη specs εδώ.
Ο όποιος Player (media player λέγεται σωστά) συνδέεται με την τηλεόραση μέσω καλωδίου HDMI που να έχει πιστοποίηση ταχύτητας cat2 (φθηνά κινέζικα ίσως να μην λειτουργήσουν σωστά), το med600 πχ διαθέτει και ενα τέτοιο καλώδιο στη συσκευασία του...
Σαν HDMI η τηλεόραση διαθέτει υποδοχές HDMI 1.4 (που διαθέτουν όλες οι fullHD 3d τηλεοράσεις) και υποστηρίζει FullHD 3d και UHD (ultra high definition) μέχρι 30fps. To HDMI 2 είναι νέο πρότυπο που απευθύνεται στις UHD τηλεοράσεις.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Σύμφωνα με αυτά που διαβάζω, αν είναι έτσι, γιατί μια απλή τηλεόραση δεν μπορεί να παίξει "3D"? Αφού το 3D δεν είναι 3D αλλά διάφορα τεχνάσματα.
Αυτά τα τεχνάσματα είναι απαραίτητο να τα κάνει η τηλεόραση (?) δεν μπορεί να τα κάνει ο player?

Π.χ. ο player μπορεί να ενώσει τις 2 εικόνες κ και να στέλνει σήμα μια "θολή" εικόνα με τις 2 ενωμένες(για το παθητικό)!
Η με ένα πρόγραμμα να ενωθούν οι δυο εικόνες και να έχουμε ένα θολό βίντεο.
Επίσης στο active με κατάλληλο πρόγραμμα να γράψεις ένα βίντεο που να εναλάσονται πολύ γρήγορα οι δυο εικόνες και να το βάλεις σε μια απλή τηλεόραση, το μόνο θέμα είναι να συντονίσεις τα γυαλιά.
Μάλλον κάτι δεν πιάνω στη λειτουργία του 3d.

Στο θέμα μας, δηλαδή για να δω 3d πρέπει να αγοράσω εξωτερικό 3d player και δισκάκι blueray 3d?
Η δουλειά δεν μπορεί να γίνει απο το pc? Έχω βρει ταινίες 3d iso και έχω κατεβάσει, το πρόβλημα είναι αν μπορεί κάποιος media player να παίξει σωστά αυτές τις ταινίες απο το pc?

Και κάτι τελευταίο, διάφορα καλώδια hdmi που ψάχνω έχουν ethernet, αυτό σημαίνει πως αν συνδέσω την τηλεόραση με το pc μπορεί να έχει και ίντερνετ(!)?

Είναι αυτό που είπες, "μάλλον κάτι δεν πιάνω στην λειτουργία του 3D"
To active ή το passive (shutter), έχει να κάνει με την λειτουργία της τηλεόρασης και των γυαλιών .
Όλα έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες του panel της τηλεόρασης.
Για να δεις σε pc, πρέπει να έχεις και το κατάληλο μονιτορ, ή μία έξοδο HDMI να πάει σε tv που υποστηρίζει 3D.
Αν θες να γράψεις στο video δεν θα το γράψεις σαν "θολή" εικόνα, όπως την λες, αλλά ως SBS/OU και η αναπαραγωγή θα γίνει έτσι, αλλά και πάλι σε μία τηλεόραση που υποστηρίζει 3D.

Εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα

1) Μπορουν και οι απλες τηλεορασεις να παιξουν 3d (μιλαω SBS - OU μονο γιατί τα full3D θελουν οπωσδηποτε hdmi v1.4), αλλα δεν θα έχει πολυ καλα αποτελεσματα.
Ο λόγος είναι ότι δουλευουν στα 60Hz και οχι στα 120Hz που ειναι οι 3D TV.
Αυτο σημαινει οτι η κάθε εικονα θα προβάλετε καθε 30Hz, κατι το οποιο σημαινει flickering.
Για τους περισσοτερους κατι τετοιο δεν ειναι ανεκτο.
Για να γινουν ολα τα παραπανω, θα πρεπει να προμηθευτεις την αναλογη συσκευη που θα παρει την ταινια και θα προβαλει την εικονα καθε 30Hz, ενω παραλληλα θα δώσει το αναλογο σημα στο να συγχρονισουν τα γυαλια
Αυτες οι συσκευες ειναι το 3D Now ή το 3D Vip Theatre
Καλύτερο μου κάνει το 3D Vip Theatre.

2) Μέσω pc μπορείς να δεις μία 3D ταινια με το powerDVD ή με το total media theatre. Μιλαω για τα .iso full3D. Τα SBS - OU τα παιζεις με οποιοδήποτε player. Για να δεις ομως full3D πρεπει η κάρτα σου να υποστηρίζει hdmi v1.4

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Σύμφωνα με αυτά που διαβάζω, αν είναι έτσι, γιατί μια απλή τηλεόραση δεν μπορεί να παίξει "3D"? Αφού το 3D δεν είναι 3D αλλά διάφορα τεχνάσματα.
Αυτά τα τεχνάσματα είναι απαραίτητο να τα κάνει η τηλεόραση (?) δεν μπορεί να τα κάνει ο player?

Π.χ. ο player μπορεί να ενώσει τις 2 εικόνες κ και να στέλνει σήμα μια "θολή" εικόνα με τις 2 ενωμένες(για το παθητικό)!
Η με ένα πρόγραμμα να ενωθούν οι δυο εικόνες και να έχουμε ένα θολό βίντεο.
Επίσης στο active με κατάλληλο πρόγραμμα να γράψεις ένα βίντεο που να εναλάσονται πολύ γρήγορα οι δυο εικόνες και να το βάλεις σε μια απλή τηλεόραση, το μόνο θέμα είναι να συντονίσεις τα γυαλιά.
Μάλλον κάτι δεν πιάνω στη λειτουργία του 3d.

Στο θέμα μας, δηλαδή για να δω 3d πρέπει να αγοράσω εξωτερικό 3d player και δισκάκι blueray 3d?
Η δουλειά δεν μπορεί να γίνει απο το pc? Έχω βρει ταινίες 3d iso και έχω κατεβάσει, το πρόβλημα είναι αν μπορεί κάποιος media player να παίξει σωστά αυτές τις ταινίες απο το pc?

Και κάτι τελευταίο, διάφορα καλώδια hdmi που ψάχνω έχουν ethernet, αυτό σημαίνει πως αν συνδέσω την τηλεόραση με το pc μπορεί να έχει και ίντερνετ(!)?

Διάβασε το σχόλιο του nvianitakis παραπάνω και θα συνεχίσω εγώ εδώ:
το 3d δεν είναι θολή εικόνα, είναι 2 εικόνες, 1 για κάθε μάτι (έτσι βλέπεις και εσύ στερεοσκοπικά, βλέποντας ξεχωριστή εικόνα για κάθε μάτι η οποία δίνει την αίσθηση του βάθους, π.χ. με ένα μάτι δεν βλέπεις στερεοσκοπικά). Τα SBS και OU αρχεία είναι 2 μισές εικόνες που η τηλεόραση ή το media player επαναφέρoυν σε πλήρη μέγεθος και προβάλλουν ως εικόνα 3d (=2 εικόνες δηλαδή).
Το ότι εσύ βλέπεις την 3d εικόνα ως θολή (χωρίς τα γυαλιά, σε 3d τηλεόραση) είναι απλά το πως αντιλαμβάνεται το μάτι την εικόνα που δείχνει η τηλεόραση.

Απο εκεί και πέρα όπως ήδη σου απάντησαν, το 3d είναι θέμα panel (να το υποστηρίζει=ταχύτερος επεξεργαστής για να επεξεργάζεται *2 εικόνες, HDMI 1.4 είσοδοι, ταχύτητα απόκρισης). Υπάρχει και τέτοιο σύστημα που γράφεις που αναλαμβάνει να συγχρονίσει γυαλιά/εικόνα για να δεις στεροσκοπικά (=3d) σε μη 3d τηλερόαση αλλά με αποτέλεσμα μάλλον πονοκέφαλο (edit: διάβασε το τι λέει ο Sotiris ακριβώς παραπάνω).
Ο πιο απλός τρόπος να πάρεις αίσθηση του 3d χωρίς να χρειάζεσαι τέτοια τηλεόραση είναι το anaglyph 3D (περισσότερα -απο παλιότερο θέμα- ΕΔΩ).

Απο pc μπορείς να δεις αρκεί να έχεις γρήγορο σύστημα και καλή 3D κάρτα γραφικών και έξοδο HDMI. Προγράμματα υπάρχουν πολλά (π.χ. το powerdvd).

Τέλος κλέινω με τα καινούργια καλώδια HDMI ethernet: ένα τέτοιο καλώδιο επιτρέπει το δυαμιρασμό της σύνδεσης internet δια μέσω του HDMI καλωδίου αρκεί οι 2 συσκευές να το υποστηρίζουν (δύσκολο). Κατ εμέ αποτελεί μια απλά προσθήκη στο πρωτόκολλο HDMI που δεν θα τείχει ανάλογης αναγνώρισης.

EDIT: με πρόλαβε και o @Sotiris :flipout:

Last edited:
Απάντηση: Re: Active 3d

Τα SBS και OU αρχεία είναι 2 μισές εικόνες που η τηλεόραση ή το media player επαναφέρoυν σε πλήρη μέγεθος και προβάλλουν ως εικόνα 3d (=2 εικόνες δηλαδή).

Για την ακρίβεια δεν είναι 2 μισές εικόνες. Είναι 2 ίδιες εικόνες shifting (L-R) με την μισή οριζόντια ή κάθετη ανάλυση(αναλόγως αν είναι SBS ή OU)

Re: Απάντηση: Re: Active 3d

Για την ακρίβεια δεν είναι 2 μισές εικόνες. Είναι 2 ίδιες εικόνες shifting (L-R) με την μισή οριζόντια ή κάθετη ανάλυση(αναλόγως αν είναι SBS ή OU)
Σωστά. Αναφέροντας μισές εννοώ μισές σε μέγεθος (περικόπτονται τα μισά pixel). Υπάρχουν πολλά σχετικά με το θέμα 3d file format post, π.χ. εδώ που αναφέρονται περισσότερα, Όπως επίσης εδώ παλαιότερο σχόλιο μου.

Τα έχω διαβάσει τα posts σου.
Έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, μιας και κάναμε την πρώτη 3D live τηλεοπτική παραγωγή (πολυκάμερη) στην Ελλάδα
Αν θες να δεις φωτό εδώ, αλλά και εδώ στο φορουμ

Re: Απάντηση: Active 3d

Τα έχω διαβάσει τα posts σου.
Έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, μιας και κάναμε την πρώτη 3D live τηλεοπτική παραγωγή (πολυκάμερη) στην Ελλάδα
Αν θες να δεις φωτό εδώ, αλλά και εδώ στο φορουμ

#Offtopic#
Δεν είχα την τύχη να διαβάσω τα δικά σου όμως οπότε θα το κάνω... Εν τω μεταξύ πολλά μπράβο για την τηλεοπτική παραγωγή σας!

Αρχίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο του 3d! Τα λινκ είναι πολλύ βοηθητικά.
Οπότε αν έχουμε μια απλή τηλεόραση στα 120HZ και HDMI 1.4 (εδώ έχω κάποιες απορίες) θεωρητικά μπορεί να παίξει 3D αλλά δεν πρόκειτε να φτάσει την μαμά 3D τηλεόραση.

Απογοητευτικα καθώς διαβάζω η κάρτα γραφικών μου δεν υποστιρίζει hdmi 1.4 γιατί την είχα ακριβοπληρώσει πριν κάποια χρόνια (Ati Radeon hd 5800)
Θα μου πεις έτσι είναι η τεχνολογία ρε φίλε, αλλά παράλληλα διαβάζω ότι το playstation 3 μπορεί να παίξει 3d blueray με ανάλογη (ή και χειρότερη κάρτα από την δική μου-δεν είμαι σίγουρος).
Κάτι δεν πάει καλά..

Το hdmi 1.4 χρειάζεται για να μεταφέρει περισσότερα δεδομένα (τα διπλάσια για την ακρίβεια?) από ότι το hdmi 1.3 σωστά?
Όμως ένα καλό 1.3 δεν διαφέρει σε ταχύτητα από ένα 1.4 (χωρίς να είμαι σίγουρος)
Αν συνδέσω 1.4 στην κάρτα μου δεν θα το δεχτεί? η απλά η κάρτα δεν μπορεί να στείλει τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων?
Και κάτι τελευταίο το ethernet πρέπει να υποστηρίζεται από την κάρτα γραφικών και την τηλεόραση?

Εξαρτάται από τι πηγή είναι το 3D content.
Και το HDMI 1.3 μπορεί να περάσει 3D content, αρκεί να μην είναι Blu-ray, ή κάτι παρόμοιο. Στο internet μπορείς να βρεις 3D content SBS ή OU σε mkv ή ακόμα και mp4 αρχεία που μπορούν να αναπαραχθούν μέσω HDMI 1.3 σε 3D monitor/tv set.

Αυτό με το ethernet, για να σου πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα τι θες να πεις.

Επεξεργασία: Τώρα είδα ότι αναφέρεσαι στα καλώδια HDMI-Ethernet.

Last edited:
Απάντηση: Re: Active 3d

Αρχίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο του 3d! Τα λινκ είναι πολλύ βοηθητικά.
Οπότε αν έχουμε μια απλή τηλεόραση στα 120HZ και HDMI 1.4 (εδώ έχω κάποιες απορίες) θεωρητικά μπορεί να παίξει 3D αλλά δεν πρόκειτε να φτάσει την μαμά 3D τηλεόραση.

Απογοητευτικα καθώς διαβάζω η κάρτα γραφικών μου δεν υποστιρίζει hdmi 1.4 γιατί την είχα ακριβοπληρώσει πριν κάποια χρόνια (Ati Radeon hd 5800)
Θα μου πεις έτσι είναι η τεχνολογία ρε φίλε, αλλά παράλληλα διαβάζω ότι το playstation 3 μπορεί να παίξει 3d blueray με ανάλογη (ή και χειρότερη κάρτα από την δική μου-δεν είμαι σίγουρος).
Κάτι δεν πάει καλά..

Το hdmi 1.4 χρειάζεται για να μεταφέρει περισσότερα δεδομένα (τα διπλάσια για την ακρίβεια?) από ότι το hdmi 1.3 σωστά?
Όμως ένα καλό 1.3 δεν διαφέρει σε ταχύτητα από ένα 1.4 (χωρίς να είμαι σίγουρος)
Αν συνδέσω 1.4 στην κάρτα μου δεν θα το δεχτεί? η απλά η κάρτα δεν μπορεί να στείλει τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων?
Και κάτι τελευταίο το ethernet πρέπει να υποστηρίζεται από την κάρτα γραφικών και την τηλεόραση?

Βασικα δεν υπαρχει απλη τηλεοραση με 120Hz.
Οσες υπαρχουν, ονομαζονται και 3D ;)
Η καρτα σου λογικα υποστηριζει 1.4 (κατεβασε τους τελευταιους drivers. Νομιζω κατω απο catalyst 10.3 δεν υποστηριζαν)
Εγω εχω την 5770 και παιζει μια χαρα full3D
Ενα καλο καλωδιο hdmi μπορει να παιξει full3D και ας μην ειναι 1.4
Φαντασου, το δικο μου καλωδιο ειναι 12 μετρα και το ειχα παρει πριν 6 χρονια.
Τοτε δεν υπηρχε ουτε 1.2 ουτε 1.3
Ηταν απλα hdmi.
Το δοκιμασα πριν προβω σε αγορα καινουργιου και κλειδωσε κανονικα !
Το προβλημα το εχουν περισσοτερο οι συσκευες που εχουν hdmi οι οποιες εχουν οριστει (με ηλεκτρονικο τροπο) ως 1.4
Στο pc οπως σου ειπα, αν εχεις καλη καρτα, τοτε οι drivers που θα δωσει η εταιρεια, θα την ορισουν 1.4
Στο καλωδιο απο την αλλη δεν υπαρχει καποιο ηλεκτρονικο κυκλωμα για να το ορισει 1.4, οποτε δοκιμαζεις και βλεπεις

Last edited:
Δεν υπάρχουν καλώδια 1.3, 1.4 κλπ. Τα καλώδια διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες: http://www.hdmi.org/consumer/finding_right_cable.aspx
Aυτό που χρειάζεσαι είναι να είναι high speed. High speed με ethernet δεν θα χρειαστείς (όχι πως θα σου δημιουργήσει πρόβλημα). Ένα δοκιμασμένο είναι αυτό. Αν θες πολλά μέτρα ίσως χρειαστείς κάποιο ακριβότερο (αλλά όχι πολύ - τσάμπα λεφτά).
Δεν χάνεις τίποτα να κατεβάσεις ένα trial του pdvd ή tmt και να διαπιστώσεις αν η κάρτα σου είναι ικανή να παίξει frame packed 3d.
Θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες ρυθμίσεις στον ccc.

Last edited:
Τελικά κατάφερα να παίξω 3D (blue-ray)!
Γενικά δεν εντυπωσιάστηκα, δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λένε βλέπω μπροστά μου τα αντικείμενα να πετάγονται.
Εγώ πιο πολύ βάθος παρατήρησα , χωρίς κάτι το εντυπωσιακό. Μήπως φταίει το active 3d για αυτό ? Υπάρχει περίπτωση να μην το έχω συνηθίσει(έχω δει αρκετές ώρες)?

Για την ιστορία , η αναπαραγωγή έγινε από την κάρτα γραφικών μου χωρίς κανένα πρόβλημα απλά κάνοντας mount το .iso αρχείο και παίζοντας το με το powerDVD.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το 1.3 , 1.4 στο hdmi δεν παίζουν ρόλο. Η σύνδεση έγινε με αρχαίο hdmi (6ετίας) χωρίς πρόβλημα.
Υπάρχει καμία πρόταση καλωδίου στα 10 μέτρα?
Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι ρόλο παίζει το ethernet στο hdmi?

Έχει να κάνει με την ταινία.
Σε τι οθόνη (ιντσες) το είδες;
Το eth - hdmi είναι απλά για να πας πολλά μέτρα εκμεταλλευομενος το δίκτυο.

Re: Απάντηση: Active 3d

Έχει να κάνει με την ταινία.
Σε τι οθόνη (ιντσες) το είδες;
Το eth - hdmi είναι απλά για να πας πολλά μέτρα εκμεταλλευομενος το δίκτυο.

Σε 46άρα(έπαιξα με διάφορες αποστάσεις θέασης, ακόμα και από μισό μέτρο) και η ταινία ήταν το avatar.
Δηλαδή δεν μπορείς να δώσεις ίντερνετ στην από το pc στην tv μέσω του hdmi, σωστά?

Σωστά, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.
Η μοναδική περίπτωση να το πετύχεις αυτό είναι να έχεις ένα μηχάνημα, dvb-t με δυνατότητα να ενώνεται στο Internet και να πάρεις την hdmi έξοδο στην TV.
Και αυτά αν η tv δεν είναι smart. Αν είναι, αυτονόητο είναι να ενώνεται μόνη της.

Last edited:
Ψάχνω για καλώδιο hdmi στα 10 μέτρα, αυτό που έχω αν και αρχαίο κάνει μια χαρά την δουλεια του( 3d blueray) αλλά χρειάζομαι μεγαλύτερο.
Οι τιμές από τι βλέπω διαφέρουν κατά πολλύ (από 10E μέχρι και 200E). Τι δικαιολογεί αυτή την διαφορά στην τιμή?
Μήπως κάνει εξίσου καλά την δουλειά του ένα hdmi στα 10 ευρώ?
Αν υπάρχει κάποια πρόταση δεκτή.