Actuator και τόξο

kanenas

AVClub Enthusiast
17 June 2006
819
Θεσσαλονίκη
Τις τελευταίες ημέρες "φαγώνομαι με τα ρούχα μου" και σκέφτομαι να αλλάξω την εγκατάστασή μου.

Η υπάρχουσα είναι Gibertini 1,25 x 1,35 με moter stab120 και άνοιγμα τόξου από 70,5-72E (ανάλογα με το αν έχει ο δορυφόρος κανάλια που μπορεί να κατεβάσει το πιάτο) έως 30-31,5 W. Στόχος είναι να αυξηθεί η ταχύτητα κίνησης, να μην ανησυχώ μήπως ο βαρδάρης μου χαλάσει το moter, αλλά και να μεγαλώσει το τόξο (περιοχή Θεσσαλονίκη). Για μεγαλύτερο πιάτο δεν το σκέφτομαι για πολλούς λόγους.

Σκέφτομαι λοιπόν να αλλάξω το stab και να βάλω actuator + positioner (υπάρχει καλώδιο για ρεύμα 36V τραβηγμένο στην ταράτσα). Οι απορίες μου είναι:

1) Ποιά η διαφορά των ιντσών στα actuators; Δηλαδή το 18άρι με το 24άρι και το 36άρι τι διαφορές έχουν και ποιο να επιλέξω;
2) Το τόξο θα μεγαλώσει ή τελικά θα πάω για μαλλί και θα φύγω κουρεμένος; Υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με τις ίντσες του actuator...
3) Την εγκατάσταση την έκανα μόνος μου. Είναι πολύ δυσκολότερη η εγκατάσταση με actuator + positioner ;
4) Ο θόρυβος που θα κάνει κατά την κίνηση θα αυξηθεί σε σχέση με το stab και γενικότερα με τα diseqc moter;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τις τελευταίες ημέρες "φαγώνομαι με τα ρούχα μου" και σκέφτομαι να αλλάξω την εγκατάστασή μου.

Η υπάρχουσα είναι Gibertini 1,25 x 1,35 με moter stab120 και άνοιγμα τόξου από 70,5-72E (ανάλογα με το αν έχει ο δορυφόρος κανάλια που μπορεί να κατεβάσει το πιάτο) έως 30-31,5 W. Στόχος είναι να αυξηθεί η ταχύτητα κίνησης, να μην ανησυχώ μήπως ο βαρδάρης μου χαλάσει το moter, αλλά και να μεγαλώσει το τόξο (περιοχή Θεσσαλονίκη). Για μεγαλύτερο πιάτο δεν το σκέφτομαι για πολλούς λόγους.

Σκέφτομαι λοιπόν να αλλάξω το stab και να βάλω actuator + positioner (υπάρχει καλώδιο για ρεύμα 36V τραβηγμένο στην ταράτσα). Οι απορίες μου είναι:

1) Ποιά η διαφορά των ιντσών στα actuators; Δηλαδή το 18άρι με το 24άρι και το 36άρι τι διαφορές έχουν και ποιο να επιλέξω;
2) Το τόξο θα μεγαλώσει ή τελικά θα πάω για μαλλί και θα φύγω κουρεμένος; Υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με τις ίντσες του actuator...
3) Την εγκατάσταση την έκανα μόνος μου. Είναι πολύ δυσκολότερη η εγκατάσταση με actuator + positioner ;
4) Ο θόρυβος που θα κάνει κατά την κίνηση θα αυξηθεί σε σχέση με το stab και γενικότερα με τα diseqc moter;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γεια σου φιλε.

1)Επελεξε το 36.
2)Με το 36 θα εχεις αυτο το τοξο που εχεις και τωρα,τουλαχιστον.
3)Ειναι παρα πολυ δυσκολοτερη.
4)Ναι.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Τελικά αξίζει τον κόπο και τα έξοδα η αλλαγή;

κοιταξε το βασικο μελημα της αλλαγης αυτης ειναι να τοποθετησεις οσο το δυνατον μεγαλυτερο πιατο με διαφορετικο τροπο κινησης
οι μεγαλες διαστασεις πιατων ειναι καλυτερα να γινοντε με actuators
υπαρχουν διαφορες μαρκες πιατων 1 η 1,25 και μαλιστα πληρωνουμε και αρκετα χρηματα για το βαρος των πιατων ομως τα disec 1.2 οσο μεγαλυτερο πιατο βαλουμε τοσο περισσοτερο καταπονιτε το μοτερ στην διαρκεια του χρονου αν και παλι αυτο ειναι ελαχιστο
επισις αν εισαι χριστης dreambox actuator για να μην εχεις προβληματα
οσο αναφορα το τοξο ουρανο καλο να εχεις κι ολα ειναι πιθανα

Για μεγαλύτερο πιάτο δεν το σκέφτομαι. Το κόστος εκτοξεύεται αν πάω για το 1,50 (να μην πω για μεγαλύτερο). Μένω και σε πολυκατοικία και δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί κανένα θέμα με ένα κτήνος (1.80 ή μεγαλύτερο) στην ταράτσα (ή με θόρυβο από την κίνηση). Έτσι το πιάτο θα μείνει ως έχει. Με ενδιαφέρει κυρίως η ταχύτητα κίνησης και η αντοχή στο χρόνο.
Με βλέπω λοιπόν να κάθομαι με την υπάρχουσα εγκατάσταση, τουλάχιστον μέχρι να ανοίξει λίγο ο καιρός και να μου ξαναμπούν ιδέες :coool:

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Καλά ευχαριστείς για τις απαντήσεις....μόνο που ειναι λάθος!
Στο πιάτο που έχεις πρεπει να μπει το πολύ 18αρι μοτερ actuator, γιατι μεγαλύτερο δεν θα μπορεί να δουλέψει σωστά για ...τριγωνομετρικούς λόγους που δεν μπορω να εξηγήσω αλλά που μπορεις να επιβεβαιώσεις σε οποιον τεχνικό έχει κάνει πολλές εγκαταστάσεις κινητών (αντε να μπει 24αρι, επειδή τα σημερινά μοτερ είναι ...πιο light τύπου απο τα παλιά!)
Φυσικά δεν επαρκει μόνο το μοτερ, χρειάζεσαι και νέα βαση τύπου polar mount (πολική βάση), καταλληλη για το πιάτο σου (και αντε να την βρεις την σήμερον ήμέρα...). Τελος το ανοιγμα του τόξου που θα εχεις θα ειναι ανάλογο:
α. Του πόσο καλή θα είναι η βάση
β. Του πόσο καλός θα ειναι ο τεχνίτης
γ. Του πόσο "βολικό" ειναι το πιάτο
δ. Του που θα βαλεις το πιάσιμο του μοτερ και αν απο μεσα το εχεις ρυθμίσει να δίνει την μέγιστη έκταση, εφόσον βεβαια δεν κανεις το αντίστροφο, δηλαδή προσπάθεια να κινήσεις ...τρίμετρο πιάτο με μοτερ 18αρι!
Εγω εχω πιάτο 2.4μ με μοτερ 24αρι και το τόξο μου είναι απο 95 ανατολικά μεχρι 45 δυτικά
Στο 3 και 4 οι απαντήσεις ήταν σωστές

Για polar mount με μια γρήγορη αναζήτηση είδα ότι υπάρχει της gibertini για το πιάτο μου ( http://www.techmarket.gr/eshop/product_info.php?manufacturers_id=17&products_id=965 ). Φαντάζομαι αυτό εννοούσες.
Από actuators δεν έχω ιδέα. Βασικά δεν βρήκα κάτι που να εξηγεί τη διαφορά μεταξύ των ιντσών. Φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με το "μήκος" που εκτείνεται και συνεπώς το πόσο κινεί το πιάτο. Βέβαια αυτό θα έχει να κάνει και με τη διάμετρο του πιάτου.
(Η τριγωνομετρία δε με φοβίζει, το βασικό μου πτυχίο είναι μαθηματικού :smile: )
Από εκεί και πέρα ο τεχνίτης είναι (είμαι) ερασιτέχνης, γι'αυτό και οι αμφιβολίες για το εγχείρημα. Αν τελικά το επιχειρήσω, θα γίνει περισσότερο γιατί "με τρώει" να το δοκιμάσω, παρά από πραγματική ανάγκη.

Στο πιάτο που έχεις πρεπει να μπει το πολύ 18αρι μοτερ actuator, γιατι μεγαλύτερο δεν θα μπορεί να δουλέψει σωστά για ...τριγωνομετρικούς λόγους που δεν μπορω να εξηγήσω αλλά που μπορεις να επιβεβαιώσεις σε οποιον τεχνικό έχει κάνει πολλές εγκαταστάσεις κινητών (αντε να μπει 24αρι, επειδή τα σημερινά μοτερ είναι ...πιο light τύπου απο τα παλιά!)
Φυσικά δεν επαρκει μόνο το μοτερ, χρειάζεσαι και νέα βαση τύπου polar mount (πολική βάση), καταλληλη για το πιάτο σου (και αντε να την βρεις την σήμερον ήμέρα...). Τελος το ανοιγμα του τόξου που θα εχεις θα ειναι ανάλογο:
δ. Του που θα βαλεις το πιάσιμο του μοτερ και αν απο μεσα το εχεις ρυθμίσει να δίνει την μέγιστη έκταση, εφόσον βεβαια δεν κανεις το αντίστροφο, δηλαδή προσπάθεια να κινήσεις ...τρίμετρο πιάτο με μοτερ 18αρι!
Εγω εχω πιάτο 2.4μ με μοτερ 24αρι και το τόξο μου είναι απο 95 ανατολικά μεχρι 45 δυτικά

Exεις δικιο παρελειψα να του πω οτι χρειαζεται ειδικη βαση αλλα νομιζα πως το ηξερε,το ειχε ρωτησει κτλ. Τωρα για το μοτερ δεν σε καταλαβαινω.Αν θες εξηγησε το δ) σου.

Re: Απάντηση: Actuator και τόξο

μπορεις να πεις την αποψη σου φιλε αλλα το ξεκινισες λαθος το θεμα
εδω λεμε τις αποψεις μας και τις εμπειριες μας
αν δεν συμφωνεις καπου δωσε επιχειρηματα με τριγωνομετρια ακριβως
η γραψε τις προτασεις σου δηλαδη διαστασεις πιατου διαστασεις actuator κτλπ
και μιλησε συγκεκριμενα
επισις το (2) που λες εισαι λαθος γιατι ο φιλος που μιλησε δε ζιτησε τεχνικο
απλα ειπε οτι θα προσπαθισει να το φτιαξει

Περαν των actuators υπαρχουν και H2H motors οπως το Jaeger SMR-1224(EL):
http://www.jaeger.com.tw/tvro/superjack/mount_superjack.htm
http://web.dxsatcs.66.sk/php66/index.php?spr=93&str=3

Σιγουρα πιο θορυβωδης απο ενα κοινο Diseqc 1.2 μοτερακι αλλα κινει την κεραια σε ολο το τοξο. Για τις Gibertini OP120/150 χρειαζεται ενα adapter: http://www.satshop24.de/satshop24_s/montageset_smr_1224_smr_1224_el_zur_mont.html

Δε ξερω βεβαια κατα ποσο κυκλοφορουν αυτα στην Ελλαδα και ποσοι εχουν εμπειρια με την εγκατασταση του.

Σιγουρα πιο θορυβωδης απο ενα κοινο Diseqc 1.2 μοτερακι αλλα κινει την κεραια σε ολο το τοξο. Για τις Gibertini OP120/150 χρειαζεται ενα adapter: http://www.satshop24.de/satshop24_s/montageset_smr_1224_smr_1224_el_zur_mont.html

Δε ξερω βεβαια κατα ποσο κυκλοφορουν αυτα στην Ελλαδα και ποσοι εχουν εμπειρια με την εγκατασταση του.

πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα τα βρισκουμε Ελλαδα η μονο απο εξωτερικο?

Μα αυτά που εγραψα ήταν ξεκάθαρα, το μοτερ 36 ιντσων που προτάθηκε ως καλύτερο για πιάτο 1.25 όχι μόνο δεν ειναι καλύτερο, αλλά δεν μπορεί και να δουλέψει σωστά σε μικρο πιάτο (που θα έχει και αντίστοιχα μικρή βάση) και θα δωσει μικρότερο τόξο, χωρια που θα στοιχίσει περισσότερο! Το 1 λοιπον ειναι λάθος σαν απάντηση, όπως και το 2 γιατι το ευρος του τόξου ειναι συνάρτηση των παραγόντων που έγραψα και όχι των ιντσων του μοτερ, παρα μόνο αν αυτό ειναι πολύ μικρό για δυσανάλογα μεγαλη βάση.

Απάντηση: Re: Actuator και τόξο

Μα αυτά που εγραψα ήταν ξεκάθαρα, το μοτερ 36 ιντσων που προτάθηκε ως καλύτερο για πιάτο 1.25 όχι μόνο δεν ειναι καλύτερο, αλλά δεν μπορεί και να δουλέψει σωστά σε μικρο πιάτο (που θα έχει και αντίστοιχα μικρή βάση) και θα δωσει μικρότερο τόξο, χωρια που θα στοιχίσει περισσότερο! Το 1 λοιπον ειναι λάθος σαν απάντηση, όπως και το 2 γιατι το ευρος του τόξου ειναι συνάρτηση των παραγόντων που έγραψα και όχι των ιντσων του μοτερ, παρα μόνο αν αυτό ειναι πολύ μικρό για δυσανάλογα μεγαλη βάση.

Kαι εσυ κανεις λαθος μιας και το μοτερ 18' που του λες να χρησιμοποιησει το τοξο που θα βγαλει σε δορυφορους θα ειναι απο 45*Ε ως 31,5*W.

Το παραπάνω το είχα δει σε ένα Γερμανικό eshop, αλλά η τιμή του μαζί με τα μεταφορικά, τον αντάπτορα και το vbox ξεπερνάει τα 250 ευρώ. Αντίστοιχα, αν πάω σε λύση polar mount με (18 ή 24) actuator και vbox, το κόστος είναι περίπου το μισό.

Από την κουβέντα που γίνεται, να θεωρήσω ότι με το polar mount που ανέφερα, ένα 18 (ή μήπως 24) actuator και vbox, θα έχω τουλάχιστον το τόξο που καλύπτω τώρα, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα;

Το Jaeger SMR-1224(EL) σαν επιπλεον λυση το προσθεσα. Στα τοσα χρονια κυκλοφοριας του δεν εχω ακουσει να το φερνει κανεις στην Ελλαδα. Μπορει να μην ειμαι σωστα ενημερωμενος αλλα τα actuator ειναι δοκιμασμενα και οικονομικα. Επισης εχω την εντυπωση οτι ελαχιστοι ζηταν απ τον εγκαταστατη τους σημερα πια ενα πληρες τοξο και καταληγουν σε συμβιβασμους π.χ. 30W-90E η 45W-75E εφοσον βεβαια υπαρχει ορατοτητα.

Για την ταχυτητα καλυτερα να μας πει κανεις που ξερει. Στην Jaeger π.χ. υπαρχουν 3 μοντελα και αναφερονται τα mm/s. Δε ξερω ομως πως τα μεταφραζουμε σε °/s: http://www.jaeger.com.tw/tvro/superjack/actuator_superjack.htm

Re: Απάντηση: Re: Actuator και τόξο

Kαι εσυ κανεις λαθος μιας και το μοτερ 18' που του λες να χρησιμοποιησει το τοξο που θα βγαλει σε δορυφορους θα ειναι απο 45*Ε ως 31,5*W.

Εξηγησε μου απο που εξαγεται αυτό που λες...
Αν ήταν έτσι, μόνο τα μεγαλα πιάτα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλο τόξο....
Χωρίς να υπάρχει απόλυτος κανόνας οι ίντσες του actuator πρεπει να είναι σε σωστή αναλογία με το πιάτο και την βάση του για να πετύχεις το μέγιστο τόξο. Σκεψου οτι στο μικρό πιάτο ειναι μικρή και η απόσταση μέχρι το "πιάσιμο"
Έστω όμως ότι κάνω λάθος, ας βαλει 36αρι σε βαση για 1.25 να δούμε τι τόξο θα βγαλει.....
Τελος εχει και σημασία απο ποια μεριά θα βαλεις το μοτερ (για ανατολικότερη ή δυτικότερη λήψη) αλλά το συνολικό εύρος δεν θα αλλάξει, ενω τονίζω μεγαλο ρόλο για το εύρος που θα πετύχεις παίζει και η ίδια η βάση, αν όμως κάποιος έχει μεράκι υπάρχουν και βελτιωτικές πατέντες και για "κακές βάσεις".
Αφου όμως τα ξέρετε τόσο καλά, ειναι περιττό να πω περισσότερα...

βέβαιος και να πείτε γιατί υπάρχουμε και εμείς οι αδαής και άσχετοι (αλλα με πολλή θέληση )που προσπαθούμε να μάθουμε και κάτι από σας
οι διαφορετικές γνώμες δημιουργούν την δημοκρατία

Εκτος του οτι το μεγαλο actuator 36"σε αυτο το μεγεθος πιατου δεν συνεπαγεται οτι θα προσφερει μεγαλυτερο τοξο (το μεγιστο τοξο ειναι θεμα ρυθμισης του τεχνικου) θα πρεπει να σημειωσεις οτι το μεγαλυτερο actuator εχει μεγαλυτερες πιθανοτητες να τραυματισει το πιατο διοτι ασκει μεγαλυτερες δυναμεις στην βαση polar η οποια ειναι για συγκεκριμενα μεγεθη actuator, ενα 24" θα σου ειναι αρκετο.

Αναχωρώ σε 10 λεπτα για τριήμερο, ας καταλήξει σε 24αρι (και αυτό επειδή όπως ειπα ειναι πλέον πιο light απο τα παλιά) με το οποίο δεν θα έχει πρόβλημα, αν και πολύ πιθανόν η ίδια δουλειά θα γινόταν και με το 18αρι (σε ότι αφορα το ευρος τόξου). Αν η βαση ειναι καλή και αναλογα με την πλευρά που θα μπει το μοτερ (αν αυτό ειναι εφικτό να αλλαχτει, αφού λίγα πιάτα έχουν "πιάσιμο" και απο τις 2 μεριές) και σε συνδυασμό με τους αλλους παραγοντες που ανέφερα μπορει να πετυχει ενα τοξο σαν το δικό μου (που μου καλύπτει ακόμη και δορυφόρους που δεν μπορω να δω λόγω εμποδίων όπως 45 δυτικά και 95 ανατολικά). Σε καθε περιπτωση πάντως ξεκινάς με ενα "βασικό" τόξο και απο εκει και πέρα βλέπεις στην πραξη πόσο μπορείς να το επεκτείνεις χωρίς πρόβλημα
Καλο τριήμερο σε όλους!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Actuator και τόξο

Εξηγησε μου απο που εξαγεται αυτό που λες...
Αν ήταν έτσι, μόνο τα μεγαλα πιάτα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλο τόξο....
Χωρίς να υπάρχει απόλυτος κανόνας οι ίντσες του actuator πρεπει να είναι σε σωστή αναλογία με το πιάτο και την βάση του για να πετύχεις το μέγιστο τόξο. Σκεψου οτι στο μικρό πιάτο ειναι μικρή και η απόσταση μέχρι το "πιάσιμο"
Έστω όμως ότι κάνω λάθος, ας βαλει 36αρι σε βαση για 1.25 να δούμε τι τόξο θα βγαλει.....
Τελος εχει και σημασία απο ποια μεριά θα βαλεις το μοτερ (για ανατολικότερη ή δυτικότερη λήψη) αλλά το συνολικό εύρος δεν θα αλλάξει, ενω τονίζω μεγαλο ρόλο για το εύρος που θα πετύχεις παίζει και η ίδια η βάση, αν όμως κάποιος έχει μεράκι υπάρχουν και βελτιωτικές πατέντες και για "κακές βάσεις".
Αφου όμως τα ξέρετε τόσο καλά, ειναι περιττό να πω περισσότερα...

Kαταρχην καλο τριημερο σε ολους και οταν γυρισεις το συζηταμε αν θες.
Παντως, εγω δεν ειπα οτι τα ξερω ολα,εσυ ησουν λιγο επιθετικος στο πρωτο σου ποστ αλλα δεν με πειραζει.Ισως και να εχεις δικιο για το 36'.
Με το 18' παντως που προτεινεις και δεν μιλαμε για πατεντες αφου δεις οτι το τοξο σου δεν ειναι αυτο που θες, θα δεις οτι δεν μπορεις να πας σε δορυφορους περα των 45*Ε ως 30*W η' 53*Ε ως 15*W.Αν ειναι να αγορασεις το 18' και μετα να κανεις πατεντες δεν νομιζω οτι εχει νοημα.
Για να εξακριβωσεις αυτο που λεω ρωτησε τεχνικους να σου πουνε.Αν επισης θες, μπορω να σου ανεβασω και φωτο απο πιατα 1,25μ. χ 1,35μ.-1,40μ. να μας πεις τι εχουμε κανει λαθος και δεν παει το πιατο μας παραπερα.Αλλο πραγμα οι πατεντες ομως.