Αδιάβροχες θήκες για φωτογραφική

17 June 2006
11,254
Μετά την πρώτη χρήση που έκανα σε αδιάβροχη κάμερα μιας χρήσης είδα ότι δεν θα ήταν άσχημο να έπερνα μια αδιάβροχη θήκη για την κανονική ψηφιακή μου.
Μετά από ψάξιμο είδα ότι υπάρχουν οι κλασσικές θήκες με κόστος κάπου 120-150 ευρώ σαν αυτή που παρουσιάζεται στο παρακάτω site:
http://www.adorama.com/ICAWPDC80.html?sid=1210356409822579
Αλλά και φθηνότερες που μοιάζουν σαν "σακούλες" που κλείνεις μέσα την κάμερα.
Υπάρχουν υλοποιήσεις με βίδες όπως εδώ
Και άλλες χωρίς καν βίδες που δύσκολα θα έπαιρνα όπως εδώ
Λαμβάνοντας υπόψη πως η χρήση της σωστής θήκης (της πρώτης) σε αναγκάζει να κουβαλάς μαζί σου κάτι με μεγάλο όγκο (αν δεν είχα πρόβλημα με τον όγκο θα είχα ήδη dSLR) και το μεγάλο κόστος της σε σύγκριση με τη χρήση που θα κάνω την βγάζει από το παιχνίδι.
Θα βάζατε όμως τη μηχανή σας σε κάποια από τις 2 άλλες θήκες? Έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πολύ μικρού όγκου και πολύ φθηνές (και σίγουρα η ποιότητα της φωτογραφίας είναι πολύ καλύτερη από αυτή της μιας χρήσεως). Περιμένω τα σχόλια και τις εμπειρίες σας!

ειναι πολυ ποιοτικη θηκη !!!!

στις αλλες δυο μμμμ... ισως !
δεν ειναι η αντοχη αλλα ο χειρισμος της μηχανης που ειναι λιγο δυσκολος με αυτες...

Προσωπικά ζορίζω πολύ τις μηχανές μου, αλλά και τους φακούς. Ζέστη, κρύο, σκόνη, υγρασία, και πυρακτωμένος αισθητήρας από συνεχόμενες λήψεις (σε κόμπακτ μέχρι 600 λήψεις συνεχόμενες με 1/2 δευτ. εκθεση και θερμοκρασία να καίει το σασί).

Όμως μηχανή δεν θα έβαζα σε τέτοια σακούλα. Γιατί;

1. Διότι πάντα υπάρχει ο φόβος του νερού, ή έστω του αλατιού στο φακό (sliding lens?).

2. Διότι έχοντας κάνει κάποιες αρχικές προσπάθειες είδα ότι το νερό παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση στη φωτογράφηση, επομένως μια σακούλα οδηγεί τη φωτογράφηση στο περίπου και όχι γι αυτό που θέλεις εσύ. Άρα συνήθως η φωτογραφία είναι χάλια.

3. Η σακούλα μπορεί να δημιουργήσει αντανακλάσεις στο φως που περνά από τη θάλασσα και πέφτει πάνω της. Επομένως είναι πιθανό ένα μέρος της φωτο να έχει υψηλό κοντράστ και ένα άλλο χαμηλό. Άρα η φωτο είναι άχρηστη ή περίπου.

Έχω ακούσει ότι οι καλύτερες θήκες είναι οι ikelite.

Αλήθεια γιατί δεν κάνεις μια βόλτα από τον kosh να δεις τις ΝΙΚΟΝΟΣ?

Προσωπικά ζορίζω πολύ τις μηχανές μου, αλλά και τους φακούς. Ζέστη, κρύο, σκόνη, υγρασία, και πυρακτωμένος αισθητήρας από συνεχόμενες λήψεις (σε κόμπακτ μέχρι 600 λήψεις συνεχόμενες με 1/2 δευτ. εκθεση και θερμοκρασία να καίει το σασί).

Όμως μηχανή δεν θα έβαζα σε τέτοια σακούλα. Γιατί;

1. Διότι πάντα υπάρχει ο φόβος του νερού, ή έστω του αλατιού στο φακό (sliding lens?).

2. Διότι έχοντας κάνει κάποιες αρχικές προσπάθειες είδα ότι το νερό παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση στη φωτογράφηση, επομένως μια σακούλα οδηγεί τη φωτογράφηση στο περίπου και όχι γι αυτό που θέλεις εσύ. Άρα συνήθως η φωτογραφία είναι χάλια.

3. Η σακούλα μπορεί να δημιουργήσει αντανακλάσεις στο φως που περνά από τη θάλασσα και πέφτει πάνω της. Επομένως είναι πιθανό ένα μέρος της φωτο να έχει υψηλό κοντράστ και ένα άλλο χαμηλό. Άρα η φωτο είναι άχρηστη ή περίπου.

Έχω ακούσει ότι οι καλύτερες θήκες είναι οι ikelite.

Αλήθεια γιατί δεν κάνεις μια βόλτα από τον kosh να δεις τις ΝΙΚΟΝΟΣ?

H Ewamarine εβγαζε παντα ποιοτικες σακουλες αλλα το θεμα ειναι ποιος τις εμπιστευεται.....

Εδω για την 5060 μου εχω ενα housing και παλι με πιανει συγκρυο...

Η Nikonos ηταν παντα η αδυναμια μου στο θεμα της βροχης. Με τους 2 all terrain φακους 35mm και 85mm ειμουνα παντα αδιαβροχος.

Εγώ έκανα μια αυτοσχέδια κατασκευή πριν μερικά χρόνια, για λήψη στα ρηχά (το μισό μόνο κάτω από την επιφάνεια) για βιντεοκάμερα... η κατασκευή πέτυχε αλλά η λήψη απέτυχε γιατί οι σταγόνες που έπεφταν στο τζάμι μπροστά δεν έφευγαν... ρωτούσα στο νησί που βρισκόμουν για υδροαπωθητικό όπως αυτό που βάζουν στο παρπρίζ του αυτοκινήτου και δεν έβρισκα... (δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα) οπότε το παράτησα.

Απάντηση: Re: Αδιάβροχες θήκες για φωτογραφική

Εγώ έκανα μια αυτοσχέδια κατασκευή πριν μερικά χρόνια, για λήψη στα ρηχά (το μισό μόνο κάτω από την επιφάνεια) για βιντεοκάμερα... η κατασκευή πέτυχε αλλά η λήψη απέτυχε γιατί οι σταγόνες που έπεφταν στο τζάμι μπροστά δεν έφευγαν... ρωτούσα στο νησί που βρισκόμουν για υδροαπωθητικό όπως αυτό που βάζουν στο παρπρίζ του αυτοκινήτου και δεν έβρισκα... (δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα) οπότε το παράτησα.

...Κερί παπουτσιών σε μορφή αλοιφής. Τρίψιμο στη συνέχεια με μαλακό πανί ή βαμβάκι, όπως κάνουμε γυαλίζοντας το αυτοκίνητό μας με κρέμα, μέχρι να φύγει τελείως και η παραμικρή θαμπάδα.
Εμείς οι παλιοί μοτοσυκλετιστές το χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια στα κράνη μας, στα γυαλιά μας κλπ, με άριστα αποτελέσματα τόσο στο θάμπωμα απο τα χνώτα όσο και στο νερό της βροχής, ακόμη και υπο συνθήκες νεροποντής.
Δέν το δοκίμασα για φωτογράφηση. Πιθανολογώ οτι μάλλον θα δουλέψει.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Αδιάβροχες θήκες για φωτογραφική

...Κερί παπουτσιών σε μορφή αλοιφής. Τρίψιμο στη συνέχεια με μαλακό πανί ή βαμβάκι, όπως κάνουμε γυαλίζοντας το αυτοκίνητό μας με κρέμα, μέχρι να φύγει τελείως και η παραμικρή θαμπάδα.
Εμείς οι παλιοί μοτοσυκλετιστές το χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια στα κράνη μας, στα γυαλιά μας κλπ, με άριστα αποτελέσματα τόσο στο θάμπωμα απο τα χνώτα όσο και στο νερό της βροχής, ακόμη και υπο συνθήκες νεροποντής.
Δέν το δοκίμασα για φωτογράφηση. Πιθανολογώ οτι μάλλον θα δουλέψει.

Ενδιαφέρον, ευχαριστώ! Θα το θυμηθώ στην επόμενη ...πατέντα!
Προφανώς θα μπορούσε να χρησιμοποηθεί και σε γυάλινο φίτρο χωρίς επίστρωση (πχ Schneider ή Hoya 4x4") τοποθετημένο σε matebox (περισσότερο για βίντεο) ή ακόμα και σε κάποιο φθηνό βιδωτό προστατευτικό UV στον φακό... σε συνθήκες πιτσιλίσματος :smile:

Y.Γ Πάντως υπάρχει και ειδικό προϊόν στα είδη αυτοκινήτου -δεν θυμάμαι τη μάρκα...