Αδιέξοδο

Θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα.
Σε ένα πολύ γνωστό ηχείο του εμπορίου που έβαλε για βελτίωση ένα πολύ καλό γερμανικό περιοδικό που ασχολείται μονό με diy ηχεία.
Το αποτέλεσμα ήταν τόσο εντυπωσιακό και εξευτελιστικό παράλληλα για την εταιρία που δεν το ξαναέκαναν για κανένα ηχείο………

Πιστεύω ότι σε όλα τα ηχεία ανεξαιρέτως μπορούν να γίνουν επεμβάσεις και να γίνουν από πολύ καλύτερα έως ποιο αρεστά στον κάτοχο τους.
Το κροσοβερ είναι το αναγκαίο κακό. Είναι το φίλτρο που αναλαμβάνει να μοιράσει τις διάφορες περιοχές συχνοτήτων στα μεγάφωνα. Υπάρχει σχεδόν σε όλα τα ηχεία αλλά ακόμη και σε ηχεία όπως τα φουλρειντς που δεν χρειάζονται, μερικές φορές κάποια κυκλώματα διόρθωσης είναι απαραίτητα για να παίξουν καλυτέρα.
Πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον που να ξέρει τι κάνει και να έχει και τα κατάλληλα μετρητικά, άρα δεν ξέρω αν θα κάνεις δουλειά σου στα Τρίκαλα.

Καλοί τεχνικοί υπάρχουν παντού. Απόδειξη και η συμμετοχή στην DIY.

Η διαδικασία της βελτίωσης είναι υπόθεση μιας με δυο ώρες . είναι αναστρέψιμη . γίνεται παρουσία του κατόχου για να γίνεται και βάση του γούστου του και το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακό. Η τελική εικόνα του ηχείου είναι πολλαπλάσιας κατηγορίας και επαναλαμβάνω είναι 100%αναστρεψιμη.

Αυτό το σε δύο ώρες δε μου κάθεται με τίποτα.

Θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα.
Σε ένα πολύ γνωστό ηχείο του εμπορίου που έβαλε για βελτίωση ένα πολύ καλό γερμανικό περιοδικό που ασχολείται μονό με diy ηχεία.
Το αποτέλεσμα ήταν τόσο εντυπωσιακό και εξευτελιστικό παράλληλα για την εταιρία που δεν το ξαναέκαναν για κανένα ηχείο………

Αυτό δεν είναι παράδειγμα.. βάλε Link, πες καμία μάρκα κτλ.

Γενικότερα, εάν μου επιτρέπετε
Ναι μεν συμφωνώ ότι τα crossover παίρνουν βελτιώσεις και σίγουρα είναι μια επιλογή (που άποψή μου καλό θα είναι να καταλαβαίνει και ο ιδιοκτήτης τις όποιες αλλαγές)

Αλλά, μη το δέσουμε ότι είναι η πρώτη συμβουλή, και η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει κάποιος εάν δεν του αρέσει ο ήχος του συστήματός του.

Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν καλοί τεχνικοί. Είπα ότι δεν έχω ιδέα από Τρίκαλα.
Συνήθως χρειάζονται λιγότερες από δυο ώρες για την μεταμόρφωση ενός ηχείου και αρκετά χρόνια για την τελειοποίηση του. Γιαυτο ελάχιστες εταιρίες έχουν τέλεια ηχεία.
Το παράδειγμα είναι από κάποιο παλιότερο τεύχος4/2007 του hobby hifi (από ένα μικρό ψάξιμο που έκανα αφού δεν βρίσκεται στην κατοχή μου) και αφορούσε δυο μεγάλα B+W ( που επίσης δεν θυμάμαι ποια ήταν, νομίζω 804 nautilus) πρέπει να το ψάξω για να σου πω τι και πως αλλά δεν νομίζω ότι έχει σημασία αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλες λύσεις αλλά η βελτίωση κάποιων κομματιών του ανεπαρκούς συστήματος είναι η ποιο ανέξοδη, η ποιο σίγουρη αφού ξεκινάς με μια δεδομένη βάση και όχι από ένα καινούριο σύστημα που μπορεί να είναι και αυτό μουφα ,και σίγουρα οι μεγαλύτερες διαφορές μπορούν να προέλθουν από τα ηχεία.
Άρα δεν βλέπω γιατί να μην προτείνουμε το χεριασμα των ηχείων. Στο κάτω κάτω είναι κάτι αναστρέψιμο και ευχάριστο αφού κάθε αλλαγή ακούγεται με τη μια και δίνεις το χαρακτήρα σου στο σύστημα σου.

Μπορείς, σε παρακαλώ, να προτείνεις πιο συγκεκριμένα τις απαιτούμενες (και δυνατές) κατά τη γνώμη σου μετατροπές,ώστε να καταλάβω κάπως, καθώς δεν έχω τεχνικές γνώσεις, και να ψάξω μήπως βρω τον κατάλληλο τεχνικό που θα μπορούσε να αναλάβει; Επίσης, μήπως έχεις γνώση του κόστους της μετατροπής; Υπάρχει κάποιος που να το αναλαμβάνει στην Αθήνα;Καμμιά φορά κατεβαίνω στην παλιά μου πατρίδα!
Ευχαριστώ!

Θα συμφωνήσω με τον tmjuju παραπάνω...
Κι ας μην ξεχνούμε οτι τα ηχεία δεν ειναι μόνο crossover. Τα παιγνίδια με τα crossovers ειναι για όσους καταλαβαίνουν τι κάνουν, απαιτούν αρκετούς πειραματισμούς και μετρησεις αν θέλουμε αποτέλεσμα και δεν έχουν συνταγές. Ρωτήστε και τους DIYers στην αντίστοιχη κατηγορία.

Επίσης, φίλε kontr, επειδή έχουμε και κόσμο χωρίς τεχνικές γνώσεις που διαβάζει κι ενθουσιάζεται και μάλιστα χωρίς να ειναι σε θέση να απαντήσει τεχνικά, καλά είναι αμα φέρνουμε παραδείγματα να είμαστε ακριβείς κι όχι αόριστοι. Έχει μεγάλη σημασία να δινουμε σωστή εντύπωση σ' αυτούς που διαβάζουν, ειδικά αν ειναι νέοι στον χώρο. Επομένως, ψάξε και πές μας
συγκεκριμένα για το παράδειγμα με την βελτίωση του ηχείου που λες.

Schubert, ακριβώς εκεί είναι το θέμα, ότι (κατά την άποψή μου), μέσα σε δύο ώρες ακόμα και εάν καταφέρει κάποιος να βελτιώσει το crossover, ο τελικός χρήστης δε θα καταλάβει και πολλά. Και αποκλείω σε δυο ώρες το αποτέλεσμα να είναι ιδανικό.

Ειδικά εάν είναι να υπολογίσεις μεταφορικά, αμοιβές, υλικά, και στην τελική να μην έχεις καταλάβει τι έχει συμβεί… δεν είναι η καλύτερη λύση για εμένα.

Εναλλακτικά για παράδειγμα υπάρχουν, equalizers, active-crossovers, που πωλούνται πολύ οικονομικά. Αρκετά μέλη εδώ λ.χ. έχουν χρησιμοποιήσει equalizers και crossover της behringer. Αν τους ρωτήσεις θα ακούσεις ότι τους πείρε καιρό για να καταλήξουν στις σχετικές ρυθμίσεις - και όχι 2 ώρες.

Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και δελεαστικό αυτό που λες.Ως αδαής θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον τι είναι το κροσόβερ σε ένα ηχείο και δεύτερον πως και από ποιον γίνεται η μετατροπή που προτείνεις. Χρειάζονται ειδικά ανταλλακτικά; Μπορώ να απευθυνθώ π.χ. σε έναν καλό ηλεκτρονικό στα Τρίκαλα; Συγγνωμη για τις πολλές ερωτήσεις!

Οχι. Κατά την γνώμη μου, ούτε στην Αθήνα.
Μπορω να σε διαβεβαιώσω, διαβάζοντας τα γραφόμενα τους εδω στο φόρουμ , τα τελευταία χρόνια, οτι οι "ηλεκτρονικοί" που ασχολούνται με "βελτιώσεις" είναι ανεπαρκέστατοι και με ελλειπείς γνώσεις.

Θα πρέπει κάποιος να ειναι πολύ αφελής για να πιστεύει οτι αλλαζοντας ενα πυκνωτη θα κενει ενα κακο ηχειο καλο.

Ο Τσαριο και ο κάθε Τσάριο , δηλαδη ειναι μαλ@κας και δε ξερει και ξερει ο γκουρού της γειτονιάς σου ? Είμαστε σοβαροι τώρα ?

Θα συμφωνήσω με τον tmjuju παραπάνω...
Κι ας μην ξεχνούμε οτι τα ηχεία δεν ειναι μόνο crossover. Τα παιγνίδια με τα crossovers ειναι για όσους καταλαβαίνουν τι κάνουν, απαιτούν αρκετούς πειραματισμούς και μετρησεις αν θέλουμε αποτέλεσμα και δεν έχουν συνταγές. Ρωτήστε και τους DIYers στην αντίστοιχη κατηγορία.

Επίσης, φίλε kontr, επειδή έχουμε και κόσμο χωρίς τεχνικές γνώσεις που διαβάζει κι ενθουσιάζεται και μάλιστα χωρίς να ειναι σε θέση να απαντήσει τεχνικά, καλά είναι αμα φέρνουμε παραδείγματα να είμαστε ακριβείς κι όχι αόριστοι. Έχει μεγάλη σημασία να δινουμε σωστή εντύπωση σ' αυτούς που διαβάζουν, ειδικά αν ειναι νέοι στον χώρο. Επομένως, ψάξε και πές μας
συγκεκριμένα για το παράδειγμα με την βελτίωση του ηχείου που λες.

Δικιο απόλυτο
το ηχείο δεν ειναι μόνο κρος
αλλά το κρος υπακούει στις αρχες του ηλεκτρισμού που ειναι πλήρως κατανοητές από αυτόν που εχει ασχοληθεί.

στείλε μου ενα σχεδιο κρος, το φασμα του ηχείου και την αντισταση των μεγαφώνων και σου λέω τι θα κάνεις για να αυξήσεις ή να μειώσεις την ενταση μιας περιοχής (οχι μονο εγω).
Δεν ειναι βουντου και μυστικοπάθεια, εξισώσεις και υλικά ειναι.
Ο ηλεκτρισμός ειναι από τους λίγους τομεις της φυσης που οι εξισώσεις μας ανταποκρίνονται 100% στη πραγματικότητα.
Το σφάλμα σου ειναι στις τιμές των υλικών που εχουν μια απόκλιση από αυτη του κατασκευαστή, οι οποίες και αυτές μετρησιμες ειναι

Τζιμ δεν μιλάμε να κάνεις το ηχείο από μετριο αριστο
ο φιλος μας δε θέλει το 200T να γίνει major
μιλάμε να αυξήσει λίγο τα μεσαία
πιστευω οτι δεν ειναι δυσκολο

Αλλά οτι τα υλικα του cross που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές σε αυτή τη κατηγορία τιμής ειναι της πλάκας ειναι γεγονός
μονο και μονο η αλλαγή αυτών επιφέρει βελτιώσεις

π.χ. τα περισσότερα πηνία για τις χαμηλές σε αυτη τη κατηγορία ηχείων εχουν διαμετρο χαλκού 1mm
βαλε 1,4 και αν δεν βελτιωσεις τις χαμηλές θα πάω στα μανιάτικα και θα φωνάζω κατω ο βασιλιας

Last edited by a moderator:
Αν βάλεις πιο χοντρό σύρμα στο πηνίο θα μειώσεις την αντίσταση, άρα θα αλλάξεις και το φίλτρο. Σωστά;

Τζιμ δεν μιλάμε να κάνεις το ηχείο από μετριο αριστο
ο φιλος μας δε θέλει το 200T να γίνει major
μιλάμε να αυξήσει λίγο τα μεσαία
πιστευω οτι δεν ειναι δυσκολο

Αλλά οτι τα υλικα του cross που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές σε αυτή τη κατηγορία τιμής ειναι της πλάκας ειναι γεγονός
μονο και μονο η αλλαγή αυτών επιφέρει βελτιώσεις

π.χ. τα περισσότερα πηνία για τις χαμηλές σε αυτη τη κατηγορία ηχείων εχουν διαμετρο χαλκού 1mm
βαλε 1,4 και αν δεν βελτιωσεις τις χαμηλές θα πάω στα μανιάτικα και θα φωνάζω κατω ο βασιλιας

Για να το κάνει αυτο κάποιος θα πρέπει πρώτα να ξέρει να υπολογίζει :grinning-smiley-043 και φυσικα να υπαρχει και μαι τυπική υποδομη να μπορει να μετρήσει για σιγουρευτεί οτι ειναι πηνίο και όχι κοκορέτσι.

Και βέβαια εάν ο κατασκευαστής ειναι ΣΟΒΑΡΟΣ (λεω ΕΑΝ - υπάρχει και αυτη´η πιθανότητα) τοτε θα εχει υπολογίσει την αντισταση του συρματος του πηνίου στην εξομείωση που θα εχει κανει και ειναι σιγουρο οτι θα γίνει ΠΑΤΑΤΑ.

Και μεις μπορούμε να εχουμε "αποψη" και "γουστο" και βέβαια μπορούμε να κανουμε και "βελτιώσεις". Δεν το πουλαμε ομως.....

Το φόρουμ ΔΕΝ είναι φιλε χωρος οπου ο καθε παπάρας γκουρου του κώλου θα ψαρεύει πελάτες γραφωντας χαζομάρες. Προσωπικά δεν θα το δεχτω τουλαχιστον όχι οσο με ανέχονται εδω μεσα......

σωστά
η διαφορά στη συχνότητα κρος θα είναι μικρή προς τα πάνω π.χ. από 2000κύκλους που ηταν θα πάει 2020.... στα π@.....
εδώ ιδια ηχεία εχουν αυτή την απόκλιση
Το σημαντικό είναι ότι σε αυτές τις συχότητες το 99% της αντίστασης ερχεται από την αυτεπαγωγή και οχι από την ωμική του πηνίου που είναι σχεδόν σταθερή σε ολο το φάσμα
Στις χαμηλές τώρα που ο ωμική είναι πιο μεγάλη από την αυτεπαγωγή (για αντιστάσεις μιλάω) με την μεγαλύτερη διάμετρο θα αποκτήσουν μικρότερη αντισταση και η διαφορά σε σώμα και ενταση θα είναι σημαντική.
στις 1000 και 2000 η ωμική του πηνίου δεν παιζει μεγαλο ρόλο

Αν δεν εγινα κατανοητός με ενα γραφημα θα καταλάβετε ολοι

Για να το κάνει αυτο κάποιος θα πρέπει πρώτα να ξέρει να υπολογίζει :grinning-smiley-043 και φυσικα να υπαρχει και μαι τυπική υποδομη να μπορει να μετρήσει για σιγουρευτεί οτι ειναι πηνίο και όχι κοκορέτσι.

Και βέβαια εάν ο κατασκευαστής ειναι ΣΟΒΑΡΟΣ (λεω ΕΑΝ - υπάρχει και αυτη´η πιθανότητα) τοτε θα εχει υπολογίσει την αντισταση του συρματος του πηνίου στην εξομείωση που θα εχει κανει και ειναι σιγουρο οτι θα γίνει ΠΑΤΑΤΑ.

Και μεις μπορούμε να εχουμε "αποψη" και "γουστο" και βέβαια μπορούμε να κανουμε και "βελτιώσεις". Δεν το πουλαμε ομως.....

Το φόρουμ ΔΕΝ είναι φιλε χωρος οπου ο καθε παπάρας γκουρου του κώλου θα ψαρεύει πελάτες γραφωντας χαζομάρες. Προσωπικά δεν θα το δεχτω τουλαχιστον όχι οσο με ανέχονται εδω μεσα......

Τζιμ το ξέρεις δεν πουλάω, μέσα μπάινω:flipout::flipout::flipout:

φόρτηγά πουλάω
αν θελετε κανένα εδώ είμαι

και αν κάποιος πουλάει πρέπει να ειναι βλάκας αν ασχολειτε με βελτιώσεις τετοιας μορφής για να βγάλει χρήματα
δεν μπορεί να πάρει πάνω απο 50 ευρώ....αν ζητήσει παραπάνω εδω ειμαστε να τον κράξουμε

Αν βάλεις πιο χοντρό σύρμα στο πηνίο θα μειώσεις την αντίσταση, άρα θα αλλάξεις και το φίλτρο. Σωστά;

Αυτο ειναι απλως πταίσμα. Αυτό που θα συμβεί κυρίως είναι η αλλαγη της συμπεριφορας του συστηματος γουφερ- καμπινας Μικρότερη αντισταση θα μικρίνει το q toy συστηματος το οποιο θα ειναι μεν ισως προτειμοτερο αφου θεωριτικα θα εχει ταχυτερη αποσβεση - μεταβατικα, αλλα σιγουρα θα ειναι διαφορετικο απο το υπολογισμενο και πολυ πιθανον ΛΑΘΟΣ εαν ο κατασκευαστης εχειυπολογίσει σωστα ...

Μια που το ειδα ο Richard Feynman θεωρείτε ο μεγαλύτερος συγχρονος φυσικός
sorry
:grinning-smiley-043

Παίδες ήρεμα!

Εφόσον το θέμα πάει προς το τεχνικό, μπορούμε να μεταφέρουμε την συζήτηση στη diy ή και στα τεχνικά θέματα. Εκεί έχετε και εσείς και πολλοί άλλοι καταθέσει τόσο καιρό απόψεις τεκμηριωμένες και άρτιες. Δεν είναι ανάγκη εδώ να αναλύσουμε όλη τη σχετική θεωρία.

Άρα εάν είναι να το μελετήσουμε, κατάλληλος χώρος υπάρχει, αρκεί ο κάθε χρήστης που ενδιαφέρετε να μεταβεί στις αντίστοιχες κατηγορίες για να κάμει συγκεκριμένα τα ερωτήματα του.

Όπως προείπα υπάρχουν και καταναλωτικά προϊόντα τύπου crossover / equalizer με μικρό κόστος, το αναφέρω ως εναλλακτική βάση κόστους/απόδοσης σε σχέση με την όποια ‛πατέντα’ που μπορεί να υλοποιηθεί.

Μια που το ειδα ο Richard Feynman θεωρείτε ο μεγαλύτερος συγχρονος φυσικός
sorry

Αμα διάβαζε τις μαμακιες που γραφονται στα φορα, θα το είχε γυρίσει στη μαγειρική:grinning-smiley-043

Και μια και εχω τα κεφια μου σημερα, παρε να χεις:

http://www.avmentor.gr/features/interview_genesis_gary_koh_1.htm

"πυκνωτές που κάνουν όλα τα θλιβερά τραγούδια χαρούμενα" :flipout:

Ο συναισθηματικός κόσμος των πυκνωτών :grinning-smiley-043

Αμαν αρχίσανε τα βουντού....

Πλάκα πλακα να πούμε και κάτι σοβαρό,
για να γίνει συναισθηματικός που λέτε ο πυκνωτής πρέπει αμεσως μετα τη κατασκευή να το τροφοδοτήσεις με θλιμένα ηλεκτρόνια και Βοσκόπουλο
οπως εκανε ο Γκουμας στο δρακουλα των εξαρχείων με τον Πανούση
προσοχή οχι Πουλόπουλο ούτε Πανταζη γιατί θα γίνει κατι αντιστοιχο με τη ταινια

πια μαγειρική τα βουνά θα επερνε οπως ο αλλος στη Σπάρτη

Αμαν αρχίσανε τα βουντού....

Πλάκα πλακα να πούμε και κάτι σοβαρό,
για να γίνει συναισθηματικός που λέτε ο πυκνωτής πρέπει αμεσως μετα τη κατασκευή να το τροφοδοτήσεις με θλιμένα ηλεκτρόνια και Βοσκόπουλο
οπως εκανε ο Γκουμας στο δρακουλα των εξαρχείων με τον Πανούση
προσοχή οχι Πουλόπουλο ούτε Πανταζη γιατί θα γίνει κατι αντιστοιχο με τη ταινια

πια μαγειρική τα βουνά θα επερνε οπως ο αλλος στη Σπάρτη

Που τον θυμήθηκες ρε συ αυτόνανε ? Το βρήκανε τελικά ?

Οσο για τον ψυχικό κόσμο των ηλεκτρονίων και τη ψυχολογική πίεση :grinning-smiley-043 την οποία αυτά αισθάνονται κάτω απο ορισμένες συνθήκες, εχουμε αναθερθεί πολλάκις στην διπλανή diy.

Γιαυτό ακούνονται θλιμένα. Αντιθέτως οι πυκνωτές του μπαρμπα Genesis, επιδρούν ευμενώς στον ψυχισμό τους με αποτέλεσμα η μουσική που παίζουν να ακούγεται χαρούμενη :flipout::flipout::flipout:

Μια που είναι του θέματος πριν χτυπησε το κουδούνι και μου ηρθαν υλικά
αντιστάσεις και πυκνωτές
μολις αλλαξα τα παλια μου υλικά με τα νέα σε ιδιες τιμές... εχει πολύ γελιο....

ο πυκνωτης πριν ειχε 0,5ε και η αντισταση1ε
τωρα ο πυκνωτης 5ε και η αντισταση 2ε
η διαφορά για μένα αστεία
για εναν κατασκευαστη....καταστροφική

σε λίγο θα κάτσω να τα πω με το πυκνωτή να δω το ψυχικό του κόσμο,
να μου μιλήσει για την παιδική του ηλικία, τα βιώματα του, τις προτιμήσεις του,
μη μου βγεί κανένας γκεϊ