Αδικημένες Ελληνικές ταινίες

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Υπάρχουν Ελληνικές ταινίες που χωρίς να διεκδικούν τον τίτλο του αριστουργήματος, είναι αδικημένες σε σχέση με άλλες που μας τις χιλιοδείχνουνε στην τηλεόραση για να τις εμπεδώσουμε και να τις μάθουμε απέξω. Και ενώ κατακλυζόμαστε από προσφορές μέσω του τύπου από αξιόλογες ή και όχι αξιόλογες ελληνικές ταινίες, αυτές απουσιάζουν εντελώς.
Θα σταθώ στην ταινία του Δοξιάδη: «ΤΕΡΙΡΕΜ».
Έχει κατηγορηθεί ως νεοορθόδοξη (πήρε και βραβείο των καθολικών κριτικών σε φεστιβάλ στην Ιταλία) και πιθανόν κάποιοι προοδευτικοί να μη θέλουν να ασχοληθούν μαζί της, για να μην κατηγορηθούν για συντηρητισμό. Εγώ όμως που δεν είμαι όχι θρησκόληπτος, όχι θρήσκος, μα ούτε καν πιστός, θεωρώ την ταινία αξιόλογη.
Στο κάτω-κάτω ούτε στον Δράκουλα πιστεύω, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να απολαύσω μια ενδιαφέρουσα σχετική ταινία.
Άλλη αδικημένη αξιόλογη ελληνική ταινία είναι «Ο Θάνατος του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολάτου. Νομίζω είναι ότι ποιο αξιόλογο έχει παρουσιάσει ο εν λόγω σκηνοθέτης.
Δεν είναι οι μόνες αδικημένες ταινίες, αλλά περιμένω και την δική σας γνώμη.

Re: Αδικημένες ελληνικές ταινίες.

Το κανόνι και το αηδόνι...

Απάντηση: Αδικημένες ελληνικές ταινίες.

Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων
το δενδρο που πληγωναμε

ΔΗΜΟς ΑΒΔΕΛΙΩΤΗς

.

Βαβυλωνία.

Παλιό θεατρικό του 19ου αιώνα που έγινε ταινία γύρω στο 1970

Last edited:

"Στα Χρώματα της Ιριδας" του Παναγιωτόπουλου - 1975

...θα συμφωνήσω μαζί σου, επίσης είχε πολύ καλή μουσική επένδυση, έχουν περάσει τόσα χρόνια από την πρώτη προβολή, αλλά εάν την δείς σου μένει, ο Αλκης Παναγιωτίδης ( συνωνυμία ? με τον Chief σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του ) :SFGSFGSF:

Μην ξεχνάμε και ταινίες όπως "ο Δράκος", και "το ποτάμι" του Κούνδουρου. Σε γενικές γραμμές όμως θεωρώ ότι ποτέ μας δεν είχαμε σοβαρή κινηματογραφία στην Ελλάδα. Νομίζω πως ο μόνος απόλυτα σοβαρός σκηνοθέτης στην Ελλάδα ήταν ο Τζαβέλλας.

Μην ξεχνάμε και ταινίες όπως "ο Δράκος", και "το ποτάμι" του Κούνδουρου. Σε γενικές γραμμές όμως θεωρώ ότι ποτέ μας δεν είχαμε σοβαρή κινηματογραφία στην Ελλάδα. Νομίζω πως ο μόνος απόλυτα σοβαρός σκηνοθέτης στην Ελλάδα ήταν ο Τζαβέλλας.

Το Δράκο τον βρίσκεις εύκολα τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση. Για το ποτάμι πράγματι, δεν το έχω δει πουθενά.

Απάντηση: Re: Αδικημένες ελληνικές ταινίες.

Το Δράκο τον βρίσκεις εύκολα τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση. Για το ποτάμι πράγματι, δεν το έχω δει πουθενά.

o Δρακος μονο αδικημενη δεν ειναι .....
πολλοι την θεωρουν την καλυτερη ελληνικη ταινια ολων των εποχων
εγω την εχω απο εφημεριδα .

.

"Μικρές Αφροδίτες" του Κούνδουρου (1963) (Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 και Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) σε σενάριο Βασίλη Βασιλικού και μουσική επένδυση του Γιάννη Μαρκόπουλου

"Βαρύ Πεπόνι" του Παύλου Τάσιου (1977) Πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης...

Για να καταλάβει κανείς ΠΟΣΟ αδικημένες είναι, πότε προβλήθηκαν τελευταία φορά απο οποιοδήποτε κανάλι ? ακόμα χειρότερα, ΠΟΣΟΙ γνωρίζουν έστω και την ύπαρξή τους?

Φίλιππος

ΥΓ: Και ποσες άλλες είναι ακόμα ....

Απάντηση: Re: Αδικημένες ελληνικές ταινίες.

Σύμφωνοι, αλλά πόσο συχνά παίζεται σε αίθουσες και TV;

Φωτη ειναι ταινια του 1955 ....
ποσο συχνα πρεπει να παιζεται στις αιθουσες και στην tv ?

.

Και η Αλίκη στο ναυτικό του 1965 είναι αλλά κάθε σεζόν παιζεται τουλάχιστον 3 φορές στην τηλεόραση.

Απάντηση: Αδικημένες ελληνικές ταινίες.

Υπάρχουν Ελληνικές ταινίες που χωρίς να διεκδικούν τον τίτλο του αριστουργήματος, είναι αδικημένες σε σχέση με άλλες που μας τις χιλιοδείχνουνε στην τηλεόραση για να τις εμπεδώσουμε και να τις μάθουμε απέξω. Και ενώ κατακλυζόμαστε από προσφορές μέσω του τύπου από αξιόλογες ή και όχι αξιόλογες ελληνικές ταινίες, αυτές απουσιάζουν εντελώς.
Θα σταθώ στην ταινία του Δοξιάδη: «ΤΕΡΙΡΕΜ».
Έχει κατηγορηθεί ως νεοορθόδοξη (πήρε και βραβείο των καθολικών κριτικών σε φεστιβάλ στην Ιταλία) και πιθανόν κάποιοι προοδευτικοί να μη θέλουν να ασχοληθούν μαζί της, για να μην κατηγορηθούν για συντηρητισμό. Εγώ όμως που δεν είμαι όχι θρησκόληπτος, όχι θρήσκος, μα ούτε καν πιστός, θεωρώ την ταινία αξιόλογη.
Στο κάτω-κάτω ούτε στον Δράκουλα πιστεύω, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να απολαύσω μια ενδιαφέρουσα σχετική ταινία.
Άλλη αδικημένη αξιόλογη ελληνική ταινία είναι «Ο Θάνατος του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολάτου. Νομίζω είναι ότι ποιο αξιόλογο έχει παρουσιάσει ο εν λόγω σκηνοθέτης.
Δεν είναι οι μόνες αδικημένες ταινίες, αλλά περιμένω και την δική σας γνώμη.

εκτος απο το καταπληκτικο 'Θάνατος του Αλέξανδρου' και ...ΟΙ ΕΛΙΕΣ
και μετα γυρισε κατι πατατομελο ....

.

Re: Απάντηση: Αδικημένες ελληνικές ταινίες.

Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων
το δενδρο που πληγωναμε

ΔΗΜΟς ΑΒΔΕΛΙΩΤΗς

.

H "Eαρινή σύναξις των αγροφυλάκων" είναι ταινία-ποίημα, με φοβερό δέσιμο εικόνας-μουσικής. Οι ξένοι την λένε, μάλλον όχι τυχαία, "The Seasons of the Year". Ειναι λυπηρό που δεν φρόντισε κανείς να βγει σε DVD...

Y.Γ. Ο σκηνοθέτης λέγεται Αβδελιώδης :)

Εγώ χαίρομαι που δεν έχουν βγει σε dvd οι αγροφύλακες. Είναι ταινία για μεγάλη, πολύ μεγάλη οθόνη. Την έχω δει δύο φορές στο σινεμά και την έχω προβάλλει μία. Το χάρηκα το ίδιο κάθε φορά κι ας μπομπινάρισσα κοντά στις 9 πράξεις!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αδικημένες ελληνικές ταινίες.

H "Eαρινή σύναξις των αγροφυλάκων" είναι ταινία-ποίημα, με φοβερό δέσιμο εικόνας-μουσικής. Οι ξένοι την λένε, μάλλον όχι τυχαία, "The Seasons of the Year". Ειναι λυπηρό που δεν φρόντισε κανείς να βγει σε DVD...

Y.Γ. Ο σκηνοθέτης λέγεται Αβδελιώδης :)

χαιρομαι που υπαρχουν καποιοι και βλεπουν τετοιες ταινιες

Αβδελιωδης ..σωστος !!..και που ειναι τωρα αυτο το παιδι με τα μακρυα μαλλια ?

συμφωνω με τον φωτη

.

Αυτό το παιδί ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το θέατρο. Ειδικότερα νομίζω με τους φωτισμούς σε αυτό. Α πολλά μπράβο αξίζουν και στον χρηματοδότη του, τον αδερφό του που έχει τον "Πειναλέοντα" στην Μαυρομιχάλη ψηλά.

Οχι και αδικημένες. Απλά είναι λίγο cult.