Αδυναμίες της εκάστοτε τεχνολογίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ

Supreme Member
29 June 2006
4,393
Θα αποθέσω εδώ τις παρατηρήσεις και τις απορίες μου από την μικρή εμπειρία μου με τις λάμπες.

Πρόσφατα αγόρασα ένα λαμπάτο buffer για το σύστημα μου.

Ήμουν από την αρχή επιφυλακτικός μην περιμένοντας και πολλά πράματα.

Τελικά το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον ενθουσιώδες και οι αλλαγές εμφανείς σε όλο το φάσμα.

Πάμε τώρα στο θέμα.

Οι 6112 που χρησιμοποιεί έχουν 10.000 ώρες ζωή μέχρι την τελειωτική καταστροφή τους αλλά στην πράξη αρχίζουν τα προβλήματα πολύ πριν.

Στην δική μου περίπτωση θόρυβος στην έξοδο σαν ξύσιμο.

Εδώ ρωτάω λοιπών τους γνωρίζοντες κατά πόσο μπορεί να διαφέρουν οι ώρες λειτουργίας από λάμπα σε λάμπα καθώς και ποια προβλήματα παρατηρείτε στις συσκευές σας προς το τέλος της ζωής της λάμπας.

Τι προβλήματα παρουσιάζει ένας ενισχυτής με λάμπα και τι προβλήματα ένας προ;

Επηρεάζονται πιο γρήγορα οι λάμπες στα τελικά στάδια ή δεν παίζει ρόλο;
 
Ποιο γενικά αξίζει από πλευράς κόστους να επενδύσεις σε αυτή την τεχνολογία;

Και ποιο είναι συνήθως το κόστος αντικατάστασης της κάθε λάμπας;
 
Και τι συμβαίνει από πλευράς διαθεσιμότητας;

Υπάρχει κίνδυνος να μείνεις με ένα άχρηστο σασί μην βρίσκοντας λάμπες;
 
Το ξυσιμο που λες το ακουσες ξαφνικα για προυπηρχε απ την αρχη? Γιατι τελικα καταλαβαινω (με την πραγματικα πολυ μικρη ακομα εμπειρια/συμβιωση μου με λαμπα) οτι καποιος θορυβος γενικα στα λαμπατα ειναι μαλλον συνηθες φαινομενο...
 
Για τις λυχνίες.

Ο "οφέλιμος" χρόνος οριζόταν ανά κατσκευαστή, τύπο λυχνίας και το σκοπό που προοριζόταν, ως μέγιστη διακίμανση απ την αρχική προδιαγραφή. Σε καμμιά περίπτωση δεν αναφερόταν σαν χρόνος μέχρι την βλάβη. Ακόμα και για τις λυχνίες πυρακτώσεως (φωτισμού).
Ενα απ τα χαρακτηριστικά που όριζαν την οφέλιμη "ζωή" ήταν η διαγωγιμότητα Gm. Και η ανοχή μέχρι την προτεινόμενη αντικατάσταση αναφερόταν σε ποσοστό πάνω στο αρχικό Gm. Τα λεγόμενα λυχνιόμετρα ήταν βασικά μετρητές Gm και τα πολύ απλά είχαν διαβάθμιση του οργάνου σε GOOD/REPLACE.

Με την πάροδο του χρόνου όλα τα χαρακτηριστικά είχαν διαφοροποίηση. Το επίπεδο θορύβου, μικροφωνισμός, ρεύμα, αντίσταση ανόδου.

Ο ρυθμός γήρανσης εξαρτάται απο την καταπόνηση. Την ισχύ, την ψύξη, έκθεση σε δονήσεις. Ειδικά σε λυχνίες ισχύος αναφερόταν απ τους κατασκευαστές οι προδιαγραφές για την αξιοποίηση της αναφερόμενης ζωής. Πολλές φορές δεν τηρούνται οι προδιαγραφές αυτές με αποτέλεσμα η ωφέλιμη ζωή να είναι μικρότερη ή ακόμα να οδηγεί σε πρόωρες βλάβες. Παράδειγμα οι μικρές αποστάσεις, ανακλαστικές επιφάνειες, ελλειπής ροή αέρα.

Το κόστος εξαρτάται απο το κόστος κατασκευής, την σπανιότητα και την ζήτηση. Πάντως οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες σήμερα (αναλογικά) απ ότι τα χρόνια που ήταν σε παραγωγή.

Πρόβλημα διαθεσιμότητας δεν υπάρχει προς το παρόν. Παράξενο για μια τόση "ξεπερασμένη" τεχνολογία. Αντίθετα είναι πολλές οι συσκευές SS που δεν βρίσκουν ανταλλακτικά και οδηγούνται σε αντιστοιχίες ή μετατροπές για να λειτουργήσουν.
 
Το πρόβλημα δεν είναι της βάσης γιατί απλά δεν υπάρχουν βάσεις.

Το πρόβλημα είναι καθαρά της λυχνίας και μου το επιβεβαίωσε και ο τεχνικός της Musical Fidelity.
 
Re: Απάντηση: Αδυναμίες της εκάστοτε τεχνολογίας.

Ποιο buffer ειναι ?
Αν γινοταν και το κοστος του γιατι με ενδιαφερει.

thanks