Αέρα-πατέρα...Ομαδοποιήσεις ακροατών...

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
Το πως,με ποιά κριτήρια πρέπει ν' ακούμε,το έχουμε χιλιοσυζητήσει.:damnyou:

Επιγραμματικώς.Απαραίτητες προυποθέσεις:Εμπειρία απο ζωντανή μουσική,όργανα και φωνές.Παράλληλη εμπειρία απο μηχανάκια και συστήματα.Διάθεση κι αφοσίωση,που τείνει στον μαζοχισμό...:FSGSFGS4:

Το τι ακουει εκαστος εξ ημών,είναι μιά άλλη υπόθεση...:bigcry:

Παρατηρώ τι γράφουν νέοι και παλιοί χομπίστες.Προσπαθώ να "θυμηθώ" και τον ευατό μου,πώς άκουγα στο παρελθόν,απο τον...προηγούμενο αιώνα έως σήμερα.

Εχω καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα κι ομαδοποιήσεις.Τα μοιράζομαι.

-ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ(ημών κι υμών συμπεριλαμβανομένων/τότε και τώρα).

Στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους,μένουν στα πρώτα ακούσματα.Τους εντυπωσιάζουν τι ακούγεται με αβυσσαλέα μπάσα(που μπορεί να μην είναι ακριβώς μπάσα αλλά...ανάδραση,βούϊσμα, θόρυβος,μία νότα όλα μαζί τα χαμηλά........................) ή (και) το τσίριγμα που συνήθως μεταφράζεται σε εξαιρετική...ανάλυση κι έκταση πρίμων.

Ολα αυτά μπορεί να περιγραφούν:"σκότωνε το ηχείο ή το σύστημα".:music-smiley-005:

Αν γράφει κάτι καλό και κανένα περιοδικό(γι' όλα τα μηχανήματα καλά λόγια γράφουν:smash:),τότε είναι που έχουν πειστεί και πρίν ακούσουν κάν τα αντικείμενα του πόθου τους.

Βέβαια,οι σημερινές μουσικές εμπειρίες και τα ακούσματα πολλών νέων,αρχίζουν και τελειώνουν σ' ένα συνθεσάϊζερ και στο κομμάτι με τις 2-3 νότες,που ακούνε στα περισσότερα κλάμπ.Ετσι,δεν είναι περίεργο κι η αξιολόγηση που γίνεται,απο νέους με τέτοιες μουσικές εμπειρίες.

Πολλοί νέοι μπαίνουν και ρωτούν,τα εμπειρότερα μέλη του φόρουμ για προτάσεις,αλλά τις περισσότερες φορές παίρνουν ότι αρχικά τους έχει εντυπωσιάσει ή κάτι που δεν έχει προταθεί,αλλά αυτοί θεώρησαν σαν ευκαιρία,εξαιρετικό κλπ.

Γι' αυτή την κατηγορία,η καλύτερη σύσταση είναι ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ.ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ.ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

Αλλιώς θα τα ακουμπήσετε χοντρά (και τα χρήματα ειδικά σήμερα δεν είναι για πέταμα) κι οσονούπω θα κλαίτε τα λεφτά σας...

Βέβαια υπάρχουν κι εξαιρέσεις νέων χομπιστών,αλλά απλά επιβεβαιώνουν όπως πάντα άλλωστε τον κανόνα.

(Συνεχίζεται ).Στο επόμενο επεισόδιο,θα μιλήσουμε για τους ..."πανεπιστήμονες".-bye-

Last edited:
Είναι κοινό φαινόμενο μεταξύ μας,όταν αποκτήσουμε ένα πρώτο σύστημα της προκοπής(συνήθως θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο-κι ασχέτως εμπειριών ή γνώσεων,αρχίζουμε να το ψιλοπαίζουμε ολίγον τι έξπερτς...

Η χειρότερη περίπτωση,αυτής της κατηγορίας,είναι αυτή που αρχίζει να απαξιώνει συλλήβδην κάθε ακριβό μηχάνημα,κάθε καλώδιο,κάθε κατασκευαστή,τα cdps-όλα ίδια ακούγονται-,τους ενισχυτές-δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός των 10000 και των 1000 ευρό,τα πικάπ,τις λάμπες κοκ.

Εμπνευση σ´αυτή την κατηγορία,παρέχουν διάφοροι αυτόκλητοι "γκουρού" της συμφοράς κατέχοντες την απόλυτη αλήθεια και φυσικά γνωρίζοντες τα πάντα...

Στις περισσότερες περιπτώσεις,η περίοδος αυτή,αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο.Με τον καιρό αποκτώντας εμπειρίες και γνώσεις,πολλά "δεδομένα" αναθεωρούνται.Φυσικά δεν εννοώ την φυσική,γιατί υπάρχει και το άλλο άκρο με τις διάφορες "θαυματουργές" πέτρες και λάδια παρθένας.Η εμπειρία και το φόρουμ βοηθάει να ξεκαθαρίζεται το τοπίο...

Εννείται,ότι η περιγραφή έχει και το στοιχείο της υπερβολής,πρός χάριν αυτοσαρκασμού κια χιούμορ.Δεν είμαστε-είναι όλοι έτσι...Εννοείται...-bye-

Συνεχίζεται/Στο επόμενο επεισόδιο:Το κρίσιμο σημείο.Διαλέγοντας δρόμο...

Last edited:
ορεξάτο σε βλέπω.
Συνέχισε, μπας και δω αν θα βάλεις μιά ομάδα που με συμπεριλαμβάνει...:music-smiley-005:

Καλά τα λέει...

...το καλύτερο: "ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ.ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ.ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ."

(...όλοι κάποια στιγμή έχουμε υποπέσει στην δίνη της "αυθεντίας"... ελπίζω να μην πήραμε στο λαιμό μας κάποιον ανυποψίαστο!)

Διαλέγοντας δρόμο...

Τι δρόμο;Αποκτώντας εμπειρίες και γνώσεις,γνωρίζοντας συστήματα και χαρακτήρες μηχανημάτων,έρχεται η στιγμή που το 2ο-3ο (συνήθως σύστημά μας),θα το διαδεχθεί ένα νέο ακριβό σύστημα των ονείρων μας...

Εχουμε πλέον επιλέξει και κατασταλάξει (ή έτσι νομίζουμε τουλάχιστον:BXVZCBXZ6:),που- σε ποιό σύστημα θα ακουμπήσουμε τις οικονομίες μας ή το σχετικό δάνειο της τράπεζας-τώρα πλέον,που τα δάνεια απλά δεν δίνονται-η κατηγορία υπόκειται σε δραστική συρρίκνωση...Καλά που υπάρχουν τα μεταχειρισμένα και τα diy...Το καλό το παληκάρι,ξέρει κι άλλο μονοπάτι.:award:

Ο δρόμος έχει την έννοια,ότι πλέον διαλέγουμε τι μας πάει καλύτερα:λάμπα ή τρανζίστορ,πικάπ ή ψηφιακή πηγή,ηλεκτροδυναμικά ηχεία,πάνελς ή κόρνες κοκ.

Βέβαια πολύ γρήγορα διαπιστώνουμε,ότι υπάρχει και το καλύτερο...Το ξέραμε και πρίν,αλλά τώρα βρήκαμε πραγματικά το σύστημα των ονείρων μας:HTEHETH63: Το τελευταίο λένε όλοι συνήθως...Αμ δέ...

Συνεχίζεται:Είμαι καλά γιατρέ μου;Αλίκη γιατί παίρνεις τα παιδιά και φεύγεις;:music-smiley-005:

Last edited:
Κι απαντά ο γιατρός...Οτι δεν είσαι καλά δεν είσαι...Αλλά μην στενοχωριέσαι υπάρχουν και χειρότερα.:jester:

Η δε Αλίκη απο την πλευρά της,ήδη έχει αρραβωνιαστεί με τον επόμενο,που αγοράζει ακριβά δώρα σ' αυτή,ασχολείται με "εισαγωγαί-εξαγωγαί" και πάει και τρείς φορές την βδομάδα στα σκυλάδικα.Τα παιδιά σου,είναι αναφανδόν στο πλευρό της μαμάς κι ούτε να ξανακούσουν δεν θέλουν την 1η του Μάλερ.

Εσύ πλέον,αρχίζεις και την ψάχνεις,σε επιμέρους μικροβελτιώσεις(πληρώνεις και διατροφή) και μεμονωμένα μηχανάκια ή άλλες τεχνοτροπίες.Γυρνάς κατα αποκλειστικότητα,απο μαγαζί σε μαγαζί κι απο σπίτι σε σπίτι,ακούγοντας συστήματα και μηχανήματα.Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!

Είναι πλέον ο καιρός για να αναφωνήσεις:

"Εγώ δεν είμαι μηχανάκιας,εγώ τα ακουμπάω για την μουσική κι έχω 354 δισκάκια!!!".

Συνεχίζεται:Το άπιαστο,το απόλυτο...

Οι εραστές του ονείρου...

Η ζωή είναι άδικη...Λίγοι απο εμάς θα βρεθούν στην θέση,να αποκτήσουν το "μεγάλο" και πανάκριβο σύστημα που παίζει σαν αληθινή μουσική.Ακόμα λιγότεροι θα είναι αυτοί,που θα έχουν και τον κατάλληλο χώρο για να το βάλουν...

Τώρα πιά ξέρεις τι θέλεις και γιατί το θέλεις.Αλλά μάλλον δεν θα το αποκτήσεις ποτέ.

Οταν μπορείς,απλά το παίρνεις,το ακούς,το χαιδεύεις,το καμαρώνεις,το επιδεικνύεις.Οταν δεν μπορέίς,έχεις τρείς πιθανές επιλογές.

Κάθεσαι στα αυγά σου κι ακούς ότι έχεις.

Το downsizing,ήγουν εξαιρετικής ποιότητας φθηνότερα μηχανήματα(πιθανότατα μεταχειρισμένα και των εταιρειών που ονειρεύεσαι) κατάλληλα για το φτωχικό σου.Ετσι δεν χάνεις και πάρα πολλά.Αράζεις κι απολαμβάνεις.

Γίνεσαι κολλητός με diyers(έχουμε εξαιρετικούς) ή γίνεσαi ο ίδιος diyer κι αποκτάς με σχετικά αρκετά λιγότερα ένα σύστημα εξαιρετικό,που όμως θα μείνει σε σένα και τους απογόνους σου...

Αυτά απο μένα!-bye-

Last edited:
Εξαιρετικό κείμενο που πρέπει να μας προβληματίσει επειδή αρκετοί έχουμε κάνει στο παρελθόν λάθη που αναφέρονται παραπάνω! (και πρώτος εγώ :HTEHETH63: !!)

Διονυση καλημερα. Καλα το ξεκινησες αλλα μετα το εκανες λιγο καταθλιπτικο!!!
Ισως φταιει η βροχερη ημερα. Σε γενικες γραμμες σωστα τα λες. Για το κινητρο που ασχολειται καποιος με το DIY, θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω. Μπορει καποιο ποσοστο να ασχολειται για τους λογους που αναφερεις, αλλα προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ασχολουνται γιατι τους αρεσει.

Καλημέρα!
Σωστό κι αυτό Βλάσιε,αλλά δεν αναφέρομαι καθαρά στους ορίτζιναλ diyers.Για τους "κοινούς" χομπίστες και πιθανές διεξόδους που βρίσκουν λέω...Γίνονται ή κολλάνε απο δίπλα,απο ανάγκη...

Οσο για το καταθλιπτικό.Να σου πώ...Εχει μιά βάση...

Ξεκινάει σαν πηγή χαράς το χόμπυ και για πολλούς γίνεται στην πορεία,καταγκασμός και πηγή άγχους(και πολλών άλλων)..

Συμβολική η εξέλιξη του ύφους λοιπόν.-bye-

Διονυση καλημερα. Καλα το ξεκινησες αλλα μετα το εκανες λιγο καταθλιπτικο!!!
Ισως φταιει η βροχερη ημερα. Σε γενικες γραμμες σωστα τα λες. Για το κινητρο που ασχολειται καποιος με το DIY, θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω. Μπορει καποιο ποσοστο να ασχολειται για τους λογους που αναφερεις, αλλα προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ασχολουνται γιατι τους αρεσει.

+1000 στην ιδια μοιρα ειμαστε και εμεις.

το diy ειναι οχι ακριβο αλλα πανακριβο.

και το κακο ειναι οτι δεν το καταλαβαινεις γιατι τα δινης λιγα-λιγα.

η αλήθεια ειναι οτι οντως μας αρεση.

δεν νομιζω οτι ειναι σωστο να σταθουμε στην αναφορα αυτη του διονυση για τους ντιουηδες.
το θεμα ειναι αλλου!
ολοι οι "παλαιοι" στο χομπυ εχουν περασει απο εκει, και οι νεοι, που τωρα το διασχιζουν εχουν το δικαιωμα στο "λαθος".
απο την μια ειναι εντελως προσωπικη υποθεση το ακουειν...απο την αλλη, η ζωντανη μουσικη, ειναι μια...
και απο μια τριτη ομως...πλευρα, ειναι οτι ο καθενας το ιδιο ζωντανο ακουσμα το ακουει...διαφορετικα.

και για να μπω καλυτερα στο θεμα...ποσοι απο εμας με τα καινουρια μας εκαστοτε παιχνιδια, δεν ειπαμε..οκ τελος αυτο ειναι το καλυτερο,αυτο εψαχνα.

μετα? ακουσαμε και κατι αλλο...ποιο κοντα στο ιδανικο μας.
ασε που αυτο το κατι αλλο μπορει να ειναι και καποιο που ειχαμε απαξιωσει καποτε,με τις περιορισμενες μας γνωσεις περι σωστου ακουσματος.

εχει τελος αραγε αυτο το ταξιδι?

συμφωνώ, αν σταθούμε στην αναφορά για το diy και το κόστος του (το οποίο εν πολλοίς ξεκαθαρίστηκε) τότε θα αδικήσουμε το θέμα -που δεν είναι άλλο από αυτό που έγραψε και ο Δημήτρης παραπάνω...

Ουσιαστικά είναι ένα κείμενο αυτοκριτικής στο οποίο πρέπει να σταθούμε...

μια επισημανση εκανα για να ξερουν και οσοι ασχετοι με το θεμα διαβαζουν.
δεν ειχα σκοπο να σταθω αλλα αν σας ενοχλη το ποστ μου σβηστε το.

Όπως είναι γνωστό... ''το ταξίδι μετράει''... κι έχει -φυσικά- δικαίωμα ο καθένας να το κάνει όπως του αρέσει. Επιπλέον σίγουρα θα κάνει 'λάθη' και κατά μία έννοια, ίσως πρέπει και να το κάνει...μα για να μάθει βέβαια.

Ακούγεται πράγματι καταθλιπτικό (λίγο) αλλά κατά βάθος δεν είναι έτσι, γιατί απλά όλοι γνωρίζουμε ότι το τέλειο δεν υπάρχει και είναι κουτό να κυνηγάς κάτι ανύπαρκτο... σωστά?

Όμως πως αλλιώς να κάνεις το ... 'ταξίδι'...?

Απάντηση: Re: Αέρα-πατέρα...Ομαδοποιήσεις ακροατών...

μια επισημανση εκανα για να ξερουν και οσοι ασχετοι με το θεμα διαβαζουν.
δεν ειχα σκοπο να σταθω αλλα αν σας ενοχλη το ποστ μου σβηστε το.
δεν το ειπαμε με τετοιο τονο βρε γιωργο..-bye- :ernaehrung004:

Κι απαντά ο γιατρός...Οτι δεν είσαι καλά δεν είσαι...Αλλά μην στενοχωριέσαι υπάρχουν και χειρότερα.:jester:

Η δε Αλίκη απο την πλευρά της,ήδη έχει αρραβωνιαστεί με τον επόμενο,που αγοράζει ακριβά δώρα σ' αυτή,ασχολείται με "εισαγωγαί-εξαγωγαί" και πάει και τρείς φορές την βδομάδα στα σκυλάδικα.Τα παιδιά σου,είναι αναφανδόν στο πλευρό της μαμάς κι ούτε να ξανακούσουν δεν θέλουν την 1η του Μάλερ.

Εσύ πλέον,αρχίζεις και την ψάχνεις,σε επιμέρους μικροβελτιώσεις(πληρώνεις και διατροφή) και μεμονωμένα μηχανάκια ή άλλες τεχνοτροπίες.Γυρνάς κατα αποκλειστικότητα,απο μαγαζί σε μαγαζί κι απο σπίτι σε σπίτι,ακούγοντας συστήματα και μηχανήματα.Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!

Είναι πλέον ο καιρός για να αναφωνήσεις:

"Εγώ δεν είμαι μηχανάκιας,εγώ τα ακουμπάω για την μουσική κι έχω 354 δισκάκια!!!".

Συνεχίζεται:Το άπιαστο,το απόλυτο...

:flipout: ...

Απόλυτο θέμα Διονύση, με άπιαστη απόδοση! :SFGSFGSF:

Το τραγικό νομίζω είναι να κολλήσει κανείς στο δέντρο...
Είδα φίλους που κόλλησαν στα ίδια τα όργανα - και τις δυνατότητες αυτών- και δεν ξανάγραψαν μουσική.
Έχει λεπτές (και παράξενες) ισορροπίες το χαιφάι.
Και πως να μην έχει, όταν η πεμπτουσία του σχετίζεται τόσο άμεσα με την πιο αόριστη όλων των τεχνών... :chinscratch:

Σκορδόπιστες... Υπήρξαν (ή θα υπάρξουν) στη ζωή των περισσοτέρων (δυστυχώς)...
Κι επειδή οι λύσεις ons, diy κλπ δεν ενδείκνυνται, σκέφτομαι ήδη το βήμα προς το όνειρο ("γυναίκα-μουσικός"!!!)
(προτεραιότητα σε παίκτριες πνευστών φυσικά :D).

Μερικά τέκνα χρειάζονται λίγο διαφορετική προσέγγιση...
Δύσκολο δηλ να μη βρεθεί δίοδος επικοινωνίας με κάποιον που αγαπά τη μουσική... ;)

Last edited:
Υπαρχει λυση για ολα.
Το ραδιοφωνο.

Και επειδη εχω περασει πολλα σταδια μηχανηματων, με πισωγυρισματα κιολας, αλλά και σαν ακροατης, το μονο που εχω να πω ειναι οτι οσο πιο απλο ειναι το μηχανημα και οσο πιο απαιδευτο ειναι το αυτι τοσο πιο πολυ απολαμβανεις την μουσικη με αγνο τροπο.

Αν μαλιστα εχουμε φτασει στο επιπεδο να βρισκουμε διαφορες σε καλωδια τοτε εχουμε καταφερει ενα πραγμα. Να σκοτωσουμε την μουσικη.
Αποκλειοντας της το προνομοιο να ειναι ελευθερη απο καθε τι που μας βασανιζει, ωστε να ελευθερωσει και εμας απο τα υπολοιπα προβληματα που εχουμε λογω καθημερινοτητας.
Μην της προσθετουμε υποχρεωσεις τις οποιες ουτε εμεις οι ιδιοι δεν θα θελαμε να μας τις φορτωσουν.
Γιατι μετα το αποτελεσμα θα ειναι αυτο. Η σχεση μας θα ειναι στηριγμενη στο ποσο καλα τηρει τις υποχρεωσεις της που για να γινει αυτο πρεπει να τις επωμιστουμε εμεις.

...............
Αν μαλιστα εχουμε φτασει στο επιπεδο να βρισκουμε διαφορες σε καλωδια τοτε εχουμε καταφερει ενα πραγμα. Να σκοτωσουμε την μουσικη.......

......Μην της προσθετουμε υποχρεωσεις τις οποιες ουτε εμεις οι ιδιοι δεν θα θελαμε να μας τις φορτωσουν.
Γιατι μετα το αποτελεσμα θα ειναι αυτο. Η σχεση μας θα ειναι στηριγμενη στο ποσο καλα τηρει τις υποχρεωσεις της που για να γινει αυτο πρεπει να τις επωμιστουμε εμεις.

:adore:

...... χμ ...να προσθεσω βεβαια οτι στο ολο πακετο παιζει και τρελλη ιντριγκα απο την αντιθετη πλευρα ... οι "χρισμενοι " μεγαλοι, γνωστες, αντιπροσωποι, κλπ απαξιωνουν και εκμηδενιζουν καθε τι το οποιο δεν πουλανε αυτοι η δεν εχει τιμη πανω απο 2,000....

πολλα απο τα μηχανηματα που περνανε απο τα χερια μου που ειναι vintage εχουν ανετα την δυνατοτητα να "χτυπηθουν" με καποιο συχρονο hifi αλλα για πες το πουθενα αυτο να δεις τι θα γινει ...

Για το παραπανω εγω σαν επαγγελαματιας εμπιστευομαι απλα τα οργανα που εχω ακριβα πληρωσει ...μου αρκει αυτο ... οι γνωμες των διαφορων ειδικων μου περισσευουν ....

οσο για τα ντουηκα μηχανηματα αλλα και πολλα αλλα σχετικα κατασκευασματα υπαρχουν παρα πολλα τα οποια πραγματικα επισης αξιζουν τον κοπο ...

δυστυχως στην δουλεια αυτη υπαρχει πολυ πιστευω και λιγο γνωριζω ...