Αφαίρεση αέρα με βρασμό

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,679
Γνωρίζει κανείς τη διαδικασία που αφαιρείται ο αέρας από γιάλινα βάζα όταν θέλεις να διατηρήσεις σε κενό διάφορα τρόφιμα πχ μαρμελάδα ή σάλτσα?
Νομίζω ότι τα βάζεις σε βραστό νερό, αλλά δεν θυμάμαι την διαδικασία ακριβώς...

Γνωρίζει κανείς τη διαδικασία που αφαιρείται ο αέρας από γιάλινα βάζα όταν θέλεις να διατηρήσεις σε κενό διάφορα τρόφιμα πχ μαρμελάδα ή σάλτσα?
Νομίζω ότι τα βάζεις σε βραστό νερό, αλλά δεν θυμάμαι την διαδικασία ακριβώς...

"Καλημέρα Δημήτρη.

Αποστειρώνεις το βάζο (αν δε ξέρεις να σου πω).
Όπως είναι ζεστή η μαρμελάδα τη βάζεις στο βάζο, το κλείνεις και το γυρίζεις ανάποδα.

Το αφήνεις εκεί μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα."

Jim's wife here...-bye--bye-

Τη μαρμελαδα την βραζεις απλως, και μετα την βαζεις στο βαζο την κλεινεις και την γυριζεις αναποδα. Οταν κρυωσει το προιον, μεσα στο βαζο δημιουργειται υποπιεση και σφραγιζεται ακομα καλυτερα.

Ο χυμος τοματας μπαινει σε ρετσινομπουκαλα που σφραγιζονται με το αναλογο μηχανημα και βραζονται για μιση ωρα τυλιγμενα με πανια.
Ο πατος της κατσαρολας πρεπει να ειναι στρωμενος επισης με πανια.

Στη σαλτσα τοματας, την απλωνεις σε ταψι, ριχνεις λιγο λαδι και αλατι, και την βαζεις μεσα σε πολυ ζεστο αλλα σβηστο φουρνο. (καλυτερα αμεσως μετα που θα ψησεις καποιο φαγητο). Την αφηνεις μεχρι να κρυωσει ο φουρνος και μετα την βαζεις στο βαζο.

χμμμ
ευχαριστώ..
πείτε και για την αποστείρωση

Πλένεις με ζεστό νερό και σαπούνι το βάζο (γυάλινο ε?). Βράζεις νερό σε μια κατσαρόλα και βάζεις το βάζο μέσα για 2-3 λεπτά. Βγάζεις το βάζο και το γυρίζεις ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα.

Δεν το πιάνεις καθόλου με τα χέρια σου από μέσα καθ'όλη τη διαδικασία...

Στεγνώνεις και ακολουθείς το ποστ #2.-bye--bye-

Μπράβο Υπέρηχα.
Νοικοκύρης.
Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος οπότε δώσε πράμα.

Δεν με λέτε?
Ο μικροκυμμάτων αποστειρώνει βάζα?

νομίζω ναι
αλλά δεν έχω
μόνο μεγάλα κύματα έχω...και στάσιμα

κοίτα από ψωμί έχω καθαρίσει.
τώρα πάμε στις μαρμελάδες και σάλτσες.

Με το βούτυρο δεν ξέρω ....

Σιάχνει βούτυρο η Μ. αλλά δεν ξέρω πως.
Τυρί φέτα από έναν τσοπάνη στο Βέρμιο.
Χυλοπίτες, τραχανάς, μακαρόνια είναι ήδη έτοιμα.
Μαρμελάδες, σάλτσες έτοιμα.
Μέλι κομπλέ.
Λικέρ για τις γυναίκες, έτοιμο...
Σήμερις δε θα πατήσουμε τα σταφύλια... χικ...

Απάντηση: Re: Αφαίρεση αέρα με βρασμό

Ρε γκουρμεδες τσοπανηδες και λοιπες δημοκρατικες δυναμεις δεν σας ειχα για τετοιους μαστορες :D

Τι μάστορες ρε συ.
Εγώ δεν ξέρω τίποτα.:BDGBGDB55:
Αχαϊρευτος είμαι.

Μόνο τις φορτωτικές κάνω.
Πατέρας και σύζυγος τα μαστόρια...:grandpa:

εδώ και 2 χρόνια ψωμί απο φούρνο μόνο για να ξεφύγουμε λίγο απο το ζυμωτό .σάλτσες εδώ και 5 χρόνια με δανεικό μηχάνημα απο του χρόνου με Ι.Χ δεν ξέρω που να βάλω τα βάζα φέτος ( και μην ακούσω εξυπνάδες....) .Μαρμελάδες λικέρ και λοιπά χρόνια τώρα σπιτικά , εντάξει υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις.

Τζιμη ρε χαμενε στειλε κανα βαζακι σταφυλι να δω αν το κανεις καλα !! :D

Πως να στείλω...
Εμ, η οικογένεια μια χαρά ήρθε...

Εσύ μου έκανες αλά μπρατσάντε περαντζάδα με τις μποναγράτσιες ...:flipout::flipout: