Αφαίρεση EM 84 λυχνίας.

flopy

New member
2 November 2012
11
Καλημέρα σε όλους.Θα ήθελα τα φώτα σας.Θα γνωρίζεται την em 84.Αναφέρεται ως tunning indicator.Η ερώτηση μου είναι αν θα μπορούσα να την αφαιρέσω απο τον ενισχυτή μου (jj 322).Δεν ξέρω αν είναι ενεργό εξάρτημα η όχι,αν δηλαδή παρεμβένει στο σήμα.Γνωρίζεται τι πρέπει να κάνω για να την αφαιρέσω και να συνεχίζει να δουλεύει ο ενισχυτής;

δεν πρέπει να κάνει τίποτε άλλο παρά μόνο την ένδειξη.
σε κάθε περίπτωση μπορείς να την αφαιρέσεις και εάν δεν δουλεύει τότε να την ξαναβάλεις.

Το tuning indicator αναφερεται στους δεκτες με ενδειξη σηματος.
Ειχα ενα ραδιοφωνο philips με τετοια λυχνια και πρασινο "ματι" ενδειξης tuning στα FM.
Στον ενισχυτη προφανως παιζει σημαντικο ρολο.
Εκτος και αν εχει ενδειξη φωτορυθμικου, οποτε παιρνεις το ρισκο σου.

Last edited:
Ναι η ένδειξή του είναι σαν του φωτορυθμικού,απλά δεν θέλω να πάρω ρίσκο.Σκέφτηκα μήπως κάποιος ξέρει αν μπορώ ή αν χρειάζεται να βραχυκυκλώσω κάποια ποδαράκια.

Στη πράξη στις περισσότερες περιπτώσεις η αφαίρεση γίνεται χωρίς να συμβεί τίποτα.

Το σωστό όμως είναι να ξέραμε το κυκλωματικό διάγραμμα του ενισχυτή.
Υπάρχει περίπτωση η αφαίρεση της λυχνίας να αυξήσει ελαφρά τις τάσεις στις υπόλοιπες λυχνίες που μοιράζονται την ίδια γραμμή ρεύματος, παρά τις επιμέρους αποζεύξεις. Αυτό ίσως επηρεάσει λίγο το επίπεδο λειτουργίας των υπολοίπων λυχνιών.
Επίσης η τοπική απόζευξη της ΕΜ 84 θα μείνει χωρίς φορτίο (άπειρη αντίσταση) και ο πυκνωτής θα αντιμετωπίσει το μέγιστο της τάσης, οπότε αν είναι λίγο παλιός ή με μικρό εύρος ανοχής υπάρχει περίπτωση καταστροφής του.

Ακόμα και με ηλεκτρονικό σταθεροποιητή υπάρχει το ενδεχόμενο αν ξεπεραστεί το όριο εισερχόμενης – εξερχόμενης τάσης και να καταστραφεί.

Επισης δεν βραχυκυκλώνουμε τίποτα.

Ίσως σε μερικές περιπτώσεις όπως τα ανωτέρω κακά σενάρια (που δεν είναι συχνά αλλά πρέπει να τα ξέρουμε), να χρειαστεί μία αντίσταση στη θέση του νήματος και άλλη μία σε ρόλο φορτίου που θα διαρρέεται από ισοδύναμο ρεύμα με το ανοδικό ρεύμα της λυχνίας που παραλείπουμε.
Αν υπάρχει σχηματικό θα βοηθούσε.

Μπορείς άνετα να αφαιρέσεις την λυχνία. Η κατανάλωσή της είναι 1,1mΑ στα 250V, οπότε δεν έχει καμμία επίδραση στις υπόλοιπες τάσεις των λυχνιών. Είσοδο παίρνει μέσω μιας μεγάλης αντίστασης, είτε από την άνοδο της-των εξόδου, είτε από το δευτερεύον του μετασχηματιστή εξόδου,
άρα κι εδώ δεν βλέπω λόγο ανησυχίας για κάτι. Θεωρητικά συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα (dinos).

Last edited:
Ο Ντινος τα ειπε αψογα τα γραμματα. Για τις τασεις εγω σκεφτηκα τα νηματα, οχι την υψηλη, που πιστευω δεν εχουν καμμια δουλεια. Το σχηματικο σιγουρα θα βοηθουσε αλλα δυσκολο το βλεπω σε εμπορικο ενισχυτη. Παντως τον συγκεκριμενο τον εχω καψουρα χρονια, τι ωραια θα ηταν να τον βλεπαμε απο μεσα...