Απάντηση: Περί αποχής, λευκού, άκυρου. Περί στήριξης (ή μη) του παρόντος εκλογικού συ
Το γεγονος οτι οι κρατούντες λίγο καίγονται γι αυτήν και ότι ανεξάρτητα του μεγεθους της αυτό δεν τους εμποδίζει να ενεργήσουν με τον τροπο που γνωριζουμε είναι γνωστο .
Αυτό που μάλλον εχει παρεξηγηθει είναι η ότι η αποχη γινετε για να τσουξει…
Προσωπικά η ερμηνεία της από το πολιτικο σύστημα λιγο με ενδιαφερει
Η μη συμμετοχή δεν γινετε με σκοπο να ταρακουνήσει καποιον γιατι πολύ απλα τα μεχρι τωρα αποτελέσματα εχουν δειξει που η εξουσία δεν συγκινείται με τιποτα.
Από την άλλη όμως απορώ με την αντίθετη κινηση.
Όταν το 43.92% δηλαδη 3,012,000 πολιτες εχουν πιστέψει, εχουν εξαπατηθεί και εχουν φερει σε τραγικη θεση την κοινωνία με την επιλογή τους πως μπορουν να συνεχίζουν να πιστεύουν πως με την κινηση τους αυτή βοήθησαν τον τοπο…;;;
Αντε εγω για να βοηθησω τη κουβέντα είναι ευθυνόφοβος και ωχ-αδερφιστης…
Εσυ συμπολίτη μου που δεν εισαι και ήσουν μεσα στα τρια εκατομμύρια που διόρισε τον συγκεκριμένο νταβατζη και που αυριο μπορει να διατηρήσεις τον ιδιο η να βαλεις τον αλλον νταβατζή …πως μπορεις να μου κανεις κήρυγμα περι αντιπροσώπευσης και δημοκρατίας;
Δεν βλεπεις πως η συμμετοχή σου αρα και ο λογος σου ως ψηφοφόρος χρησιμοποιείται με τον τροπο που εξυπηρετεί το δηθεν δημοκρατικό μας σύστημα;
1ον. Αποχή
Δεν μπορώ να μεμφθώ κανέναν για αυτή την επιλογή. Όμως πρέπει να τονίσω ότι οι κρατούντες λίγο καίγονται γι αυτήν. Τα είπαν κι άλλοι, δεν υπάρχει πουθενά καμιά διάταξη που να τους εμποδίζει να θεωρούν σωστό ότι τα ποσοστά προμετρώνται ΜΟΝΟ από τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Οποιαδήποτε άλλη θεώρηση του θέματος είναι ουτοπική.
Για του λόγου το αληθές, το παράδειγμα των τελευταίων εκλογών είναι το καταλληλότερο:
Εγγεγραμμένοι: 9,933,385
Ψήφισαν: 70.92% (ήτοι 7,045,000 περίπου)
Αποχή: 29.08% (ήτοι 2,888,000 περίπου)
Έγκυρα: 6,858,342 (ήτοι 69.04% περίπου)
Ακυρα/Λευκά 2.64 % (σύνολο: 186,137)
Εξ αυτών το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 43.92% των εγκύρων ψηφοδελτίων (και εξέλεξε 160 βουλευτές), ήτοι: 3,012,000 ψήφους περίπου, νούμερο που πλησιάζει πολύ αυτό της αποχής.
Μάλιστα! Και λοιπόν;
Μπας και θεώρησαν ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων, που κατά πολλούς θεωρείται ότι δεν εγκρίνει την πολιτική τους (εκφράζοντάς την μέσω της αποχής) είναι πολύ σοβαρός ώστε να τον αγνοήσουν;
Μήπως παρ' ελπίδα ίδρωσαν (ή μάλλον "ίδρωσε τ' αυτί τους") όταν λογάριασαν ότι το άθροισμα αποχής-άκυρων/λευκών-αντιπολίτευσης είναι πάνω από το διπλάσιο αυτών που τους ψήφισαν;
Μήπως, ως κυβερνώντες δημοκρατικού πολιτεύματος, είπαν στο λαό ότι θα λαμβάνουν έστω τη γνώμη του υπ' όψιν, ώστε να χαράζουν τη συνολική τους πολιτική;
Αντ' αυτών:
- Έκοψαν μισθούς
- 'Εκοψαν δώρα Πάσχα-Χρσιτουγέννων
- 'Εκοψαν συντάξεις
- Επέτρεψαν την εκτίναξη του τιμάριθμου και του πληθωρισμού στα ύψη.
- Αύξησαν τους έμμεσους και άμεσους φόρους στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού
- Μείωσαν τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις
- Παραπλάνησαν (και παραπλανούν) τον κόσμο λέγοντας ότι κυνηγούν φοροφυγάδες, ψάχνοντας τους γιατρούς του Κολωνακιού και τα νυχτερινά κέντρα, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο εφοπλιστικές εταιρείες, βιομήχανους, τράπεζες και δε συμμαζεύεται. Τους τελευταίους μάλιστα (τράπεζες) τους χρηματοδοτούν κι από πάνω.
(Παρένθεση: Δεν είμαι αντίθετος - κάθε άλλο - με το κυνήγι αυτού του τύπου των φοροφυγάδων, αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ την προπαγάνδα που λέει ότι για το χάλι της οικονομίας φταίνει αυτοί κι όχι τα νόμιμα "δώρα" που κάνουν στους κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες)
- Ανάγκασαν τους εργαζόμενους - κυρίως τις νέες γενιές - να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν, αντί να τους επιτρέπουν να ξεκουραστούν με μιαν ανθρώπινη σύνταξη.
- Λεηλάτησαν με χίλιους-δυο άλλους τρόπους το λαϊκό εισόδημα (καύσιμα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ, αύξηση επιτοκίων κλπ.)
- Υποσχέθηκαν Γην και Ύδωρ και κυρίως υποσχέθηκαν φτηνό (και πειθήνιο) εργατικό δυναμικό στα ξένα λαμόγια, να "επενδύσουν" δήθεν στην Ελλάδα και να κερδοφορήσουν ασύστολα.
- Έβγαλαν στο σφυρί τη Δημόσια περιουσία, το διαφήμισαν μάλιστα με σποτάκια, λες κι είναι δικά τους χωράφια και ιδιοκτησία.
Θέλετε κι άλλα; Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.-
Το γεγονος οτι οι κρατούντες λίγο καίγονται γι αυτήν και ότι ανεξάρτητα του μεγεθους της αυτό δεν τους εμποδίζει να ενεργήσουν με τον τροπο που γνωριζουμε είναι γνωστο .
Αυτό που μάλλον εχει παρεξηγηθει είναι η ότι η αποχη γινετε για να τσουξει…
Προσωπικά η ερμηνεία της από το πολιτικο σύστημα λιγο με ενδιαφερει
Η μη συμμετοχή δεν γινετε με σκοπο να ταρακουνήσει καποιον γιατι πολύ απλα τα μεχρι τωρα αποτελέσματα εχουν δειξει που η εξουσία δεν συγκινείται με τιποτα.
Από την άλλη όμως απορώ με την αντίθετη κινηση.
Όταν το 43.92% δηλαδη 3,012,000 πολιτες εχουν πιστέψει, εχουν εξαπατηθεί και εχουν φερει σε τραγικη θεση την κοινωνία με την επιλογή τους πως μπορουν να συνεχίζουν να πιστεύουν πως με την κινηση τους αυτή βοήθησαν τον τοπο…;;;
Αντε εγω για να βοηθησω τη κουβέντα είναι ευθυνόφοβος και ωχ-αδερφιστης…
Εσυ συμπολίτη μου που δεν εισαι και ήσουν μεσα στα τρια εκατομμύρια που διόρισε τον συγκεκριμένο νταβατζη και που αυριο μπορει να διατηρήσεις τον ιδιο η να βαλεις τον αλλον νταβατζή …πως μπορεις να μου κανεις κήρυγμα περι αντιπροσώπευσης και δημοκρατίας;
Δεν βλεπεις πως η συμμετοχή σου αρα και ο λογος σου ως ψηφοφόρος χρησιμοποιείται με τον τροπο που εξυπηρετεί το δηθεν δημοκρατικό μας σύστημα;