Αγορά 4K προβολέα και σύνδεση με ηχομπάρα

Δεν μιλάμε για passthrough. Για Netflix, Disney, Apple, Amazon, κλπ οποιαδήποτε άλλο streaming από τον ενσωματωμένο player μιλάμε. Εάν μπορεί να παίξει και ταινίες από local NAS, δεν ξέρω τι θα κάνει. Από player στην HDMI του, είναι άλλο θέμα, αλλά και αδιάφορο, καθώς η μπάρα του φίλου έχει HDMI inputs και βγάζει Atmos.

Δεν μιλάμε πλέον για passthrough εννοείς γιατί προτάθηκε το workaround με media player κατ' ευθείαν στην ηχομπάρα. Ωστόσο θα πρέπει να δει τι φορμά εικόνας υποστηρίζει το passthrough από την ηχομπάρα στον προβολέα.
Επίσης η αρχική μου τοποθέτηση αφορούσε την απορία γιατί γράφει eARC αλλά δεν κάνει passthrough όλα όσα υποστηρίζει το eARC. Και κατά πως βλέπω το πινακάκι, μου θυμίζει κάποιες τελευταίες εκδόσεις του ARC (όχι του eARC) που υποστήριζαν passthrough του Atmos, μέσω Dolby Digital plus.
Εγώ όταν διαβάζω για eARC, περιμένω στο passthrough να υποστηρίζονται όλα. Εδώ φαίνεται πως δεν υποστηρίζονται όλα. Σαν τις τηλεοράσεις με λίγα λόγια... .

Ναι αλλά προβολι με ηχομπαρα είναι μισή απόλαυση.Αν μπορεί να ανοίξεις πολλές ιντσες σίγουρα θα μπορείςνα στριμώξεις ένα ενισχυτή με κάποια ηχεία...έτσι για να πιάσουν τόπο τα χρήματα που δίνεις!!Όταν έρχεται πάνω σου το αεροπλάνο και δεν έχεις ήχο τότε πας καλύτερα σε τηλεόραση 100 inch και με πιο value for money επιλογή .Οπότε γνώμη μου προβολι πάντα αλλά με ήχο όχι ηχομπαρα! Καταστρέφει την εμπειρία.

• Like
Reactions: protrudi
Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για τις συμβουλές! Θα τσεκάρω τις αγγελίες που προτείνατε, όπως και την αγορά κι αναλόγως θα προχωρήσω.
Ο Epson LS-11000 δείχνει τούμπανο ομολογουμένως, αλλά ξεπερνάει το budget. Ίδωμεν.

Υπήρξε δίλημμα για 98'' TV ή προβολέα, αλλά κατέληξα στη δεύτερη επιλογή.
Όσον αφορά το θέμα ήχου, σαφώς κι έχετε δίκιο, αλλά δεν προβλέπεται αλλαγή της ηχομπάρας σύντομα. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον βέβαια. 😇

Η σκέψη μου είναι για 150'' σε απόσταση περίπου 4,5 μέτρων. Από αυτά που έχω διαβάσει φαίνεται εφικτό.

Η σκέψη μου είναι για 150'' σε απόσταση περίπου 4,5 μέτρων. Από αυτά που έχω διαβάσει φαίνεται εφικτό.

Βάλε στο πλάνο κάποια στιγμή κανονικό σύστημα ήχου γιατί με αυτές τις προϋποθέσεις η ηχομπάρα το πολύ πολύ να σε γαργαλησει, κινηματογραφικά μιλώντας.

Δεν έχω καταλήξει σε κανένα από τα δυο κι όπως το κόβω θα ασχοληθώ με το νέο έτος.
Η πρώτη επιλογή ήταν 98'' TV για την ευκολία κι επειδή η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια απ'όσο διαβάζω.

Ο προβολέας είναι περισσότερο απωθημένο από παλιά κι επίσης δε θα μπορούν να τον διαλύσουν τα πιτσιρίκια τόσο εύκολα, όσο το θηρίο TV. :LOL:
Ένα άλλο πρόβλημα σε περίπτωση που προβώ στην αγορά του είναι που θα βάλω την ηχομπάρα, αφού θα καλύπτεται από το πανί.
Ίσως κάτι μικρότερο να είναι πιο προσιτό εντέλει. Θέλει σκέψη.

Στις 150 πάντως, ο LS11000 που προτάθηκε πιο πάνω από συμφορουμίτη θα ήταν εξαιρετική επιλογή.

Δεν έχω καταλήξει σε κανένα από τα δυο κι όπως το κόβω θα ασχοληθώ με το νέο έτος.
Η πρώτη επιλογή ήταν 98'' TV για την ευκολία κι επειδή η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια απ'όσο διαβάζω.

Ο προβολέας είναι περισσότερο απωθημένο από παλιά κι επίσης δε θα μπορούν να τον διαλύσουν τα πιτσιρίκια τόσο εύκολα, όσο το θηρίο TV. :LOL:
Ένα άλλο πρόβλημα σε περίπτωση που προβώ στην αγορά του είναι που θα βάλω την ηχομπάρα, αφού θα καλύπτεται από το πανί.
Ίσως κάτι μικρότερο να είναι πιο προσιτό εντέλει. Θέλει σκέψη.

Στις 150 πάντως, ο LS11000 που προτάθηκε πιο πάνω από συμφορουμίτη θα ήταν εξαιρετική επιλογή.

Αν και δεν θα συνδύαζα προβολέα με ηχομπάρα, η λύση είναι ηχοδιαπερατή οθόνη προβολής (πανί που περνάει ο ήχος με μικρές απώλειες, και τοποθετείς τα ηχεία πίσω του)
Και στον προβολέα τα πιτσιρίκια μπορούν να σου ρημάξουν το πανί πάντως :D Απλά με την οθόνη τραβώντας την μπορούν να χτυπήσουν κι όλας :D

150" στα 4.5μ παίζει και να μην ανοίξουν με τον LS11000... μην κοιτάς τα book specs, υπάρχει πάντα μια κατασκευαστική ανοχή +/-5%, οπότε καλό θα είναι να έχεις 4.6μ από το μπροστά μέρος του φακού του προβολέα μέχρι την οθόνη.
Από φωτεινότητα θα είσαι σχετικά καλά για SDR (περίπου 22footLambers calibrated) και μέχρι και τα 14fL που φτάνουμε για SDR σε σκοτεινό δωμάτιο (το όριο είναι τα 12fL, αλλά εκεί είναι για απόλυτο σκοτάδι, και λόγω των χαμηλότερων σε φωτεινότητα highlights χάνει η εικόνα σε punch και ο περισσότερος κόσμος θέλει παραπάνω φωτεινότητα).

Η άλλη λύση είναι να αφήσω την ηχομπάρα με την υπάρχουσα TV και να στήσω νέο σύστημα ήχου+εικόνας στο υπόγειο, που ούτως ή άλλως είχα σκοπό να βάλω τον προβολέα.
Μετά θα πρέπει να ψάχνω για νέα σύζυγο όμως, αφού η νυν θα με παρατήσει. :ROFLMAO:

Είχα διαβάσει για τη λύση που προτείνεις και σ'ευχαριστώ για την επιλογή. Δεν έχω ψαχτεί ιδιαίτερα με την οθόνη για να είμαι ειλικρινής.
Πάντα είχα στο μυαλό ρολό, που είναι πιο ασφαλής λύση για όλους, όμως φαίνεται πως δεν είναι η ιδανικότερη λύση.

Αχα, τότε φαντάζει ό,τι πρέπει γι'αυτό που θέλω.
Το δωμάτιο είναι 4,4 * 5 μέτρα. Απλά δεν έχει μεγάλο ύψος (2,1μ) και θέλει βάψιμο σε πιο σκούρα παλέτα, απ' όσο διαβάζω.

Η υπόγα να ξέρεις 100% βγαίνει καλύτερα, και δεν νομίζω να έχει την ίδια γκρίνια από την σύζυξ, και πιθανόν να σου βγεί και φθηνότερα (πιο φθηνό το σταθερό πανί από το roll down/up).
Καλό θα ήταν να το σκεφτείς καλά, και να γίνει με πλάνο για να μην πάει χαμένο κανένα €πουλο.
Για πες για την υπόγα σου διαστάσεις, λεπτομέρειες :)

Δεν το εξέφρασα σωστά. Το "δωμάτιο" που έγραψα πιο πάνω είναι στο υπόγειο. Αυτές είναι οι διαστάσεις του κι εκεί είχα εξ' αρχής σκοπό να βάλω τον προβολέα. Έχει μεν δυο παράθυρα 1*0,5μ, αλλά θα βρω λύση να τα καλύψω. Το ρολό θεωρώ πως είναι στάνταρ, καθώς δε θέλουμε σταθερό πανί.

Η γκρίνια θα παραμείνει σταθερή ωστόσο, αφού το δωμάτιο αυτό το είχαμε για playroom. 😄

Για το πλάνο έχεις απόλυτο δίκιο και γι' αυτό είναι προτιμότερο να το ψάξω/σκεφτώ καλά πριν προβώ σε όποια αγορά.

Με 2.10 ύψος ταβάνι είσαι σίγουρος ότι θα ανοίξεις 150" ; Οι 150 ίντσες έχουν ύψος 2,01 . Θα φτάνει η οθόνη στο πάτωμα και πιστεύεις ότι θα είναι ευχάριστο στην θέαση;

• Like
Reactions: cinephile
Τα έχουμε ξαναπει:Πρέπει να μην προσπαθούμε να φέρουμε το imax στο σπίτι.Αν ανοίξεις τέτοιο project χωρίς να μπορεί η γεωμετρία του ματιου να βλέπει, χωρίς να πηγαίνει το βλέμμα περα-δωθε θα έχεις vertigo!Προσέξτε τι ιντσες ανοίγετε χωρίς να έχετε τα κατάλληλα μέτρα μίνιμουμ θέασης.Χαλαει τρομερά η εμπειρία!Καλημέρα.

Έχετε απόλυτο δίκιο κι είναι μια παρατήρηση που δεν είχα σκεφτεί έως τώρα, καθώς είχα πάντα στο νου το μήκος.
Έχω τη δυνατότητα να το τοποθετήσω σε ιδίων διαστάσεων δωμάτιο και ταβάνι 2.4μ, αλλά και πάλι οι 150'' φαντάζουν αρκετές με μόλις 40εκ από το έδαφος.

Επομένως θα αναζητήσω κάτι μικρότερο. Ευχαριστώ όλους για την προσφορά σας.

Υπάρχει και άλλη λύση για να κερδίσεις ύψος: το κάδρο να είναι 2.35:1 αντι 1.85:1 (16:9) . Αυτό σημαίνει ύψος μόνο 1.50μ. και μπάρα βάζεις από κάτω και κεντρικό και ότι θες.
Ο μόνος περιορισμός σου θα είναι ότι σε 1.85:1 ταινία θα έχεις μαύρες μπάρες αριστερά-δεξιά και ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να κλείνεις το ζουμ από τον προβολέα που σημαίνει ότι θες προβολέα με motorized lens shift και μνήμες βέβαια. Δηλαδή τα ξεχνάς τα 1500 ευρώ εκτός αν πας σε μεταχειρισμένο.