Αγορά 5.1 - Βοήθεια

Καλημέρα σε όλους! Τελικά κατέληξα στα Monitor Audio RX6 (5.1) και Pioneer SC-LX73. Μια ερώτηση μόνο, βλέπω οτι τα ηχεία (κολώνες) είναι 125W RMS και ο ενισχυτής μπορεί να δώσει 180W ανά κανάλι. Θα υπάρξει πρόβλημα με τα ηχεία μου? Τα surround είναι ακόμα λιγότερα watt..

Αυτό που γνωρίζω είναι οτι περισσότερο επικίνδυνο είναι να πάθουν ζημιά τα ηχεία απο έναν αδύναμο ενισχυτή που ψηλά παραμορφώνει παρά απο ένα ισχυρό ενισχυτή που στις εντάσεις που θα ακούω δεν θα παραμορφώνει. Αν όμως για παράδειγμα αυξήσω την ένταση πολύ (λέμε τώρα..) θα έχουν θέμα τα ηχεία?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προταίρων για την απάντηση.

Αν έχει γίνει θαύμα και βγάζει κάτι κοντά στα 180w ανά κανάλι με τα 5 οδηγούμενα,δεν θα έχεις πρόβλημα εκτός αν το παρακάνεις με την ένταση,γιατί 180w απαραμόρφωτα σημαίνουν ότι μπορεί να βγάλει 220-30 και βαααλε παραμορφωμένα,τα οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνα από απαραμόρφωτα.

Το περίεργο είναι οτι και στο επίσημο site της Pioneer προτείνουν τον LX73 με τα S-71 τα οποία είναι 130W στα 6Ω (...) όπως και τα Μonitor Audio που θα αγοράσω. Δηλαδή σου λένε συνδύασε ένα ενισχυτή 7x180W με ηχεία 130W..Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι ή κάτι δεν ξέρω εγώ καλά, ή οι προδιαγραφές είναι πλασματικές..

Μερικές φορές,εκτός το ότι τόσο στον ενισχυτή όσο και στα ηχεία τα Wattage Rates είναι απλά τυπικά της φαντασίας τους,αλλά το ταίριασμα δεν γίνεται πάντα με την ισχύ. ;)

Το περίεργο είναι οτι και στο επίσημο site της Pioneer προτείνουν τον LX73 με τα S-71 τα οποία είναι 130W στα 6Ω (...) όπως και τα Μonitor Audio που θα αγοράσω. Δηλαδή σου λένε συνδύασε ένα ενισχυτή 7x180W με ηχεία 130W..Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι ή κάτι δεν ξέρω εγώ καλά, ή οι προδιαγραφές είναι πλασματικές..

Από το site της Pioneer βλέπεις ότι έχεις :

• Power Consumption (in use / standby) 330 W / 0.30 W
Που σημαίνει ότι στην καλύτερη να βγάλει 330/5 = 66W/chanel. Πολύ πιο κάτω και από τα surround ηχεία σου οπότε δεν υπάρχει θεμα να κάψεις τα ηχεία.

Ο ενισχυτής έχει ασφαλιστικά οπότε ούτε αυτόν παίζει να κάψεις, εκτός αν το δουλεύεις τσίτα κανα 6ωρο μεσημέρι καλοκαιριού συνέχεια! :BDGBGDB55:

Καλημέρα σε όλους! Τελικά κατέληξα στα Monitor Audio RX6 (5.1) και Pioneer SC-LX73. Μια ερώτηση μόνο, βλέπω οτι τα ηχεία (κολώνες) είναι 125W RMS και ο ενισχυτής μπορεί να δώσει 180W ανά κανάλι. Θα υπάρξει πρόβλημα με τα ηχεία μου? Τα surround είναι ακόμα λιγότερα watt..

Αυτό που γνωρίζω είναι οτι περισσότερο επικίνδυνο είναι να πάθουν ζημιά τα ηχεία απο έναν αδύναμο ενισχυτή που ψηλά παραμορφώνει παρά απο ένα ισχυρό ενισχυτή που στις εντάσεις που θα ακούω δεν θα παραμορφώνει. Αν όμως για παράδειγμα αυξήσω την ένταση πολύ (λέμε τώρα..) θα έχουν θέμα τα ηχεία?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προταίρων για την απάντηση.

Φίλε μου είδα λίγο αργά το νήμα σου. Πριν τρεις μήνες κατέληξα και εγώ στον ίδιο συνδυασμό (http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=65487) και έχω μείνει απίστευτα ευχαριστημένος. Μην ανησυχείς για τον ενισχυτή (προσυπογράφω ότι αποτελεί από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις γενικά αλλά και ειδικότερα για τα συγκεκριμένα ηχεία), τα οδηγεί μια χαρά, έχω παίξει και με μεγάλες εντάσεις και ανταποκρίθηκε άριστα, δυνατός, καθαρός ήχος και χωρίς παραμορφώσεις. Επίσης παρόλο που είναι av παίζει εξαιρετικά και μουσική (αν ψάξεις λίγο στη κατηγορία θα διαβάσεις ανάλογες εντυπώσεις και από άλλους φίλους που τον απόκτησαν πρόσφατα). Όπως έγραψες τα ηχεία παρόλο το μαζεμένο μέγεθος αποδίδουν εξαιρετικά. Καλές ακροάσεις.

Last edited:
...Που σημαίνει ότι στην καλύτερη να βγάλει 330/5 = 66W/chanel. Πολύ πιο κάτω και από τα surround ηχεία σου οπότε δεν υπάρχει θεμα να κάψεις τα ηχεία.....

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οι μεγάλοι ενισχυτές της Pioneer χρησιμοποιούν ψηφιακά τελικά στάδια ICE power, μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την Bang & Olufsen

http://www.icepower.bang-olufsen.com/en/technology/power/

Τα ICE modules έχουν πάνω στην πλακέτα του κάθε καναλιού τροφοδοτικό και ενισχυτή, για να μην εξαρτώνται όλα από ένα κοινό τροφοδοτικό όπως γίνεται στους κοινούς A/V Receivers. Αποτέλεσμα αυτού είναι υψηλή ισχύς με χαμηλή κατανάλωση.

Εδώ οι μετρήσεις του εργαστηρίου σε πρόσφατο review του Αμερικάνικου Home Theater Magazine στον Pioneer Elite SC-37 (ο αντίστοιχος SC-83 στην Αμερική).

HT Labs Measures

5 channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1% distortion at 135.7 watts

7 channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1% distortion at 125.4 watts

Υποθέτω ότι τα νούμερα για τον LX-73 θα είναι 10-15 W λιγότερα.....

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οι μεγάλοι ενισχυτές της Pioneer χρησιμοποιούν ψηφιακά τελικά στάδια ICE power, μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την Bang & Olufsen

http://www.icepower.bang-olufsen.com/en/technology/power/

Τα ICE modules έχουν πάνω στην πλακέτα του κάθε καναλιού τροφοδοτικό και ενισχυτή, για να μην εξαρτώνται όλα από ένα κοινό τροφοδοτικό όπως γίνεται στους κοινούς A/V Receivers. Αποτέλεσμα αυτού είναι υψηλή ισχύς με χαμηλή κατανάλωση.

Εδώ οι μετρήσεις του εργαστηρίου σε πρόσφατο review του Αμερικάνικου Home Theater Magazine στον Pioneer Elite SC-37 (ο αντίστοιχος SC-83 στην Αμερική).

HT Labs Measures

5 channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1% distortion at 135.7 watts

7 channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1% distortion at 125.4 watts

Υποθέτω ότι τα νούμερα για τον LX-73 θα είναι 10-15 W λιγότερα.....

Αυτό δεν το ήξερα....

Τhanks kblachos!! :a0210:

Φίλε μου είδα λίγο αργά το νήμα σου. Πριν τρεις μήνες κατέληξα και εγώ στον ίδιο συνδυασμό (http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=65487) και έχω μείνει απίστευτα ευχαριστημένος. Μην ανησυχείς για τον ενισχυτή (προσυπογράφω ότι αποτελεί από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις γενικά αλλά και ειδικότερα για τα συγκεκριμένα ηχεία), τα οδηγεί μια χαρά, έχω παίξει και με μεγάλες εντάσεις και ανταποκρίθηκε άριστα, δυνατός, καθαρός ήχος και χωρίς παραμορφώσεις. Επίσης παρόλο που είναι av παίζει εξαιρετικά και μουσική (αν ψάξεις λίγο στη κατηγορία θα διαβάσεις ανάλογες εντυπώσεις και από άλλους φίλους που τον απόκτησαν πρόσφατα). Όπως έγραψες τα ηχεία παρόλο το μαζεμένο μέγεθος αποδίδουν εξαιρετικά. Καλές ακροάσεις.

Thanks fran! Είδα το νήμα σου και το σύστημά σου! Πολύ ωραίο! Ειδικά τα ηχεία και ο ενισχυτής! :D Όταν το αποκτήσω και εγώ (λίαν συντόμως...) θα επανέλθω με εντυπώσεις και ίσως και καμιά φωτό! Εννοείται οτι αφού έχεις το ίδιο σύστημα θα σε χρειαστώ για να το στήσω αφού εκτός απο την εγκατάσταση υπάρχουν και οι ρυθμίσεις....Οπότε, θα τα πούμε! ;)

Last edited:
Το απέκτησα!!! :BDGBGDB55::firstprize::Banane0::star:Ηχεία Monitor Audio RX6AV-12 (5.1) και AV receiver Pioneer SC-LX73! Δύο αυτοκίνητα χρειάστηκα για να τα φέρω! Πολύ κουβάλημα λέμε! Και εντάξει τα ηχεία, αλλά αυτός ο Pioneer ασήκωτος ρε παιδιά..πρέπει να δίνει πολύ "πόνο"..:D Τώρα πρέπει να πάρω καλώδια...μέχρι τότε υπομονή, θα επανέλθω με εντυπώσεις!

Ευχαριστώ όλα τα παιδιά για τις πολύτιμες γνώμες και συμβουλές και ιδιαίτερα τον kblachos και fragoulisnaval που μου πρότειναν τα Monitor Audio. Τελικά ήταν καλύτερα απο αυτά που είχα υπόψη μου (τα άκουσα όλα)..

Γνώμη για καλώδια κανείς?? Στο κατάστημα μου είπαν οτι για αυτά τα ηχεία αξίζει να πάρω καλά καλώδια της τάξης των 10-15 ευρώ/μ. Εμένα μου φαίνεται λίγο υπερβολικό..τι λέτε? Για τα μπροστά-κεντρικό θα χρειαστώ περίπου 5μ και για τα πίσω περίπου 20-25μ. Έχω υπόψη μου τα Qed, Supra και πιο φτηνά της Proel. Στη βράση κολλάει το σίδερο, ακούω γνώμες!

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά σε όλους!

Κοιτούσα τα χαρακτηριστικά των RX6 που πριν λίγο καιρό αγόρασα και μου προέκυψε μια απορία τεχνικής φύσης..Πώς είναι δυνατόν να δίνει η εταιρία στα specs maximum SPL 114.8 dbA όταν έχουν ευαισθησία 90 db (1W@1m) και power handling 125W (RMS) που σημαίνει οτι στα 128 W (αν μπορούσαν να τα διαχειριστούν) θα έπρεπε να δίνουν max 111 dbA..Για να φτάσουν τα 114.8 που δίνει η εταιρία θα έπρεπε να μπορούν να διαχειριστούν ισχύ 256 W+ που σημαίνει παραπάνω απο διπλάσια των 125W..Υπολογίζω κάτι λάθος? Μήπως ο υπολογισμός του κατασκευαστή έχει να κάνει με το continuous power handling και το peak οπότε αλλάζει και το max SPL?

Οχι οτι έχουν και τόση σημασία ολα αυτά αφού αυτό που μετράει είναι αυτό που ακούς αλλά για να μάθω και πέντε πράγματα! Ξέρει κανείς να μου απαντήσει? -bye-