Αγορά αφυγραντήρα

Καλησπέρα κι απο εμένα. Εχω διαβάσει αρκετά σε αυτό το θέμα και φυσικά είμαι κι εγώ στην απορία αν μου χρειάζετε αφυγραντήρας με συμπιεστή ή με ζεόλιθο! Γιατί το αν μου χρειάζετε αφυγραντήρας νομίζω το κατάλαβα απο το πρώτο βράδυ (συγκεκριμένα το χθεσινο!) που έβαλα ενα θερμόμετρο/υγρόμετρο στο δωμάτιο της μικρής και το πρωί στις 6:30 που σηκώθηκα το είδα στο 85%.....



Το θέμα μου είναι το εξής. (Θα προσπαθήσω να ανεβάσω σε φωτογραφία ενα σκαρήφιμα με το σπίτι που προσαθησα να κανω για να καταλάβετε λίγο τους χώρους).



Το σπίτι είναι γύρω στα 90 τετραγωνικά. Απο θέρμανση δεν ανάβουμε καλοριφέρ τα τελευταία 2 χρόνια. Είμαστε με air contition στο σαλόνι και ένα στην κρεβατοκάμαρα και ενα καλοριφεράκι ηλεκτρικο στο παιδικό δωμάτιο για τα κρύα βράδια!!



Η θέρμανση ως το μεσημέρι που γυρνάει η μικρή απο παιδικό δεν υπάρχει! Air condition ανάβει στο σαλόνι που είναι και συνήθως αναμένο εώς το βράδυ γιατί εκεί περνάμε και εμείς και αυτή τις περισσότερες ώρες...είναι λοιπον ρυθμισμένο στους 18-19 βαθμούς. Στο παιδικό αν κοιμηθεί το μεσημέρι ανάβουμε λίγο το καλοριφεράκι. Το βράδυ δεν ανάβουμε συνήθως κάτι εκτός απο το καλοριφεράκι στο δωμάτιο της μικρής.



Κάτι μου λεει λοιπον πως μάλλον είμαι προς ζεόλιθο..... αλλά θα ήθελα και την άποψη των πιο ειδικών!

Αυτό που με προβληματίζει με το ζεόλιθο είναι η μυρωδιά και βέβαια και η κατανάλωση. Αν και απο ότι το σκέφτομαι θα ανάβει απο μεσημεροαπογευμα και βράδυ ο αφυγραντήρας.

Τωρα δεν εχω μετρήσει να σας πώ στο βαρύ χειμώνα αν η θερμοκρασία τουλάχιστον στο πίσω μερος του σπιτιου (υπνοδωμάτια) που με ενδιαφέρει και περισσότερο, πέφτει κάτω απο 18 και πόσο τελίκά ενας αφυγραντήρας με κομπρέσορα θα εχει πτώση απόδοσης......
Βέβαια απο την άλλη σκέφτομαι οτι ο ζεόλιθος θα βοηθήσει ίσως και στη θέρμανση του χώρου οπότε ίσως αποφύγω και το άναμα του καλοριφέρ στο δωμάτιο της μικρής (έτσι κι αλλιώς το ανάβαμε στο λίγο απλά να σπάει στα πολλά κρύα!)



Οπότε θα ήθελα βοήθεια γνώμες για το τί τελικά θα με σύμφερε (ζεόλιθο ή κομπρεσορα) όπως επίσης και αν είναι καλύτερα ο αφυγραντήρας να μπεί στο δωμάτιο της μικρής ή στο χώλ. Και στις 2 περιπτώσεις οι πόρτες των δωματίων θα είναι ανοιχτές.
 

Attachments

  • home.jpg
    home.jpg
    40.4 KB · Views: 225
κατα την γνωμη μου θα σου προτεινα να κοιταξεις τους meaco dd8l zambezi (με ζεολιθο) σαν ενδεδειγμενη θεση στο σχεδιαγραμμα εφοσον θελεις να αφυγρανει ολο το σπιτι ειναι στο διαδρομο περιπου στην μεση της αποστασης απο την πορτα που οδηγει στο σαλονι μεχρι την πορτα του υπνοδωματιου. επειδη δεν εχεις σταθερη θερμοκρασια στο σπιτι..ενδεχεται να εχει μεταπτωσεις η αποδοση του κομπρεσσορα το ποσο δεν το γνωριζω. επισης με το ζεολιθο θα μπορεις οσο θα δουλευει το μηχανημα να εχεις ζεστο αερα εστω αυτο το κατι που παραπανω ρευμα που καιει να στο δινει πισω και με καλυτερη αποδοση στην χαμηλη θερμοκρασια. εγω εχω το meaco dd8l σε σπιτι 85 τετραγωνικων που ειχα υγρασια 80% και με μαυριλα σε ορισμενα σημεια. πλεον δεν εχω μαυριλες στους τοιχους η υγρασια ειναι ευκολα διατηρισιμη στους 60%. σου προτεινω να κοιταξεις το επομενο μοντελο το οποιο εχει δυο πλεονεκτηματα σε σχεση με το dd8l 1) ειναι για περισσοτερο τετραγωνικα αρα πιο ευκολα θα καλυψει το χωρο σου 2) εχει σκαλα ρυθμισης υγρασια ανα 5% και θα μπορεις να το βαλεις στους 55% για να εχεις μια πιο ιδανικη υγρασια για σπιτι και ποιοτητα θερμανσης.
 
Last edited:
Σ ευχαριστώ για την απάντηση καταρχήν. Καλο το καινουργιο μοντελο αλλα πιο τσουχτερό σε τιμή! Σχεδον 100 ευρω. Βασικα αν καταληξω σε ζεολιθο τελικα ειμουν ανάμεσα στον ddl8 και στον inventor (αυτον http://www.skroutz.gr/s/9649807/Inventor-Rise-R2-ION8L.html?from=recommendations ). Τον Zambezi δεν τον ειχα δει αλλα αρκετά ακριβοτερος
 
κοιτα και ο dd8l θα σε καλυψει...την υγρασια θα στην κατεβασει στο 60% και θα το κρατησει καλα εκει. εγω το εχω σε σπιτι με θερμοκρασια σταθερα 20-22 βαθμους. απλα αν θελησεις να κατεβασεις και αλλο το επιπεδο υγρασιας..για ακομα καλυτερη ποιοτητα θερμανσης (το ιδανικο επιπεδο υγρασιας σε σπιτι ειναι 50-55%) το dd8l επειδη δεν εχει σκαλα για το 55% οταν το βαλω στο 50% αναγκαζεται να δουλευει πολλες ωρες και δεν ειναι οικονομικο. πιστευω οτι αν ειχα σκαλα στο 55% θα ειχα ακομα καλυτερη ποιοτητα θερμανσης απο οτι τωρα που το εχω στο 60% που ειναι αρκετο για να εχεις ενα καλο περιβαλλον στο σπιτι. βεβαια μεγαλη σημασια εχει το καθε σπιτι ποσο ευκολα ανανεωνει την εσωτερικη του υγρασια ωστε ο καθε αφυγραντηρας να δουλευει οικονομικα και ανετα στα επιπεδα υγρασιας που θελουμε να κατεβαζει και να σταματαει... διαβασε στο σκρουτζ τα σχολια των χρηστων για τα μοντελα που ενδιαφερεσαι ειδικα για τα μοντελα της meaco ειναι πολλα τα σχολια..και νομιζω θα παρεις ικανοποιητικες απαντησεις σε πολλες παραμετρους.
 
Σ ευχαριστώ και παλι! Κοιτα καπου ειχα διαβάσει οτι ddl8 με τον inventor ειναι ουσιαστικα τα ιδια ακριβως μη σου πω οτι καπου διαβασα οτι φτιαχνονται και στο ιδιο εργοστάσιο. Ο inventor εχει και 3 χρονια εγγυηση. Τωρα αυτο που λες με το 55 % εχεις απόλυτο δικιο. Θα τσεκαρω και ο inventor αν εχει ρυθμιση για 55 και αν ναι ενα ακομα υπέρ του @! Ειναι και πιο όμορφος ρε παιδι μου. Βεβαια η ομορφια ειναι και σχετικο !!! Πες μου κατι αφου εχεις τον ddl8 , απο καταναλωση πως σε πηγε ;
 
επειδη ειχα πολλαπλα οφελη με την μειωση της υγρασιας (σταματησα να χρησιμοποιω κλιματιστικο, λιγοτερος χρονος λειτουργιας του καλοριφερ) ειχα ουσιαστικα μειωση του λογαριασμου της δεη. υπολογισε οτι στην σκαλα του 60% υγρασια. δουλευε περιπου 4-5 ωρες την ημερα με μεση ημερησια καταναλωση 1,5 kw.
 
Μαλιστα. Ναι κάπως ετσι το σκεφτομαι κι εγω. Αν μαλιστα λιγο με τη μειωση της υγρασιας λιγο με το αν καταφερω το βράδυ επειδη αυτος ψιλοζεσταινει να μην αναβω και αυτο το λιγο ηλεκτρικο καλοριφέρ που αναβα περσι στο δωμάτιο της μικρης θα ειμαι μια η αλλη!! Αυτο το θεμα με τον ζεολιθο και τη μυρωδιά του πως το ειδες;
 
Σ ευχαριστώ πολυ για την βοηθεια. Εννοειτε καθε επιπλέον πληροφορία ή αποψη απο οποιονδηποτε καλοδεχουμενη
 
Ddl8 και με τα δυο χερια. Μονο μειον σε σχεση με τους αλλους η καταναλωση. Αλλα σε περιπτωσεις οπως η δικη σου, και η δικη μου, εκμηδενιζεται το αρνητικο αυτο.
 
Μωρε κι εγω ζεολιθο κλεινω. Αν και πιο πολυ μ αρεσει ο inventor που ανεφερα παραπανω να πω την αμαρτια μου
 
Πάντως σύμφωνα με αυτό ο αφυγραντήρας που προτείνετε δεν είναι καθόλου αποδοτικός.
Κάνει διαίρεση των lt που μπορεί να αφυγράνει το μηχάνημα με τα τετραγωνικά.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση κι αν βλέπω καλά τα χαρακτηριστικά απο εδώ 10lt/100τμ= 0,1 είναι η απόδοση του μηχανήματος.
Αν πιστέψουμε οτι τα στοιχεία που δίνουν οι κατασκευαστές είναι σωστά και δεδομένου οτι αυτόν τον τρόπο υπολογισμού τον προτείνει καθηγητής μηχανολόγος μηχανικός(όχι εγώ) , θεωρώ οτι υπάρχουν πολύ πιο αποδοτικά μηχανήματα.

Και με 18 βαθμούς εσωτερική θερμοκρασία σπιτιού δεν βλέπω τον λόγο να μην δουλεύει καλά ένας αφυγραντήρας με κομπρέσορα.
Αυτός πχ σύμφωνα πάντα με τα χαρακτηριστικά του θα κάνει απείρως καλύτερη δουλειά απο τον dd8l.
14lt/33τμ=0,42
Περίπου 4 φορές πιο αποδοτικός ..

Είναι βέβαια μικρός για τον χώρο σου, αλλά νομίζω οτι το σκέφτεσαι σε λάθος βάση.
Φιλικά.
 
Δε διαφωνώ και μπορεί να πώ και πατάτα αλλά δεν εχει σημασία η θερμοκρασία? Δηλαδή και στους 2 η απόδοση βγήκε στις ίδιες θερμοκρασίες ?
Γιατί γενικά σε θερμοκρασίες πάνω απο 18 οκ καλύτερα compressor αλλά στους 15? Γιατί σ εμένα είναι πολύ πιθανό να πέσει η θερμοκρασία κάτω απο 18
 
Δεν ξέρω να σου απαντήσω γι αυτό που με ρωτάς ειλικρινά.
Φαντάζομαι οτι όλα τα μηχανήματα έχουν εύρος λειτουργίας θερμοκρασιών και μπορείς να το δεις απο τα χαρακτηριστικά τους.
Σαφέστατα όλοι οι κατασκευαστές μετρούν την απόδοση στους 30-32 βαθμούς (αν δεν με απατά η μνήμη μου) και δεν δίνουν διάγραμμα χαμηλότερων θερμοκρασιών για να συγκρίνεις την απόδοσή τους.

Επίσης, εξαιτίας της μορφολογίας του σπιτιού, τεράστιο ρόλο θα παίξει που θα τοποθετήσεις τον αφυγραντήρα.
Δυστυχώς τα σπίτια όλων μας είναι χωρισμένα σε "κουτάκια" όπως είναι και το δικό σου.
Αν βάλεις πχ τον αφυγραντήρα στο σαλόνι σου, φαντάζομαι οτι δεν θα δεις διαφορές στο παιδικό δωμάτιο.
Και δεδομένου οτι το παιδικό είναι αυτό που θα πρέπει να σε απασχολεί περισσότερο, μιας και σε περίπτωση μούχλας κλπ το παιδί δεν πρέπει να μείνει ούτε ένα δευτερόλεπτο εκεί μέσα, νομίζω οτι πρέπει να τον τοποθετήσεις κάπου ανάμεσα στο δικό σας υπνοδωμάτιο και το παιδικό.
Ιδανικά χρειάζεσαι δυο αφυγραντήρες αλλά σαφέστατα το κόστος πάει αλλού.
Οπότε δες πως θα εξαλείψεις την υγρασία αρχικά αλλά κυρίως απο το παιδικό και τα υπόλοιπα έπονται.

Στα λέω γιατί είχα χειρότερα προβλήματα απο εσένα με παιδικό δωμάτιο κι έφτασα στο σημείο να κάνω εσωτερική θερμομόνωση και σε συνδυασμό με λειτουργία αφυγραντήρα το πρόβλημα λύθηκε.
 
Μα κι εγώ για το παιδικό καίγομαι βασικά. Σίγουρα ο αφυγραντήρας θα μπεί στο διάδρομο με τα δωμάτια μας.
 
Αν όντως πάντως έχεις 15 βαθμούς τότε νομίζω οτι δεν είσαι για αφυγραντήρα με συμπιεστή.
 
Δες τί γίνετε. Επειδή με air condition τη βγάζουμε (σαλόνι) και παίζει στους 18-19, και στα δικά μας δωμάτια δεν ανάβω κάτι εκτός απο ενα μικρό καλοριφεράκι στο δωμάτιο της μικρής, παίζει η θερμοκρασία να είναι στα κρύα αν όχι 15 να είναι 16? Απλά σκεφτόμουν πως με ζεόλιθο θα βοηθάει και λίγο στη θερμοκρασία του χώρου ...
Γιατί αν είναι να εχω κομπρέσορα και να καίω π.χ 300-250w αλλά να θέλω να ανάβω και το ηλεκτρικο καλοριφεράκι για να παίζει σωστά ο κομπρεσορας αλλα και για να εχω καλή θερμοκρασία ...αλλα 700-800w κι απο εκει.

Αυτό δεν μπορώ να είμαι σίγουρος και δεν ξέρω τι να κάνω, γιατι αν όντως ο ζεόλιθος κρατάει και λίγο τη θερμοκρασία ωστε σε συνδιασμό και με την χαμηλή υγρασία τελικά δε χρειαστεί να ανάβω το καλοριφεράκι ...τοτε πάλι κερισμένος είμαι απο κατανάλωση κι ας καίει παραπάνω ο ζεόλιθος
 
Μήπως να έβλεπες αρχικά αν τα κλιματιστικά σου υποστηρίζουν λειτουργία αφύγρανσης? Πολλά διαθέτουν, ψάξε το λίγο πριν αγοράσεις αφυγραντήρα κι αν έχουν δοκίμασε το να δεις τι αποτέλεσμα θα έχουν.
 
Βασικα η αφυγρανση δοκίμασα στο air condition που έχω αλλά αυτά βγάζουν κρύο αέρα οποτε για χειμώνα το ξεχνάς. Γιατι δεν εχουν το σύστημα που εχουν οι αφυγρανβτήρες με κομπρεσορα που τον ξαναζεσταίνουν λίγο..
 
εγω σπιτι μου εχω 15 βαθμους θερμοκρασια το χειμωνα και με αφυγραντηρα με συμπιεστη εχω εξαιρετικα αποτελεσματα
επισης τα aircondition εχουν αφυγρανση αλλα για να δουλεψει πρεπει να βγαζουν παγωμενο αερα (τουλαχιστον το δικο μου panasonic)
γενικα το πιο σημαντικο ειναι να γραφει πανω οτι μπορει να βγαλει πολλα λιτρα νερου /24ωρο. μονο με κομπρεσορα εχω δει να γινεται αυτο ολα τα αλλα εχουν περιπου το μισα λιτρα για την ιδια καταναλωση ρευματος αρα μιση αποδοση.