Αγορά αφυγραντήρα

η ζέστη που παράγουν τα μηχανήματα αφύγρανσης προφανώς και παίζει ρόλο στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παλιότερα όταν δεν υπήρχαν ζεολιθικού τύπου μηχανήματα η olimpia splendid εκτός απο το μοντέλο που πήρα εγώ, το "secco pur s" είχε ένα upgraded μοντέλο, το "secco pur thermo s" με καλύτερες δυνατότητες αφύγρανσης και παραγωγή θερμότητας φυσικά σε upgraded τιμή.

Η παραγωγή θερμοκρασίας είναι συνυφασμένη με την αφύγρανση.

Η έξαρση που έχει η αγορά αφυγραντήρων κατά τη γνώμη μου έχει να κάνει με:

α)ελλειπή θέρμανση στο σπίτι, θέρμανση μόνο των χώρων που κινούμαστε με αποτέλεσμα οι κρύοι χώροι να εμφανίζουν υγρασία-μούχλα κλπ κλπ

β)Τα κουφώματα και οι σύγχρονοι γυψοσοβάδες δημιουργούν συνθήκες τάπερ. Από την προσωπική μου εμπειρία είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, σε συνδυασμό με το γ)

γ)με τον σύγχρονο τρόπο ζωής όπου δε μένει κάποιος στο σπίτι για να αερίσει σωστά γιατί δουλεύουν και οι δυο το αποτέλεσμα είναι ο ελλειπής αερισμός

δ)η τοποθεσία του σπιτιού παίζει ιδιαίτερο ρόλο. ΠΧ το δικό μου μισό σπίτι δεν το βλέπει ποτέ ο ήλιος και δυστυχώς αν αφήσω να υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα με υγρασία απλά επιδεινώνεται!

Συνεπώς ας μη μένουμε μόνο στην υγρασία, ένα σπίτι-τάπερ με 40% υγρασία το οποίο δεν έχει αεριστεί ποτέ δεν είναι καλό πράγμα!

Καλό είναι βέβαια αν το σπίτι έχει προβλήματα υγρασίας τα οποία προέρχονται από παράγοντες εκτός από τους συνήθεις (σιδέρωμα, μπάνιο, υγρασία που παράγουμε οι άνθρωποι) πχ διαρροές κλπ να επιδιορθώνονται.

κενακ θερμοκρασία εσωτερικών χώρων σελίδα 24
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010
https://www.google.gr/url?sa=t&sour...22OdniHBlu4uT-hGA&sig2=Y-OhHQNI1Le9ZGxVXEBNJg

προφανώς και κάνω πλάκα

το 15 πάντως δεν είναι το φυσιολογικό για να το θεωρείς και δεδομένο στη συζήτηση

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Κι εγώ μαζί σου. Λές να υπάρχει κανένας που να μή θέλει να εχει 20 βαθμούς μέσα στο σπίτι του όλο το χειμώνα μέρα νύχτα?
Αλλα δεν είμαστε ούτε στην Αγγλία ούτε στην Αμερική που εχουν 25 μονιμα μέρα νυχτα.
Είμαι σίγουρος πως ξέρεις πως ειδικά τα τελευταία χρόνια ούτε 18 δεν μπορούν οι περισσότεροι να εχουν την ημέρα....για το βράδυ να μην το συζητήσω

Re: Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα

αγαπητέ συνάδελφε στην τιμή που τον πήραμε θεωρώ ότι είναι η καλύτερη αγορά που μπορούσαμε να κάνουμε....

...ελπίζω να αποδειχτεί κι έτσι!

Στεργιο απο που τον παραγγειλατε?
Με ενδιαφερει οποτε στειλε μου ενα πμ αν θελεις.

Επισης στα παραπανω να πω πως αν ειχα 22 βαθμους σπιτι δεν θα ηθελα θερμανση.
Χθες βραδυ ειχα 18 και σημερα το πρωι 17.
Διαμερισμα 12ετιας στο Κερατσινι που μπηκαμε προ 3 μηνων και τωρα παμε για φυσικο αεριο.

Κι εγώ μαζί σου. Λές να υπάρχει κανένας που να μή θέλει να εχει 20 βαθμούς μέσα στο σπίτι του όλο το χειμώνα μέρα νύχτα?
Αλλα δεν είμαστε ούτε στην Αγγλία ούτε στην Αμερική που εχουν 25 μονιμα μέρα νυχτα.
Είμαι σίγουρος πως ξέρεις πως ειδικά τα τελευταία χρόνια ούτε 18 δεν μπορούν οι περισσότεροι να εχουν την ημέρα....για το βράδυ να μην το συζητήσω

Το πρόβλημα ξεκινάει απο την κατασκευή του σπιτιού που αντί να μας ενδιαφέρουν θέματα όπως μόνωση, μας ενδιαφέρουν πώς θα διπλασιάσουμε τα τετραγωνικά της άδειας.
Αν είχαμε σωστή μόνωση μαζί με 2-3 κανόνες "λειτουργίας" του σπιτιού θα χρειαζόμασταν ελάχιστη θέρμανση/ψύξη.

Το βλέπω τώρα που ζεσταίνω το σπίτι με τον ημερήσιο ήλιο και όλες τις πηγές θέρμανσης που υπάρχουν έτσι και αλλιώς (φούρνος, ηλ. συσκευές κλπ).
Παρόλο που το βράδυ πιάνει έξω κάτω απο 13, το πρωί απο 21.9 μέχρι το βράδυ έχει ανέβει η θερμοκρασία του σπιτιού στο 23 χωρίς καμία έξτρα πηγή θέρμανσης!
Παράλληλα με σωστό αερισμό (ελάχιστα πρωί, πολύ (15') μεσημέρι, λίγο απόγευμα και λίγο βράδυ). Ανάλογα βέβαια τη χρήση που έχουμε κάνει και τις συνθήκες που επικρατούν.

Στον αερισμό φροντίζω να κάνει ρεύμα μέχρι να "κρυώσουν" (να έχει μπεί φρέσκος κρύος αέρας δηλαδή) οι χώροι που με ενδιαφέρουν.

Εναλλακτικά (επειδή το έκανα για λίγο στην αρχή),
αερίζεις "όλη μέρα",
ανοίγεις θέρμανση το μεσημερο-απόγευμα
και το βράδυ αφυγραντήρα αφού το σπίτι έχει παπαριάσει.

Μιλάω για μονωμένο σπίτι.

όλα αυτά δεν υπήρχαν πριν 10-15 χρόνια που το πετρέλαιο κόστιζε 250 ευρώ ο τόνος.
Όταν ανάβω έστω λίγο τα καλοριφέρ, τέλος όλα τα προβλήματα.
Ζεσταίνεται το σπίτι σε ένα τέταρτο και ακόμα και στο 18 να βάλεις τον θερμοστάτη αισθάνεσαι καλά.
Από τότε που θέλουμε να ζεσταθούμε με ημίμετρα (τζάκι, τζάκι με φουρφούρια, κλιματιστικά) ήρθαν όλα τα προβλήματα. Μονμερής ζέστη υγρασία και ψόφος στα άλλα δωμάτια.
Και αυτά τα ωραία που διαβάζω για το βράδυ 13 και θερμοκρασία σπιτιού 23 με κάνουν είτε να γελάω είτε να κλαίω....(διαλέξτε).
Τις τελευταίες 4 μέρες το πρωί έχω κάτι μεταξύ 2 και 3 και στο σπίτι 16. Και μιλάμε για μεμονωμένη και μονωμένη μεζονέτα με ελεύθερη και τη βορεινή πλευρά.
Το δε δωμάτιό μου (σοφίτα) που παραμένει κλειστό την μέρα επειδή έχω ένα καλό σκυλάκι, έχει και 14 και 12 όταν θελήσω να μείνω μόνος.

Θα ήθελα λίγο τα μέλη που συμμετέχουν στο ενδιαφέρον αυτό θέμα να έχουν υπόψη τους, παρφράζοντας γνωστό άσμα, ότι "δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, μόνο σε κάποια μέρη της"
Και αν θέλουν να δίνουν συμβουλές ή απόψεις ας σκεφτούν ότι κάποιοι δεν μπορούν να αερίζουν, ίσως επειδή έξω απ το σπίτι τους έχει -1 και φυσάει βοριάς, ίσως επειδή εργάζεται και η σύζυγος, ότι κάποτε έπρεπε να κάψουν 3 τόνους πετρέλαιο και τώρα μετα βίας 1, οτι δεν έχουν όλοι την ευκολία να ανεβοκατεβάζουν ξύλα, ή να ανακατώνουν στάχτες, ή να μεταφέρουν εδώ και εκεί μοντέρνα κατασκευάσματα όπως αφυγραντήρες.
Από τα όσα έχω διαβάσει, έχω καταλήξει ότι οι τελευταίοι είναι μόδα που πλασαρίστηκε πρόσφατα επειδή
1. βρήκε πρόσφορο έδαφος
2. επειδή ο κόσμος νομίζει οτι θα ζεσταθεί με αυτά που δεν βάφουν αυγά
3. για όλους τους άλλους λόγους που είπατε.

Σπίτια δεν ζεσταίνονται ούτε λύνουν τα χειμωνιάτικα προβλήματά τους με ημίμετρα.
Και αυτά τα μηχανάκια όπως και ένα μεμονωμένο κλιματιστικό σε 100άρι σπίτι (όσο μεγάλο είναι το ινβερτερ) δεν αντικαθιστούν κεντρική σωστή θέρμανση. Αυτά περνάνε μια χαρά σε νότια νησάκια και παραθαλάσσια μέρη κάτω από την αττική.
Αν θέλετε να ζεσταθείτε με κλιματιστικά θέλει από ένα 9ρι ινβερτερ σε κάθε δωμάτιο 7/24 στο low.
Αν θέλετε με τζάκι, πρέπει να είναι ενεργειακό και να προσλάβετε και έναν Γουίλι (μαύρο ή άσπρο αδιάφορο) θερμαστή.
Αν θέλετε να ζεσταθείτε σωστά πληρώστε πετρέλαιο.

Όλα αυτά υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό.
Με σωστή μόνωση δεν είναι απαραίτητη η κεντρική θέρμανση.
Και με ένα αερόθερμο ζεσταίνεις ολόκληρο σπίτι. (βλ. παθητικά σπίτια που τα ανακαλύψαμε πρόσφατα και στην Ελλάδα!)

Απλά λόγω φθηνού πετρελαίου όταν τα λεφτά υπήρχαν τα ξοδεύαμε αλλού αντί να επενδύουμε σε λύσεις που μακροπρόθεσμα μας βγάζουν και λεφτά.

Είναι στη νοοτροπία του Έλληνα. Δεν κατηγορώ κάποιον συγκεκριμένα.

Re: Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα

και με κανονικό και με ενεργειακό τζάκι η υγρασία μέσα στο σπίτι είναι μικρότερη από την κανονική θέρμανση + αφυγραντήρας.

Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα

Thx Βλάση, όταν όμως δουλεύει το ενεργειακό μαζί με τον αφυγραντηρα δεν πέφτει η απόδοση του ενεργειακού γιατί τραβάει ο αφυγραντήρας ?

η φωτιά "παράγει" ή καλύτερα απελευθερώνει υγρασία (απο τα ξύλα)

απλά επειδή φεύγει απο την καμινάδα ο καπνός (αέρας) φεύγει κατευθείαν απο εκεί

για την υγρασία του χώρου δεν κάνει απολύτως τίποτα όπως και το καλοριφέρ και ένα αερόθερμο και ένα A/C στο ζεστό
στην καλύτερη έχει την ίδια συμπεριφορά (ως προς την υγρασία) με έναν αποροφητήρα αφού διώχνει έξω αερα του σπιτιού (εκτός αν έχει εισαγωγή απο έξω απο το σπίτι)

απλά ανεβάζουν τη θερμοκρασία και πέφτει η σχετική υγρασία
στον αέρα όμως η ίδια ποσότητα νερού υπάρχει

αυτό ισχύει μόνον αν τα ξύλα είναι φρέσκα , υγρά. Αν τα ξύλα είναι προηγούμενης χρονιάς, τότε η φωτιά μειώνει την υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Μάλιστα όαν ένας χώρος ζεσταίνεται με σόμπα η ατμόσφαιρα ξηραίνεται υπερβολικά, γι αυτό και οι παλαιότεροι έβαζαν ένα μεταλλκό γκιούμι με νερό πάνω στη σόμπα για να μειώσει την ξηρασία. Στο σπίτι του αδελφού μου αν δεν θερμαίνεται ο χώρος με σόμπα (ενεργειακή) έχει υγρασία περίπου 80%. Αν δουλεύει 24ωρο ασταμάτητα χωρίς κάτι με νερό πάνω της , η υγρασία έχει πέσει κάτω από 43% .

τα ξύλα και ξερά να είναι πάλι έχουν υγρασία απλά πολύ λιγότερη
http://www.agorathermansis.gr/τι-πρέπει-να-γνωρίζουμε-για-τα-καυσόξυ/

επειδή είχα σόμπα και πλέον ενεργειακό τζάκι (με εισαγωγή αέρα έξω απο το σπίτι)
έχει κατα 99% την ίδια συμπεριφορά

το ότι πέφτει η σχετική υγρασία δε σημαίνει ότι κάνει αφύγρανση
η απόλυτη υγρασία είναι ακριβώς η ίδια!

αφύγρανση κάνει μόνο ότι αφαιρεί νερό απο τον αέρα

θα δεχθώ ότι κάνει αφύγρανση αν ξέρεις κάποιο μηχανισμό που μπορεί να μου διαφεύγει

(νομίζω ότι η υγρασία πηγαίνει στα πιο κρύα μέρη του σπιτιού και επειδή η σόμπα/καλοριφέρ/τζάκι ζεσταίνουν και τα αντικείμενα στο χώρο, ρίχνουν την υγρασία στέλνοντάς την στα πιο κρύα μέρη (είτε δωμάτια, είτε τζάμια, είτε δοκάρια στο ταβάνι))

ήθελα να ρωτήσω, γίνεται σχετική συζήτηση αρκετές σελίδες τώρα, χωρίς να έχει τεθεί το θέμα του καλιμπραρίσματος του υγρομέτρου....

πιστεύω να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα και μόνο (αν το έχετε), αλλά ίσως και περισσότερα.
Όταν μάλιστα η τυπική τους απόκλιση μπορεί να φτάσει και το 20%

τα ξύλα και ξερά να είναι πάλι έχουν υγρασία απλά πολύ λιγότερη
http://www.agorathermansis.gr/τι-πρέπει-να-γνωρίζουμε-για-τα-καυσόξυ/

επειδή είχα σόμπα και πλέον ενεργειακό τζάκι (με εισαγωγή αέρα έξω απο το σπίτι)
έχει κατα 99% την ίδια συμπεριφορά

το ότι πέφτει η σχετική υγρασία δε σημαίνει ότι κάνει αφύγρανση
η απόλυτη υγρασία είναι ακριβώς η ίδια!

αφύγρανση κάνει μόνο ότι αφαιρεί νερό απο τον αέρα

θα δεχθώ ότι κάνει αφύγρανση αν ξέρεις κάποιο μηχανισμό που μπορεί να μου διαφεύγει

(νομίζω ότι η υγρασία πηγαίνει στα πιο κρύα μέρη του σπιτιού και επειδή η σόμπα/καλοριφέρ/τζάκι ζεσταίνουν και τα αντικείμενα στο χώρο, ρίχνουν την υγρασία στέλνοντάς την στα πιο κρύα μέρη (είτε δωμάτια, είτε τζάμια, είτε δοκάρια στο ταβάνι))

έτσ όπως το θέτεις, συμφωνώ απόλυτα.

πήρα 5 απο το aliexpress του κιλού (3-4 ευρώ) και όλα έδειχναν παρόμοιες τιμές
ελάχιστες διαφορές <0.5 θερμοκρασία και <5% σχετική υγρασία (που σχετίζεται και με τη θερμοκρασία)

https://www.aliexpress.com/item/For...Humidity-Meter-Clock-Weather/32576178149.html

Μπορεί να δείχνουν παρόμοιες, αλλά λάθος.
Η σωστή λύση είναι το καλιμπράρισμα σε υγρή θήκη.
Υπάρχουν στο εμπόριο και είναι επιστημονικά αποδεκτές.
Ακόμα και αν έχεις μη ρυθμιζόμενο, μπορείς να ξέρεις πόσο αποκλίνει από το σωστό..

http://www.bovedainc.com/store/tobacco/calibration/

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

επίσης η σωστή ανάγνωση θερμοκρασίας προϋποθέτει να διαθέτεις ψυχρόμετρο Assman που είναι ένα (ας πούμε) διπλό θερμόμετρο με το ένα να είναι βρεχόμενο και ψυχόμενο ταυτόχρονα με ηλεκτρικό ανεμιστήρα

Έχει πάρει κανείς τον inventor eva ii e2-ion16l
ή
τον Puredry PD 12L Design Low Energy ?
Σκέφτομαι να αποσύρω τον delonghi λόγω θορύβου και θά'θελα καμιά άποψη. ´Βλέπω είναι αρκετά οικονομικοί αλλά με κομπρέσορα. Να πάω σε ζεόλιθο λόγω τεχνολογίας να πω την αλήθεια διστάζω με αυτή τη κατανάλωση που έχουνε.

ζαμβέζης παρελήφθη, μπήκε στην πρίζα.

Σε σαλόνι 70 μέτρων περίπου σε μισή ώρα το 60 το έκανε 57.

Θαυμάζω την...αθορυβότητά του ακόμα και στη μεγάλη σκάλα ανεμιστήρα, καμία σχέση με κομπρεσοροειδή μηχανήματα (και είναι λογικό)

Τις τελευταίες μέρες δεν είχα αυξημένη υγρασία στο σπίτι οπότε δε μπορώ να μιλήσω για απόδοση σε άγριες συνθήκες.

Αλλά...stay tuned!