Αγορά Android κινητού

Το άτιμο το VfM...
Το αν ένα κινητό είναι άχρηστο ή λουκούμι εξαρτάται απο τα πόσα έσκασες για να το αποκτήσεις. Αν έδωσες δύο μισθούς και το κινητό κολλάει και δεν κάνει αυτό που θες, όπως το θες, είναι φυσικό να το θάψεις. Αν όμως έδωσες το 25% των χρημάτων ενός "high end" για το 90% των δυνατοτήτων ενός "high end", τότε συγχωρείς κάποια πράγματα.

Είμαι με το ίδιο κινητό απο το 2009 και ο λόγος που δεν άλλαξα ήταν οι τιμές. 100 για 3,5" και ψόφιο επεξεργαστή είναι λίγο κοροϊδία. Με τόσα βρίσκω στον Κινέζο μηχανάκι που κάνει αυτά που θέλω (τηλεφωνήματα, browsing, άντε και κανένα βίντεο να περνάει η ώρα).

Αναρωτιέμαι αν είναι όντως απαραίτητοι τόσοι πυρήνες. Σε tablet, ίσως. Σε κινητό όμως η αυτονομία είναι σημαντικότερη.

Καλά κάνεις και αναρωτιέσαι, ειναι ίσως υπερβολη για κάποιους για κάποιους άλλους ίσως και όχι.

Οι καλύτεροι επεξεργαστές παραμένουν οι Snapdragon , απλά η Mediatek προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις που πλησιάζουν τον Snapdragon 800 σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Για το Cubot η τιμή είναι πολύ χαμηλή για τις επιδόσεις του αλλά ταυτόχρονα μου φαίνεται κατασκευαστικά (από τα video) πολύ "φτηνιάρικο". Σίγουρα όμως αξίζει σε value/money.

Edit. Σε λευκό μου φαίνεται λίγο καλύτερο...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Απάντηση: Re: Αγορά Android κινητού

Το άτιμο το VfM...
Το αν ένα κινητό είναι άχρηστο ή λουκούμι εξαρτάται απο τα πόσα έσκασες για να το αποκτήσεις. Αν έδωσες δύο μισθούς και το κινητό κολλάει και δεν κάνει αυτό που θες, όπως το θες, είναι φυσικό να το θάψεις. Αν όμως έδωσες το 25% των χρημάτων ενός "high end" για το 90% των δυνατοτήτων ενός "high end", τότε συγχωρείς κάποια πράγματα.

Είμαι με το ίδιο κινητό απο το 2009 και ο λόγος που δεν άλλαξα ήταν οι τιμές. 100 για 3,5" και ψόφιο επεξεργαστή είναι λίγο κοροϊδία. Με τόσα βρίσκω στον Κινέζο μηχανάκι που κάνει αυτά που θέλω (τηλεφωνήματα, browsing, άντε και κανένα βίντεο να περνάει η ώρα).
Δεν διαφωνώ καθόλου. Αυτή είναι η μία άποψη, γιαυτό και γίνεται όλη η κουβέντα για τα κινέζικα κινητά. Αλλά δεν είναι η μόνη άποψη. Όπως είπα, για πολύ κόσμο ότι και να πούμε για τα κινέζικα δεν έχει καμία σημασία, και δεν πρόκειται να τους πείσουν να δώσουν κατευθείαν λεφτά σε ένα άγνωστο site για ένα άγνωστο προιόν. Άγνωστα για αυτούς βέβαια, γιατί για εσάς δεν είναι άγνωστα.
Επίσης δεν πολυσυμφωνώ ότι με 100 ευρώ στην ελληνική αγορά παίρνεις οπωσδήποτε σαβούρα. Πολλές φορές παίρνεις ένα κινητό που 6-8 μήνες πριν έκανε τα διπλάσια λεφτά. Που πολλοί άνθρωποι το έχουν δοκιμάσει και έχουν γράψει ότι έχει πολύ καλή απόδοση. Γιατί ψάχνοντας τα user reviews σε διάφορα κινητά βλέπουμε ότι ίδιων προδιαγραφών κινητά έχουν μεγάλη διαφορά στην απόδοση. Γιατί ακόμα και η υλοποίηση και το λογισμικό έχει τεράστια επίδραση. Έχω διαβάσει για αποτυχημένα updates λογισμικού που κάνουν ένα κινητό να σέρνεται ενώ ήταν πολύ καλύτερο πριν. Δηλαδή τα απόλυτα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν είναι ο απόλυτος οδηγός ποιότητας.
Εγώ με 104 ευρώ πήρα κινητό με 4" οθόνη και όχι 3,5". Με απόδοση που όλοι έλεγαν ότι ήταν πολύ καλή για τα χαρακτηριστικά του, και γιαυτό ούτε root δεν έχω χρειαστεί να κάνω. Μία χαρά σε παιχνίδια, βίντεο, internet κτλ. Φυσικά υπάρχουν και πιο δυνατά, αλλά δεν είναι σίγουρα σαβούρα. Αλλά μπορείς να βρεις κάποια πράγματα, ενώ στα περισσότερα (και πιο ανώνυμα ή φθηνότερα) κινέζικα δεν υπάρχει κανένα user review. Βασίζεσαι μόνο στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Που δεν μπορείς ούτε αυτά να διασταυρώσεις.
Όταν λοιπόν ψάχνοντας στις απόψεις, στις τιμές, και στις προδιαγραφές φυσικά, βρίσκουμε κάτι από την ελληνικά αγορά που αξίζει να γραφτεί για όποιον δεν ενδιαφέρεται για κινέζικα, καλό είναι να το γράφουμε.
Μόνο που αμέσως μετά κάποιος θα το πει σαβούρα χωρίς να το έχει δοκιμάσει ή να έχει διαβάσει κάτι. Που σημαίνει ότι εμμέσως λέει και εμένα (ή όποιον το αναφέρει) ψεύτη, αποθαρρύνει και μπερδεύει και αυτόν που ψάχνει κάτι από την ντόπια αγορά, κτλ.
Δηλαδή δεν διαφωνώ με την πρώτη άποψη περί κινέζικων. Απλά να μπορεί κάποιος να αναφέρει και την δεύτερη άποψη. Περί ντόπιας αγοράς.
Ή αλλάξτε το όνομα του thread σε κινητά από Κίνα ή κάτι τέτοιο, για να μην μπερδεύεται και ο κόσμος.

Διαφωνώ με τον φίλο. οποιοδήποτε τηλέφωνο στην Ελλάδα τολμώ να πω και μέχρι 200 είναι σαβούρα μπροστά σε κινέζικο τον 150 έχω δουλέψει αρκετά κινέζικα και μπορώ να κρίνω.

Γελάω όταν διαβάζω για άγνωστες μάρκες, άγνωστη η Lenovo, ZTE, Huawei, xiaomi. Μην τρελαθούμε παραδεκτειτε ότι σας πιάσανε κορόιδο και αγοράσατε χάλια κινητό

Last edited:
Re: Απάντηση: Αγορά Android κινητού

Διαφωνώ με τον φίλο. οποιοδήποτε τηλέφωνο στην Ελλάδα τολμώ να πω και μέχρι 200 είναι σαβούρα μπροστά σε κινέζικο τον 150 έχω δουλέψει αρκετά κινέζικα και μπορώ να κρίνω.

Γελάω όταν διαβάζω για άγνωστες μάρκες, άγνωστη η Lenovo, ZTE, Huawei, xiaomi. Μην τρελαθούμε παραδεκτειτε ότι σας πιάσανε κορόιδο και αγοράσατε χάλια κινητό

To σαβούρα ειναι πολύ σχετικό.
Το moto g δεν είναι σαβούρα, ουτε το Galaxy S3 , s4 mini , s3 mini ,s duos 2 , galaxy core και σίγουρα και αρκετά ακομα.
Επειδή τα "κινέζικα" εχουν πχ 4 πύρινους και πιθανότατα μεγαλύτερες οθόνες δεν σημαίνει απαραίτητα κατι.
Εχω ψάξει και τις 2 μεριές και τελικά πάντα προτιμώ να έχω ήσυχο το κεφάλι μου χωρις να ψαχνω αν το κινέζικο υποστηρίζει ελληνικά , να ψάχνω το sar του , να σκέφτομαι αν θα πάρει αναβαθμίσεις , αν γίνεται εύκολα root , και το σημαντικότερο ,να τρεχω και να μην φτάνω αν μου χαλάσει.

Το τρελό value for money των κινέζικων δεν το αναιρώ, αλλα δεν γίνεται να μην αναγνωρίζεις και την άλλη μεριά , οπως και τους υποστηρικτές αυτής ...

+1000

H "αγνωστη" Huawei έχει εξοπλίσει με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για 3G και LTE αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ τους περισσότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ευρώπη, ενώ η ΖΤΕ (αλλα και η Huawei) ειναι βασικοί προμηθευτές του ΟΤΕ για σημαντικά έργα (π.χ το VDSL)

Αναβάθμιση το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κινέζικα θα πάρουν, ελληνικά έχουν όλα εδώ η xiaomi. gr έβγαλε πλήρη ελληνική ρόμ εγώ παντός με κινέζικο έχω το κεφάλι μου ήσυχο και με πολύ χαμηλό σαρ σε σχέσει με πολλά επώνυμα

Θα προσθέσω στη συζήτηση και τη δική μου εμπειρία από τους 3 μήνες χρήσης του Wiko Darkmoon (γαλλικής σχεδίασης, κατασκευασμένου στην Κίνα), που αγόρασα με προσφορά από το γερμανικό Amazon, με 2ετή εγγύηση. Ίσως είμαι ο πρώτος (και μοναδικός) κάτοχος αυτού του κινητού στην Ελλάδα (δεν έχει εμφανιστεί άλλος κάτοχος στο review που έχω κάνει στο myphone), αλλά κυκλοφορεί πολύ στην Ευρώπη και, ειδικά, στη Γερμανία και τη Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία κλπ. Υπάρχουν αρκετά fora, σ' αυτές τις χώρες, στα οποία βρίσκεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες (root κλπ) και πρόσφατα έλαβα μήνυμα για το πρώτο update και αφού ενημερώθηκα από τα fora για το τι διορθώνει, την εγκατέστησα.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την κατασκευή και την ποιότητά του και, κυρίως, από τις δυνατότητες που προσφέρει με την 4.2.2 που είχε εγκατεστημένη.

To σαβούρα ειναι πολύ σχετικό.
Το moto g δεν είναι σαβούρα, ουτε το Galaxy S3 , s4 mini , s3 mini ,s duos 2 , galaxy core και σίγουρα και αρκετά ακομα.
Επειδή τα "κινέζικα" εχουν πχ 4 πύρινους και πιθανότατα μεγαλύτερες οθόνες δεν σημαίνει απαραίτητα κατι.
Εχω ψάξει και τις 2 μεριές και τελικά πάντα προτιμώ να έχω ήσυχο το κεφάλι μου χωρις να ψαχνω αν το κινέζικο υποστηρίζει ελληνικά , να ψάχνω το sar του , να σκέφτομαι αν θα πάρει αναβαθμίσεις , αν γίνεται εύκολα root , και το σημαντικότερο ,να τρεχω και να μην φτάνω αν μου χαλάσει.

Το τρελό value for money των κινέζικων δεν το αναιρώ, αλλα δεν γίνεται να μην αναγνωρίζεις και την άλλη μεριά , οπως και τους υποστηρικτές αυτής ...

μια απο τα ιδια.προτιμω να το πληρωσω παραπανω(ετσι κι`αλλιως αλλαζω κινητα καθε 2-3 χρονια)παρα να τρεχω να βρω τι απο που και τι..
ειδικα τωρα με τα σκρουτζομαγαζα,ειναι ακομα ενα κινητρο για επωνυμο και φθηνο-τερο τηλεφωνο...

εχω πιάσει στα χέρια μου το hua ascent P6, καθώς και ένα ΥΑJIU (ή κάπως έτσι), με ΜΤΚ 4core. Και τα δύο 4πύρηνα με 4.2.κάτι, αλλά και τα δύο με ΣΑΦΩΣ κατώτερη αίσθηση στο smoothness από το ταπεινό gNexus μου με 2core και μαμίσιο 4.3... Σαφώς χειρότερες επίσης οι επιδόσεις τους στο touch (πολύ πιο αναίσθητα, πολλές φορές θέλουν και δεύτερο "πάτημα"). Και οι οθόνες τους δεν μου φάνηκαν να είναι καλύτερες, από την amoled του - 2.5τίας πλέον από όταν κυκλοφόρησε- κινητού μου.

Επίσης στα εντελώς κινέζικα (όχι στους μεγάλους), συνήθως δεν αναφέρεται πουθενά SAR, και αυτό με κάνει να ανησυχώ...

Και εγώ είμαι αρκετά επιφυλακτικός με τα τελείως ανώνυμα Κινέζικα.

Τώρα για το SAR η άποψή μου είναι οτι ανεξαρτήτως κατασκευαστή τηλεφώνου, ειναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε bluetooth, ειδικά όσοι μιλάμε πολύ στο κινητό.

Αυτή ακριβώς την άποψη καταγγέλω. Αυτή που υβριστικά και προσβλητικά προσπαθεί να χειραγωγήσει όλους τους άλλους.
Πρώτον κάνε μία βόλτα στην γειτονιά σου και ρώτα ποια εταιρία είναι πιο γνωστή, όχι σε ταλιμπάν της τεχνολογίας, αλλά σε μεσαίας τεχνολογικής παιδείας ανθρώπους. Εγώ για αυτούς λέω, και επιμένω ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν ποτέ με κινέζικα. Ρώτα τους λοιπόν αν ξέρουν καμία από αυτές τις εταιρίες που γράφεις. Νομίζω ότι πρέπει να μπορώ να γράψω για κινητά που τους ενδιαφέρουν, από εταιρίες που γνωρίζουν, χωρίς να πρέπει να υποστώ τις προσβολές σου.
Επίσης σε εσένα είχα πάλι απαντήσει για τους φόβους ενός συνηθισμένου ανθρώπου (εμένα) για τα κινέζικα. Αφού δεν την θυμάσαι, να την ξανααναφέρω.
Τραβάει μακριά το πράγμα και δεν καταλαβαίνω γιατί. Προφανώς κάποια ευαίσθητη χορδή άγγιξα. Καταλαβαίνω τους φανατικούς της τεχνολογίας που ψάχνουν την καλύτερη τεχνολογία. Και που δεν λογαριάζουν τους κινδύνους. Είσαι σίγουρος ότι σε προσωπική συνδιαλλαγή με ένα κινέζικο site θα σου στείλουν αυτό που διάλεξες, και όχι ένα κουτάλι και ένα μανταλάκι; Αν γίνει αυτό, που θα απευθυνθείς για να παραπονεθείς και να αποζημιωθείς; Μερικά από τα κινητά που υπάρχουν εκεί είναι σχετικώς γνωστά, αν και όχι για όλους. Αλλά τα υπόλοιπα είναι σίγουρο ότι όντως έχουν τα χαρακτηριστικά που λένε; Αν πάθει κάτι υπάρχει εγγύηση; Τα κινητά που λες τα έχεις δοκιμάσει; Αποδίδουν όπως λένε; Έχεις διαβάσει καμία κριτική κάποιου που τα έχει δοκιμάσει; Αντέχουν πάνω από δύο βδομάδες; Έχουν καμία ασυμβατότητα με τα ευρωπαικά δεδομένα και συνθήκες;
Πολλά ερωτήματα, σέβομαι το θάρρος σου να παρακάμπτεις αυτούς τους κινδύνους, αλλά δεν σου επιτρέπω να κρίνεις εμένα που δεν τους παρακάμπτω. Έχω κάθε δικαίωμα να εκφράζω την άλλη άποψη, τι μπορώ να βρω στην ελληνική αγορά, με κριτικές για αυτά, με service, και με 80 ευρώ να κάνω καλά την δουλειά μου. Και να το λέω για όποιον σκέφτεται το ίδιο με εμένα. Έχεις διαβάσει τις κριτικές για το LG που ανέφερα; Ανθρώπων που το βρήκαν πολύ καλό για τα λεφτά του; Το έχεις δοκιμάσει; 70 ευρώ πήρα πριν έναν μήνα τηλέφωνο για τον πατέρα μου, που είναι συμβατικό και κάνει μόνο για τηλέφωνα και μηνύματα. Θα με κρίνεις που βρήκα android με 80 ευρώ, καλύτερο από το δικό μου που δεν την παλεύει πια καθόλου; Είσαι μέσα στην τσέπη μου για να ξέρεις αν μπορώ να δώσω ακόμα και μισό ευρώ παραπάνω; Το ανέφερα το LG για όποιον ενδιαφέρεται έχοντας τα ίδια κριτήρια. Όποιος δεν ενδιαφέρεται το προσπερνάει, δεν χρειάζεται να ανοίγεται πόλεμος. Όπως εσένα δεν σε φιμώνει κανένας στα τηλέφωνα που προτείνεις, παρότι δεν υπάρχει σιγουριά σε κανέναν τομέα, έτσι δεν ανέχομαι να βρίζουν εμένα και τις επιλογές μου. Ας τις λάβουν υπόψιν τους όσοι ενδιαφέρονται έχοντας τα ίδια κριτήρια. Οι υπόλοιποι ας προσπεράσουν.
Επίσης αφού φτάσαμε στο άλλο άκρο, και κάθε προιόν που δεν είναι κινέζικο είναι σαβούρα, ας θυμίσω τι σημαίνει κινέζικη ποιότητα.
Καλά τα ξερά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά η αίσθηση στην χρήση, και κυρίως η αντοχή στην χρήση με προβληματίζουν. Γιαυτό κοιτάω και γράφω μόνο τι υπάρχει στην ελληνική αγορά, και κυρίως γνωστές μάρκες. Και είχα και αντίλογο σε αυτό, ότι πετάω τα λεφτά μου ενώ θα μπορούσα να πάρω καλύτερο τηλέφωνο. Δεν θα ήμουν τόσο επιφυλακτικός αν δεν θυμόμουν πριν μερικά χρόνια τα δύο Nokia που εξερράγησαν, και έκαναν την Nokia και τον τύπο να ασχοληθεί με το θέμα. Μέχρι να ανακαλύψουν ότι και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες είχαν αντικαταστήσει τις μπαταρίες με imitasion κινέζικες που εξερράγησαν κατά την φόρτιση.
Επίσης πέρυσι είχαμε το πρώτο θύμα στην Κίνα όταν το κινητό που μόλις είχε βγάλει από την φόρτιση και είχε βάλει στη τσέπη του, εξερράγη και τον σκότωσε γιατί το είχε στο ύψος της καρδιάς.
Μην θυμηθώ το κινέζικο τζιπ που πριν μερικά χρόνια είχε αρχίσει να κατακλύει την Ευρώπη (όντως φαινόταν πολύ όμορφο και ήταν πάμφθηνο αλλά φυσικά δεν μπορώ να θυμηθώ την περίεργη μάρκα), και αυτό έκανε τις αρμόδιες ευρωπαικές αρχές να ασχοληθούν με την ασφάλεια του. Και είδαν ότι ήταν καρμανιόλα, και με σύγκρουση με 70 (αν θυμάμαι καλά, πάντως σίγουρα μεταξύ 50 και 70 ήταν) χιλιόμετρα το πιθανότερο ήταν ο κάτοχος του να σκοτωθεί. Γιατί διάφορες μπάρες και μεταλλικά κομμάτια έβγαιναν ξαφνικά και τον τρυπούσαν σε διάφορα σημεία.
Επίσης μην θυμηθώ τα κινέζικα ατμοσίδερα που έφερνε γνωστή αλυσίδα στην Ελλάδα, στα οποία μετά από λίγο καιρό τριβόταν η μεμβράνη που χώριζε το δοχείο υγρών από την αντίσταση, και γινόταν βραχυκύκλωμα. Μετά τις 2-3 πρώτες καταγγελίες αναγκάστηκε να τα αποσύρει.
Αλλά θα θυμηθώ σίγουρα ότι ο πρώτος μου ανεμιστήρας που πήρα την δεκαετία του 90 κράτησε περίπου δέκα χρόνια. Τότε δεν υπήρχαν κινέζικα. Τώρα κάθε χρόνο αναγκάζομαι να παίρνω καινούριον. Ζητάω έναν καλό ευρωπαικό, μου λένε πάρτον είναι ευρωπαικός (συνήθως ιταλικός) και φθηνός, τελικά αποδεικνύεται κινέζικος και κρατάει μόνο έναν χρόνο. Ζητάω ευρωπαικό, αλλά πια δεν υπάρχει!
Στον τομέα του forum που ασχολείται με τους επίγειους ψηφιακούς δέκτες συχνά μερικοί ρωτάνε που θα βρουν έναν καλύτερο δέκτη, όχι κινέζικο. Του λέμε ότι δεν υπάρχει! Όλοι είναι κινέζικοι. Αν δεν θες πρέπει να πας σε άλλη κατηγορία, πχ δορυφορικοί combo.
Εννοώ λοιπόν ότι όπου μπλέκουν οι κινέζοι αλώνουν την κατηγορία. Ακριβώς γιατί η αίσθηση είναι ότι παίρνεις το ίδιο προιόν με τα μισά λεφτά. Αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι παίρνεις απλά το μισό προιόν. Δηλαδή την μισή ποιότητα. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση που αρχίζει να προκύπτει και με τα τηλέφωνα, σε λίγα χρόνια με βλέπω να μπαίνω στα forum να ρωτάω που μπορώ να βρω κανένα Samsung, LG, Sony, Motorola. Ήδη έχουν εξαφανιστεί κάτι μάρκες όπως η Sharp που υπήρχε παλιότερα στην Ελλάδα, και άλλες έχουν εξαγοραστεί από κινέζικες, όπως ο τομέας συσκευών της Siemens ή της Alcatel.
Καλές λοιπόν οι κινέζικες συσκευές για όποιον ενδιαφέρεται και δεν το θεωρεί ρίσκο, αλλά μην παρουσιάζεται σαν μονόδρομος.
Φυσικά όλα τα τηλέφωνα πια κατασκευάζονται στην Κίνα. Ακόμα και τα iphone. Να μην θυμίσω τα ρεπορτάζ που βγήκαν (μεταξύ πολλών αντιδράσεων) και έδειχναν τι απάνθρωπες συνθήκες υπάρχουν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Αλλά τουλάχιστον κατασκευάζονται με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η εταιρία. Ποιες προδιαγραφές έχει ένα καθαρόαιμο κινέζικο προιόν;
Κοινώς όπως εσύ μπορείς άνετα να γράφεις για ένα προιόν που δεν έχεις ιδέα πως δουλεύει, αν θα κρατήσει πάνω από δύο βδομάδες, αν θα ανατιναχτεί στην τσέπη σου, έτσι και εγώ έχω δικαίωμα να γράφω για ότι θεωρώ αξιόλογο από την ελληνική αγορά και από γνωστές μάρκες, χωρίς να πρέπει να ανέχομαι τους χαρακτηρισμούς σου. Αν δεν σε ενδιαφέρει, απλώς προσπέρασε όπως προσπερνάω και εγώ ότι άγνωστο διαβάζω.

Φίλε μου εγώ είμαι ένας απλός χρήστης που έχουν περάσει από τα χέρια μου πολλά τηλέφωνα (κοντεύω τα 40) και έχω σκάσει πολλά λεφτά σε δήθεν επώνυμα κινητά, ούτως έμπορος είναι ούτε μου τα σκάνε οι κινέζοι. Ποτέ δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να πάρω τηλέφωνο πάνω από 200 για να κρίνω πιο ακριβά μοντέλα αλλά από τον 08/13 πού έδωσα 140 και πήρα το πρώτο μου κινέζικο κατάλαβα πόσο κορόιδο ήμουνα. Έχω ένα κινητό που είναι σφαίρα έχειν οθόνη HD με απίστευτη ευκρίνεια έχω μπαταρία που με βγάζει 2-3 μέρες 3000mah έχω μια μεγάλη ποικιλία από Rom να διαλέξω πια μου αρέσει το τηλέφωνο είναι απίστευτα smooth δεν κολλάει σε ΤΊΠΟΤΑ όσο και να το σκαλιζω. Έχω φέρει σε γνωστούς αλλά 3 κινητά από κίνα και όλοι έχουν πάθει πλάκα.
Συγγνώμη αν νομίζεις ότι σε θίγουν αυτά που λέω αλλά είναι προσωπική μου εμπειρία
Καλημέρα

Όχι, προς θεού, δεν είναι προσωπικό το θέμα, ούτε ήθελα και εγώ να σε θίξω προσωπικά. Απλά εδώ ξαναέρχεται ένα θέμα που στο εμπόριο υπάρχει από πάντα. Είναι η μάχη του φθηνού ενάντια στο ποιοτικό. Όλοι θέλουμε να τα συνδυάσουμε. Αλλά οι νόμοι του εμπορίου μας έχουν δείξει ότι απλά δεν γίνεται, και ο καθένας θα πρέπει να διαλέξει.
Είναι το ερώτημα "γιατί να πάρω το παντελόνι πχ Levi's των 100 ευρώ, αφού μπορώ να πάρω το κινέζικο των 20 ευρώ που είναι το ίδιο;"
Η απάντηση είναι ότι στο ράφι μπορεί να φαίνεται το ίδιο, αλλά σε χρήση, και κυρίως μακροχρόνια αποδεικνύεται ότι έχουν τεράστια διαφορά. Το φθηνό σε δύο μήνες θα έχει ξεχειλώσει και ξεβάψει περίεργα, και σε δύο χρόνια θα έχει διαλυθεί. Ενώ το Levi's θα κάθεται πολύ καλύτερα πάνω μου, και έχω ακόμα Levi's εδώ και 15 χρόνια και το φοράω ακόμα.
Είναι επίσης η ερώτηση "γιατί να πάρω Mercedes αφού μπορώ να πάρω Fiat στην μισή τιμή; Τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι τα ίδια, στο κατάστημα και τα δύο γυαλίζουν ωραία, φαίνονται προσεγμένα, και να μην σου πω ότι το Fiat είναι και σχεδιαστικά καλύτερο."
Η απάντηση είναι ότι μόλις τα βγάλεις στον δρόμο αμέσως θα δεις την διαφορά στην αίσθηση και την ασφάλεια, και το Mercedes θα το παραδώσεις και στα παιδιά σου, ενώ το Fiat σε 5 χρόνια θα αρχίζει να τρίζει και να διαλύεται.
Είναι λοιπόν ο νόμος του εμπορίου. Στο επώνυμο και ακριβό πάντα πληρώνεις και αρκετό brand name, αλλά αυτό κερδήθηκε από την ανώτερη ποιότητα του, που είναι και το υπόλοιπο κομμάτι από τα λεφτά που δίνει κανείς.
Όταν ακούω λοιπόν ότι βρήκα Mercedes στην τιμή του Fiat, κάτι παθαίνω. Και μερικές φορές αντιδράω όντως περίεργα. Αλλά έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Όπως είπες το τηλέφωνο το πήρες έναν μήνα πριν. Δεν αμφιβάλλω ότι αρχικά φαίνεται πολύ ωραίο. Πως θα είναι όμως αυτό τηλέφωνο σε 8-10 μήνες; Εγώ είπα (μάλλον σε άλλο thread) ότι έχω σε λειτουργία όλα τα κινητά μου από το 2006 και μετά και με τις αρχικές τους μπαταρίες. Είναι σίγουρο ότι η μπαταρία του κινέζικου θα βγάλει χρόνο; Ανάφερα το παράδειγμα των ανεμιστήρων που σε έναν χρόνο χαλάνε. Είχα ανοίξει τον παλιό ευρωπαικό. Όταν άνοιξα τον πρώτο μου κινέζικο για να τον λαδώσω μήπως και ξεκολλήσει μετά τον πρώτο χρόνο, έμεινα έκπληκτος. Όλα πλαστικά και πάμφθηνα. Πόσο να αντέξει ένα πλαστικό γρανάζι; O ευρωπαίος ήταν βλάκας που το αντίστοιχο εξάρτημα το είχε μεταλλικό; Αυτό εξηγεί γιατί στον χρόνο χαλάνε.
Για να μην τα πολυλογώ, πιστεύω ότι στην μάχη φθηνού ενάντια ποιοτικού δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει νικητής, αλλά ούτε και μπορεί να υπάρξει και συνδυασμός τους. Απλά διαλέγεις. Το κινέζικο για να είναι έτσι φθηνό δεν μπορεί να το πετυχαίνει μόνο με τους κινέζικους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Η καθημερινή πια τριβή μας με τα κινέζικα μας έχει δείξει ότι αυτό γίνεται και εις βάρος της ποιότητας.
Βέβαια εδώ υπάρχουν δύο αστερίσκοι.
Πρώτον ακόμα και τα κινέζικα δεν είναι όλα ίδια. Σαφώς υπάρχουν και ανώτερα και πιο ασφαλή, αλλά και τρομερές παγίδες.
Δεύτερον κακό δεν είναι να διαλέγει κανείς το Fiat. Ούτε να γράφει σε forum ότι βρήκα το τάδε Fiat που μου φαίνεται πολύ καλό.
Αλλά να υπάρχει επίγνωση σε ποια κατηγορία ανήκει. Και ποια αρνητικά έχει. Όπως είπα αυτό που με κάνει να αντιδράω περίεργα (και μάλλον πρέπει να το ελέγξω) είναι η άποψη ότι βρήκα Mercedes στην τιμή του Fiat. Γιατί σίγουρα με τον καιρό θα αποδειχθεί ότι είναι σκέτο Fiat. Ίσως και ένα βελτιωμένο Fiat, αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους νόμους του εμπορίου.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν κάποιος λέει ότι θέλει οπωσδήποτε Mercedes για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ακόμα και αν πληρώσει περισσότερα (για να μπορεί να πει όπως είπε ο Kostas_Y ότι έχει το ίδιο κινητό από το 2009, που είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορεί να το πει με τα περισσότερα κινέζικα) , μην του επιτεθόμαστε ότι είναι και κορόιδο ή θύμα από πάνω. Είναι απλά αυτός που διαλέγει την άλλη επιλογή στο δίλημμα φθηνό ή ποιοτικό.
Πόσο μάλλον που στα κινητά μπορεί κανείς να πάρει το παλιότερο Mercedes που έχει πέσει η τιμή του στο μισό, που μπορεί να το πάρει από διάφορα σκρουτζομάγαζα και να γλυτώσει ακόμα περισσότερα, κτλ.

Το τηλέφωνο το έχω από τον Αύγουστο του 13 έχει κλείσει 8 μήνες λειτουργίας και δεν έχω κανένα πρόβλημα η μπαταρία του είναι σκυλί αλλά και να χαλάσει με 10 περνώ καινούργια.
Αν είχα την δυνατότητα να αγοράσω κινητό 400 δεν θα συζητάγαμε τώρα για κινέζικο και αυτά που έδωσα για αυτό που πήρα πίστεψε με τα μάζευα καιρό και επειδή ήθελα κάτι γρήγορο πήγα σε Κίνα μεριά και δεν το μετάνιωσα. Αν με βγάλει μια διετία είμαι μια χαρά πότε δεν κράτησα τηλέφωνο πάνω από δύο χρόνια πάντα τα άλλαζα.

το θέμα φίλε tolias είναι το πως θεωρούμε το "ποιοτικό".

Διαφωνώ στο ότι τα ZTE, xiaomi, lenovo κλπ δεν είναι εξίσου ποιοτικά με τα "επώνυμα" που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Έχουν τα ίδια υποσυστήματα μέσα, ίδιους επεξεργαστές κλπ κλπ γιατί να είναι διαφορετικά?

Το θέμα είναι ότι με πολύ λιγότερα λεφτά παίρνεις καλύτερα specs, αυτό είναι όλο.

Παλιότερα λέγαμε ότι "τα καλά κομπιούτερ είναι τα ibm" μέχρι που φτάσαμε στο σημείο να επιλέγουμε τον υπολογιστή κομμάτι-κομμάτι. Γιατί και τα ibm τα ίδια πράγματα είχαν μέσα αλλά κόστιζαν τα διπλά χρήματα!

Ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε ως εδώ, δηλαδή να παίρνουμε πχ το ZTE967S με 100 ευρώ (συγνώμη που κόλλησα σε αυτό αλλά μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το value for money) είναι καθαρά το λειτουργικό σύστημα ANDROID το οποίο ως ελεύθερο που είναι άνοιξε τις πόρτες σε πολλούς κατασκευαστές να προσφέρουν στον κόσμο τις συσκευές που μπορούμε και απολαμβάνουμε.
Γιατί το μεγάλο κόστος δεν είναι το hardware αλλά το software.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ευκολία της αγοράς μέσω διαδικτύου έχει κλονίσει αρκετά τις γνωστές εταιρίες που παράγουν τηλέφωνα και γι'αυτό το λόγο βλέπουμε ολοένα καλύτερα και φθηνότερα τηλέφωνα.

Για να μη παρεξηγηθώ, φυσικά και υπάρχουν άγνωστα καρακινέζικα τηλέφωνα τα οποία πιθανόν να είναι μάπα αλλά υπάρχει αρκετή πληροφορία online για να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές!

Προσωπικά και παρόλο που είμαι fan της αγοράς τηλεφώνου κατευθείαν από Τσάηνα, με ιντριγκάρει πολύ το γεγονός ότι το galaxy note III βγαίνει πλέον στα 4 κατοστάρικα.
Αν δεν είχα το Note II (το οποίο είναι φανταστικό ακόμα και σήμερα) θα το σκεφτόμουν σοβαρά να κάνω την κουτσουκέλα.

Ωραία ρε παιδιά. Αυτή είναι η μία άποψη. Είναι σεβαστή και δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Ποτέ δεν αντέδρασα όταν ανέφερε κάποιος ένα κινέζικο τηλέφωνο.
Αλλά όταν κάποιος δεν πείθεται ότι η συναλλαγή με ένα κινέζικο site είναι απόλυτα ασφαλής ή ότι δεν θα γίνει κάποιο περίεργο πρόβλημα, όταν κάποιος δεν πείθεται από την πείρα με την επαφή γενικά με τα κινέζικα προιόντα ότι σε χοντρές ή μικρές λεπτομέρειες τα κινέζικα μπορεί να είναι ίδιας ποιότητας με μία γνωστή δυτική ή κορεάτικη μάρκα, ότι πχ θα κρατήσει η μπαταρία του όσο και σε ένα από αυτά τα γνωστά, ότι θα έχει το ίδιο σήμα σε μία δύσκολη περιοχή, ότι δεν θα έχει πρόβλημα με την λήψη του Wi Fi, ότι δεν θα καεί η οθόνη με το παραμικρό χτύπημα, ότι δεν θα ξεφτίσουν ή ξεβάψουν τα πλαστικά του πριν κλείσει χρόνο, ότι δεν θα καεί κάποιο περίεργο δευτερεύον ή τριτεύον εξάρτημα που πιθανόν δεν θα έχει σχέση με το γνωστό όνομα του επεξεργαστή αλλά είναι ένας ασήμαντος κινέζικος πυκνωτής (αν έχουν τέτοιους τα τηλέφωνα) που θα του βγάλει άχρηστο το τηλέφωνο και άντε μετά να βρεις αν υπάρχει service, γενικά αν κάποιος εξακολουθεί να είναι καχύποπτος πρέπει να μπορεί να διαβάζει και να γράφει και για γνωστές μάρκες και για ότι υπάρχει στην ελληνική αγορά. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται θύμα ή κορόιδο, και δεν μπορεί να αποθαρρύνεται να ασχοληθεί με αυτά που τον ενδιαφέρουν.
Δεν είμαι εναντίον των κινέζικων για όποιον ενδιαφέρεται. Είμαι ενάντια στο να είναι τα κινέζικα μονόδρομος για όποιον δεν ενδιαφέρεται.

Και ένα απόσπασμα από το χθεσινό άρθρο του Στάθη στο real.gr:
"όχι, δεν «παίρνουν νέα μέτρα», απλώς επικαιροποιούν τα παλιά, δημοσιονομικό κενό 2,8 δισ. μπροστά μας (5,8 δισ. λέει η Κομισιόν), θα μας πάρουν και τα σώβρακα - άλλωστε, χαμηλού κόστους κι αυτά, made in China, σχίζονται εύκολα..."

Άσχετο, αλλά και πολύ σχετικό με την κουβέντα μας. Δεν εστιάζω στα μέτρα, αλλά στην άποψη για τα κινέζικα. Μην απορείτε που ο κόσμος δεν πιστεύει στην ποιότητα των κινέζικων προιόντων. Είναι παγιωμένη άποψη και χρειάζονται ισχυρές αποδείξεις για να αλλάξει. Φαντάσου πχ σε έναν τέτοιο άνθρωπο να του λες άσε το Samsung και πάρε ένα xiaomi. Άστον λοιπόν να διαβάσει για κανένα φθηνό Samsung που μπορεί να βρει στην Ελλάδα.

Και ένα απόσπασμα από το χθεσινό άρθρο του Στάθη στο real.gr:
"όχι, δεν «παίρνουν νέα μέτρα», απλώς επικαιροποιούν τα παλιά, δημοσιονομικό κενό 2,8 δισ. μπροστά μας (5,8 δισ. λέει η Κομισιόν), θα μας πάρουν και τα σώβρακα - άλλωστε, χαμηλού κόστους κι αυτά, made in China, σχίζονται εύκολα..."

Άσχετο, αλλά και πολύ σχετικό με την κουβέντα μας. Δεν εστιάζω στα μέτρα, αλλά στην άποψη για τα κινέζικα. Μην απορείτε που ο κόσμος δεν πιστεύει στην ποιότητα των κινέζικων προιόντων. Είναι παγιωμένη άποψη και χρειάζονται ισχυρές αποδείξεις για να αλλάξει. Φαντάσου πχ σε έναν τέτοιο άνθρωπο να του λες άσε το Samsung και πάρε ένα xiaomi. Άστον λοιπόν να διαβάσει για κανένα φθηνό Samsung που μπορεί να βρει στην Ελλάδα.

να, αυτή η ομαδοποίηση των κινέζικων προϊόντων είναι το πρόβλημα στη διαφωνία μας.

Αυτό που λες για τα κινέζικα προϊόντα με βρίσκει πολύ-πολύ σύμφωνο. Υπάρχει όμως μια διαφορά: τα κινέζικα προϊόντα που έρχονται κατά εκατομμύρια στη χώρα μας είναι αυτά που παρήγγειλε ο ελληναράς ο έμπορας, που όταν πήρε προσφορά για το παιχνίδι (που θα πουλήσει ο ίδιος 30 ευρώ) 5 ευρώ, είπε στον κινέζο να του το βγάλει με 2.
Και όπου χ=παιχνίδι βάλε ότι άλλο θες, από ατμοσίδερο μέχρι ρούχο.

Στη δικιά μας περίπτωση αγοράζουμε εμείς οι καταναλωτές απευθείας από τον κατασκευαστή με αποτέλεσμα να πληρώνουμε αρκετά λιγότερο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παίρνουμε λιγότερο ποιοτικό κινητό. Έχω πάρει 5 τηλέφωνα διαφόρων τιμών από 100 μέχρι 200 ευρώ κατευθείαν απο Κίνα το τελευταίο εξάμηνο και ξέρω γιατί πράγμα μιλάω. Προχθές μάλιστα φίλος παρέλαβε για την κόρη του κινητό που του κόστισε 70 ευρώ με οθόνη 4.5'' και θύμωσε γιατί μετά από μια βδομάδα το βγάλανε προσφορά στα 40!

Αυτό το "απευθείας" δημιουργεί τη διαφορά και βάζει σε υποψίες εμας τους καταναλωτές, γιατί δε μπορούμε και δε θέλουμε να δικαιολογήσουμε τη διαφορά στην τιμή.

Δες τι κάνει αυτό το "απευθείας" στην αγορά των ασφαλιστικών εταιριών:

Για citroen xsara picasso 1.8 2001 μοντέλο πλήρωνα μέχρι πέρσι 440 ευρώ με οδική βοήθεια, θραύση κρυστάλλων κλπ στην "κλασσική" μου ασφαλίστρια.
Έκανα anytime και το ποσό αυτό κατέβηκε κατά 110 ευρώ+δωροεπιταγή 30 ευρώ από μεγάλο σουπερ μάρκετ. Εκτύπωσα και το ασφαλιστίριο κατευθείαν όχι "ραντεβού εκεί να στο δώσω" κλπ
Μετά από κανα 4μηνο που έκανα anytime (ετήσιο συμβόλαιο ο βλάκας) μου έστειλε ένα email η citibank και μου είπε ότι για τα 50 χρόνια λειτουργίας της μου κάνει 15% έκπτωση στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου.
Για το ίδιο αυτοκίνητο με τις ίδιες καλύψεις μου βγαίνει 121 ευρώ το εξάμηνο, 242 το έτος!
Μέσα σε 1,5 χρόνο δηλαδή αυτό που πλήρωνα 440 ευρώ θα φτάσω να το πληρώνω 242.
Για το ίδιο ακριβώς προϊόν. Ξέρεις τι άλλαξε?

Οι ενδιάμεσοι.

Last edited:
Εγώ λέω να κάνουμε split και να ανοίξουμε θέμα "Αγορά κινέζικου Android κινητού" :p

To θέμα είναι οτι τα μπικικίνια δεν υπάρχουν πλέον. Πηγαίνω στα μαγαζιά, βλέπω τα γυαλιστερά επώνυμα κινητά με το design τους, βλέπω την τιμή και με πιάνει σκοτοδίνη. Διαβάζω για την υποστήριξη γνωστών κατασκευαστών απο συγκεκριμένες ελληνικές εταιρίες και φρίττω. Διαβάζω για επώνυμα κινητά που είναι φτηνοκατασκευές και ζητάνε μισό μισθό. Άσε που για να βρεις dual SIM κινητό πρέπει να κάνεις πολλές παραχωρήσεις.

Δεν με ενδιαφέρει αν τα κινέζικα σώβρακα σκίζονται εύκολα. Με τα λεφτά που θα έπαιρνα ένα Kalvin Klein παίρνω 30 κινέζικα, για να μην βαριέμαι κιόλας. Σίγουρα δεν είναι ίδιας ποιότητας αλλά την δουλειά τους την κάνουν πολύ καλά για την τιμή τους.

Το κακό είναι οτι τα κινητά είναι πλέον σύμβολα κύρους. Οι διαφημίσεις πουλάνε design και χαϊλίκι, όχι δυνατότητες. Αυτά πληρώνεις όταν δίνεις 750 για το καινούριο μοντέλο του Κορέου. Πόσες φορές έχω διαβάσει αναζητήσεις για κινητό που "μοιάζει με S4\S5\iPhone" και ας είναι μονοπύρηνο με 256ΜΒ μνήμη. Η μούρη πάνω απ' όλα.

Εγώ με 104 ευρώ πήρα κινητό με 4" οθόνη και όχι 3,5". Με απόδοση που όλοι έλεγαν ότι ήταν πολύ καλή για τα χαρακτηριστικά του, και γιαυτό ούτε root δεν έχω χρειαστεί να κάνω. Μία χαρά σε παιχνίδια, βίντεο, internet κτλ. Φυσικά υπάρχουν και πιο δυνατά, αλλά δεν είναι σίγουρα σαβούρα. Αλλά μπορείς να βρεις κάποια πράγματα, ενώ στα περισσότερα (και πιο ανώνυμα ή φθηνότερα) κινέζικα δεν υπάρχει κανένα user review. Βασίζεσαι μόνο στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Που δεν μπορείς ούτε αυτά να διασταυρώσεις.
Όταν λοιπόν ψάχνοντας στις απόψεις, στις τιμές, και στις προδιαγραφές φυσικά, βρίσκουμε κάτι από την ελληνικά αγορά που αξίζει να γραφτεί για όποιον δεν ενδιαφέρεται για κινέζικα, καλό είναι να το γράφουμε.
Ποιο κινητό βρήκες σε αυτή την τιμή και, κυρίως, πότε το βρήκες; Τα Χριστούγεννα το έψαχνα και δεν έβρισκα τίποτα της προκοπής. Τελικά πήρα για τη γυναίκα μου με 72 ένα κινητό με 4,5" 540p οθόνη και επεξεργαστή 2x1,3Ghz. Μια χαρά δουλεύει, ίσως καλύτερα απο πιο επώνυμα κινέζικα.

Για εμένα, ακόμα ψάχνομαι. Με 100 βρίσκω τετραπύρηνο με οθόνη 4,7" 720p. Σκέφτομαι τα 20 παραπάνω για το Xiaomi.

Όσο για τις γνώμες κατόχων κινητών, μπόλικες. Όποιος ενδιαφέρεται, βρίσκει.