Αγορά απο Αμερική και taxes

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
Γνωρίζει κανείς τι γίνεται με αυτα τα taxes που έχουν ορισμένες πολιτείες της Αμερικής και συγκεκριμένα της νέας Υόρκης;

Αν δεν είσαι αμερικανός πρέπει αναγκάστηκα να τα πληρώσεις; Το λέω Γιατί σε ένα chat που άνοιξα με έναν υπάλληλο της amazon μου είπε ότι ίσως να μπορούν να επιστραφούν τα taxes..

Δεν ξέρω αν ισχυει και στην Αμερική (πιθανώς να ισχυει), αλλα σε άλλες χώρες γίνεται το εξής:

Αγοράζεις κάτι απο ένα κατάστημα, ας πούμε ότι κάνει 1140 ευρω, και το 14% (πχ) ειναι το ΦΠΑ. (8,25 νομίζω ειναι στη ΝεαΥορκη)

Μόλις φεύγεις απο την χώρα, πηγαίνεις στο "tax redound" του αεροδρομίου και δείχνεις τι πήρες μαζι και την απόδειξη.
Απο εκει και πέρα, ανάλογα του ποσού, σου επιστρέφουν επι τόπου το ΦΠΑ (VAT), είτε δίνεις τον αριθμό της πιστωτικής σου και κάποια στιγμή στα επιστρέφουν εκει.
Φαντάζομαι, ότι επιστροφη ΦΠΑ, δεν γίνεται εάν η συναλλαγή εχει γινει μέσω ιντερνετ.

Edit: Εννοειται ότι το παραπάνω ισχυει αν είσαι αλλοδαπός για την χώρα αυτη, και δεν ισχυει για αγορές απο Ευρωπη (για τους Ευρωπαιους)

Last edited:
Δεν ξέρω αν ισχυει και στην Αμερική (πιθανώς να ισχυει), αλλα σε άλλες χώρες γίνεται το εξής:

Αγοράζεις κάτι απο ένα κατάστημα, ας πούμε ότι κάνει 1140 ευρω, και το 14% (πχ) ειναι το ΦΠΑ. (8,25 νομίζω ειναι στη ΝεαΥορκη)

Μόλις φεύγεις απο την χώρα, πηγαίνεις στο "tax redound" του αεροδρομίου και δείχνεις τι πήρες μαζι και την απόδειξη.
Απο εκει και πέρα, ανάλογα του ποσού, σου επιστρέφουν επι τόπου το ΦΠΑ (VAT), είτε δίνεις τον αριθμό της πιστωτικής σου και κάποια στιγμή στα επιστρέφουν εκει.
Φαντάζομαι, ότι επιστροφη ΦΠΑ, δεν γίνεται εάν η συναλλαγή εχει γινει μέσω ιντερνετ.

Edit: Εννοειται ότι το παραπάνω ισχυει αν είσαι αλλοδαπός για την χώρα αυτη, και δεν ισχυει για αγορές απο Ευρωπη (για τους Ευρωπαιους)
Ναι αλλα άμα πας στο tax redound δεν θα πληρώσεις και τελωνείο εδώ ή εκει;
Φίλος σκέφτεται να πάρει apple προιοντα απο amazon και να τα βάλει σε back pack το οποίο θα έχει στο αεροπλάνο μαζί του και απο ότι του είπαν δεν το ανοίγουν..

Υπάρχει κάποιος που έχει πάρει πράγματα απο Αμερική σε ταξίδι που είχε παει για να μας πει πως ακριβώς γίνεται...;
Ίσως ο Τάκης να γνωρίζει...:bye:
Πάντως το apple store είναι πολυ πιο ακριβό απο amazon.com..και στο amazon ίσως Υπάρχει τρόπος να γλυτωνεις και τα taxes..

Ναι αλλα άμα πας στο tax redound δεν θα πληρώσεις και τελωνείο εδώ ή εκει;
Φίλος σκέφτεται να πάρει apple προιοντα απο amazon και να τα βάλει σε back pack το οποίο θα έχει στο αεροπλάνο μαζί του και απο ότι του είπαν δεν το ανοίγουν..

Υπάρχει κάποιος που έχει πάρει πράγματα απο Αμερική σε ταξίδι που είχε παει για να μας πει πως ακριβώς γίνεται...;
Ίσως ο Τάκης να γνωρίζει... -bye-
Πάντως το apple store είναι πολυ πιο ακριβό απο amazon.com..και στο amazon ίσως Υπάρχει τρόπος να γλυτωνεις και τα taxes..

Άλλο κουλο είναι ότι μόνο ένας απο τους φίλους μου έκανε συνναλαγμα εδώ και το έκανε με 0,70 το δολλαριο ενώ οι άλλοι που τραβάνε κατέυθυαν λεφτά απο τα ATM τα περνούν με 0,90 το δολλαριο.

Last edited:
Σχετικά με το τελωνείο εδω:

Εάν πετάς direct απο Αμερική για Αθηνα, υπάρχει περίπτωση να σου γινει έλεγχος εδω στο αεροδρόμιο.
Οτιδήποτε δείχνει ότι ειναι αγορασμενο, θα φορολογηθει αναλόγως. (χονδρικα Εάν το κόστος τους Ειναι πάνω απο - νομίζω - 175 ευρω, φορολογούνται με κάποιο ποσοστό %, δεν θυμάμαι το πόσο.
Αν δεν Υπάρχουν "ταμπελακια" πάνω σε αυτα που αγορασες, δεν μπορούν να επιμείνουν ότι τα αγορασες απο Αμερική. Βεβαια εξαρτάται σε πόσο μ@λ@κα θα πέσεις.

Εάν επιστεφεις Αθηνα μέσω άλλης ευρωπαϊκής πόλης δεν σε σταματάνε. Ασε που ειναι και φτηνότερα τα εισιτήρια.

Εμένα μόνο 2 φορές με έχουν σταματήσει τελωνείο, την μια φορα απο αμερικη, όπου την πάτησα σα βλάκας και πλήρωσα ένα 700αρι, και μια απο Ντουμπάι, αλλα εκει την γλύτωσα (ένα iriver, και κάτι ηχεία Harman kandon, αλλα τους είπα ότι τα πήρα κάπου στα 180 ευρω - παραμύθι...)

Καμια άλλη φορα που εχω γυρίσει απο εξωτερικό (εκτός Ευρώπης) και εχω γυρίσει πάνω απο 60-70 φορές, δεν με έχουν καν σταματήσει.
Κορυφαία στιγμη, Όταν πέρασα την έξοδο με δυο χαλιά στον ωμο απο Πακισταν :D

Last edited:
Χαχαχαχα....

60-70 φορές!! Άρα θα ξέρεις να μας πεις που έχουν και τις καλύτερες αεροσυνοδους..

Οι φίλοι μου πανε μέσω Μιλάνο και μιας άλλης ευρωπαϊκής πόλης που δεν θυμάμαι τώρα..οπότε λογικά δεν θα τους σταματήσουν..

Αυτο για το taxes redound μπορούν να το κάνουν ή θα πρέπει να περάσουν αναγκάστηκα και απο τελωνείο;

Μήπως έτυχε να πάρεις κάνα Mac απο Αμερική; Με τους φόρτιστες για MacBook pro, Mac mini θα Υπάρχει πρόβλημα; Η με ένα ανταπτορα είμαστε οκ;

Όχι τις συσκευασίες θα τις πετάξουν και θα βγάλουν φωτογραφία τις αποδείξεις για την εγγύηση...αλήθεια η εγγύηση είναι παγκόσμια;

Βρήκαν ipap 2 wifi με 350$ και iPhone 4 ξεκλειδωτο 16gb με 400$
Μάλλον θα είναι refurbished..Υπάρχει κανένα πρόβλημα αν είναι;

Last edited:
Έχω πάρει MacBook pro απο Σιγκαπουρη, με ένα ανταπτορα για την πρίζα το συνδεω χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το tax refund γίνεται στο αεροδρόμιο αναχώρησης, στην περίπτωση σου στην Αμερική. Δεν εμπλέκεται κανένα τελωνείο εκει. Υπάρχει δε η περίπτωση τα οποία χαρτιά Ειναι να συμπληρωθούν εκει, να μπορούν να έχουν ήδη φτιαχτεί στο κατάστημα που θα γινει η αγορα. (το ίδιο πράμα Ειναι, απλά γλυτωνεις χρόνο στο αεροδρόμιο) Ας ρωτήσουν στο κατάστημα.

Η εγγύηση συνήθως δεν ισχυει στην Ελλαδα, αλλα εξαρτάται απο το προϊόν.

Για τα iPad, δεν εχω ιδέα

Ειχα παει ΝΥ αλλά δεν ασχοληθηκα με την επιστροφη φορου.
Ηταν τοσο χαμηλες οι τιμες στα ρουχα και στα παπουτσια που δεν με απασχολουσε καν...
Γεμισα 2 βαλιτσες. Τυχερος τοτε ειχα δικαιωμα για δυο βαλιτσες. Ακομα και να μην ειχα θα προτιμουσα να πληρωσω για μια εξτρα παρα να αγορασω απο δω αυτα τα ρουχα που χωρεσαν μεσα.
Ολα τα ταμπελακια τα ειχα βγαλει.

Εφερα και ενα eeePC. Περασα κανονικα. Το κουτι το ειχα διπλωσει σε αλλη βαλιτσα.
Ρισκο μιας και η εγγυηση δεν ισχυε εδω. Αλλά ολα μια χαρα εδω και δυο χρονια.

Κανονικα ειχα απευθειας πτηση που ομως ακυρωθηκε οποτε ηρθα μεσω Γαλλιας, αλλά βγηκα σε εξοδο για χωρες εκτος σεγκεν (σαν να ερχομουν απευθειας δηλαδη).
Δεν ειχε κανεναν εκει για να σε ελεγξει αν θυμαμαι καλα.

Συναλλαγμα...
Μαλλον συμφερει να κανεις εκει σε τραπεζα, παρα εδω.
Αν υπαρχει εκει κανενας συγγενης/γνωστος και εχει λογαριασμο σε τραπεζα τοτε του δινεις τα ευρω και κανει αυτος συναλλαγμα, μιας και ετσι γλυτωνεις την προμηθεια της τραπεζας.
Αν δεν εχεις κανεναν εκει τοτε συμφερει να αλλαξεις μεγαλα ποσα συναλλαγματος (κοντα στο οσο πιστευεις οτι θα χρειαστει) ωστε να μην πληρωνεις συνεχεια την προμηθεια (δεν ειναι ποσοστο αλλά ταριφα).
Δεν θυμαμαι ποια ακριβως τραπεζα χρησιμοποιησα. Εχουν διαφορες ομως.
Σε καμια περιπτωση δεν συμφερει η χρησιμοποιηση καρτας.

Τελος αν πας ΝΥ, ή οι φιλοι σου που ειναι εκει, αυτο που αξιζει να φερεις ειναι ρουχα...

Α, κατι τελευταιο. Θα ηταν προτιμοτερο να αποφυγεις το Amazon γιατι εκτος απο κανονικα μαγαζια και καλους πωλητες εχει και κακους πωλητες.
Φυσικα δεν αγοραζεις απο μικρα μαγαζακια με μεταχειρισμενα.

Ειχα παει ΝΥ αλλά δεν ασχοληθηκα με την επιστροφη φορου.
Ηταν τοσο χαμηλες οι τιμες στα ρουχα και στα παπουτσια που δεν με απασχολουσε καν...
Γεμισα 2 βαλιτσες. Τυχερος τοτε ειχα δικαιωμα για δυο βαλιτσες. Ακομα και να μην ειχα θα προτιμουσα να πληρωσω για μια εξτρα παρα να αγορασω απο δω αυτα τα ρουχα που χωρεσαν μεσα.
Ολα τα ταμπελακια τα ειχα βγαλει.

Εφερα και ενα eeePC. Περασα κανονικα. Το κουτι το ειχα διπλωσει σε αλλη βαλιτσα.
Ρισκο μιας και η εγγυηση δεν ισχυε εδω. Αλλά ολα μια χαρα εδω και δυο χρονια.

Κανονικα ειχα απευθειας πτηση που ομως ακυρωθηκε οποτε ηρθα μεσω Γαλλιας, αλλά βγηκα σε εξοδο για χωρες εκτος σεγκεν (σαν να ερχομουν απευθειας δηλαδη).
Δεν ειχε κανεναν εκει για να σε ελεγξει αν θυμαμαι καλα.

Συναλλαγμα...
Μαλλον συμφερει να κανεις εκει σε τραπεζα, παρα εδω.
Αν υπαρχει εκει κανενας συγγενης/γνωστος και εχει λογαριασμο σε τραπεζα τοτε του δινεις τα ευρω και κανει αυτος συναλλαγμα, μιας και ετσι γλυτωνεις την προμηθεια της τραπεζας.
Αν δεν εχεις κανεναν εκει τοτε συμφερει να αλλαξεις μεγαλα ποσα συναλλαγματος (κοντα στο οσο πιστευεις οτι θα χρειαστει) ωστε να μην πληρωνεις συνεχεια την προμηθεια (δεν ειναι ποσοστο αλλά ταριφα).
Δεν θυμαμαι ποια ακριβως τραπεζα χρησιμοποιησα. Εχουν διαφορες ομως.
Σε καμια περιπτωση δεν συμφερει η χρησιμοποιηση καρτας.

Τελος αν πας ΝΥ, ή οι φιλοι σου που ειναι εκει, αυτο που αξιζει να φερεις ειναι ρουχα...

Α, κατι τελευταιο. Θα ηταν προτιμοτερο να αποφυγεις το Amazon γιατι εκτος απο κανονικα μαγαζια και καλους πωλητες εχει και κακους πωλητες.
Φυσικα δεν αγοραζεις απο μικρα μαγαζακια με μεταχειρισμενα.
Ο ένας είναι apple friendly και θα πάρει ότι μπορει..οι άλλοι θα πάρουν ρούχα.
Θα τους πω να βγάλουν τα ταμπελακια..για κάθε ενδεχωμενο.

Απο amazon θα γίνει αγορα απο το ομονυμο μαγαζί amazon LLC και όχι απο τρίτους πωλητές marketplace, οπότε δεν νομίζω να Υπάρχει πρόβλημα..

Ευχαριστώ για τις πληροφοριες, θα τις μεταβιβασω.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μία εικονική διεύθυνση στην Αμερική και από εκεί να σας σταλούν τα προϊόντα στην Ελλάδα.
Μία πολύ οικονομική λύση για αγορές από Αμερική είναι η http://www.viaddress.com/. Με μηδενική συνδρομή μπορείτε να έχετε μία εικονική διεύθυνση στην Αμερική, να αγοράσετε προϊόντα από sites όπως το amazon, ebay κλπ. Τα προϊόντα αποστέλλονται στο viaddress και στη συνέχεια τα στέλνουν στη διεύθυνση σας στην Ελλάδα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μία εικονική διεύθυνση στην Αμερική και από εκεί να σας σταλούν τα προϊόντα στην Ελλάδα.
Μία πολύ οικονομική λύση για αγορές από Αμερική είναι η http://www.viaddress.com/. Με μηδενική συνδρομή μπορείτε να έχετε μία εικονική διεύθυνση στην Αμερική, να αγοράσετε προϊόντα από sites όπως το amazon, ebay κλπ. Τα προϊόντα αποστέλλονται στο viaddress και στη συνέχεια τα στέλνουν στη διεύθυνση σας στην Ελλάδα.
το έχεις δοκιμάσει; Πάντως θέλει και κάποια προμήθεια το viaddress..

το έχεις δοκιμάσει; Πάντως θέλει και κάποια προμήθεια το viaddress..

Έκανα εγγραφή εψές. Όλα όμορφα, μέχρι τη στιγμή που διαπίστωσα ότι για το δεύτερο (= το διεθνές) κομμάτι της ταχυδρόμησης, δηλαδή απ' την εικονική σου διεύθυνση (@ Indiana) προς την πραγματική, η USPS δεν παίζει (με εξαίρεση 4-5 χώρες, μεταξύ αυτών Βραζιλία και Τουρκία).

Ό,τι αγοράσεις λοιπόν, στέλνεται στην Ελλάδα υποχρεωτικά με UPS ή FedEx, μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους κλπ. Ως εκ τούτου, η χρηστικότητα της υπηρεσίας (για μένα προσωπικά) χάνει το 95%, μιάς και 9+ φορές στις 10 σε online αγορές από ΗΠΑ επιλέγω αποστολή με USPS.