Αγορά αυτοκινήτου με κινητήρα πετρελαίου. Αξίζει;

xaniamike

Senior Member
20 February 2009
404
Συγγενικό μου πρόσωπο θέλει να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο και ζήτησε την γνώμη μου. Έλεγα να προτείνω αυτοκίνητο με κινητήρα πετρελαίου αλλά τώρα που τα βάζω κάτω και τα υπολογίζω δεν μου βγαίνουν όπως τα περίμενα.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος παίρνω ως παράδειγμα το Toyota Yaris σε δυο εκδόσεις μια με κινητήρα βενζίνας και μια με κινητήρα πετρελαίου.

Κινητήρας Βενζίνας:

Toyota Yaris 1329κ.εκ. 101 hp 5D terra τιμή: 13.470 ευρω
Κατανάλωση Αστικός κύκλος 6,2 λιτρα/100 χιλιόμετρα

κόστος καυσίμου για 100.000 χιλιόμετρα (6,2*1,574*100.000)/100= 9758,8 ευρω

Κινητήρας Πετρελαίου:

Toyota Yaris 1364κ.εκ. 90 hp 5D terra τιμή: 15.200 ευρω
Κατανάλωση Αστικός κύκλος 5,1 λιτρα/100 χιλιόμετρα

κόστος καυσίμου για 100.000 χιλιόμετρα (5,1*1,354*100.000)/100= 6905,4 ευρω

Δηλαδή με τον κινητήρα πετρελαίου έχουμε όφελος 2.853 ευρω από την διαφορά του καυσίμου αλλά για την απόκτηση του πρέπει να καταβάλουμε 1.730 ευρω παραπάνω.

Τελικά το πραγματικό όφελος για το αυτοκίνητο με τον κινητήρα πετρελαίου είναι 2.853-1.730=1.123 ευρω για 100.000 χιλιόμετρα που αν γίνουν μέσα σε 7 χρόνια είναι 160 ευρω κέρδος το χρόνο.
Είχα την εντύπωση ότι το όφελος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Αυτό που ρωταω εσάς είναι αν οι κινητήρες πετρελαίου έχουν ακριβότερη συντήρηση και αν ξέρετε κάποια εταιρία που να πριμοδοτεί τα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου ώστε να έχουν τουλάχιστον την ιδία τιμή με τα αντίστοιχα βενζίνας.

τα στοιχειά είναι από το www.toyota.gr και το http://www.ypan.gr/flash_fuel/other/other.htm για τα Χάνια.

το μόνο κακό είναι οτι οι τιμές κατανάλωσης που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα..

απο κει και πέρα, κατα την άποψή μου τα 100000χλμ σε 7 χρόνια είναι λίγα για να δικαιολογήσουν το κόστος κτίσης ενός πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου.

υ.γ το χειρότερο δε, είναι οτι δεν έχει κανένας μας την παραμικρή ιδέα για το που θα έχουν φτάσει τα καύσιμα σε 7 χρόνια απο τώρα.....

Re: Απάντηση: Αγορά αυτοκινήτου με κινητήρα πετρελαίου. Αξίζει;

υ.γ το χειρότερο δε, είναι οτι δεν έχει κανένας μας την παραμικρή ιδέα για το που θα έχουν φτάσει τα καύσιμα σε 7 χρόνια απο τώρα.....

Πως δεν έχει....

Προς τα πάνω και είναι σίγουρο....(όσον αφορά το πετρέλαιο, έτσι??)

Συγγενικό μου πρόσωπο θέλει να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο και ζήτησε την γνώμη μου. Έλεγα να προτείνω αυτοκίνητο με κινητήρα πετρελαίου αλλά τώρα που τα βάζω κάτω και τα υπολογίζω δεν μου βγαίνουν όπως τα περίμενα.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος παίρνω ως παράδειγμα το Toyota Yaris σε δυο εκδόσεις μια με κινητήρα βενζίνας και μια με κινητήρα πετρελαίου.

Κινητήρας Βενζίνας:

Toyota Yaris 1329κ.εκ. 101 hp 5D terra τιμή: 13.470 ευρω
Κατανάλωση Αστικός κύκλος 6,2 λιτρα/100 χιλιόμετρα

κόστος καυσίμου για 100.000 χιλιόμετρα (6,2*1,574*100.000)/100= 9758,8 ευρω

Κινητήρας Πετρελαίου:

Toyota Yaris 1364κ.εκ. 90 hp 5D terra τιμή: 15.200 ευρω
Κατανάλωση Αστικός κύκλος 5,1 λιτρα/100 χιλιόμετρα

κόστος καυσίμου για 100.000 χιλιόμετρα (5,1*1,354*100.000)/100= 6905,4 ευρω

Δηλαδή με τον κινητήρα πετρελαίου έχουμε όφελος 2.853 ευρω από την διαφορά του καυσίμου αλλά για την απόκτηση του πρέπει να καταβάλουμε 1.730 ευρω παραπάνω.

Τελικά το πραγματικό όφελος για το αυτοκίνητο με τον κινητήρα πετρελαίου είναι 2.853-1.730=1.123 ευρω για 100.000 χιλιόμετρα που αν γίνουν μέσα σε 7 χρόνια είναι 160 ευρω κέρδος το χρόνο.
Είχα την εντύπωση ότι το όφελος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Αυτό που ρωταω εσάς είναι αν οι κινητήρες πετρελαίου έχουν ακριβότερη συντήρηση και αν ξέρετε κάποια εταιρία που να πριμοδοτεί τα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου ώστε να έχουν τουλάχιστον την ιδία τιμή με τα αντίστοιχα βενζίνας.

τα στοιχειά είναι από το www.toyota.gr και το http://www.ypan.gr/δflash_fuel/other/other.htm για τα Χάνια.

δεν είναι ακριβώς ετσι τα πράγματα φίλε μου.Τα 6,2 λίτρα του βενζινοκίνητου μπορούν να γίνουν άνετα 9,2 στο μποτιλιάρισμα ενώ η κατανάλωση πετρελοκίνητου είναι σχεδόν σταθερή.Επίσης το πετρελοκίνητο χρειάζεται τα μισά λεφτά σε service σαν αργόστροφος και χωρίς μπουζί και ηλεκτρονικές αναφλέξεις ( π.χ σε πετρελαιοκινητήρα κάνεις σχεδόν τα διπλάσια χιλιόμετρα μέχρι να χρειαστείς δίσκους στο σασμάν).Είναι πιο ασφαλές μιας και δεν σβήνει σε βροχές και νερά επίσης σβήνει πολύ δύσκολα (με ρελαντί μπορείς να ανέβεις ανηφόρα)
Μπακάλικο παράδειγμα κατανάλωσης ,εγώ με ένα corolla 1300cc κάνω 400 χιλιόμετρα με 55 ευρώ.Φίλος μου που έχει ένα citroen C1 1400cc πετρέλαιο κάνει 400 χιλιόμετρα με 20 ευρώ.Επίσης οι πετρελαιοκινητήρες έχουν διπλάσια τουλάχιστον διάρκεια ζωής απο τους βενζινοκινητήρες.
Ελπίζω να σε βοήθησα.

... στα κυβικά που συγκρίνεις η διαφορά κατανάλωσης (υπέρ του πετρελαιοκινητήρα) είναι σχετικά μικρή ... τα πράγματα διαφοροποιούνται ακόμη παραπάνω εάν συγκρίνουμε δίλιτρα, κλπ... εγώ που ως τρίτεκνος σχεδιάζω την αγορά μεγάλου αυτοκινήτου (1,9 ή 2.0 λίτρα) και έχω και την σημαντική έκπτωση στα τέλη (όσο μεγαλύτερος κινητήρας τόσο μεγαλύτερη η έκπτωση ) έχω υπολογίσει ότι είναι μακράν συμφερότερος ο πετρελαιοκινητήρας ...

Επίσης με τον πετρελαιοκινητήρα μπορείς να οδηγήσεις και οικονομικότερα, αφού η ροπή του αποδίδεται χαμηλότερα και δεν χρειάζεται να αυξήσεις τις στροφές στο μοτέρ (πράγμα που σου μειώνει και τις φθορές)...

πίσης είναι ποιο ανθεκτικοί σε κακής ποιότητας καύσιμο από τους βενζινοκινητηρες...

ευχαριστω για τις απαντησεις σας...

γενικα δεν εχω εμπειρια με πετρελαιοκινητηρες για αυτο και ρωταω... αν πχ η συντήρηση τους ηταν ακριβότερη απο αυτούς τις βενζίνας σίγουρα δεν θα συνέφερε...

περιμενω και αλλες αποψεις...

Απάντηση: Re: Αγορά αυτοκινήτου με κινητήρα πετρελαίου. Αξίζει;

δεν είναι ακριβώς ετσι τα πράγματα φίλε μου.Τα 6,2 λίτρα του βενζινοκίνητου μπορούν να γίνουν άνετα 9,2 στο μποτιλιάρισμα ενώ η κατανάλωση πετρελοκίνητου είναι σχεδόν σταθερή.Επίσης το πετρελοκίνητο χρειάζεται τα μισά λεφτά σε service σαν αργόστροφος και χωρίς μπουζί και ηλεκτρονικές αναφλέξεις ( π.χ σε πετρελαιοκινητήρα κάνεις σχεδόν τα διπλάσια χιλιόμετρα μέχρι να χρειαστείς δίσκους στο σασμάν).Είναι πιο ασφαλές μιας και δεν σβήνει σε βροχές και νερά επίσης σβήνει πολύ δύσκολα (με ρελαντί μπορείς να ανέβεις ανηφόρα)
Μπακάλικο παράδειγμα κατανάλωσης ,εγώ με ένα corolla 1300cc κάνω 400 χιλιόμετρα με 55 ευρώ.Φίλος μου που έχει ένα citroen C1 1400cc πετρέλαιο κάνει 400 χιλιόμετρα με 20 ευρώ.Επίσης οι πετρελαιοκινητήρες έχουν διπλάσια τουλάχιστον διάρκεια ζωής απο τους βενζινοκινητήρες.
Ελπίζω να σε βοήθησα.

+ + Συμφωνώ ! Εγω θα επαιρνα με πετρελαιο.

τώρα παρατήρησα οτι το βενζινοκίνητο Yaris πάει στην κατηγορία των 1300 κβ ενώ το πετρελαιοκίνητο στα 1400κβ (μόλις για 6κβ εκατοστά) με αποτέλεσμα να έχει αυξημένα τέλη και ασφάλιστρα.

Θα έπρεπε να υπάρχει άλλη κατηγοριοποίηση για τα πετρελαιοκίνητα...

πληροφοριακά ,το ταξί που είχα είχε κάνει 1.200.000 km χωρίς επισκευή κινητήρα και δούλευε μια χαρά :flipout::flipout:
Η μηχανή έστρωσε και τράβαγε καλύτερα μετά τα 200.000km :flipout::flipout:

Καλησπέρα,

εγώ έχω πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, ένα FORD SMAX 2.0 TDCi. Πολύ βαρύ και μεγάλο αυτοκίνητο και με μεγάλες διαστάσεις. Έχει 140 ίππους, όσους είχε το βενζινοκίνητο δίλιτρο. Όμως η ροπή του είναι 34 κιλά σε λιγότερες από 2000 σαλ, ενώ του βενζινοκίνητου ήταν 19,5 στις 4000 σαλ.

Θετικά: 1. Οικονομία καυσίμου, 2. Ροπή πολλή ροπή.

Προηγουμένως είχα ένα OPEL ZAFIRA 1.8 16v. Το έδωσα με 275.000 χλμ. Είχα υπολογίσει με τη διαφορά στην τιμή των καυσίμων και στην κατανάλωση των αυτοκινήτων (την πραγματική, όχι την ονομαστική) ότι στα 275.000 χλομ. στο διάστημα 2001-2009 θα κέρδιζα από το πετρέλαιο περίπου 7.500 ευρώ. Γι αυτό και το επέλεξα ως καύσιμο στο τωρινό μου αυτοκίνητο.

Η διαφορά στην τιμή αγοράς (πολυτεκνικό) ήταν περίπου 2600 ευρώ. Τα οποία υπολόγιζα ότι θα κάλυπτα σε λιγότερο από 60.000 χλμ. Με την τωρινή διαφορά σχεδόν έχω κάνει απόσβεση τη διαφορά τιμής αγοράς (41.500 χλμ.) Η μέση κατανάλωση που έχω από την αγορά του μέχρι σήμερα είναι 7,9 λτρ./100 χλμ. ενώ του βενζινοκίνητου με το δικό μου ρυθμό οδήγησης και φόρτωσης θα ήταν 12,5 λτρ/100 και δεν είναι αυθαίρετο. Σκέψου ότι ανεβοκατεβαίνω Θεσσαλονίκη-Φλώρινα-Θεσσαλονίκη (400 χλμ.) και θέλω 39-42 ευρώ καύσιμο, ενώ οι δυο συνάδελφοι που χρησιμοποιούν AUDI A6 1.8 TURBO QUATTRO/VOLVO S60 T θέλουν 70-78 ευρώ στη διαδρομή.

Τα σέρβις στην αρχή είναι όπως και της βενζίνης αλλά στο μέλλον διαφοροποιούνται σημαντικά.

Επιταχύνσεις 0-100 δεν έχει, είναι πτώμα μπροστά σε οποιοδήποτε ζωηρό βενζινοκίνητο. Αλλά στις ροπές..... ταξιδεύω σταθερά με 160 και 3000 σαλ στην 6η και με 5η επιταχύνει στις ανηφόρες του αυτοκινητόδρομου μέχρι τα 175 (οπότε κι αλλάζω σε 6η υποχρεωτικά) με επιπλέον βάρος περίπου 450-500 κιλά. Έχω τροχόσπιτο 1360 κιλά άδειο και 1600 κιλά μεικτό και το τραβά υπεράνετα κι έχει άδεια έλξης για 1700 κιλά, όταν η βενζίνη έχει 1100.

Η αυτονομία είναι σε άλλο επίπεδο. +50% σε σχέση με τη βενζίνη. Επίσης δεν έχεις πρόβλημα με τις απεργίες στα βενζινάδικα και τα βυτία. Πάντα θα βρίσκεις έστω και δύσκολα, όταν η αμόλυβδη στεγνώνει την ίδια μέρα.

Αυτό που ειπώθηκε ότι δεν τρώει στο μποτιλιάρισμα είναι σχετικό. Αυξάνει και η κατανάλωση του ντίζελ και μάλιστα αρκετά. Αλλά αν δεν το πιέζεις μπορεί να κατεβεί εντυπωσιακά χαμηλά. Π.χ. επειδή είχα κάποιο πρόβλημα στον ένα φακό στα γυαλιά μου σε ταξίδι μου στη Βουλγαρία, αναγκάστηκα γα να κάνω απευθείας αλλαγή να κατεβώ Αθήνα, αλλά με χαμηλές ταχύτητες. Λοιπόν με ταχύτητες από 100-120 χλμ. (Φιλιππούπολη-Σόφια), 70-90 (Σόφια-Προμαχώνας) και 100-120 (Προμαχώνας-Αθήνα, έβαλα ξανά καύσιμο στο Όλυμπος Πλάζα στο 90 έξω από τη Θήβα. Δηλ. με 65 λίτρα έκανα κάτι λιγότερο από 1200 (!!!!) χλμ.

Αρνητικά: 1. Δεν κυκλοφορείς νόμιμα εντός Αθήνας, Θεσσαλονίκης. 2. Ο πετρελαιοκινητήρας κάνει περισσότερο θόρυβο σε σχέση με τον βενζινοκινητήρα ειδικά όταν είναι κρύος. 3. Σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από -18) στην Ελλάδα το καύσιμο παγώνει και δεν μπορείς να βάλεις μπροστά τα πρωινά. Στη βόρειο Ελλάδα κάνει διανομή πετρελαίου σε ορισμένες περιοχές (Φλώρινα, Καστοριά, Δράμα) η ΕΚΟ πετρέλαιο κίνησης για -18 (όπως γράφουν οι αντλίες, αλλά μόνο αυτή. Για τις άλλες μάρκες θέλεις αντιπαγωτικό. Αλλά αυτό δεν είναι για σένα πρόβλημα από ότι καταλαβαίνω...

Στη διάθεσή σου για ότι άλλο θέλεις.

Βλασση στην Φλώρινα καταχείμωνο δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα στο να πάρει μπρος το πρωί; Δεν ξέρω αν λύθηκε αυτό το πρόβλημα αλλά απ όσο θυμάμαι σε υπερβολικό κρύο υπήρχε ένα ζήτημα στο ξεκίνημα των πετρελαιοκίνητων γι αυτό και στην Ρωσία δεν έχει πολλά. Επίσης φαντάζομαι πως βαζεις πετρέλαιο σε γνωστό και εγγυημένο βενζινά γιατι κι εκει υπάρχει κάποιο θέμα στην Ελλάδα.
Κατα τα λοιπά τα ειπες πολύ σωστά ...αν εξαιρέσουμε βέβαια ότι με βαση τους ηλίθιους Νόμους μας όταν μπαίνεις στην Θεσσαλονίκη είσαι παράνομος!

Βλασση στην Φλώρινα καταχείμωνο δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα στο να πάρει μπρος το πρωί; Δεν ξέρω αν λύθηκε αυτό το πρόβλημα αλλά απ όσο θυμάμαι σε υπερβολικό κρύο υπήρχε ένα ζήτημα στο ξεκίνημα των πετρελαιοκίνητων γι αυτό και στην Ρωσία δεν έχει πολλά. Επίσης φαντάζομαι πως βαζεις πετρέλαιο σε γνωστό και εγγυημένο βενζινά γιατι κι εκει υπάρχει κάποιο θέμα στην Ελλάδα.
Κατα τα λοιπά τα ειπες πολύ σωστά ...αν εξαιρέσουμε βέβαια ότι με βαση τους ηλίθιους Νόμους μας όταν μπαίνεις στην Θεσσαλονίκη είσαι παράνομος!

Νομίζω ότι είμαστε μοναδική χώρα στον πλανήτη που απαγορεύει την πετρελαιοκίνηση...διορθώστε με εάν κάνω λάθος..

Σε γενικες γραμμες το πετρελαιο δεν ειναι πολυ δημοφιλες σε αυτοκινητα πολης οπως το yaris που λεει ο φιλος. Τα λιγα χιλιομετρα που κανουν συνηθως και οι συνθηκες οδηγησης στη πολη δεν τα ευνοουν. Αλλα στα 1.8-2.0 κυβικα θα επαιρνα πετρελαιο. Και με ενα διπλοδισκο αυτοματο κιβωτιο απο τα τελευταια που κυκλοφορουν το μειονεκτημα του μικρου φασματος στροφων εξαφανιζεται....

ναι, βάζω πετρέλαιο από γνωστό και φθηνό βενζινά. Αλλά είναι Θεσσαλονίκη, επομένως δεν έχει καύσιμο για πολικά κρύα. Στη Φλώρινα βάζω στις ΕΚΟ.

'Οταν μπαίνω στη Θεσσαλονίκη είμαι παράνομος, αλλά δεν το κάνω σχεδόν ποτέ (άντε να έχω κάνει λιγότερα από 1000 χλμ. μέσα στην πόλη σύνολο) διότι μένω στην άκρη της πόλης και δίπλα στον περιφερειακό, και όλες μου οι διαδρομές είναι περιαστικές.

Γιατί θεωρείς μειονέκτημα το μικρό εύρος στροφών στους πετρελαιοκινητήρες;;;
Δεν σου λεει τιποτα οτι τα φορτηγα εχουν κιβωτιο με 20 σχεσεις???
Πολυ ροπη εχουν αλλα δεν εχουν ευρος λειτουργιας.....δεν μπορεις να "τραβηξεις" την ταχυτητα...πεφτει κατακορυφα η αποδοση τους.
Αυτα βεβαια ειναι παλιες ιστοριες.
Τα καινουργια μοτερ (εκτος απο τον ηχο) δυσκολα τα ξεχωριζεις απο τα βενζινοκινητα.