Αγορά Canon 600D και σχετικές απορίες.

Προσωπικά όταν ακούω για autofocus στο video βγάζω καντήλες. Έχεις δλδ την δυνατότητα να επιλέξεις εσύ το που θα εστιάσεις με εργονομία που συναντάς μόνο σε επαγγελματικές κάμερες, και θα αφήσουμε την κάμερα να εστιάσει για εμάς; Με τίποτα. Απλά μαθαίνουμε καλά τους φακούς μας (δυνατότητες βαθους πεδίου που προσφέρουν τα κλειστά διαφράγματα και τα ευρυγώνια άκρα τους), εξασκούμαστε στο follow focus με το χέρι μας στο δακτύλιο της εστίασης και τραβάμε video που κανένα AF δεν μπορεί να φτιάξει. Εννοώντας και τις τεχνικές δυνατότητες των AF των φακών σε σχέση με το χέρι μας, αλλά και το δικαίωμά μας να επιλεξουμε σαν κινηματογραφιστές που θέλουμε εμείς να εστιάσουμε, και με ποιον τρόπο. Πείτε μου για παράδειγμα πως θα μπορέσω να κάνω αυτόματα ένα αξιοπρεπές racking focus με την ακρίβεια που το πετυχαίνω με το χέρι και εγώ θα παραδεχτώ ότι όσα γράφω σε αυτή την παράγραφο είναι αρλούμπες. :ernaehrung004:

Xαιρετώ!
Διαβάζω τώρα το θέμα http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/65811-Mολις-παρελαβα-Sony-NEX-5-3-!?highlight=sony+nex+5n και η αλήθεια είναι ότι τείνω στην Sony.Ποιά είναι η γνώμη σας, τα αξίζει τα λεφτά της η μηχανή (600 ευρώ με τον 16mm) ή μπορώ με μιά καλή compact (των 400 ευρώ) να έχω παρόμοια αποτελέσματα;Το οικονομικό είναι κυρίως αυτό που με απασχολεί.
Επίσης αν τελικά αποφασίσω να την πάρω να αρκεστώ στον 16mm ή να πάρω και τον 18-55mm (απ'ότι κατάλαβα ο άσχετος, είναι φακός γιά zoom;).
Όπως έγραψα και αρχικά με ενδιαφέρει να φωτογραφίζω κυρίως πρόσωπα και κανένα video.

Δεν υπάρχει μοντέλο nex-3d.
Αυτό που είδες μάλλον είναι η nex-3 (παλιό μοντέλο) στο πακέτο d (double) δηλαδή με 2 φακούς μαζί.
Τα μοντέλα που είχαν βγεί πριν 2 χρόνια περίπου ήταν nex-3 και nex-5.
Πλέον αυτά έχουν αποσυρθεί και υπάρχουν τα : nex-5n, nex-f3, nex-c3, nex-7.
Θα σου πρότεινα να πάρεις κάποια από τις nex-5n ή nex-f3 μαζί με τον 18-55.
Από κει και πέρα αν θες κάτι πιο οικονομικό μπορείς να χτυπήσεις τη nex-c3 και αν περισσέψουν λεφτά παίρνεις και τον 16 2.8.
Η κύρια διαφορά της c3 είναι οτι έχει hd ready και οχι full (στο βίντεο).
Αυτή είναι η δική μου πρόταση.
Σε σχέση με μια κόμπακτ θα έχει τρελή διαφορά πάντως.

Για το φίλο Photi να πω οτι είμαι σύμφωνος. Αν θες να κάνεις σωστή και επαγγελματική δουλειά βάζεις focus rings τρίποδα κτλ με μια slr και κάνεις θαύματα.
Ο κύριος όμως θέλει μαζί φωτογραφική και βιντεοκάμερα σε υψηλή ποιότητα και τα δυο και σχετικά αβίαστα και χωρίς πολύ ψάξιμο.
Δε νομίζω οτι θα του έκανε μια slr.

Έχεις δίκιο.Η ΝΕΧ 3D είναι η σειρά 3 με τους δύο φακούς.
Αυτη την στιγμή είμαι αποφασισμένος να πάρω την 5Ν.Πήρα και τηλέφωνο σε κατάστημα στην Πατησίων.Μου είπαν 600 ευρώ με τον 18-55.Όταν ρώτησα πόσο κάνει με τον 16mm μου είπαν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο και δεν φέρνει η αντιπροσωπεία.Και ότι μπορεί να υπάρχει σε κάποιο κατάστημα αλλά θα είναι χωρίς εγγύηση.Ξέρει κανείς αν αληθεύει αυτό;
Κράσουλα, θα μπορούσες να μου αναλύσεις με απλά λόγια γιατί να προτιμήσω τον 18-55 από τον 16;Διάβασα ότι τραβάει καλύτερο video.Αλλά είναι καλύτερος γιά πορτραίτα και γιά γενική χρήση;
ΥΓ:Αν κάποιος εχει υπ'όψιν του καλύτερη τιμή ,παρακαλώ στείλτε μου ένα πμ.

Σχετικά με την εγγύηση τα μοντέλα αυτά έρχονται πακέτο με τον κιτ φακό.
Αν εσυ τον θες πακέτο με τον 16αρη αυτοί πρέπει να τα χωρίσουν.
Το φακό μετά θα πρέπει να τον πουλήσουν κάπου αλλού, πιθανόν κι αυτόν χωρίς εγγύηση.
Δε μπορούν να δώσουν δυο εγγυήσεις ... υποθέτω αυτό είναι όλο.

Ο 16άρης πάντως είναι υπερευρυγώνιος και σταθερός δηλαδή χωρίς ζουμ και χωρίς σταθεροποίηση.
Είναι καλός αλλά για συγκεκριμένες λήψεις και γρήγορα θα καταλάβεις οτι δε σου αρκεί.
Αν πάρεις τον 18-55 θα είσαι καλυμένος για αρκετο καιρό.

Η γνώμη μου είναι οτι ο 16αρης ίσως και να μη σου χρειάζεται και καθόλου.
Δεν είναι κάτι εξαιρετικό.
Αν θες σταθερό φακό με μεγάλο διάφραγμα μπορείς να βρεις πολλούς απο ebay που σου 'πα πιο φθηνούς και πιο καλούς.
Πάρε τον 18-55 να κάνεις τη δουλειά σου και όταν έχεις λεφτά το ξαναψάχνεις ...

Ακόμα αν στη nex-3 δε σ αρέσει το hd ready να ξέρεις οτι για να τραβάς full hd θα θες πολύ μεγάλο αποθηκευτικό χώρο
οπότε εκ των πραγμάτων μάλλον hd ready θα αναγκαστείς να τραβάς ...