Αγορα compact φωτογραφικης μηχανης

Re: Απάντηση: Αγορα compact φωτογραφικης μηχανης

AF Assist = το βοηθητικό (ενοχλητικό και συνάμα ανεπαρκές; ) φωτάκι, σε διαφόρους ενοχλητικούς (πλήν ίσως μόνο του βαθέος κόκκινου, πλησίον του υπερύθρου φάσματος) χρωματισμούς εντός του ορατού φάσματος συχνοτήτων.

Γρηγόρη μπορεί να έχεις δίκιο (στην D-60 το έχω απενεργοποιημένο και πολλές φορές τη νύχτα εστιάζω χειροκίνητα για να γλιτώσω τερτίπια του AF) αλλά ασχολούμαι με το ψάρεμα και ειδικά αυτή την εποχή ψαρεύω νύχτα απουσία φωτός.

Διαθέτω μια Canon S1-iS από τα παλιά αλλά εάν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός δεν εστιάζει με τίποτα.

Εάν νομίζεις ότι σε πίσσα σκοτάδι θα μπορώ να εστιάσω χωρίς AF Assist ευχαρίστως να ακούσω το πως και τι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορα compact φωτογραφικης μηχανης

Γρηγόρη μπορεί να έχεις δίκιο (στην D-60 το έχω απενεργοποιημένο και πολλές φορές τη νύχτα εστιάζω χειροκίνητα για να γλιτώσω τερτίπια του AF) αλλά ασχολούμαι με το ψάρεμα και ειδικά αυτή την εποχή ψαρεύω νύχτα απουσία φωτός.

Διαθέτω μια Canon S1-iS από τα παλιά αλλά εάν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός δεν εστιάζει με τίποτα.

Εάν νομίζεις ότι σε πίσσα σκοτάδι θα μπορώ να εστιάσω χωρίς AF Assist ευχαρίστως να ακούσω το πως και τι.

Σε πίσσα σκοτάδι, τί θα βλέπεις να καδράρεις για να τραβήξεις και δέν θα μπορείς να εστιάσεις, έστω χειροκίνητα; Αυτό κάνω εγώ, άν και σιγουρεύτηκα οτι οι μηχανές σήμερα βλέπουν καλύτερα απ' τα δικά μου μάτια κι εστιάζουν αμέσως εκεί που θέλω χωρίς AF Assist.
Εν πάση περιπτώσει,
-Με χρήση εξωτερικού φλάς χρησιμοποιείς το κόκκινο AF Assist του φλάς.
-Άν χρησιμοποιήσεις μόνο το φλάς της μηχανής, τότε για αυτόματη εστίαση το AF Assist όντως χρειάζεται.

Χειροκίνητη εστίαση? Εγώ αναφέρομαι σε μια μικρή ψηφιακή μηχανή που θα μπορώ να την έχω μαζί μου στα ψαρέματά μου. Η D-60 παραείναι μεγάλη για τον σκοπό αυτό και είναι και άβολη εάν ψαρεύω π.χ. "κρεμασμένος" σε τίποτα βράχια.

Πολλές φορές πάω και μόνος μου οπότε με ένα μικρό επιτραπέζιο τριποδάκι θέλω να είμαι μια χαρά.

Δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις για καδραρίσματα κ.λ.π. Οι φωτογραφίες θα έχουν την λογική αρχείου ψαρότοπου κατά κύριο λόγο αλλά θα είναι και αναμνηστικές.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η όλη διαδικασία να γίνεται κατά το δυνατόν εύκολα οπότε αποκλείουμε και τυχών εξωτερικό φλάς ακόμα και αν το δεχότανε η μηχανή.

Όταν λέω πίσσα σκοτάδι εννοώ νύχτα σε παραλία χωρίς φωτισμό.

Όπως σου είπα η S1-iS που έχω δυσκολεύεται να εστιάσει σε σούρουπο πόσο μάλιστα σε πλήρες σκοτάδι.

Δέν γνώριζα οτι η μηχανή στην οποία αναφέρεσαι είναι κόπμακτ, όπως δέν γνωρίζω και τους περισσότερους κωδικούς όλων σχεδόν των κατασκευαστών πλήν Nikon, καθότι δέν ασχολούμαι.

Υπέθεσα (λανθασμένα) οτι αναφερόσουν σε DSLR. Αλλά για compakt...
Εκεί... σηκώνω τα χέρια ψηλά!
Λόγω μηδενικών γνώσεων.

ρε συ Γρηγόρη, ολόκληρο τίτλος thread "Αγορα compact φωτογραφικης μηχανης" απο πάνω ! :D

εγω στα σκοταδια χρησιμοποιω φακο:)
αμα εχεις ενα φακο μαζι σου, φωτισε εκει που θες να εστιασεις, εστιασε , και βγαλε φωτο:)

Εχθές πέρασα μια βόλτα από τα ΜΜ Λάρισας.

Δεν βρήκα ούτε την Panasonic Lumix DMC-LS85 ούτε την Nikon S210 (σε αυτές τις 2 κατέληξα).

Δοκίμασα όμως μια Nikon S225 (119 γιούρο προσφορά) η οποία υποτίθεται ότι είναι μεταγενεστερο μοντέλο από την 210 και η οποία ΔΕΝ διέθετε AF assist (και ήμανε έτοιμος να την πάρω).

Πολύ άσχμη εντύωση μου άφησε το μέγεθος των ultra compact μηχσνών πάντως. Μέχρι τώρα δεν ενδαφερόμουνα να αγοράσω και δεν χούφτωσα καμία.

Δεν ξέρω το κατά πόσο είναι εφικτό το να "ευχαριστηθείς την διαδικασία της φωτογράφισης" με μια ΤΟΣΟ μικρή μηχανή.

Επίσης και η απουσία viewfinder τουλάχιστον με ξένισε (να μην πω με χάλασε) αρκετά.

Φορητότατες μεν αλλά φορητότατες είναι και οι πιο γκουμούτσες compact που κάθονται καλύτερα σε ένα μέσο χέρι και σου δίνουν πιο εύκολη πρόσβαση στα χειρηστήριά τους.

Προς αξιολόγηση είναι και το ζήτημα της μπαταρίας. ΑΑ ή "κασέτα"?

Ιδού η απορία...

Τελικά θα περιμένω τις εκπτώσεις και θα ψάξω για καμιά ευκαιρία πάντα ανάμεσα σε Nikon, Panasonic και Canon...Με αυτή τη σειρά μάλλον.