Καλές αγορές, αλλά εγώ έχω αντιρρήσεις. Πρώτα από όλα η d300 (και όλες οι μηχανές παρόμοιας κατηγορίας) είναι μηχανές βαριές, ογκώδεις, και έχουν απίστευτες δυνατότητες, αλλά και μεγάλη περίοδο μάθησης...
Το βρίσκεις αποδεκτό να γυρνάς με ένα τούβλο 1,5 κιλού το λιγότερο για φωτογράφηση; Επίσης ότι χρειάζεσαι περίπου 2 μήνες για να συνειδητοποιήσεις τί μπορεί να κάνει η μηχανή σου και πώς το πετύχεις αυτό σε κάθε περίπτωση;
Ύστερα έχω ακόμη μεγαλύτερες ενστάσεις για το φακό, όταν πρόκειται για αρχιτεκτονικές λήψεις. Ο συγκεκριμένος φακός έχει πολύ μεγάλες παραμορφώσεις, ίσως τις μεγαλύτερες από όλους τους φακούς που κυκλοφορούν και κατεβαίνουν κάτω από το 35 μμ και μάλιστα διορθώνονται πολύ δύσκολα στον ΗΥ, διότι δεν είναι απλώς βαρελοειδής η παραμόρφωση, αλλά μάλλον κυματοειδής.
Αν θέλεις να πάρεις μια μηχανή πολύ υψηλών προδιαγραφών, να την πάρεις τη D300 και να τη χαρείς πραγματικά. Αν θέλεις όμως φακό για αρχιτεκτονικές λήψεις, τότε ξεκίνα από αλλού.
Πήγαινε στο
www.dxolabs.com και δες τί κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. ίναι το μεγαλύτερο βοήθημα που υπάρχει για αρχιτεκτονικές λήψεις και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις διορθώσεις στο Photoshop. Ύστερα διαλέγεις φακούς συμβατούς με το πρόγραμμα και μετά μηχανή.
Προσωπικά θα ξεκινούσα με το DXOLABS v.5 (εγώ έχω το 4.1), φακούς τους NIKKOR 10,5 (σφαιρικό πανόραμα), SIGMA 10-20 (ο υπερευρυγώνιος που ζητάς) και μετά ένας φακός all round. Ανάλογα με τα οικονομικά μου παίρνω σώμα. Λογικά η επιλογή μου θα ήταν η D60. Προσωπικά θα προτιμούσα να δώσω τα 1000 επιπλέον ευρώ και να πάρω καλούς φακούς και το dxolabs παρά να πάρω μια d300.