Αγορά DSLR

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Μετά από 3 χρόνια με compact(Powershot A85) αποφάσισα να παω σε DSLR. Το κόστος θέλω να κυμανθεί γυρω στα 500, το πολύ 600, και είμαι ανάμεσα στις Νikon D40, Canon EOS 350D, Pentax K110D.

Δεδομένου οτι με ενδιαφέρουν κατα σειρά
1. ποιότητα φωτογραφίας για εκτύπωση μέχρι Α4. Αυτό που με χάλαγε στην
Canon ήταν το οτι σε χαμηλό φωτισμό, πχ σούρουπο, απόγευμα σε εσωτερικούς
χώρους είτε ήθελε ανέβασμα το ISO οπότε γέμιζε θόρυβο είτε στήσισμο σε τρίποδα οπότε δεν βόλευε ιδιαίτερα.
Επίσης πολλές φορες φαινόταν "άψυχα" ή "ξεπλυμένα" τα χρώματά της.
2. ταχύτητα φωτογραφικής(γρηγορο focus, γρήγορη επεξεργασία)
3. δυνατότητα επέκτασης σε φακούς

Φαντάζομαι οτι τα 6ΜP αρκούν για την εκτύπωση που θέλω. Ποιά όμως έχει τα καλύτερα 6; :AFADF0:

Προσωπικά, κλείνω προς την 110D γιατι έχει το φτηνότερο σώμα, κι έναν φακό της Pentax γύρω στα 100-120Ε, εκτός εαν ο φακός του κιτ της 110D είναι καλύτερος από τους παραπάνω. Επίσης μου κάνει εντύπωση οτι στην κατηγορία 500-600Ε μονο το κιτ της 110D έχει διαφορά τιμής +100Ε σε σχεση με το σώμα. Οι Canon και Nikon έχουν αντίστοιχες διαφορες 30-40Ε, και με βάζει σε σκέψεις για τους φακούς τους...

Τελοσπάντων...μια και αρχισα τη φωτογραφία στην ψηφιακή εποχή, αρα μόνο ειδικός δεν ειμαι, ακούω τις γνωμες σας μπας και καταλήξω :)

H Canon είναι τουλάχιστον 1 στοπ μπροστά από τον ανταγωνισμό στη συμπεριφορά στα ψηλά iso. Το 800 της είναι σαν το 400 των υπολοίπων. Μπορείς να τραβάς άφοβα δηλαδή στα 800. Τα χρώματά της είναι ουδέτερα. Έτσι πρέπει να είναι σε μία dslr, τον κορεσμό τον επιλέγεις μετά, τον βάζεις εξάλλου και με ένα απλούστατο φίλτρο στο photoshop.

Πάντως στα περίπου 600 θα έπαιρνα την Κ100D. Νομίζω δεν χτυπιέται στην τιμή αυτή.

K100 D PENTAX η .... CANON 350d η 400 D αυτες οι τρεις ειναι αριστες !!!!!!!!

και η MINOLTA 5D με σταθεροποιητη ....... αλλα δεν νομιζω να την βρεις ευκολα πλεων.....

Τα 8ΜP θα έχουν διαφορά από τα 6 αλλά δεν νομίζω ότι είναι σημαντική για τα παραπάνω χρήματα της Canon. Άλλωστε με τα 6ΜP ειμαι καλυμένος. Αυτο που λετε για συμπεριφορα σε μεγάλα ISO θα το κοιτάξω παντως.

Όπως είπα κλείνω πρός την 100D(ή την 110D που δεν εχει stabilizer) με την προσθήκη ίσως διαφορετικού φακού από αυτον του κιτ της Pentax.

Για την Pentax θα ειναι ευκολο να βρω φακούς αργότερα; Είτε καινούριους ή παλιούς.

Η Pentax διαφημίζει τις μηχανές της, ότι υπόστηρίζουν κάθε φακό που έχει βγάλει ποτέ η Pentax. Και παλιούς Κ-Mount (μπαγιονέτ) μπορείς να βάλεις, και βιδωτούς ακόμη.

H διαφορά σε ποιότητα της ΝΙΚΟΝ D40 με την CANON 350D στα υψηλά iso είναι περίπου 1/2 στοπ ή 1/3, δηλ. έχει την ίδια ποιότητα στα 1200 με αυτή που έχει η 350d στα 1600. Η 400d από την άλλη δεν έχει την ίδια ποιότητα με την 350d εκεί ψηλά. Η εικόνα μοιάζει θαμπή σε σχέση με εκείνη που παίρνεις από την 400d.

Για τις SONY/PENTAX δεν έχω άποψη.

Αναρωτιέμαι μήπως δεν έχεις εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες της μηχανής σου.

Π.χ. αν θέλεις να βγάζεις ωραίες φωτογραφίες φύσης κάνε το εξής:
Πάτα το κουμπί func και μετά πάτα το off. Ύστερα πηγαίνεις και επιλέγεις το vivid. Πατάς το set. Ύστερα πηγαίνεις στην έκθεση (exposure) και δηλώνεις -1/3. Τώρα λογικά θα πάρεις φωτογραφίες φύσης με πιο έντονα χρώματα και περισσότερο κορεσμό.

Αν θέλεις κι άλλο, δες αν μπορείς να ρυθμίσεις το sharpness. Πηγαίνεις και δηλώνεις -. Ύστερα, όταν κατεβάζεις τις φωτο στον ΗΥ σου, ανοίγεις το PS ?Image>Filters>Sharpen>Unsharp Mask. Εκεί δίνεις 140-150% και 0.3-0.4 πίξελς. Ξαναδές τις φωτο σου. Αν και πάλι δεν σου αρέσουν, αλλάζεις μηχανή.

Αναρωτιέμαι μήπως δεν έχεις εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες της μηχανής σου.

Π.χ. αν θέλεις να βγάζεις ωραίες φωτογραφίες φύσης κάνε το εξής:
Πάτα το κουμπί func και μετά πάτα το off. Ύστερα πηγαίνεις και επιλέγεις το vivid. Πατάς το set. Ύστερα πηγαίνεις στην έκθεση (exposure) και δηλώνεις -1/3. Τώρα λογικά θα πάρεις φωτογραφίες φύσης με πιο έντονα χρώματα και περισσότερο κορεσμό.

Αν θέλεις κι άλλο, δες αν μπορείς να ρυθμίσεις το sharpness. Πηγαίνεις και δηλώνεις -. Ύστερα, όταν κατεβάζεις τις φωτο στον ΗΥ σου, ανοίγεις το PS ?Image>Filters>Sharpen>Unsharp Mask. Εκεί δίνεις 140-150% και 0.3-0.4 πίξελς. Ξαναδές τις φωτο σου. Αν και πάλι δεν σου αρέσουν, αλλάζεις μηχανή.

Αυτό με απασχολεί κι εμένα... Σε καλό φωτισμό δεν έχω ποτέ πρόβλημα. Όταν πέφτει ομως ο ήλιος δεν παίρνω εύκολα καλές φωτογραφίες. Εκεί συμβαίνουν αυτά που λέω με "ξεπλυμένα" χρώματα κλπ. Θα τα δοκιμάσω αυτά που λες. Πάντως σκοπεύω να κρατήσω την A85 ακόμα κι αν πάρω DSLR.
Για compact είναι πάρα πολύ καλή και φορητή ;)

Όσο αφορά στις DSLR τωρα...χτες δοκίμασα την D50(υποθέτω όμοια λιγο-πολύ με την D40), την 100D και την E400 της Olympus μετά από πρόταση του πωλητη. Η αίσθηση της Olympus στο χέρι ήταν αρκετά άβολη... δυσανάγνωστο viewfinder, μικρό σώμα, και ο φακός δεν μου εκανε εντύπωση. Η D50 φάνηκε αρκετά γρήγορη ενώ ο φακός της ήταν ίσως ο καλύτερος ως κατασκευή απ' όσους έχω δει σε κιτ. H 100D μου φάνηκε λίγο αργή στο focus...ίσως εφταιγε το οτι το καταστημα που τη δοκιμασα είχε ελαφρώς χαμηλότερο φωτισμό από αυτο της D50, αλλά φαινόταν να έχει ενα μικρό lag στο κούνημα του φακού όταν προσπαθούσε να εστιάσει.

H διαφορά σε ποιότητα της ΝΙΚΟΝ D40 με την CANON 350D στα υψηλά iso είναι περίπου 1/2 στοπ ή 1/3, δηλ. έχει την ίδια ποιότητα στα 1200 με αυτή που έχει η 350d στα 1600. Η 400d από την άλλη δεν έχει την ίδια ποιότητα με την 350d εκεί ψηλά. Η εικόνα μοιάζει θαμπή σε σχέση με εκείνη που παίρνεις από την 400d.

Για τις SONY/PENTAX δεν έχω άποψη.

λογικό είναι αυτό που λες, καθώς στριμώχνονται περισσότερα εικονοστοιχεία στον ίδιο χώρο. Το ότι ο 8mp αισθητήρας της 350D δείχνει τέτοια συμπεριφορά σε σχέση με τους 6mp αισθητήρες, λέει αρκετά για την απόδοσή του. Γενικώς δεν θεωρώ τον θόρυβο ζήτημα με την 350D. Δύσκολα βλέπει κανείς διαφορά μεταξύ iso100-200-400. Τα αποτελέσματα είναι άριστα και στα 800iso. Και στα 1600 ακόμη, η εικόνα είναι πολύ καλή, από άποψη θορύβου και διατήρησης λεπτομέρειας τα πάει καλύτερα από ό,τι τα πηγαίνουν πολλές κόμπακτ σε iso200.

Ειμαι κάτοχος d50 με τον φακό 18-70dx.
Αυτος ο συνδυασμος ειναι πάρα πολυ καλός για entry level dslr και σε πολυ καλές τιμές πλέον.
H d40 ειναι μεν ποιο καινούρια αλλα τις λείπουν αρκετα χαρ/κα απο την d50 η οποία επίσης εχει δείξει καλλίτερα δειγματα σε υψηλά iso απο τον ανταγωνισμό.

λογικό είναι αυτό που λες, καθώς στριμώχνονται περισσότερα εικονοστοιχεία στον ίδιο χώρο. Το ότι ο 8mp αισθητήρας της 350D δείχνει τέτοια συμπεριφορά σε σχέση με τους 6mp αισθητήρες, λέει αρκετά για την απόδοσή του. Γενικώς δεν θεωρώ τον θόρυβο ζήτημα με την 350D. Δύσκολα βλέπει κανείς διαφορά μεταξύ iso100-200-400. Τα αποτελέσματα είναι άριστα και στα 800iso. Και στα 1600 ακόμη, η εικόνα είναι πολύ καλή, από άποψη θορύβου και διατήρησης λεπτομέρειας τα πάει καλύτερα από ό,τι τα πηγαίνουν πολλές κόμπακτ σε iso200.

Ναι, ούτε εγώ είχα πρόβλημα με το θόρυβο στα 1600 με την 350d. Όμως είχα παρατηρήσει, ότι η ποιότητα της εικόνας έπαιζε περισσότερο στα 1600 από ότι π.χ. στα 100. Δεν μπόρεσα να βρω κάπου εξήγηση. Μπορεί να ήταν και ιδέα μου.

Στις ΝΙΚΟΝ τώρα δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις D80/D200. Κρίνω ότι τα αρχεία στα 1600 είναι άχρηστα. Στα έξι η ποιότητα εκεί ψηλά πάει d40>d50>d70s>d70-d100. Δηλαδή η d40 είναι καλύτερη όλων των ΝΙΚΟΝ, και σχεδόν συγκρίσιμη με τις CANON, αλλά διατηρεί καλύτερο πιάσιμο.

Με την 350D βαράω άνετα και στα 800 iso. Με έναν αποδεκτό φακό σε ότι αφορά τη φωτεινότητα δεν θα έχεις πρόβλημα. Έχω τον 17-50 της tamron συνεχώς επάνω.
Αν εξαιρέσουμε ένα μικροπροβληματάκι με την εστίαση (καμιά φορά εστιάζει αλλού γι'αλλού) είμαι καταευχαριστημένος.

Καινούργιο κεφάλαιο άνοιξα χθες, δοκιμάζοντας 3 φακούς με μοντούρα M42, ευγενική χορηγία του μέλους send.
Άλλη φάση.
Όλα χειροκίνητα. Χαίρεσαι να βγάζεις φωτό...

Καδράρεις, εστιάζεις εκεί που θες... Άλλες εποχές.

Προσεχώς θα το ερευνήσω ακόμα καλύτερα.

Πέρισυ είχα βγάλει κάτι φωτογραφίες τον γιο στο κολυμβητήριο, στην παιδική πισίνα όπου ο φωτισμός δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός (όπως είναι στους αγώνες δηλαδή). Με τον Sigma 2.8/105 τέρμα ανοικτό και iso1600, μου έδινε ταχύτητες 1/80-1/100. Οριακές για τον φακό (και κινούμενα θέματα). Βέβαια η ποιότητα εικόνας (τουλάχιστον) αποδεκτή. Σε καμία περίπτωση άχρηστη, θα μπορούσε να δώσει και μεγαλούτσικη εκτύπωση.

Μετά τις χτεσινές δοκιμές και διαβάζοντας ένα review του dcresource για την K100D όπου αναφέρει το lag μεταξύ focus και shot(τελικά δεν έφταιγε ο φωτισμός του καταστήματος...) απέκλεισα και την Pentax. Πλέον είμαι ανάμεσα στις D40 και D50, πιο κοντά στην D50 λόγω πιασίματος, αλλά θέλω οπωσδήποτε να δω και την 350D, αν καταφέρω να την βρω κάπου.

Απάντηση: Re: Αγορά DSLR

Μετά τις χτεσινές δοκιμές και διαβάζοντας ένα review του dcresource για την K100D όπου αναφέρει το lag μεταξύ focus και shot(τελικά δεν έφταιγε ο φωτισμός του καταστήματος...) απέκλεισα και την Pentax. Πλέον είμαι ανάμεσα στις D40 και D50, πιο κοντά στην D50 λόγω πιασίματος, αλλά θέλω οπωσδήποτε να δω και την 350D, αν καταφέρω να την βρω κάπου.

Η 350D θα πρέπει να έχει πέσει αρκετά τιμολογιακά μετά την έλευση της 400D.

Είναι μάλλον η καλύτερη περίπτωση για φτηνή Canon DSLR και DSLR γενικότερα.

Χεχε εγω πάντως που ειχα κάνει κόντρα στο πόδι με ενα ξάδερφο μου αυτος την 350 με φακό κιτ και εγω με τον 18-70dx ακόμα το φυσάει και δε κρυώνει....

Πάντως όπου και να καταλήξεις δε θα το μετανοιώσεις....το μόνο σίγουρο

Last edited:
O 18-70 της νίκον είναι ο καλύτερος, αλλά και ο ακριβότερος ανάμεσα στους φακούς κιτ των εταιριών... Γι' αυτό και η νίκον δεν τον προσφέρει ως κιτ στα εισαγωγικά της μοντέλα, μόνο στιςD70/D80.
Πάντως και ο 18-55 της canon, δεν τα πάει άσχημα στο f/8. Πιο κάτω, αναλόγως και το εστιακό μήκος, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι έως και απαράδεκτα.

Στη θέση σου δεν θα την απέκλεια τόσο εύκολα την πένταξ. Για τον ερασιτέχνη σπουδαιότερη και από την απόλυτη ταχύτητα είναι η ακρίβεια της εστίασης, εκεί δεν νομίζω να έχει πρόβλημα η πένταξ. Επίσης οι πένταξ φημίζονται για τα μεγάλα (μεγάλη μεγέθυνση) και φωτεινά σκόπευτρά τους. Επίσης το ότι θα κερδίζεις 1-2 στοπ από τη σταθεροποίηση που θα έχεις σε κάθε φακό, δεν είναι και λίγο πράγμα.

Την 350d μόνο στοκ, και θα αξίζει ως ευκαιρία και μόνο έναντι της 400d. Η τελευταία έχει και σύστημα καθαρισμού του αισθητήρα (βέβαια´λέγεται ότι διώχνει μόνο τα σκουπιδάκια που φεύγουν ούτως ή άλλως με λίγο φύσημα)