Αγορά dslr

Μιχάλης Θ.

Established Member
21 June 2006
170
Μετά από σχεδόν 5 χρόνια συμβίωσης με την c5050 της Olympus λέω να πάω...παραπάνω. Βασικός λόγος η διάθεση να ψαχτώ λίγο περισσότερο με τη φωτογραφία σε ερασιτεχνικό επίπεδο πάντα! Δεν θα ήθελα να δώσω πάνω από 800ευρώ για αρχή οπότε πάω σε κιτ με ένα ή το πολύ δυο φακούς. Θέλω να ξεφύγω από το 4/3 της olympus που μπορώ να πω ότι δεν μου "ταίριαξε" εν τέλει...οπότε πάω για 350-400 άντε 30d απο canon, d40(x) απο nikon και k100-k110-k10 από pentax. Τις nikon και canon τις είδα από κοντά και μου "έκατσε" πολύ καλύτερα η nikon στο χέρι και είναι το μόνο χαρακτηριστικό που μπορώ να κρίνω...όσον αφορά το viewfinder διαβάζω καλύτερα λόγια για της d40(x). Η τιμή των pentax είναι πολύ δελεαστική αλλά δεν τις έχω δει απο κοντά...Να σας πω την αλήθεια γέρνω προς το πακέτο της d40x με τους 18-55 & 55-200 στα 750ευρώ (απο adorama...αλήθεια τι λέτε για το κατάστημα?) αλλά μιας και η αγορά θα γίνει τουλάχιστον σε κανα μήνα έχω αρκετό χρόνο να το σκεφτώ. Τι λέτε?

Σε ένα μήνα δύσκολα θα βρεις κιτ σε αυτά τα χρήματα.Βλέπεις θα έχουν έλθει τα Χριστούγεννα, επομένως όλοι θα τρέχουν να πάρουν το δωράκι τους. Οι εταιρείες θα στείλουν στις αντιπροσωπείες παραγγελίες μέχρι και σε 15 μέρες από σήμερα. Και τα Online stores θα μπορούν να παραδώσουν παραγγελίες μέχρι αυτές που θα υποβληθούν σε 10-15 μέρες. Μετά θα έχουν καθυστέρηση 6-8 εβδομάδες. Αυτή είναι η κατάσταση όπως τη βλέπουμε κάθε χρόνο αυτή την εποχή.

Επομένως αν θέλεις να επιλέξεις με βάση αυτό που επιθυμείς και όχι με βάση τη διαθεσιμότητα, θα πρέπει να κάνεις την επιλογή σου τώρα (δηλ. μέχρι και τις 2 επόμενες εβδομάδες), αλλιώς θα τη χαρείς ..... σε αρκετό καιρό.

Το κιτ της ΝΙΚΟΝ είναι μια χαρά. Αν μπορείς να βρεις το ίδιο κιτ με τον 18-70, αντί για τον 18-55 να το κάνεις με κλειστά μάτια. Ακόμη κι αν κάνεις τράμπα, ακόμη κι αν δώσεις 80 ευρώ παραπάνω.

Για το adorama ...mixed feelings.
Αν βρεις αυτό που ζητάς ετοιμοπαράδοτο, πάρτο. Αν πρέπει να το παραγγείλουν.... άστο και πήγαινε αλλού. Π.χ. στο Σταυρινάκη στην Πατησίων.

Το κιτ της ΝΙΚΟΝ είναι μια χαρά. Αν μπορείς να βρεις το ίδιο κιτ με τον 18-70, αντί για τον 18-55 να το κάνεις με κλειστά μάτια. Ακόμη κι αν κάνεις τράμπα, ακόμη κι αν δώσεις 80 ευρώ παραπάνω.

Για το adorama ...mixed feelings.
Αν βρεις αυτό που ζητάς ετοιμοπαράδοτο, πάρτο. Αν πρέπει να το παραγγείλουν.... άστο και πήγαινε αλλού. Π.χ. στο Σταυρινάκη στην Πατησίων.

+1.
Σαν κάτοχος της D40 , θα σου πρότεινα να πάρεις αυτή με κλειστά μάτια.
Μη σε τρομάζουν τα 6mp , πίστεψέ με ΔΕΝ χρειάζεσαι τα 10mp εκτός αν εκτυπώνεις πόστερ. Οι δυνατότητές της σε low light είναι άριστες (πολύ καλύτερη από την -πολύ ακριβότερη-Olympus E-510 με την οποία έχω "παίξει" το καλοκαίρι που πέρασε).
Οσον αφορά στο φακό , αυτός του κιτ είναι απίστευτος για τα χρηματα που κοστίζει , και θα σου πρότεινα να μείνεις στην αρχή με αυτόν και να επενδύσεις λίγα (οχι και τόσο λίγα ...) στο flash SB-600 , εαν έχεις παιδιά και θέλεις να τραβάς μέσα στο σπίτι. Εαν χρησιμοποιήσεις την τεχνική bounce flash θα τρίβεις τα μάτια σου με το αποτέλεσμα.
Aργότερα παίρνεις και εναν - τα κάνει όλα και συμφέρει - 18-200 και καθάρισες....Aλλιώς , παίρνεις από την αρχή τον 18-70.

Την 5050 να την κρατήσεις. Ο φακός της (1.8) είναι εξαιρετικά σπάνιος. Θα σου χρησιμεύσει και στο μέλλον.

Αυτός ήταν και ο λόγος που την επέλεξα! Μου είναι επίσης πολύ χρήσιμο και το macro της. Νομίζω όμως πως με την καινούρια θα απαλλαγω από τον θόρυβο στα ψηλά iso...
Όσον αφορά τον 18-70 δεν βλέπω να υπάρχει έτοιμο κιτ...είναι καλύτερος σαν φακός γενικά ή μόνο μεγαλύτερου εύρους είναι προτιμότερος; Απ'ότι βλέπω υπάρχουν 2 κιτ με τον 55-200 και στο ακριβό φαντάζομαι ο φακός έχει VR σύστημα σταθεροποίησης αξίζει ή όχι η όποια διαφορά;

Για pentax να μην κοιτάξω; Αν έχοντας όριο τα 800ευρώ πάρω την d40 με καλύτερους φακούς είναι προτιμότερο από την d40x στο κιτ;

Υπάρχει κάποιο έγκυρο site για να δω δείγματα από τους συγκεκριμένους φακούς;

Ευχαριστώ για τις σύντομες απαντήσεις!!!

o 55-200 έχει VR. Ο 18-70 είναι συνολικά καλύτερος φακός από τον 18-55. Αν θέλεις PENTAX διάλεξε τη 10d κι όχι τις άλλες. Αλλά να ξέρεις ότι για να πάρεις καλύτερα αποτελέσματα από την PENTAX χρειάζεται να επεξεργάζεσαι τα αρχεία raw. Τα αρχεία .jpg (κατευθείαν από τη μηχανή) δεν είναι καλύτερα από των άλλων μηχανών (CANON-NIKON). Μάλλον χειρότερα.

+1.
Σαν κάτοχος της D40 , θα σου πρότεινα να πάρεις αυτή με κλειστά μάτια.
Μη σε τρομάζουν τα 6mp , πίστεψέ με ΔΕΝ χρειάζεσαι τα 10mp εκτός αν εκτυπώνεις πόστερ.
Οσον αφορά στο φακό , αυτός του κιτ είναι απίστευτος για τα χρηματα που κοστίζει , και θα σου πρότεινα να μείνεις στην αρχή με αυτόν και να επενδύσεις λίγα (οχι και τόσο λίγα ...) στο flash SB-600 , εαν έχεις παιδιά και θέλεις να τραβάς μέσα στο σπίτι. Εαν χρησιμοποιήσεις την τεχνική bounce flash θα τρίβεις τα μάτια σου με το αποτέλεσμα.
Aργότερα παίρνεις και εναν - τα κάνει όλα και συμφέρει - 18-200 και καθάρισες....Aλλιώς , παίρνεις από την αρχή τον 18-70.

Ότι θα τυπώσω κάποια στιγμή ποστερ είναι σχεδόν βεβαιο αλλά δεν ξέρω αν μέχρι τότε θα έχω πάρει άλλη μηχανή!!! Άλλωστε και τα 5mp της olympus με καλύπτουν ακόμα.

Θέλω να παίξω λίγο με τηλεφακό οπότε εξ'αρχής λέω να πάρω και τον 55-200 και δεν νομίζω να βολεύει να έχω συνέχεια πάνω εναν 18-200 λόγο βάρους και όγκου...Αν έπερνα και κάποιον τρίτο φακό θα ήταν κάποιος ευρυγώνιος για...πειραματισμούς.

Το φλάς είναι σίγουρα μέσα στο πρόγραμμα όπως και διάφορα άλλα αξεσουάρ απλώς πρέπει πρώτα να δω τι χρειάζομαι πραγματικά...αν και 250 για φλας μήπως είναι πολλά; [Είμαι μόλις 22 χρονών οπότε no παιδιά(ακόμα) αλλά όλο και κάποιος συγγενής-φίλος θα βρεθεί]

Δυστυχώς με τη ΝΙΚΟΝ για να πας από τους φθηνούς βασικούς φακούς στους ακριβούς, το άλμα είναι μεγάλο. Δεν βλέπω ποιός φακός θα κάνει τη διαφορά με τη d40. Υπόψη ότι δεν θεωρώ τον 18-200 καλύτερο συνολικά από τους 18-70/55-200. Έχω γράψει τις εντυπώσεις μου σε review του συγκεκριμένου φακού στο δικό μας φόρουμ. Βρείτε το.

Πολύ καλύτερος φακός από τον 18-55 είναι ο TAMRON 17-50 2.8 XR αλλά στοιχίζει γύρω στα 350 ευρώ καινούριος. Τα αξίζει απόλυτα όμως. Και στο συγκεκριμένο εστιακό μήκος είναι πολύ καλύτερος από τον 18-200.

o 55-200 έχει VR. Ο 18-70 είναι συνολικά καλύτερος φακός από τον 18-55. Αν θέλεις PENTAX διάλεξε τη 10d κι όχι τις άλλες. Αλλά να ξέρεις ότι για να πάρεις καλύτερα αποτελέσματα από την PENTAX χρειάζεται να επεξεργάζεσαι τα αρχεία raw. Τα αρχεία .jpg (κατευθείαν από τη μηχανή) δεν είναι καλύτερα από των άλλων μηχανών (CANON-NIKON). Μάλλον χειρότερα.

Απ'ότι βλέπω εδώ υπάρχουν δύο 55-200 κι εδώ δύο κιτ το double zoom και το double zoom plus.

Γνωρίζετε αν οι συγκεκριμένες μηχανές δημιουργούν αυτόματα και jpeg αρχείο για κάθε raw? Υπάρχει εύκολος τρόπος να έχω preview του raw αρχείου σε windows αλλά και σε mac;

Ξέρω...πολλές οι ερωτήσεις και είναι πρωί ακόμα αλλά μιας και ο μήνας+ έγινε δυο εβδομάδες (γιατί τις Χριστουγεννιατικές διακοπές θέλω να τις απαθανατήσω με νέα μηχανή!) με έπιασε ένα άγχος...

Δυστυχώς με τη ΝΙΚΟΝ για να πας από τους φθηνούς βασικούς φακούς στους ακριβούς, το άλμα είναι μεγάλο.

Απ'ότι διαβάζω όμως οι φτηνοί της Nikon είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους της Canon τουλάχιστον αυτοί που περιλαμβάνονται στα διάφορα κιτ, και είναι ένας από τους λόγους που προτιμώ τη Nikon.

Η αντιπροσώπευση των Canon και Nikon είναι επαρκής σε θέματα εγγυήσεων και service;

Νομίζω γύρω στα 800 ευρώ πάει η 30D, η οποία είναι σε ανώτερη κατηγορία, αλλά δεν ξέρω εάν βρίσκεται εύκολα πλέον και νομίζω τόσο πάει μόνο το σώμα.
Η Κ10D πάντως βγαίνει σε κιτ στα χρήματα αυτά. Αυτό που λέει ο Βλάσης για το jpeg της ισχύει, έχω δει δείγματα σε δοκιμές της και δεν πίστευα τη διαφορά. Στα συν της φυσικά η ενσωματωμένη σταθεροποίηση, το 1 1/2 στοπ βοήθεια στο δίνει σίγουρα.
Τώρα βέβαια εγώ καθώς έχω γίνει πλέον του χειροκίνητου, θα επισημάνω ότι οι Nikon και οι Pentax παίρνουν κατά κανόνα όλους τους φακούς που έχουν βγάλει οι δύο εταιρίες (η Pentax με ακόμη μεγαλύτερη συμβατότητα). Επίσης να επισημάνω ότι οι τιμές στους μεταχειρισμένους Nikkor παραμένουν υψηλές, στους Pentax όχι τόσο. Αυτά εάν σε ενδιαφέρει το mf, αλλιώς εάν θέλεις οπωσδήποτε AF τότε προσπέρασέ τα.

Γνωρίζετε αν οι συγκεκριμένες μηχανές δημιουργούν αυτόματα και jpeg αρχείο για κάθε raw? Υπάρχει εύκολος τρόπος να έχω preview του raw αρχείου σε windows αλλά και σε mac;

πλέον όλες οι σύγχρονες έχουν επιλογή RAW+JPEG. Μάλιστα στα χαρακτηριστικά της 40D (όχι ότι ενδιαφέρει η συγκεκριμένη, για παράδειγμα το αναφέρω) πρόσεξα ότι η επιλογή πηγαίνει και παραπάνω, διαλέγεις και ποιότητα και ανάλυση του JPEG, ενώ συνήθως δίνεται μόνο ένας τύπος όταν το jpeg συνοδεύει το RAW.

Απ'ότι διαβάζω όμως οι φτηνοί της Nikon είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους της Canon τουλάχιστον αυτοί που περιλαμβάνονται στα διάφορα κιτ, και είναι ένας από τους λόγους που προτιμώ τη Nikon.

αυτές τις συγκρίσεις των φακών κιτ μην τις πολυδίνεις σημασία. Οι διαφορές είναι μάλλον επουσιώδεις στο επίπεδο αυτό. Τα ίδια θα διαβάσεις και από τους κατόχους των Pentax κλπ.

Ούτε κι εγώ θεωρώ τίποτα το ιδιαίτερο τον φακό του κιτ της Canon, μάλιστα τον δικό μου έχω πάνω από χρόνο να τον χρησιμοποιήσω, όμως στα τεστ που ανέβασα στο φόρουμ την άνοιξη, φαίνεται ότι σε ανάλυση τουλάχιστον (γιατί δεν είναι η ανάλυση το μόνο χαρακτηριστικό που ψάχνουμε στους φακούς) στέκεται πολύ, μα πολύ καλά, πχ στα 28 και 35mm τον βρήκα πιο καλό στα μεσαία (ανοικτά γι' αυτόν) διαφράγματα από τον 28-135is της Canon, ο οποίος είναι φακός των 500 ευρώ.

Εγώ έτυχε και άρχισα στην Canon, οπότε συνεχίζω (ο γυρισμός να ξέρεις είναι παντελώς ασύμφορος οικονομικά). Βρίσκω ότι τέτοιες κρίσεις κάνουν συνήθως οι κάτοχοι των Nikon, δεν ξέρω γιατί. Λες και είναι παντρεμένοι με την εταιρία. Θα έλεγα να μην πολυακούς τέτοιου είδους κριτικές για την "εικόνα" της μιας ή της άλλης εταιρίας, το ποιος φακός κιτ είναι οριακώς καλύτερος, κλπ κλπ. Όλες οι 3 κορυφαίες εταιρίες (θα έβαζα και την Μινολτα μέσα εάν υπήρχε ακόμη) έχουν μεγάλη ιστορία και φήμη την οποία και δείχνουν ότι σέβονται.

αυτές τις συγκρίσεις των φακών κιτ μην τις πολυδίνεις σημασία. Οι διαφορές είναι μάλλον επουσιώδεις στο επίπεδο αυτό. Τα ίδια θα διαβάσεις και από τους κατόχους των Pentax κλπ.

Ούτε κι εγώ θεωρώ τίποτα το ιδιαίτερο τον φακό του κιτ της Canon, μάλιστα τον δικό μου έχω πάνω από χρόνο να τον χρησιμοποιήσω, όμως στα τεστ που ανέβασα στο φόρουμ την άνοιξη, φαίνεται ότι σε ανάλυση τουλάχιστον (γιατί δεν είναι η ανάλυση το μόνο χαρακτηριστικό που ψάχνουμε στους φακούς) στέκεται πολύ, μα πολύ καλά, πχ στα 28 και 35mm τον βρήκα πιο καλό στα μεσαία (ανοικτά γι' αυτόν) διαφράγματα από τον 28-135is της Canon, ο οποίος είναι φακός των 500 ευρώ.

Εγώ έτυχε και άρχισα στην Canon, οπότε συνεχίζω (ο γυρισμός να ξέρεις είναι παντελώς ασύμφορος οικονομικά). Βρίσκω ότι τέτοιες κρίσεις κάνουν συνήθως οι κάτοχοι των Nikon, δεν ξέρω γιατί. Λες και είναι παντρεμένοι με την εταιρία. Θα έλεγα να μην πολυακούς τέτοιου είδους κριτικές για την "εικόνα" της μιας ή της άλλης εταιρίας, το ποιος φακός κιτ είναι οριακώς καλύτερος, κλπ κλπ. Όλες οι 3 κορυφαίες εταιρίες (θα έβαζα και την Μινολτα μέσα εάν υπήρχε ακόμη) έχουν μεγάλη ιστορία και φήμη την οποία και δείχνουν ότι σέβονται.

Δούλεψα με αρκετές canon σε μαγαζιά (demo) και στις περισσότερες ο φακός (18-55 αν θυμάμαι του κιτ) είχε πρόβλημα όταν τον έστρεφα, έβρισκε εσωτερικά, προφανές σημάδι μέτριας ποιότητας ή απαράδεκτης χρήσης...Αντίθετα στις Nikon δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο...πιθανόν και να έτυχε. Εννοείται ότι δεν διαλέγω με βάση την "εικόνα" μιας εταιρίας...αφού προτιμώ την Canon, αλλά καμιά τους (εκ των Canon) δεν έκατσε καλά στο χέρι μου!

Τι εννοείς "έβρισκε εσωτερικά"? Είπαμε, πλαστικουριά ο φακός (όπως και όλοι οι φακοί κιτ) αλλά πάνω-κάτω έτσι είναι οι φακοί κιτ όλων. Ίσως ότι οι Canon είναι πολύ μπροστά σε πωλήσεις να σημαίνει ότι έπιαναν το demo περισσότερα χέρια, τι να πω...
Για τις μικρές Canon όντως το grip τους δεν είναι ό,τι καλύτερο εάν έχεις μεγάλα χέρια. Δηλαδή με την κόμπακτ 5 χρόνια πάθαινες κράμπες όταν τραβούσες;
Το μόνο από τα "δευτερεύοντα" (εννοώ σε σχέση με την ποιότητα εικόνας) χαρακτηριστικά που θα με ενδιέφερε πραγματικά είναι το viewfinder. Μεγάλο μέρος της φωτογραφίας είναι και η αίσθηση που έχεις (στο μάτι, όχι στο χέρι εννοώ) όταν φωτογραφίζεις. Για να πούμε την αλήθεια, η Pentax είναι μάλλον μπροστά στον τομέα αυτό, εάν δοκιμάσεις λίγο την K10D θα καταλάβεις. Τώρα τα λοιπά, πόσο άνετο είναι το γκριπ, πόσο μεγάλη η οθονίτσα, πόσα πίξελς έχει η οθονίτσα, εάν έχει lifeview, αν χάνεις τις φωτογραφίες αν ανοίξεις το πορτάκι της κάρτας κλπ κλπ, τα θεωρώ φτερά και πούπουλα. Την άποψή μου λέω, σε άλλους (πχ το θέμα με το πορτάκι για έναν επαγγελματία) μπορεί να είναι όλως σημαντικά.

Τι εννοείς "έβρισκε εσωτερικά"? Είπαμε, πλαστικουριά ο φακός (όπως και όλοι οι φακοί κιτ) αλλά πάνω-κάτω έτσι είναι οι φακοί κιτ όλων. Ίσως ότι οι Canon είναι πολύ μπροστά σε πωλήσεις να σημαίνει ότι έπιαναν το demo περισσότερα χέρια, τι να πω...
Για τις μικρές Canon όντως το grip τους δεν είναι ό,τι καλύτερο εάν έχεις μεγάλα χέρια. Δηλαδή με την κόμπακτ 5 χρόνια πάθαινες κράμπες όταν τραβούσες;
Το μόνο από τα "δευτερεύοντα" (εννοώ σε σχέση με την ποιότητα εικόνας) χαρακτηριστικά που θα με ενδιέφερε πραγματικά είναι το viewfinder. Μεγάλο μέρος της φωτογραφίας είναι και η αίσθηση που έχεις (στο μάτι, όχι στο χέρι εννοώ) όταν φωτογραφίζεις. Για να πούμε την αλήθεια, η Pentax είναι μάλλον μπροστά στον τομέα αυτό, εάν δοκιμάσεις λίγο την K10D θα καταλάβεις. Τώρα τα λοιπά, πόσο άνετο είναι το γκριπ, πόσο μεγάλη η οθονίτσα, πόσα πίξελς έχει η οθονίτσα, εάν έχει lifeview, αν χάνεις τις φωτογραφίες αν ανοίξεις το πορτάκι της κάρτας κλπ κλπ, τα θεωρώ φτερά και πούπουλα. Την άποψή μου λέω, σε άλλους (πχ το θέμα με το πορτάκι για έναν επαγγελματία) μπορεί να είναι όλως σημαντικά.

"Παίζοντας" με το zoom ένιωθα να δυσκολεύεται σε μερικά σημεία να περιστραφεί...Η 5050 δεν είναι και τόσο compact...και απο θέμα εργονομίας με βόλεψε πάρα πολύ με πληθώρα πλήκτρων για πρόσβαση σε πολλές ρυθμίσεις! Αυτό με το πορτάκι ποιες το έχουν; γιατι αν και ερασιτέχνης έχει σημασία για 'μένα!

Λίγο άσχετο αλλά μιας και έγινε λόγος για το viewnder...αν φοράμε γυαλιά οράσεως τα βγάζουμε για να φωτογραφίσουμε;(πως φαίνεται ότι είμαι τελείως αρχάριος στα των slr...)

Εξαρτάται τη μυωπία... Συνήθως υπάρχει διόρθωση μέχρι +3. Εγώ έχω 4.5 βαθμούς, οπότε τα φοράω. Εκνευριστικό μόνο στο βαθμό που μου τα μουτζουρώνει το λαστιχάκι του viewfinder και που θαμπώνουν πού και που, κατά τα λοιπά κανένα πρόβλημα. Το θέμα με το πορτάκι προφανώς το έχει η 30D (άρα και η 350D) γιατί η 40D διαφημίζεται ότι δεν το έχει. Δεν ανοίγει κατά λάθος, οπότε θέλει να το επιδιώξεις, κάτι που τόσο καιρό δεν έχω κάνει. Τώρα ο επαγγελματίας που έχει τραβήξει σερί 30-40 καρέ, μεσ' τη θολούρα του μπορεί και να το κάνει πριν προλάβει η μηχανή να αδειάσει το buffer, για ερασιτέχνη δεν το θεωρώ ούτε στο ελάχιστο σημαντικό.

Τώρα αυτό το θέμα της εργονομίας, η 30D (και ακόμη περισσότερο επομένως η 40D), φημίζονται για το λεγόμενο "IQ" τους, αλλά ούτε και αυτό το βρίσκω πρωτεύον. Προέχει αφάνταστα περισσότερο για μία μηχανή α) η ποιότητα των φωτογραφιών που βγάζει και β) το ποσοστό "πετυχημένων" φωτογραφιών που θα κατορθώσει να βγάλει (εδώ παίζουν AF, φωτομέτρηση, ίσως σκόπευτρο κλπ)

Last edited:
Τώρα αυτό το θέμα της εργονομίας, η 30D (και ακόμη περισσότερο επομένως η 40D), φημίζονται για το λεγόμενο "IQ" τους, αλλά ούτε και αυτό το βρίσκω πρωτεύον. Προέχει αφάνταστα περισσότερο για μία μηχανή α) η ποιότητα των φωτογραφιών που βγάζει και β) το ποσοστό "πετυχημένων" φωτογραφιών που θα κατορθώσει να βγάλει (εδώ παίζουν AF, φωτομέτρηση, ίσως σκόπευτρο κλπ)

Σαφέστατα!!! Αλλά στην κατηγορία τιμής που ψάχνω νομίζω πως d40x και 400d είναι ισσόπαλες σε αυτούς τους τομείς ή κάνω λάθος;

Δεν έχω δοκιμάσει καμία από τις δύο, αλλά δεν βλέπω σοβαρές διαφορές. Παλαιότερα η Canon είχε προβάδισμα περίπου 1 στοπ στον τομέα του θορύβου, τώρα από τα δείγματα βλέπω ότι και αυτή η διαφορά έχει μειωθεί σε σημείο να μην είναι και τόσο σημαντική. Ή τα τεστ δείχνουν ότι η 40D για παράδειγμα είναι περίπου μισό στοπ μπροστά στο δυναμικό εύρος. Ούτε και αυτό είναι τόσο σημαντική διαφορά.

Εδώ είναι μια σύγκριση θορύβου των 400D/40D/5D/D40/D200

H 400D έχει σαφέστατα το προβάδισμα για 3 βασικούς λόγους:

1. Είναι 10 mp σε αντίθεση με την Nikon που είναι 6 (τεράστια διαφορά)

2. Έχει σύστημα αυτοκαθαρισμού του αισθητήρα.

3. Το πιο σημαντικό. Η Nikon δεν έχει ενσωματωμένο μοτέρ στο σώμα για το autofocus που σημαίνει ότι αν ο φακός δεν έχει ενσωματωμένο μοτέρ δεν έχουμε autofocus καθόλου.

Συνολικά η Canon 400D είναι πιο ολοκληρωμένη πρόταση και έχει ΙΔΙΑ ποιότητα εικόνας με την 30D. H διαφορά είναι στο σώμα και στην ταχύτητα (fps). Πιστεύω ότι στα λεφτά της δεν έχει αντίπαλο παρά μόνο ίσως την ελαφρώς ακριβότερη Pentax K10D που έχει σταθεροποίηση στο σώμα αλλά υστερεί στην ποιότητα των jpeg. Οι Canon έχουν τον λιγότερο θόρυβο και την μεγαλύτερη δυναμική περιοχή από όλες.

Οι φακοί των κιτ δεν έχουν (όπως είναι προφανές) καλή ποιότητα. Αξίζουν τα λεφτά τους όμως. Θα σου συνιστούσα να μην πάρεις φακό κιτ αλλά μόνο το σώμα και κάποιο άλλο ξεχωριστό φακό, με ένα μικρό τίμημα στην τιμή. Ψάξε τους Sigma, Tamron, Tokina. Έχουν καλούς φακούς σε καλή τιμή.