Αγορα dslr

αυτο αποσο ξερω ηταν για την ΕΠ1 που ειναι μ4/3, στα κανονικα 4/3 ειναι μια χαρα.παντως αυτη η ταχυτητα που λες εξαρταται και απο το φακο

Παιδιά έχω ένα φιλαράκι που αποφάσισε ντε και καλά να μπει στον κόσμο της DSLR. Επειδή ξέρει ότι ασχολούμαι ελαφρώς μου ζήτησε την άποψή μου.

Ξεκινάω από τα χρήματα: Μιλάμε για ένα σύστημα έως 700 ευρώ περίπου μαζί με φακό.

Χρήση: Σε πρώτη φάση γενική μέχρι να μπει στη φιλοσοφία της DSLR, να μάθει κάποια τεχνικά θέματα και να αποφασίσει τι θα φωτογραφίζει περισσότερο.

Από Nikon μπορώ να του προτείνω κάποια πράγματα αλλά από Canon δεν κατέχω.

Του είπα π.χ. να κοιτάξει για ένα «κοστούμι» D5000 με τον 18-105VR αλλά κάπου εκεί παίζει και ένα σύνολο με σώμα της D80 με τον ίδιο φακό (αν δεν κάνω λάθος).

Καμιά άλλη πρόταση? Αξίζει να κάνει το άλμα σε μια D90 με τον 18-55 και να κινηθεί αργότερα σε κάποιον πιο κατάλληλο φακό?

Θα επιμείνω σε Nikon και Canon από τη μια γιατί διαθέτουν πληρέστατα συστήματα και από την άλλη γιατί δεν θέλω να χαθώ στη «μετάφραση». Ούτε εγώ, ούτε εκείνος. Είναι που είναι τελείως αρχάριος, εάν του δώσω και πάρα πολλές επιλογές αυξάνεται η πιθανότητα να μπερδευτεί (ή να τον μπερδέψουνε)…

Από τη στιγμή που θέλει ντε και καλά, υπάρχει το ενδεχόμενο να μη του αρέσει.

Καταρχήν είναι κρίμα να χαλάσει τόσα χρήματα για κάτι που δε ξέρει αν θα του αρέσει.
Παρόλα αυτά,
- Αν γίνει κάτι τέτοιο και έχει πάρει καλή μηχανή με μέτριο φακό τότε κάποια στιγμή θα χρειαστεί να την δώσει. Η μηχανή (προσωπική άποψη) πουλιέται πιο δύσκολα από έναν καλό φακό. Οπότε καλύτερα να δώσει σημασία στο δεύτερο.

- Αν του αρέσει τελικά και την κρατήσει, καλύτερα να έχει πάρει έναν καλό φακό που είναι και επένδυση.

Βέβαια εξαρτάται τι εννοεί κανείς "καλό φακό". Για κάποιους φακός στα 250-300 ευρώ είναι απλά αξιοπρεπής φακός.

Το σετάκι που λες παραπάνω πρέπει να ξεφεύγει κάνα κατοστάρικο
Για όλα τα παραπάνω πάντως εγώ θα έπερνα την 5000 παρά την 80.

Αν ανεβαίνει και πιο πάνω κοίτα για πιο απλό σώμα με τον 16-85VR.

Πολυ καλη μοιαζει η 5000 .Τα samples στο dpreview ειναι πολυ καλα ακομα και με τον κιτ φακο (κοστος 639) η καπου στα 730 με τον πολυ καλο και οξυ απο το 1.8 κατα το Photozone Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8 G.

Η την δοκιμασμενη και καλυτερη απο την 500 για μενα 450d + EF-S 18-55 mm IS (559 ευρω + 95 τον EF 50mm f/1.8 II για φωτεινο αν θελει).

Φανταστικες μηχανες μοιαζουν και οι 2 .

Εχεις απολυτο δικιο φιλε Jim.
Αλλα δεν μπορεσα να μην το πω αφου μονο prιmes φοραω εδω και καιρο στην Πενταξ.
Ειναι πιο σωστο αυτο που λες.Με τον πολυ καλο οπως φαινεται κιτ και αν θελει καποιον φωτεινο καλο φακο αργοτερα μοιαζει ευκαιρια ο 35αρης στα 164 ευρω.

Παιδιά επανέρχομαι και συγνώμη για την διόρθωση.

Μου είπε για 500-800 ευρώ τιμή.

Μετά όμως μου συμπλήρωσε περισσότερο προς το 500 παρά προς το 800...

ΧΜΜ

Ίσως η D60 που την έχω και μπορώ να τον βοηθήσω με τον 18-105?

Η D3000 τι λέει????? Απ'ότι είδα όχι και πολλά μάλλον (σε σχέση με την D60)

Pentax K200D + Tamron 17-50/2.8
Εάν σπάσει κιτ ο έμπορος κλπ κάπου εκεί θα βγει η τιμή (700). Φακός που δύσκολα θα βρει καλύτερο σε στάνταρ ζουμ f/2.8.

Ειπε μονο Κανον ,Νικον.
Ο συνδυασμος του send ειναι και η επιλογη μου αφου εχω την Κ200 και προκειται να αγορασω τον Ταμρον 17-50.
Εκτος αν θελει live view.

Άσχετα εάν έχω Canon, νομίζω πρέπει να εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας. Ωραίο το τεράστιο σύστημα EOS που ανεμίζει η Canon, αλλά στον απλό χρήστη που θα θελήσει 1-2 φακούς της χαμηλής-μεσαίας κατηγορίας, δεν λέει και πολλά από πρακτικής απόψεως. Εάν θέλει ο φίλος μας να μείνει σε Canon, μπορεί να δοκιμάσει μια 400D (πρέπει να υπάρχει ακόμη σε στοκ) με τον Ταμρον 17-50/2.8.

Να πω την αλήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις που έχω να προτείνω εξοπλισμό (οποιονδήποτε) σε αρχάριο κοιτάω να το «παίξω» εκ του ασφαλούς.

Προσπαθώ να μπω στη φιλοσοφία του ατόμου ο οποίος θα ακούσει π.χ. Tamron και θα τσινήσει επειδή πιθανόν να μην έχει δει την εταιρία αυτή ξανά.

Εκεί τον έχασα. Και αυτό δεν είναι κακό για εμένα που στο κάτω κάτω δεν έχω και κανένα συμφέρον αλλά σε εκείνον που θα στραφεί σε κάποιον πωλητή «ειδικό».

Εάν μάλιστα είναι από επαρχία όπου η ποικιλία είναι πολύ περιορισμένη μπορεί να καταλήξει να αγοράσει ότι βρει μπροστά του και του «κάτσει» στο μάτι.

Προκειμένου λοιπόν να τον «προστατεύσω» όσο γίνεται (και επειδή φοβάμαι ότι μπορεί να πέσει θύμα της μόδας που λέγεται «έχω DSLR») είπα να του προτείνω κάτι από Nikon ή Canon που για αρχάριο σε γενικές γραμμές ότι και να πάρει κακό δεν θα είναι.

Θα του πρότεινα δαγκωτό το σύνολο D60 με τον 18-105VR (ή κάτι ανάλογο σε τιμή από Canon) αλλά έχω ενστάσεις για το AF της. Για αυτό τον λόγο ρώτησα για την D3000.

Νομίζω ότι δεν θα εκτιμήσει έναν φακό μικρού εστιακού εύρους. Την έχω περάσει κι εγώ την λούμπα όταν παιδευόμουνα με τα 10Χ και 12Χ των ultrazoom. Ήθελα το zoom ο κόσμος να χαλάσει.

Μπορεί στην αρχή να το δεχθεί σαν πρόταση αλλά εάν αποκτήσει τη μηχανή και δει ότι "δεν ζουμάρει παραπάνω από την compact" του (γιατί φωτογραφίες τραγικά καλύτερες από την μικρή δύσκολα θα βγάλει σε πρώτη φάση) θα απογοητευτεί. Και το 18-105 είναι ένα πολύ καλό εύρος για αρχή.

Είναι νωπές οι μνήμες της προ-DSLR εποχής μου και τα έχω περάσει κι εγώ αυτά που στο κάτω κάτω είχα και 2 SLR πιο πριν και 5 βασικά πράγματα τα ήξερα.

Να πω την αλήθεια την G10 ή G11 ήθελα να του προτείνω αλλά…είπαμε…DSLR.

Pentax K200D + Tamron 17-50/2.8
Εάν σπάσει κιτ ο έμπορος κλπ κάπου εκεί θα βγει η τιμή (700). Φακός που δύσκολα θα βρει καλύτερο σε στάνταρ ζουμ f/2.8.

Συμφωνώ.. Στα χρήματα αυτά νομιζω από τους καλύτερους συνδυασμους..

Αν θελει Nikon, τοτε d60 + Tamron 17-50 2.8 (θα τα βρει ξεχωριστά με λιγη προσπάθεια).. Aν το AF θεωρείται προβλημα (προσωπικά όσο ειχα την D60 δεν κατάλαβα καποιο θεμα αλλά ΟΚ) τότε σε Nikon κοιτάζει από D5000 και πανω αλλά δεν θα βγουν τα ευρούλια...

Απο Canon δεν ξερω.. ισως την 450D..

Last edited:
Για την d3000 δεν εχω διαβασει και τα καλυτερα , προτεινω να την αφησεις.Σε αυτη την κατηγορια για Νικον συμφωνω με τον Geoha.
Εγω θα διαλεγα την 5000 στα 639 η την 450d στα 559 αφου δεν θελεις αλλες μαρκες & Tamron..
Απλα θα υστερουν λογω φακου απο την προταση της Κ200 που ειναι μια πολυ καλη μηχανη.

Last edited: